Een boek laten schrijven

Veel mensen hebben een verhaal; uit het leven gegrepen of gebaseerd op pure fantasie. Een boek laten schrijven is dan een geweldig idee want lang niet iedereen is in staat zelf een boek te schrijven. Schrijven is een vak apart en als je het wél kan ontbreekt de tijd meestal. Er zijn verschillende mensen en bedrijven die graag een boek voor je willen schrijven maar meestal kost dat veel geld. Je bent zo vele duizenden euro’s verder. Daarbij moet je ook maar afwachten of het boek uiteindelijk zo wordt als je voor ogen had. In dit blog kijken we wat er allemaal komt kijken bij een boek laten schrijven en hoe dat precies werkt. We kijken ook of er misschien goedkopere mogelijkheden zijn. 

Inhoudsopgave

  Wie kan een boek laten schrijven

  Bijna iedereen kan een boek laten schrijven. Jong en oud. Iedereen heeft namelijk wel een verhaal. Het kan over van alles gaan. Een heel (on)gelukkig huwelijk, over een doorgemaakte ziekte, een geweldig succes of (sportieve) topprestatie, een bijzondere reis of over je tijd in de bajes. Al dan niet geïllustreerd met foto’s of andere documenten. Een populair onderwerp voor het laten schrijven van een boek is de biografie. Oftewel: een levensverhaal. Natuurlijk kan je ook een boek laten schrijven over een bepaald onderwerp waar je veel van weet of juist een boek puur gebaseerd op fantasie. 

  Lees verder na de afbeelding.

  Een boek laten schrijven

  De kosten van een boek laten schrijven

  Je kunt je vast wel voorstellen dat de kosten van het laten schrijven van een boek enorm kunnen variëren. De kosten hangen namelijk van allerlei factoren af:

  • De dikte van het boek (aantal woorden)
  • Aantal af te nemen interviews
  • Moeilijkheidsgraad van het onderwerp
  • Uurtarief van de schrijver
  • Kosten van opmaak

  Het belangrijkste daarbij is de dikte van het te schrijven boek, oftewel het aantal gewenste woorden. Een klein boekje kan een paar duizend woorden bevatten, een dik boek wel 250.000. Het is natuurlijk logisch dat hoe meer woorden je wilt, hoe meer kosten er zullen zijn. Een dik boek betekent niet alleen meer werkuren voor de schrijver maar ook meer interviews. De moeilijkheidsgraad van het onderwerp is in die zin belangrijk dat je gemakkelijker schijft over een eenvoudig onderwerp en er meestal meer interviews nodig zijn als het om een ingewikkeld onderwerp gaat. 

  Vervolgens speelt ook het uurtarief van de schrijver een belangrijke rol. Die ligt ergens tussen de €50 en €150 ex BTW. Een boek vraagt ook altijd om opmaak; uitlijnen, hoofdstukken, alinea’s en dergelijke. Meestal is het nodig hiervoor speciaal een vormgever in te huren.

  Wat betekent dit nu daadwerkelijk voor de kosten? Een klein boekje zal al snel €1500 kosten. Een dik boek met 250.000 woorden of meer kan wel €20.000 kosten. 

  Besparen op boek laten schrijven

  Er zijn manieren om geld te besparen op het laten schrijven van een boek. “Een goed begin is het halve werk’. Nou gaat dat bij het laten schrijven van een boek niet helemaal op, maar een goede voorbereiding kan wel geld schelen. Als je het boek dat je wilt laten schrijven goed voorbereidt, heeft de schrijver minder te doen. Dat scheelt geld. Bedenk tevoren waarover je precies wilt vertellen, welke hoofdstukken aan bod komen. Zo kan je goed gestructureerd te werk gaan en zijn minder interviews nodig. 

  Een andere optie is om je boek eerst zelf te schrijven, of door een kennis te laten schrijven. Vervolgens huur je een tekstschrijver in om het boek te laten herschrijven. Interviews zijn niet nodig en alle benodigde informatie is al voorhanden. Dit kan natuurlijk flink schelen in de kosten. 

  Tenslotte is er ook de mogelijkheid van een Parabel. Dit is een boek(je) dat je laat schrijven en al helemaal is vormgegeven. Dit scheelt je enorm in de kosten. 

  Wat betekent het woord Parabel

  Het woord ‘parabel’ is al een heel oud woord, afkomstig uit het Grieks. Het betekent ‘vergelijking’ of ‘gelijkenis’. Parabels worden ook vaak geassocieerd met de Bijbel. Het gaat dan over verhalen die Jezus vertelt, gewone verhalen uit het dagelijks leven. Maar wel verhalen met een bijzonder randje, met iets bijzonders, iets dat de lezer aan het denken zet. Ieder mens heeft wel zo’n verhaal, zijn of haar eigen verhaal dat anderen aan het denken zet. 

  Parabel laten schrijven, voor wie

  Iedereen kan een Parabel laten schrijven. Zowel particulieren als bedrijven. Er zijn zoveel verhalen te vertellen! 

  Particulieren vinden het vaak leuk iets te vertellen (en te laten zien met foto’s) over hun familie, over een trouwdag, een bijzondere reis of andere dingen die zij hebben meegemaakt. Het kan ook een heel mooi gedenkboekje zijn. 

  Ook voor bedrijven is een Parabel heel waardevol. Achter ieder bedrijf zit een mens en meestal meer mensen. Die hebben ook een verhaal. Een succesverhaal, of juist niet. Het is hartstikke leuk werknemers te verrassen met een boekje over het bedrijf. Bij het 10-jarig bestaan bijvoorbeeld. Een boekje over het ontstaan van het bedrijf of juist vol met verhalen van medewerkers of met grappige anekdotes. Ook als het minder goed afliep met het bedrijf kan een Parabel geweldig zijn. Een afsluiting, misschien wel jouw verhaal over dat nare faillissement. 

  Een boekje over je dierbare 

  Vroeg of laat overkomt het iedereen: het verlies van een dierbare. Hoe mooi is het dan een prachtig gedenkboekje te laten maken? Een Parabel met foto’s en verhalen. Verhalen over het leven, uit het leven van die dierbare. Geweldig voor kinderen, kleinkinderen, vrienden en familie. Ook een mooi geschenk om uit te delen tijdens de afscheidsbijeenkomst. Iets om mee naar huis te nemen, te lezen en te bekijken en voor altijd als aandenken in handen te kunnen nemen. 

  Wat houdt een Parabel laten schrijven in

  Een Parabel laten schrijven betekent niets anders dan jouw boek laten schrijven. Het gaat dan in principe om een relatief kort verhaal. Een bepaalde gebeurtenis, een succes of juist over een heel moeilijke periode. Veelal voorzien van enkele foto’s en/of documenten. Het gaat als volgt in zijn werk:

  • Vrijblijvend intakegesprek 
  • Het maken van (financiële) afspraken aan de hand van een formulier 
  • Uitgebreid interview op locatie naar keuze
  • Schrijven van tekst (ca. 5000 woorden)
  • Twee correctierondes
  • Een proefexemplaar van je boek
  • Opmaak van je boek
  • Uiteindelijke versie van je boek; de Parabel

  Je boek krijgt een vaste lay-out maar natuurlijk mag je zelf de titel kiezen en komt jouw naam als schrijver op de voorkant! Een Parabel is heel betaalbaar en je krijgt altijd een vaste all-in prijs. We noemen dat ook wel een projectprijs. In 2023 kost een Parabel laten schrijven €1250 incl. BTW. 

  Meer informatie over een boek laten schrijven

  Wil je meer weten en vrijblijvend contact over de mogelijkheden een boek te laten schrijven? Neem contact met ons op.

  Eerste publicatie op: 9 februari 2023
  Geschreven door: Sonja Schwedersky
  Van De Schrijverije
  Sonja Schwedersky is de oprichter van Tekstbureau De Schrijverije (2005). Vanaf haar jonge jaren volgde zij een tweeledig pad: een zakelijk en een creatief. Een rechtenstudie en een conservatorium opleiding. Zowel als schrijver en als componist is haar carrière succesv...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Een vulpen op oud perkament
  Marketing tips en uitleg
  Teksten kan je tegenwoordig in een handomdraai laten schrijven door een
  Podcast tafel en microfoon
  Marketing tips en uitleg
  Een moderne manier om jezelf, of je bedrijf, onder de aandacht te brengen is via een podcast. Wat zo’n pod...
  Vrouw presenteert inzet van marketing
  Marketing tips en uitleg
  Zit je eraan te denken om online marketing in te zetten voor jouw bedrijf? Het is de sleutel tot meer zich...
  Zilveren beeld met oude boeken
  Marketing tips en uitleg
  Ben je ooit overweldigd door de vele boekgenres die er zijn? Van literatuur tot lectuur, van klassiek tot ...
  Meer artikelen over Advertorial