De voordelen en nadelen van AI teksten

Teksten kan je tegenwoordig in een handomdraai laten schrijven door een robot. Maar wat zijn de voordelen en nadelen van AI teksten? De mogelijkheid om ChatGPT te laten schrijven wordt vaak gebruikt, maar is iedereen zich wel bewust van de gevolgen? Hieronder vind je de voordelen en nadelen op een rijtje. 

Inhoudsopgave

  De voordelen van AI teksten

  Je tekst laten schrijven door een robot heeft drie grote voordelen:  

  1. De kosten

  Het eerste grote voordeel van AI teksten laten schrijven betreft de kosten. Je kunt AI teksten op verschillende sites laten schrijven, vaak voor niets. Neem je ergens een abonnement, dan betaal je iets per tekst of bijvoorbeeld per maand. Het is in ieder geval een stuk goedkoper dan wanneer je ze laat schrijven door een tekstschrijver. 

  2. Snelheid

  Een tweede voordeel: de snelheid. Als je ChatGPT een opdracht geeft om een tekst te genereren, dan heb je die een minuut later op je scherm. Een tekstschrijver zoeken, met elkaar overleggen en wachten tot je tekst geschreven is, kost meer tijd.  

  3. Kwaliteit

  AI-teksten zijn van goede kwaliteit, althans als je naar spelling en dergelijke kijkt. Of ze ook echt kwalitatief bij je wensen passen, is een tweede. 

  Lees verder na de afbeelding.

  Een vulpen op oud perkament

  De nadelen van AI-teksten

  Er kleven best wel wat nadelen aan AI teksten. Welke dat precies zijn in jouw geval hangt mede af van het doel van je teksten. 

  1. Tone of voice

  Het is heel moeilijk om AI teksten te laten schrijven die precies passen bij je wensen. De tekst die je wordt voorgeschoteld is te stroef, te moeilijk, te saai, te algemeen, niet grappig of juist te luchtig. Alles hangt eigenlijk af van de opdracht die je zelf geeft, maar het geven van de complete, juiste opdracht is ontzettend lastig. 

  2. Nieuwe informatie verwerken

  AI haalt informatie voor de te schrijven tekst van het internet. Wil je iets nieuws laten schrijven, iets delen over jezelf, je bedrijf of nieuwe product, dan kan hij die informatie niet vinden.

  3. Verkeerde informatie

  AI maakt bij het vergaren van de benodigde informatie geen onderscheid tussen waarheid en niet-waarheid. Je kunt er dus niet voetstoots vanuit gaan dat alle informatie in de tekst ook klopt met de werkelijkheid. 

  Je onderscheiden 

  Voor de meeste mensen, en zeker voor bedrijven geldt dat zij zich willen onderscheiden van anderen. Je wil immers klanten binnenhalen of laten zien wie je bent. Hoe meer AI teksten op internet, hoe meer alles en iedereen op elkaar lijkt. Beter onderscheid je je met persoonlijke teksten die nét even anders zijn. Dit komt de ranking in Google ten goede. 

  Gevaar van zelf herschrijven

  Als je een AI tekst laat schrijven zul je vrijwel altijd tot de conclusie komen dat er nog aan de tekst moet worden gesleuteld. Bijvoorbeeld omdat de tone of voice niet naar je zin is, er informatie mist, geen goede alinea-indeling is of er geen SEO is toegepast. Als je dan zelf aan de slag gaat om de tekst aan te passen, is het risico op fouten groot. De hele tekst kan een rommeltje worden, er kunnen spelfouten zijn of de zinsbouw klopt niet meer. 

  Eerste publicatie op: 12 april 2024
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Podcast tafel en microfoon
  Marketing tips en uitleg
  Een moderne manier om jezelf, of je bedrijf, onder de aandacht te brengen is via een podcast. Wat zo’n pod...
  Vrouw presenteert inzet van marketing
  Marketing tips en uitleg
  Zit je eraan te denken om online marketing in te zetten voor jouw bedrijf? Het is de sleutel tot meer zich...
  Zilveren beeld met oude boeken
  Marketing tips en uitleg
  Ben je ooit overweldigd door de vele boekgenres die er zijn? Van literatuur tot lectuur, van klassiek tot ...
  Marketing medewerker met veel ideeen
  Marketing tips en uitleg
  Ontdek de kracht van online marketing specialisaties. In dit blog onthullen we de geheimen achter verschil...
  Meer artikelen over Marketing tips en uitleg