Over de wereld

Als wij het over de wereld hebben, dan bedoelen wij daarmee de aarde of de planeet. De wereld is de leefomgeving van de mensheid en vele andere organismen, zoals dieren, planten en schimmels. De wereld omvat alle organismen die zich op de wereld bevinden, de beschaving, de samenleving, de werelddelen, de landen, de gebieden, de steden, enzovoort.

Vakgebied

Onderwerp

Schrijver

Op vakantie naar Zuid-Holland
Op vakantie naar Zuid-Holland

Op vakantie naar Zuid-Holland

Wie denkt aan een vakantie naar Zuid-Holland denkt waarschijnlijk vooral aan drukte en grote steden. Dat is maar deels zo want in Zuid-Holland ligt ook het Groene Hart van Nederland en zoals de naam al zegt, vind je daar veel groen. Natuur dus. En niet te vergeten: de duinen en de zee. In dit blog…

Lees verder
De meeste fietsers ter wereld
De meeste fietsers ter wereld

De meeste fietsers ter wereld

Nederland staat bekend om het gebruik van de fiets en heeft dan ook (relatief) de meeste fietsers ter wereld. Een blog over de fiets mag dan ook niet ontbreken in onze serie artikelen over Nederland. We vertellen meer over de geschiedenis van de fiets, de ontwikkeling van de fiets, over fietspaden, fietsvakanties en natuurlijk over…

Lees verder
Op vakantie naar Friesland
Op vakantie naar Friesland

Op vakantie naar Friesland

Ga je op vakantie naar Friesland? Dan kan je het water op, musea bezoeken, steden bekijken, genieten van natuur en nog veel meer. Elk jaar komen er bijna 2 miljoen mensen naar Friesland als toerist. In dit blog vertellen we meer over deze noordelijke provincie van Nederland en natuurlijk geven we tips voor de leukste…

Lees verder
Dijken in Nederland
Dijken in Nederland

Dijken in Nederland

De dijken in Nederland zijn zó belangrijk dat een blog hierover niet mag ontbreken. Zonder dijken zou een groot deel van ons land onder water staan. In Nederland ligt zo’n 1100 kilometer aan dijken en kades die bijna 1,5 miljoen mensen beschermen tegen het water. In dit artikel vertellen we meer over de geschiedenis van…

Lees verder
Open monumentendagen in Nederland
Open monumentendagen in Nederland

Open monumentendagen in Nederland

Elk jaar worden op diverse plekken in Europa open monumentendagen georganiseerd. Dit jaar, in 2022, zijn die dagen op 10 en 11 september. Wat is open monumentendag precies, hoe lang bestaat het al en wat is er te doen en te zien? In het kader van onze serie blogs over de wereld en Nederland vertellen…

Lees verder
Op vakantie naar Noord-Holland
Op vakantie naar Noord-Holland

Op vakantie naar Noord-Holland

Ga je op vakantie naar Noord-Holland? Dan heb je enorm veel mogelijkheden; van zee en strand tot stedenbezoek, musea en genieten van natuur. In deze provincie vind je ook de hoofdstad van Nederland: Amsterdam en natuurlijk de hoofdstad van Noord-Holland: Haarlem. In dit blog vertellen we meer over de mogelijkheden van vakantie in Noord-Holland en…

Lees verder

Veelgestelde vragen

Hoe ziet de wereld eruit

De wereld ziet er niet overal hetzelfde uit. Er zijn veel verschillende landschappen en dat heeft weer te maken met het klimaat. Wij verdelen klimaten in verschillende categorieën, zoals tropisch klimaat, zeeklimaat en landklimaat. Zo vind je in Nederland het zeeklimaat, een gematigd zeeklimaat. Wij hebben milde winters en milde zomers. Nederland ligt in Europa en is herkenbaar aan de vele weiden, asfalt en rechte akkers. Egypte ligt in Afrika en is herkenbaar aan de woestijnen. Egypte kent verschillende woestijnen die ook qua landschap van elkaar verschillen. Groenland ligt in het Noordpool gebied en is een eiland met bergen van wel 3000 meter hoog. Het kan daar ontzettend koud worden en er leven -vergeleken met sommige andere landen- weinig mensen.

Het leven op onze planeet

Er leven miljoenen organismen op de wereld. Van vogels in de lucht tot anemonen diep in de oceaan. Er zijn plekken op de wereld waar het dagelijks regent tot plekken op de wereld waar het nagenoeg niet regent. Het is een streven om als mens in harmonie met de natuur te leven.

Ieder gebied op de wereld heeft haar eigen cultuur, geschiedenis en bezienswaardigheden. In Nederland hebben wij molens en koeien en dat is typisch Nederlands. Op Bali vind je geen molens. Op Bali vinden wij juist weer tempels en ieder huis op Bali heeft een eigen offerplaats. Waarom kunnen de bezienswaardigheden in de landen zo enorm verschillen en waarom zijn er zo veel culturen over de hele wereld? En wat is de geschiedenis daarachter?

Waarom is het belangrijk om je kennis te vergroten over de wereld?

Over deze vraag valt veel te zeggen. Alles wat wij doen heeft te maken met de wereld. Of je nu naar buiten gaat om te voetballen met je zoon of dat je met de trein onderweg bent naar je werk terwijl je een boek leest over de geschiedenis van Napoleon. Er komt zoveel meer bij kijken dan alleen maar dat potje voetballen op het gras, hoe die treinrails daar terecht is gekomen en hoe dat boek over de geschiedenis van napoleon is ontstaan. Er valt ontzettend veel te leren over de wereld.

Deze categorie vertelt jou over landen, culturen, groepsbelang en inheemse volken. Waarom zijn er cultuurverschillen? En waar moet je rekening mee houden als je naar een bepaald land reist? Ook wordt er veel verteld over wat er zoal te bezichtigen is in een land of gebied. Wat zijn de mooiste plekken om naartoe te reizen en welke hotels worden aangeraden voor als je met kleine kinderen bent of met een huisdier op vakantie wilt.

Hoeveel landen heeft de wereld?

Een land kunnen wij niet zomaar een land noemen. Een land moet erkend worden door andere landen. Als een land door andere landen is erkend, dan mag dat land deel uit maken van de Verenigde Naties. Er zit nog wel eens verschil in het aantal landen van de wereld, omdat er veranderingen kunnen ontstaan door oorlogen en / of conflicten. Dit jaar (2022) wordt er door de Verenigde Naties 195 landen geteld. Er zijn ook niet erkende landen, zoals Taiwan.

De wereld is verdeeld in water, land en lucht. Op de wereld zijn oceanen, zeeën, rivieren, grote landen, kleine landen, enzovoort. Vraag je je af waarom de wereld is verdeeld in grote en kleine landen? Wil je meer weten van de landen over de hele wereld en de beste tips met uitleg voordat je een land gaat bezoeken? Lees dan onze blogs over vakanties.

Waar leven de meeste mensen?

Als eerste komt er dan bij de meesten van jullie op dat in China de meeste mensen leven en dat klopt! China telde in het jaar 2020 meer dan 1,3 miljard mensen. China is niet het grootste land ter wereld. Dat is Rusland, met een oppervlakte van 17.098.242 km2 en dat is maar liefst 11% van de gehele wereld. Als we naar de oppervlakte van Rusland kijken, dan past Nederland daar wel 411 keer in!

China heeft een oppervlakte van 9.596.961 km2. Sommige steden in China hebben wel een miljoen inwoners. China is het land met de meeste steden waar meer dan een miljoen inwoners leven. Het klimaat van China verschilt enorm. In het noorden van China is het erg koud en in het zuiden van China is het tropisch warm. Het werelddeel Amerika heeft de meeste klimaattypes van de wereld. In de blogs van deze categorie ‘wereld’ wordt uitgebreid ingegaan op de klimaten en waarom deze zelfs in één land enorm van elkaar kunnen verschillen.

Wat doet het milieu met de wereld?

Tijdens de coronapandemie zaten velen gedwongen thuis. We werden gedurende een lange periode geacht zo veel mogelijk thuis te werken in plaats van op kantoor. Het is belangrijk om je thuis echt thuis te voelen, dat je kan genieten van het thuis zijn en dat thuis zijn ook een plek is waar je tot rust kan komen. Het is ook van belang dat je kan genieten van de natuur als je in je pauze, na werktijd of gewoon zomaar een wandeling wilt maken. Het is zelfs een noodzaak geworden dat nationale parken worden beschermd. In de Verenigde Staten is sprake van achterstallig onderhoud van de nationale parken. Mede daarom is er in de Verenigde Staten rond 2022 bijna tien miljard dollar vrijgemaakt voor de bossen, reservaten en aankoop van grond.

Het milieu doet ons ook denken aan het klimaat. Om de klimaatdoelstellingen te halen zeggen deskundigen dat de productie van duurzame energie sneller moet toenemen. Duurzame energie, windenergie en zonne-energie, vinden wij ook in Nederland. Maar waar in Nederland vinden wij deze duurzame energie en hoe werkt dat?

Niet alleen de mensen hebben bescherming nodig, maar dat geldt voor vele andere organismen. Blauwe vinvissen zijn de grootste dieren op de wereld. Zij wegen wel 170.000 kilo! Helaas wordt er op deze dieren gejaagd. De Blauwe vinvis is een bedreigde diersoort. Volgens de Internationale Walvisvaartcommissie waren de blauwe vinvissen bijna uitgestorven en dankzij organisaties zoals Word Wide Fund (WWF) leven er nu ongeveer 2300 blauwe vinvissen.

En wat dacht je van de oceanen? Er is sprake van overbevissing en vervuiling in de oceanen. Er zijn landen die er hard aan werken om beschermde maatregelen te treffen voor de oceanen over de hele wereld.

Wat zijn de gevolgen van klimaatverandering voor de wereld?

De zeespiegel stijgt doordat het ijs in Antarctica smelt. Volgens onderzoekers van ruimtevaartorganisaties NASA en ESA stijgt de zeespiegel sneller, omdat het ijs in Antarctica steeds harder smelt. Het is van belang om te begrijpen waarom het ijs steeds harder smelt, aldus onderzoeker Michiel van den Broeke. Ook Nederland zal hier last van hebben.

Wat betekent wereldpolitiek?

Er zijn verschillende soorten mensenrechten. Wij kunnen de mensenrechten verdelen in twee soorten:
– burgerrechten en politieke rechten
– sociale en economische, culture en collectieve rechten

Deze mensenrechten gelden voor iedereen. De Verenigde Naties beschermt de mensenrechten. Er zijn afspraken gemaakt waar ieder land -die tot de Verenigde Naties behoort- zich aan moet houden. Er zijn meer afspraken, zoals de VN-verdragen, de Universele Verklaring, Handvest van Grondrechten, EU-richtlijnen over discriminatie, enzovoort.

Waarom zijn er zo veel verschillende religies op de wereld?

Mensenrechten hangt nauw samen met godsdienst en geloof. Volgens de Verenigde Naties is er vrijheid van godsdienst. De vrijheid van godsdienst valt onder de niet-opschortbare rechten. Niet-opschortbare rechten zijn rechten die altijd gelden, ook in tijden van oorlog of noodtoestand. Andere voorbeelden van niet-opschortbare rechten zijn vrijwaring van marteling en slavernij. Echter, uiting van je geloof valt niet onder niet-opschortbare rechten. Uiting van je geloof valt onder de vrijheid van meningsuiting.

Cijfers 2022: De grootste godsdienst is het christendom. Het christendom telt wereldwijd circa 2,4 miljard mensen. Dat is wel 33% van alle mensen op de wereld. Circa 1,2 miljard mensen geeft aan dat zij geen godsdienst hebben. De islam telt circa 24% van de wereldbevolking. Het hindoeïsme 15% en het boeddhisme 7%.

[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]