Vakantiegeld 2024

Het is mei, de maand waarin veel mensen vakantiegeld krijgen. We schreven al eerder een blog over vakantiegeld slim besteden. In dit blog kijken we wie er eigenlijk recht heeft op vakantiegeld, hoeveel het is, en wat de trends zijn in 2024 om dit extraatje aan te besteden. 

Inhoudsopgave

  Wie krijgt vakantiegeld in 2024

  Iedereen in loondienst heeft recht op vakantiegeld. Dit is wettelijk vastgelegd en betekent dat je werkgever verplicht is jou vakantiegeld te geven. Dit gebeurt in verreweg de meeste gevallen in de maand mei. Logisch, dan kan je met het geld een vakantie boeken, zo is de gedachte. Veel mensen gebruiken het geld echter voor andere dingen. Bijvoorbeeld om iets duurs te kopen, een schuld af te betalen of ze willen liever sparen.  

  Ook mensen met een uitkering of pensioen krijgen vakantiegeld en hebben hier volgens de wet recht op. 

  Let op: sommige werkgevers geven het vakantiegeld niet in mei, maar spreiden het vakantiegeld over alle maanden van het jaar. Dit is een manier om personeel te werven met een hoger maandloon. Leuk, maar realiseer je wel dat je dan in mei niets meer krijgt. 

  Lees verder na de afbeelding.

  Jonge vrouw geeft vakantiegeld uit

  Hoeveel vakantiegeld krijg je

  De meeste werkgevers, en als je een uitkering hebt of pensioen, betalen het wettelijk minimum vakantiegeld: 8% van je bruto jaarsalaris. Voorbeeld: als je in een jaar €35.000 verdient (bruto) dan krijg je €2800 vakantiegeld (bruto). Hoeveel hou je daar daadwerkelijk van over? Er moet immers nog belasting af. Hoeveel je netto overhoudt, hangt van je persoonlijke situatie af. Belangrijkste factor voor de berekening is of je met of zonder loonheffingskorting rekent. 

  Over het voornoemde bedrag van €2800 bruto, houd je tussen de €1500 en €1900 netto over. 

  Op de website van het Nibud kan je nog meer voorbeeldberekeningen bekijken

  Veranderingen vakantiegeld 2024

  Ten opzichte van vorige jaren, verandert er in 2024 wel het een en ander in het vakantiegeld, en dan met name de netto hoogte ervan. Voor sommige mensen pakt de nieuwe regeling voordelig uit, voor anderen nadelig. 

  Ieder jaar worden de grenzen van de loonheffingskorting verlegd en dat heeft ook effect op je vakantiegeld. Voor parttimers pakt de nieuwe loonheffingsregeling voordelig uit en zij houden dan ook heel wat meer over van hun vakantiegeld dan vorig jaar, soms wel meer dan €600 extra. 

  De middeninkomens, bijvoorbeeld als je rond de €3000 per maand verdient, krijgen rond de €250 extra, dus bovenop het vakantiegeld dat je vorig jaar kreeg. 

  De grootverdieners onder ons, rond de €10.000 per maand, gaan er flink op achteruit. Zij krijgen dit jaar zo’n €600 minder vakantiegeld dan vorig jaar. 

  Tijdens en vlak na corona werd er (veel) minder gereisd. Ook de energiecrisis leidde tot minder besteedbaar inkomen en dan wordt er al snel gesnoeid in de vakantie. Het extra geld in de vorm van vakantiegeld is dan hard nodig voor de dagelijkse uitgaven en het wegwerken van financiële achterstanden. 

  In 2024 zien we twee groepen: de mensen die profiteren van extra’s zoals meer vakantiegeld, een hoger loon en extra’s die de overheid heeft uitgekeerd. Zij kunnen het vakantiegeld vaker besteden aan een vakantie. Er wordt dus weer meer gereisd. 

  Er is echter ook een grote groep die er niet, of onvoldoende op vooruit is gegaan. Zij besteden het vakantiegeld liever aan het aflossen van schulden, het doen van een grotere aankoop of om te sparen. 

  Eerste publicatie op: 17 mei 2024
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Hangmat aan het strand met zonsondergang
  Financiële tips
  Vakantiegeld bestaat al sinds het begin van de vorige eeuw. Het is een extra bedrag, bovenop je loon en je...
  Stapel met euro munten
  Financiële tips
  Als je -regelmatig-  facturen verstuurt krijg je er vroeg of laat mee te maken: je factuur wordt niet beta...
  Crypto technologie, wetgeving en trends
  Advertorial
  In dit blog over crypto technologie, wetgeving en trends vind je informatie over dit populaire onderwerp. ...
  Bitcoin in een boom gegraveerd
  Financiële tips
  We horen er steeds meer over: bitcoins en andere coins. Wat zijn bitcoins eigenlijk, wat kan je er mee? Is...
  Meer artikelen over Financiële tips