Vakantiegeld slim besteden

Vakantiegeld bestaat al sinds het begin van de vorige eeuw. Het is een extra bedrag, bovenop je loon en je krijgt het in de maand mei. Vakantiegeld is een wettelijk recht. Hoe kan je vakantiegeld slim besteden? Het antwoord is: op een manier die het beste past bij jouw situatie. Vakantiegeld was en is bedoeld voor de kosten van je vakantie, maar steeds meer mensen gebruiken dit extraatje voor andere zaken. Nieuwe aankopen, het aflossen van schulden of om te sparen. 

Inhoudsopgave

  Waar wordt vakantiegeld aan besteed

  Het vakantiegeld werd in 2021 voor 26% gebruikt voor vakantie. De rest van de mensen gebruikte het dus anders:

  • Aflossen van schulden
  • Nieuwe dingen kopen
  • Sparen
  • Beleggen
  • Hypotheek
  • Klussen in huis

  Lees verder na de afbeelding.

  Hangmat aan het strand met zonsondergang

  Opties om vakantiegeld te besteden

  Slim is doen wat jou vooruit helpt. Vrijwel iedereen wil graag heerlijk met vakantie maar soms is het slimmer om een andere keuze te maken. We bekijken er een paar. 

  Slimme optie 1: Aflossen van schulden

  Het hebben van schulden brengt stress met zich mee. Het aflossen van een schuld levert je dus meteen al iets op: minder stress. Als je het niet breed hebt, dan kan een maandelijkse aflossing al snel leiden tot een maandelijks tekort. Als je de schuld aflost, of gedeeltelijk aflost, dan krijg je het dus maandelijks wat ruimer. Slim. 

  Slimme optie 2: Iets nieuws kopen

  Heb je die nieuwe aankoop echt nodig? Dan is het slim om te doen. Stel dat je wasmachine stuk is. Je doet al een paar maanden alle was met de hand en dat is zwaar en urenlang werk. Een nieuwe wasmachine kopen is dan slim. Misschien kan je wel een paar uur extra werken nu die handwas niet meer hoeft. Dan heb je snel je wasmachine terugverdiend. 

  Auto stuk? Als je hem nodig hebt, dan is een reparatie een must. Slim dus. 

  Slimme optie 3: Sparen

  Geld achter de hand hebben is gewoon slim. Je kunt dan tegenvallers zoals een kapotte wasmachine of auto goed opvangen. Bedenk hoeveel geld jij achter de hand moet en wil hebben en zorg daarvoor. Misschien wil je je vakantiegeld sparen om over een paar jaar een wereldreis te maken. Ook leuk natuurlijk. En best slim. 

  Slimme optie 4: Beleggen

  Beleggen kan heel slim zijn maar bedenk wel dat aandelen ook in waarde kunnen dalen. Je bent je geld dan gedeeltelijk kwijt. Heb je je vakantiegeld niet echt nodig, wil je sparen voor de toekomst, kans maken op meer geld? Dan is beleggen een slimme optie, mits je je bewust bent van de gevaren. 

  Slimme optie 5: Hypotheek aflossen

  Extra aflossen op je hypotheek kan wel slim zijn, maar is dat lang niet altijd. Om te beginnen moet je nagaan of je wel extra mag aflossen want anders kan je geconfronteerd worden met een boete. En is het de moeite waard? Bij een hypotheek gaat het om een groot geleend bedrag. Extra aflossen met €1000 is leuk, maar zorgt niet meteen voor een voordeel voor jou. Er staan geen schuldeisers op de stoep en waarschijnlijk gaat je rente niet of nauwelijks omlaag. 

  Slimme optie 6: Klussen in huis

  Je huis opknappen kan een slimme investering zijn van je vakantiegeld. Je hebt er het hele jaar plezier van. Pas wel op dat je tijdens je vakantie niet harder werkt dan de rest van het jaar en zorg ook voor ontspanning.

  En de vakantie dan?

  Met vakantie gaan is belangrijk. Daarom is het vakantiegeld ook in het leven geroepen. Waarom is vakantie zo belangrijk? Ieder mens heeft het nodig eens los te komen van het werk en/of in een andere omgeving te zijn. Zo kan je opladen voor de rest van het jaar. 

  Een vakantie hoeft echter niet altijd veel te kosten. Kies je liever voor een van de slimme opties om je vakantiegeld anders te besteden, dan zijn er nog allerlei mogelijkheden. Je kunt een tent in je tuin zetten, van huis ruilen, gaan logeren bij vrienden of familie of uitstapjes maken met de fiets. Een badje in de tuin voor de kinderen doet ook wonderen. Wees creatief als je niet met vakantie gaat en geniet van je vrije dagen. 

  Eerste publicatie op: 8 maart 2024
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Stapel met euro munten
  Financiële tips
  Als je -regelmatig-  facturen verstuurt krijg je er vroeg of laat mee te maken: je factuur wordt niet beta...
  Crypto technologie, wetgeving en trends
  Advertorial
  In dit blog over crypto technologie, wetgeving en trends vind je informatie over dit populaire onderwerp. ...
  Bitcoin in een boom gegraveerd
  Financiële tips
  We horen er steeds meer over: bitcoins en andere coins. Wat zijn bitcoins eigenlijk, wat kan je er mee? Is...
  Kindgebonden budget
  Financiële tips
  Extra geld van de overheid voor de opvoeding en verzorging van je kind, dat is het kindgebonden budget. He...
  Meer artikelen over Financiële tips