Efficiënte loyaliteitsprogramma’s: hoe ze werken

Een vaste klant is goud waard, toch? Loyaliteitsprogramma’s kunnen daarbij helpen. Maar wat zijn het precies en hoe zet je ze in? Pak een kop koffie en lees verder!

Inhoudsopgave

  Bij een loyaliteitsprogramma blijkt uit de naam al duidelijk waar het om gaat: de loyaliteit van de klant moet worden vergroot. Dit betekent dat de klant gestimuleerd moet worden om zo vaak mogelijk terug te komen. Een loyaliteitsprogramma is dan ook vooral op binding van de klant gericht. Er moet een prikkel van uitgaan die de klant ertoe verleidt om steeds weer naar jou terug te komen.

  De bekende spaarzegels

  Je kent ze vast ook zelf wel. De zegeltjes die je bij de kassa van de supermarkt krijgt. Er wordt altijd een spaarkaart bij gegeven, die vaak een uiterste datum bevat. Heb je de spaarkaart vol gespaard, dan geeft een volle kaart recht op een product of korting bij de aankoop van een product. Dit product behoort lang niet altijd tot het gewone assortiment van de betreffende supermarkt. Vaak is zo’n product speciaal voor het loyaliteitsprogramma ingekocht. De prikkel om de kaart vol te sparen is groot. Je komt als klant dus graag weer terug.

  Een spaaractie kan ook gepaard gaan met het kopen van zegels door de klant. Jij als ondernemer krijgt hierdoor al in een eerder stadium liquide middelen binnen, terwijl je er nog geen product voor hoeft terug te geven.

  Lees verder na de afbeelding.

  Man met bril die blij is

  © Kennisdomein

  Loyaliteitsprogramma met elektronische spaarkaart

  Tot zover de spaarzegels. Steeds vaker zie je dat een loyaliteitsprogramma de vorm heeft van een elektronische kaart. Daar wordt een spaarsaldo op bijgeschreven, maar met zo’n kaart kun je als ondernemer veel meer. Neem bijvoorbeeld de Bonuskaart van Albert Heijn. Hiermee kan het gedrag van de consument nauwkeurig in kaart worden gebracht. Te zien is welke aankopen worden gedaan, welke aanbiedingen goed lopen bij een bepaalde doelgroep en op welk tijdstip van de dag wordt gekocht. Bovendien stelt een elektronische klantenkaart jou in staat om gepersonaliseerde aanbiedingen aan jouw klanten te doen.

  Een loyaliteitsprogramma voor jouw bedrijf ontwerpen

  Is jouw bedrijf niet groot, dan zullen niet alle hier genoemde opties toepasbaar zijn. Sommige mogelijkheden kun je echter wel benutten. Bedenk steeds dat je vooral de klant aan je wilt binden. Dit kan ook door die klant een reeks van samenhangende giften te verstrekken. Kleine speelgoedartikelen bijvoorbeeld, die samen een complete reeks vormen. Ook rond grote voetbaltoernooien wordt veel in de loyaliteitsprogramma’s geïnvesteerd. Er kan voor jouw bedrijf heel eenvoudig een aantrekkelijk loyaliteitsprogramma in elkaar worden gezet.

  Samenwerken binnen een groter loyaliteitsprogramma

  Tot slot bestaan er ook spaarsystemen waarin door verschillende ondernemers wordt samengewerkt. Een bekend voorbeeld hiervan zijn de Airmiles die bij veel verschillende winkels kunnen worden gespaard. Als loyaliteitsprogramma voor enkel jouw bedrijf is het Airmilessysteem misschien wat minder sterk. De Airmiles kunnen immers op meer plekken worden gespaard. Toch trek je er een flinke groep klanten mee, die graag deze punten wil sparen. Op bredere schaal zorgt dit toch weer voor een stuk loyaliteit.

  Wil je meer weten over het hoe je een loyaliteitsprogramma inzet, neem dan contact met ons op of download ons gratis e-book ⤵


  Gratis ebook met tips voor bedrijven en afdelingen!

  ✅ Direct gratis in je mailbox
  ✅ Creëer concrete doelen, een betere missie & visie en verbeter je marketing en communicatie inzet
  ✅ Geschreven door de specialisten van Kennisdomein


  Eerste publicatie op: 2 september 2019
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Een vulpen op oud perkament
  Marketing tips en uitleg
  Teksten kan je tegenwoordig in een handomdraai laten schrijven door een
  Scherm met data
  Over ondernemen
  In het tijdperk van digitalisering en technologische vooruitgang is data het middelpunt geworden voor orga...
  Zwangere vrouw met blond haar
  Over ondernemen
  Je hebt een eigen bedrijf en krijgt een kind. Betekent ZZP en zwanger dat je nu maandenlang zonder inkomen...
  Man met donkere haren en ledlampen
  Over ondernemen
  In een wereld die steeds meer gedreven wordt door commerciële belangen en concurrentie, is het merkenrecht...
  Meer artikelen over Marketing tips en uitleg