Astrologische stromingen

Er zijn veel verschillende culturen op de aarde. Niet honderden maar duizenden culturen. Elk gebied op de wereld heeft zijn eigen cultuur. Deze begonnen duizenden jaren geleden op hun eigen manier verbanden te leggen met wat er aan de hemel gebeurt en wat er op de aarde gebeurt. Niet iedere cultuur maakt dezelfde interpretaties van wat er aan de hemel en wat er op de aarde gebeurt. Daarom spreken wij over verschillende stromingen van astrologie. 

Inhoudsopgave

  Lees verder na de afbeelding.

  Astrologische stromingen

  Welke astrologische stromingen zijn er

  Er zijn drie grote stromingen van astrologie:

  Deze drie astrologische stromingen verschillen in vele opzichten van elkaar, maar zij hebben wel gemeen dat zij verbanden leggen die zijn gebaseerd op de verschijnselen aan de hemel en de verschijnselen op de aarde. 

  Westerse astrologie

  Westerse astrologie wordt met name in de Westerse cultuur gebruikt, maar dat hoeft niet. De Westerse astrologie wordt onder andere veel gebruikt in Europa, maar ook in Amerika en Australië.

  Of zoals Carl Jung (geboren op 26 juli 1875 te Zwitserland) omschrijft ‘de samenhang tussen alles wat leeft’. Carl Jung was een psychiater en psycholoog. Carl Jung had ook naast zijn theorieën over analytische psychologie ook zijn theorieën over astrologie. Voor de Westerse astrologie wordt nog steeds door vele astrologen gebruik gemaakt van de theorieën van Carl Jung voor het interpreteren van horoscopen.

  De Westerse astrologie gaat bij het berekenen van een horoscoop uit van de posities van de planeten, de zon en de maan. Een Westerse horoscoop ziet er cirkelvormig uit met daarin planeten, dierenriemtekens, huizen, enzovoort. 

  De Westerse astrologie richt zich met name op:

  • Psychologische ontwikkelingen, zoals zelfkennis, individualiteit, succes en geluk
  • Economische ontwikkelingen, zoals de prestaties van een bedrijf
  • Wereld gerelateerde ontwikkelingen, zoals de politiek en het milieu

  Een horoscoop wordt mede in samenhang met de planeetstanden berekend. Bij economische ontwikkelingen kan je bijvoorbeeld denken aan de samenhang van een investering in een bedrijf én de planeetstanden. 

  Vedische astrologie

  Vedische astrologie komt uit India. Er wordt vermoed dat Vedische astrologie de grondlegger van de Westerse astrologie is. Net als de Westerse astrologie gebruikt de Vedische astrologie ook planeten en huizen voor het berekenen van een horoscoop. Echter, er zijn wel een aantal verschillen tussen de Westerse astrologie en de Vedische astrologie.

  Verschillen tussen de Westerse astrologie en de Vedische astrologie

  • De Vedische astrologie maakt gebruik van siderische dierenriemtekens en de Westerse van tropische dierenriemtekens 
  • De Vedische astrologie gaat -in tegenstelling tot de Westerse astrologie- uit van de actuele stand van de sterren bij het berekenen en interpreteren van een horoscoop
  • Bij de Vedische astrologie worden normaal gesproken Uranus, Neptunus en Pluto niet bij de berekening van een horoscoop betrokken en bij de Westerse astrologie wel
  • Bij Vedische astrologie wordt normaal gesproken de astroïden niet bij de berekening van een horoscoop betrokken en bij de Westerse astrologie wel

  De Vedische astrologie richt zich op:

  • spiritualiteit
  • karma
  • siderische dierenriemtekens

  Het uiterlijk van de horoscoop verschilt ook van de Westerse horoscoop. De Vedische horoscoop is rechthoekig en de Westerse horoscoop is cirkelvormig. En de huizen die in de horoscoop staan afgebeeld hebben -in tegenstelling tot de Westerse horoscoop- een vaste plaats.  

  Vedische astrologie kan je een antwoord geven op heel specifieke belangrijke vragen. Zo wordt de Vedische astrologie vaak gebruikt om een gunstig moment te berekenen voor bijvoorbeeld een geboorte of een huwelijk. Maar ook of je een mooie toekomst zult hebben met je partner of een andere relatie. 

  In India kan je aan de universiteit een studie astrologie volgen. 

  Chinese astrologie

  Chinese astrologie bestaat al duizenden jaren. Een astroloog die deze vorm van astrologie gebruikt gaat bij een berekening van een horoscoop uit van het jaardier. Niet één dier, maar drie dieren. 

  • jaardier
  • maanddier
  • innerlijk dier

  De Chinese astrologie gebruikt niet zoals de Westerse astrologie de posities van de planeten, de zon en de maan om een berekening te maken, maar zij gebruikt de ‘Chinese kalender’ oftewel numerologische technieken. Daarnaast gebruikt de Chinese astrologie ook ‘yin en yang’ en ‘vijf elementen’.

  Er zijn verschillende varianten van Chinese astrologie, waaronder:

  • Vier pilaren-astrologie
  • Negen Sterren Ki-astrologie
  • Sterrenpoort-astrologie

  Wil je meer weten over Chinese astrologie? Lees dan ook deze blog, zodat je er nog meer over te weten komt. 

  Soorten astrologie

  Een astroloog kan zelf beslissen in welke stroming van astrologie hij/zij zich wil verdiepen en ook welke soorten astrologie hij/zij jou wil bieden tijdens een consult. Hieronder staan een aantal soorten astrologie die tot op de dag van vandaag door astrologen worden gebruikt.

  Psychologische astrologie

  Deze astrologie is opgestart door psychologisch georiënteerde astrologen. Deze astrologen gebruiken onder andere de theorieën van psycholoog en psychiater Carl Jung. Astrologen kunnen aan de hand van een horoscoop je psychologische ontwikkelingen interpreteren.

  Klassieke astrologie

  Klassieke astrologie kijkt niet zozeer naar de psychische aspecten bij het interpreteren van een geboortehoroscoop, maar ziet deze meer als een wegenkaart van iemand zijn leven. Hoe wij moeten navigeren door het leven. Waar de successen liggen en waar de gebreken liggen.

  Medische astrologie 

  Medische astrologie wordt gebruikt om inzicht te krijgen van een ziekteproces van zieke mensen. Een astroloog brengt de door haar berekende horoscoop in verband met psychische en somatische klachten van diegenen. Medische astrologie kan inzicht geven in het verband tussen het lichaam, de geest en de hemel.

  Zakelijke astrologie

  Zakelijke astrologie is meer gericht op het bedrijfsleven. Als zakenvrouw of zakenman wil je weten of je in het bedrijf de goede richting op gaat, of je het juiste pad aan het bewandelen bent. Of misschien wil je weten welke strategie nodig is om meer klanten te krijgen of wat daarvoor nodig is.

  Vrouwenastrologie 

  De menstruatiecyclus van een vrouw is verbonden met de cyclus van de maan. Dat komt omdat beide een cyclus van 28 dagen hebben. Ook de bevalling van de baby en de overgang komen bij vrouwenastrologie aan bod.  Zo zijn er nog meer processen die een vrouw meemaakt waar een astroloog een berekening voor kan maken en deze berekening samen met deze vrouw kan interpreteren.

  Ontwikkelingsastrologie 

  Als je je verder wil ontwikkelen, dan kan een astroloog je vertellen welke fases je hebt doorlopen en nog hebt te gaan. Hiervoor kan een astroloog een geboortehoroscoop gebruiken.

  Zwarte Lichten Astrologie

  Zwarte Lichten Astrologie komt van Jean Carteret. Hij is geboren in Frankrijk en was auteur en astroloog. George Bode bracht deze astrologie naar Nederland. Zwarte Lichten Astrologie gebruikt zwarte lichten om de spirituele dimensie zichtbaar te maken op drie verschillende niveaus:

  1. Spiritueel niveau: wat iemands levensweg is, welke stappen er nodig zijn om het beste uit jezelf te halen, enzovoort;
  2. Psychologische niveau: jouw creativiteit, jouw autoriteit, jouw talenten, enzovoort;
  3. Praktisch niveau: het behalen van succes, welke baan past bij mij, enzovoort. 

  Studie erkend astroloog

  In Nederland kan je verschillende opleidingen volgen om ‘erkend astroloog’ te worden. Zo zijn er AVN erkende opleidingen, cursussen en workshops. Alleen met een opleiding kan je ‘erkend astroloog’ worden. Dat kan niet met alleen het volgen van een cursus of een workshop. Als je ‘erkend praktijkvoerend astroloog’ wil worden, dan moet je landelijk examen doen. 

  De AVN erkende opleiding bestaat onder andere uit het leren van de technieken en de methoden die worden toegepast. Een astroloog haalt de informatie uit speciaal ontwikkelde software om bijvoorbeeld een horoscoop te berekenen. Vervolgens moet hij/zij deze opgehaalde informatie kunnen interpreteren. Zo moet een astroloog bij de Westerse astrologie kunnen aflezen waar de planeten staan. In de blog ‘de betekenis van astrologie’ kan je terugvinden wat er op een Westerse horoscoop staat. Een astroloog moet al deze items -die in een horoscoop staan vermeld- met elkaar in verband kunnen brengen om een interpretatie te kunnen maken.

  Ook is het van belang dat je mensenkennis hebt en dan met name de psychologische processen van mensen. Daarnaast is taalvaardigheid van belang. Het is belangrijk dat je als astroloog goed kan luisteren, spreken, lezen, schrijven en de interpretaties aan de cliënt kan verwoorden in duidelijke begrijpelijke taal. 

  Eerste publicatie op: 12 juni 2022
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  PVV - Geert Wilders
  Maatschappelijke onderwerpen
  De PVV van Geert Wilders heeft in november 2023 een overweldigend aantal stemmen bij de
  Triage - slachtoffer wordt snel beoordeeld
  Maatschappelijke onderwerpen
  Tijdens de
  Maatschappelijk werker met cliënt
  Maatschappelijke onderwerpen
  Duik met ons in de fascinerende wereld van maatschappelijk werk. Deze blog belicht de brede reikwijdte van...
  Voetbal in het gras
  Maatschappelijke onderwerpen
  Van de achterbuurten tot de grootste stadions; voetbal is universeel. In deze blog duiken we dieper in de ...
  Meer artikelen over Maatschappelijke onderwerpen