De betekenis van astrologie

Astrologie is een theorie over sterrenbeelden. Deze theorie zou ons iets kunnen vertellen over ons leven. ´Sophia Centre for the Study of Cosmology in Culture´ geeft als omschrijving dat astrologie ´de praktijk van het verbinden van hemellichamen met levens en gebeurtenissen op aarde en de traditie die daaruit is voortgekomen´ is. Anders gezegd, astrologie geeft theorieën weer over de relatie tussen de verschijnselen aan de hemel en de verschijnselen op de aarde. In deze blog wordt met name ingegaan op de Westerse astrologie.

Inhoudsopgave

  Lees verder na de afbeelding.

  De betekenis van astrologie

  De letterlijke vertaling van astrologie

  Astrologie is afgeleid van de Griekse taal. Het zijn twee woorden samengevoegd tot één woord. Astron betekent sterrenbeeld en logos betekent theorie. Astrologie is de theorie over sterren(beelden). 

  Geschiedenis van astrologie 

  In de grotten van Lascaux zijn op rotswanden afbeeldingen gevonden van de sterrengroepering Pleiaden. Deze afbeeldingen, door onze voorouders getekend, dateren van rond 15000 jaar voor Christus. Hieruit -en ook uit andere bewijzen- kunnen wij afleiden dat de mensen toen al met de hemel bezig waren. 

  Duizenden jaren geleden begonnen de mensen met het bestuderen van de zon, de sterren en de maan. Zij waren toen nog niet bezig met horoscopen, maar ze ontdekten duizenden jaren geleden wel dat je de hemellichamen met elkaar in verband kon brengen. Mensen kwamen erachter dat je met de hemellichamen kan ontdekken wanneer je het beste de zaden kan zaaien en wanneer je het beste kan oogsten. Ook werden de sterren gebruikt om te bepalen wanneer het een goede tijd was om te jagen of te strijden.

  Er zijn kleitabletten gevonden uit de Babylonische tijd. Kleitabletten zijn tabletten van klei die werden gebruikt als informatiecentrum. Uit deze kleitabletten is onder andere gebleken dat voorouders de hemel en de aarde met elkaar in verband probeerden te brengen. 

  Basisprincipes van astrologie

  Als eerste is het goed om te weten dat er verschillende soorten astrologie en verschillende methodes van astrologie zijn:

  Er zijn verschillende vormen van astrologie

  • Psychologische astrologie: Als het om innerlijke processen van mensen gaat, dan wordt er gebruikt gemaakt van psychologische astrologie en worden de regels -die op psychologische astrologie van toepassing zijn- voor de horoscoop gebruikt. 
  • Zakelijke astrologie: Als er wordt gevraagd naar informatie met betrekking tot bijvoorbeeld een arbeidsovereenkomst, dan pas je de regels toe die horen bij zakelijke astrologie. 

  Het is wel van belang te weten dat je met een horoscoop geen ‘intelligentie’ kan laten berekenen. Ook zal een astroloog je niet vertellen of je bijvoorbeeld ‘aardig’ bent of ‘stom’ bent. De astroloog kan wel de behoeften van iemand aangeven. Een horoscoop vertelt je hoe je het beste uit jezelf kan halen. Daarom wordt een horoscoop ook wel een wegenkaart genoemd.

  De Westerse astrologie geeft theorieën weer over de relatie tussen de verschijnselen aan de hemel en de verschijnselen op de aarde. Om een berekening voor een horoscoop te maken wordt er van vier elementen gebruik gemaakt.

  De vier elementen vuur, water, aarde en lucht (uit de Westerse astrologie) geven informatie over je persoonlijkheid en welke energie je uitstraalt.

  • Vuur symboliseert: licht, warmte, energie
  • Water symboliseert: gevoel, leven, stroming
  • Lucht symboliseert: vrijheid, ruimte
  • Aarde symboliseert: houvast

  Bij de vier astrologische elementen horen twaalf dierenriem tekens

  • Vuur: ram, leeuw, boogschutter
  • Aarde: stier, maagd, steenbok
  • Lucht: tweelingen, weegschaal, waterman
  • Water: kreeft, schorpioen, vissen

  En drie astrologische kruizen:

  • Hoofdkruis 
  • Vaste kruis
  • Beweeglijke kruis

  De hierboven genoemde kruizen geven aan wat je nodig hebt om het leven aan te kunnen als je problemen hebt.

  Een astroloog begrijpt deze elementen en kruizen en weet hoe deze werken. Met deze elementen en kruizen kan een astroloog je een dieper inzicht geven in bepaalde psychische processen en patronen. 

  Voor de vierde eeuw voor Christus, in de oudheid, werd er nog geen gebruik gemaakt van dierenriem tekens. Vanaf de vierde eeuw voor Christus werd er een nieuw systeem voor astrologen ontwikkeld. Een nieuw soort meetlat langs de hemel. Dat nieuwe systeem, dat astrologen nog steeds gebruiken, was onafhankelijk van de precessie (beweging van de aarde om de draaias), onafhankelijk van de sterrenbeelden. Deze nieuwe meetlat verschuift namelijk niet en wordt de dierenriem genoemd. Een teken van de dierenriem is geen sterrenbeeld. Als een astrologen spreken over de dierenriem (ecliptica), dan praten zij dus over het nieuwe systeem, de nieuwe meetlat. 

  Horoscoop berekenen en interpreteren

  Een horoscoop wordt ook wel een hemelkaart genoemd. Wij bevinden ons op de aarde en wij kijken vanaf de aarde naar de hemel en daarom is de aarde het centrum dan de hemelkaart. Een astroloog praat niet over de sterrenbeelden, maar over de tekens van de dierenriem. Sterrenbeelden kunnen namelijk verschuiven en tekens van de dierenriem, niet. Zo kan je een geboortehoroscoop laten berekenen, maar ook een horoscoop over een huwelijk of over een arbeidsovereenkomst. Voor eigenlijk alles wat gebeurt kan een horoscoop worden berekend. 

  Voor een geboortehoroscoop heeft de astroloog nodig:

  • Geboortedag
  • Geboortemaand
  • Geboortejaar
  • Geboorteplaats
  • Exacte geboortetijd

  Met deze gegevens kan een astroloog de geboortehoroscoop berekenen. Na de berekening volgt een tekening die uit verschillende delen bestaat:

  • De twaalf tekens van de dierenriem 
  • De zon, de maan en de planeten
  • De twaalf huizen 
  • De ascendant 
  • De aspecten 

   Vervolgens kan deze berekening door de astroloog kan worden geïnterpreteerd. 

  Astrologie en astronomie 

  Astrologie en astronomie kunnen door elkaar worden gehaald, maar verschillen wel van elkaar.

  Astronomie is een van de oudste natuurwetenschappen. Deze wetenschap wordt ook wel sterrenkunde genoemd. Een astronoom houdt zich bezig met wat er buiten de atmosfeer van de aarde gebeurt. Een astronoom bestudeert:

  • het heelal
  • de sterrenstelsels
  • sterren
  • planeten
  • manen
  • melkwegstelsels
  • enzovoort

  Het bestuderen hiervan gebeurt aan universiteiten, instituten en ruimtevaartorganisaties.

  Astrologie is geen wetenschap. Een astroloog maakt een interpretatie door middel van het verbinden van hemellichamen met levens en gebeurtenissen op aarde en de traditie die daaruit is voortgekomen. Een astroloog doet dit bijvoorbeeld door een horoscoop te berekenen. 

  In deze blog is meer ingegaan op de Westerse astrologie. In de volgende blog gaan we dieper in op de verschillende soorten astrologie en de verschillende benaderingen van verschillende culturen en landen.

  Eerste publicatie op: 4 juni 2022
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  PVV - Geert Wilders
  Maatschappelijke onderwerpen
  De PVV van Geert Wilders heeft in november 2023 een overweldigend aantal stemmen bij de
  Triage - slachtoffer wordt snel beoordeeld
  Maatschappelijke onderwerpen
  Tijdens de
  Maatschappelijk werker met cliënt
  Maatschappelijke onderwerpen
  Duik met ons in de fascinerende wereld van maatschappelijk werk. Deze blog belicht de brede reikwijdte van...
  Voetbal in het gras
  Maatschappelijke onderwerpen
  Van de achterbuurten tot de grootste stadions; voetbal is universeel. In deze blog duiken we dieper in de ...
  Meer artikelen over Maatschappelijke onderwerpen