De betekenis van astrologie

Astrologie is een theorie over sterrenbeelden. Deze theorie zou ons iets kunnen vertellen over ons leven. ´Sophia Centre for the Study of Cosmology in Culture´ geeft als omschrijving dat astrologie ´de praktijk van het verbinden van hemellichamen met levens en gebeurtenissen op aarde en de traditie die daaruit is voortgekomen´ is. Anders gezegd, astrologie geeft theorieën weer over de relatie tussen de verschijnselen aan de hemel en de verschijnselen op de aarde. In deze blog wordt met name ingegaan op de Westerse astrologie.

Lees verder na de afbeelding.

De betekenis van astrologie

De letterlijke vertaling van astrologie

Astrologie is afgeleid van de Griekse taal. Het zijn twee woorden samengevoegd tot één woord. Astron betekent sterrenbeeld en logos betekent theorie. Astrologie is de theorie over sterren(beelden). 

Geschiedenis van astrologie 

In de grotten van Lascaux zijn op rotswanden afbeeldingen gevonden van de sterrengroepering Pleiaden. Deze afbeeldingen, door onze voorouders getekend, dateren van rond 15000 jaar voor Christus. Hieruit -en ook uit andere bewijzen- kunnen wij afleiden dat de mensen toen al met de hemel bezig waren. 

Duizenden jaren geleden begonnen de mensen met het bestuderen van de zon, de sterren en de maan. Zij waren toen nog niet bezig met horoscopen, maar ze ontdekten duizenden jaren geleden wel dat je de hemellichamen met elkaar in verband kon brengen. Mensen kwamen erachter dat je met de hemellichamen kan ontdekken wanneer je het beste de zaden kan zaaien en wanneer je het beste kan oogsten. Ook werden de sterren gebruikt om te bepalen wanneer het een goede tijd was om te jagen of te strijden.

Er zijn kleitabletten gevonden uit de Babylonische tijd. Kleitabletten zijn tabletten van klei die werden gebruikt als informatiecentrum. Uit deze kleitabletten is onder andere gebleken dat voorouders de hemel en de aarde met elkaar in verband probeerden te brengen. 

Basisprincipes van astrologie

Als eerste is het goed om te weten dat er verschillende soorten astrologie en verschillende methodes van astrologie zijn:

Er zijn verschillende vormen van astrologie

 • Psychologische astrologie: Als het om innerlijke processen van mensen gaat, dan wordt er gebruikt gemaakt van psychologische astrologie en worden de regels -die op psychologische astrologie van toepassing zijn- voor de horoscoop gebruikt. 
 • Zakelijke astrologie: Als er wordt gevraagd naar informatie met betrekking tot bijvoorbeeld een arbeidsovereenkomst, dan pas je de regels toe die horen bij zakelijke astrologie. 

Het is wel van belang te weten dat je met een horoscoop geen ‘intelligentie’ kan laten berekenen. Ook zal een astroloog je niet vertellen of je bijvoorbeeld ‘aardig’ bent of ‘stom’ bent. De astroloog kan wel de behoeften van iemand aangeven. Een horoscoop vertelt je hoe je het beste uit jezelf kan halen. Daarom wordt een horoscoop ook wel een wegenkaart genoemd.

De Westerse astrologie geeft theorieën weer over de relatie tussen de verschijnselen aan de hemel en de verschijnselen op de aarde. Om een berekening voor een horoscoop te maken wordt er van vier elementen gebruik gemaakt.

De vier elementen vuur, water, aarde en lucht (uit de Westerse astrologie) geven informatie over je persoonlijkheid en welke energie je uitstraalt.

 • Vuur symboliseert: licht, warmte, energie
 • Water symboliseert: gevoel, leven, stroming
 • Lucht symboliseert: vrijheid, ruimte
 • Aarde symboliseert: houvast

Bij de vier astrologische elementen horen twaalf dierenriem tekens

 • Vuur: ram, leeuw, boogschutter
 • Aarde: stier, maagd, steenbok
 • Lucht: tweelingen, weegschaal, waterman
 • Water: kreeft, schorpioen, vissen

En drie astrologische kruizen:

 • Hoofdkruis 
 • Vaste kruis
 • Beweeglijke kruis

De hierboven genoemde kruizen geven aan wat je nodig hebt om het leven aan te kunnen als je problemen hebt.

Een astroloog begrijpt deze elementen en kruizen en weet hoe deze werken. Met deze elementen en kruizen kan een astroloog je een dieper inzicht geven in bepaalde psychische processen en patronen. 

Voor de vierde eeuw voor Christus, in de oudheid, werd er nog geen gebruik gemaakt van dierenriem tekens. Vanaf de vierde eeuw voor Christus werd er een nieuw systeem voor astrologen ontwikkeld. Een nieuw soort meetlat langs de hemel. Dat nieuwe systeem, dat astrologen nog steeds gebruiken, was onafhankelijk van de precessie (beweging van de aarde om de draaias), onafhankelijk van de sterrenbeelden. Deze nieuwe meetlat verschuift namelijk niet en wordt de dierenriem genoemd. Een teken van de dierenriem is geen sterrenbeeld. Als een astrologen spreken over de dierenriem (ecliptica), dan praten zij dus over het nieuwe systeem, de nieuwe meetlat. 

Horoscoop berekenen en interpreteren

Een horoscoop wordt ook wel een hemelkaart genoemd. Wij bevinden ons op de aarde en wij kijken vanaf de aarde naar de hemel en daarom is de aarde het centrum dan de hemelkaart. Een astroloog praat niet over de sterrenbeelden, maar over de tekens van de dierenriem. Sterrenbeelden kunnen namelijk verschuiven en tekens van de dierenriem, niet. Zo kan je een geboortehoroscoop laten berekenen, maar ook een horoscoop over een huwelijk of over een arbeidsovereenkomst. Voor eigenlijk alles wat gebeurt kan een horoscoop worden berekend. 

Voor een geboortehoroscoop heeft de astroloog nodig:

 • Geboortedag
 • Geboortemaand
 • Geboortejaar
 • Geboorteplaats
 • Exacte geboortetijd

Met deze gegevens kan een astroloog de geboortehoroscoop berekenen. Na de berekening volgt een tekening die uit verschillende delen bestaat:

 • De twaalf tekens van de dierenriem 
 • De zon, de maan en de planeten
 • De twaalf huizen 
 • De ascendant 
 • De aspecten 

 Vervolgens kan deze berekening door de astroloog kan worden geïnterpreteerd. 

Astrologie en astronomie 

Astrologie en astronomie kunnen door elkaar worden gehaald, maar verschillen wel van elkaar.

Astronomie is een van de oudste natuurwetenschappen. Deze wetenschap wordt ook wel sterrenkunde genoemd. Een astronoom houdt zich bezig met wat er buiten de atmosfeer van de aarde gebeurt. Een astronoom bestudeert:

 • het heelal
 • de sterrenstelsels
 • sterren
 • planeten
 • manen
 • melkwegstelsels
 • enzovoort

Het bestuderen hiervan gebeurt aan universiteiten, instituten en ruimtevaartorganisaties.

Astrologie is geen wetenschap. Een astroloog maakt een interpretatie door middel van het verbinden van hemellichamen met levens en gebeurtenissen op aarde en de traditie die daaruit is voortgekomen. Een astroloog doet dit bijvoorbeeld door een horoscoop te berekenen. 

In deze blog is meer ingegaan op de Westerse astrologie. In de volgende blog gaan we dieper in op de verschillende soorten astrologie en de verschillende benaderingen van verschillende culturen en landen.

Team Kennisdomein

Van Kennisdomein
Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
Meer informatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Aanbevolen artikelen

De ontwikkeling van een schoolkind
Maatschappelijke onderwerpen

16-02-'23

16 februari 2023

De ontwikkeling van een schoolkind
De ontwikkeling van een schoolkind verloopt anders dan de jaren daarvoor. In de
Energiecrisis in Nederland
Maatschappelijke onderwerpen

10-02-'23

10 februari 2023

Energiecrisis in Nederland
Een onderwerp dat niemand is ontgaan: de energiecrisis in Nederland die begon in 2021. Eerder schreven we ...
De afkomst van leer
Maatschappelijke onderwerpen

19-01-'23

19 januari 2023

De afkomst van leer
Wanneer je leren schoenen, kleding of een bankstel koopt, sta je misschien niet zo stil bij de afkomst van...
Hooikoorts
Maatschappelijke onderwerpen

14-01-'23

14 januari 2023

Hooikoorts
Een lastig fenomeen, hooikoorts. Constant een loopneus, veel snuiten, tranende ogen en vaak niezen. In hef...
Meer artikelen over Maatschappelijke onderwerpen

Gratis email updates

Altijd op de hoogte met onze e-mail updates!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.