De werking van datacenters

In dit blog vertellen we je meer over de werking van datacenters én over de voordelen van SD-WAN van T-Mobile. Wat is een datacenter eigenlijk precies? En wat heeft SD-WAN daarmee te maken? Een datacenter is een plek (een gebouw) waar gegevens worden bewaard die -naar behoefte- kunnen worden opgevraagd. Het gaat dan om een digitale opslagplaats, en niet om een soort bibliotheek met boeken en papieren. Belangrijk daarbij is dat zo’n datacenter altijd, dus 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar draait. En goed draait, zonder storingen. Immers, dankzij de goede werking van datacenters kunnen we steeds bij de gewenste gegevens. Kunnen we thuis werken en leren, met onze bankpas betalen en verbonden zijn met anderen. SD-Wan speelt hierbij ook een belangrijke rol maar daarover later meer.

Inhoudsopgave

  Lees verder na de afbeelding.

  De werking van datacenters

  Wat bevindt zich allemaal in een datacenter

  Om de werking van datacenters te garanderen, is er wel het een en ander nodig:

  • Een serverruimte
  • MeetMeroom
  • Uninterruptible Power Suppley
  • Koelsysteem
  • Beveiliging
  • Brandveiligheid
  • Netwerk Operations Center
  • Energievoorziening
  • Warmte/koude-opslag
  • Kantoor- en vergaderruimtes

  Hieronder een korte uitleg van deze punten. Wil je meer weten? Lees dan ook de blogs op de website van Dutch Data Center Association

  De serverruimte

  Bij de werking van datacenters speelt de serverruimte uiteraard en heel belangrijke rol. Immers, hier staan de servers van de klanten van het datacenter. De serverruimte is volledig geconditioneerd. Dat betekent dat de luchtvochtigheid en de temperatuur constant in de gaten worden gehouden zodat de servers niet beschadigd kunnen raken, bijvoorbeeld door oververhitting. De servers zijn overigens vaak onderling met elkaar verbonden. Lees daarover hieronder meer bij SD-Wan. 

  De MeetMeroom

  Dit is een extra beveiligde ruimte waarin zich de apparatuur van de netwerkleverancier bevindt. Omdat het belangrijk is dat de continuïteit van de verbindingen is gewaarborgd zijn de verbindingen dubbel uitgevoerd. De netwerkleveranciers zijn overigens verantwoordelijk voor de verbindingen tussen de servers en de serverroom en het World Wide Web, met de buitenwereld dus. 

  Uninterruptible Power Supply

  Ook niet onbelangrijk voor de goede werking van datacenters is de Uninterruptible Power Supply (UPS) hetgeen betekent dat de stroomvoorziening continu wordt gegarandeerd. Immers, als de stroom uitvalt moet dat worden opgevangen. De UPS bestaat uit batterijen die meteen als de stroom uitvalt de elektriciteit -korte tijd- kunnen aanleveren. Intussen heeft het noodstroomaggregaat tijd om op te warmen en kan daarna het proces overnemen. 

  Koelsysteem, beveiliging en brandveiligheid

  Het koelsysteem zorgt voor afvoer van de warmte die de servers produceren. De beveiliging van datacenters heeft niet zozeer betrekking op de werking zelf maar is toch uiterst belangrijk. Er ligt immers veel kostbare informatie opgeslagen in een datacenter. De beveiliging bestaat onder meer uit een hekwerk buiten, personeelssluizen en biometrische toegangssystemen. Verder is er ook beveiligingspersoneel. Datacenters moeten bedacht zijn op hackers (zie verderop). 

  Wat de brandveiligheid betreft: gangbare zaken als schuim en water zijn niet geschikt voor datacenter. Die beschadigen de servers. Daarom is een datacenter voorzien van een gasblusinstallatie die met behulp van een speciaal gasmengsel kan voorkomen dat een brand zich verder verspreidt. 

  Netwerk Operations Center (het NOC)

  Het NOC is het hart van het datacenter. Vanuit het NOC worden alle processen in de gaten gehouden en bijgesteld waar nodig. Dit gebeurt grotendeels met behulp van software. Vanuit het NOC wordt preventief onderhoud gepleegd en ingegrepen bij uitval of incidenten met betrekking tot onder andere de pompen, ventilatoren, connectiviteit en de servers. 

  Energievoorziening en Warmte/Koude-opslag

  Datacenters kunnen niet zonder elektriciteit en daarom zijn ze altijd zo efficiënt mogelijk gebouwd. Niet alleen de servers gebruiken veel stroom, ook de koeling, ventilatoren en andere essentiële apparatuur. Een teveel aan warmte kan worden opgeslagen in de warmte/koude-opslag zodat deze kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld energievoorziening van woningen of andere bedrijven in de regio. Ook koude kan worden opgeslagen en worden ingezet voor onder meer koeling. 

  Kantoor- en vergaderruimtes

  Een datacenter moet een prettige plek zijn om te werken (ook ’s nachts) én een geschikte omgeving om klanten en leveranciers te ontvangen. Er zijn dan ook verschillende soorten ruimtes. 

  Datacenter en hackers

  In ons speciale blog over hacken kan je lezen wat dat precies is en vind je tips om hackers geen kans te geven. Hacken is kort gezegd het binnendringen van (beveiligde) netwerken door onbevoegden. Een hacker met criminele bedoelingen wordt vaak een cracker genoemd. Het kan dan gaan om bijvoorbeeld het stelen van bankgegevens. Hackers hebben niet altijd criminele bedoelingen; het kan ook gaan om de ‘sport’ (slimmer zijn dan beveiligingssoftware) of een waarschuwing betekenen (pas op, je gegevens lopen gevaar). 

  Wat is SD-WAN

  En dan nu over SD-WAN. De afkorting staat voor Software Defined – Wide Area Network, in het Nederlands gezegd: software-gedefinieerd WAN. Door te kiezen voor SD-WAN kan je het beheer en de werking van een WAN vereenvoudigen omdat de netwerkhardware is losgekoppeld van het besturingssysteem. Deze manier van werken is te  vergelijken met de manier waarop virtualisatietechnologie wordt ingezet ter verbetering van de werking van datacenters. 

  Kiezen voor SD-WAN

  Waarom zou jouw bedrijf kiezen voor SD-WAN van T-Mobile? Simpel gezegd omdat het bedrijven in staat stelt beter presterende WAN’s te bouwen. Dit, mét behulp van goedkopere en commercieel beschikbare internettoegang. Extra voordeel is dat bedrijven duurdere privé-WAN-verbindingstechnologieën zoals MPLS gedeeltelijk of soms zelfs helemaal kunnen vervangen.

  Daarnaast kan je gebruikmaken van een software-gedreven netwerk dat werkt met bestaande én nieuwe applicaties, technieken en data. 

  Nog meer voordelen van SD-WAN

  Een van de grote voordelen van SD-WAN is dat de beheerder direct inzicht heeft in  netwerkconfiguratie, security policies en prestaties. Wijzigingen zijn snel door te voeren en nieuwe functies eenvoudig toe te voegen. De internetbeveiliging is altijd up-to-date en nieuwe bedrijfslocaties kunnen eenvoudig worden aangesloten. Zo hebben de medewerkers altijd & overal toegang tot het bedrijfsnetwerk. 

  SD-WAN en hedendaagse IT-uitdagingen

  De ‘gewone’ WAN is niet ontworpen voor de explosie aan WAN-verkeer van deze tijd. Dit WAN-verkeer leidt tot onder meer kwetsbaarheid van data en complexiteit in het beheer ervan. De toetreding van bedrijven tot de cloud leidt ook tot bedreigingen en andere problematiek die vragen om bescherming. Denk aan informatie met betrekking tot partners, personeel, contractanten en gasten. SD-WAN is het antwoord op deze actuele IT-uitdagingen!

  Eerste publicatie op: 15 december 2022
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Cloud telefonie ouderwetse telefoon in wolken
  Producten kopen
  Wat is dat, cloud telefonie? Allereerst moeten we dan bekijken wat een cloud is. Verder vertellen we in di...
  Relax stoel in de tuin
  Producten kopen
  Tuinmeubels worden van allerlei soorten materialen gemaakt. Wat zijn de voor- en nadelen van tuinmeubel ma...
  Inrichting met parket vloer
  Producten kopen
  Wat is het verschil tussen een laminaat, parket en pvc-vloer? En wat zijn de voordelen en nadelen? Hierna ...
  Vrouw op ergonomische bureaustoel
  Producten kopen
  Denk je bij een ergonomische bureaustoel aan oude mensen met medische problemen? Niets is minder waar! Het...
  Meer artikelen over Advertorial