De werking van datacenters

In dit blog vertellen we je meer over de werking van datacenters én over de voordelen van SD-WAN van T-Mobile. Wat is een datacenter eigenlijk precies? En wat heeft SD-WAN daarmee te maken? Een datacenter is een plek (een gebouw) waar gegevens worden bewaard die -naar behoefte- kunnen worden opgevraagd. Het gaat dan om een digitale opslagplaats, en niet om een soort bibliotheek met boeken en papieren. Belangrijk daarbij is dat zo’n datacenter altijd, dus 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar draait. En goed draait, zonder storingen. Immers, dankzij de goede werking van datacenters kunnen we steeds bij de gewenste gegevens. Kunnen we thuis werken en leren, met onze bankpas betalen en verbonden zijn met anderen. SD-Wan speelt hierbij ook een belangrijke rol maar daarover later meer.

Lees verder na de afbeelding.

De werking van datacenters

Wat bevindt zich allemaal in een datacenter

Om de werking van datacenters te garanderen, is er wel het een en ander nodig:

  • Een serverruimte
  • MeetMeroom
  • Uninterruptible Power Suppley
  • Koelsysteem
  • Beveiliging
  • Brandveiligheid
  • Netwerk Operations Center
  • Energievoorziening
  • Warmte/koude-opslag
  • Kantoor- en vergaderruimtes

Hieronder een korte uitleg van deze punten. Wil je meer weten? Lees dan ook de blogs op de website van Dutch Data Center Association

De serverruimte

Bij de werking van datacenters speelt de serverruimte uiteraard en heel belangrijke rol. Immers, hier staan de servers van de klanten van het datacenter. De serverruimte is volledig geconditioneerd. Dat betekent dat de luchtvochtigheid en de temperatuur constant in de gaten worden gehouden zodat de servers niet beschadigd kunnen raken, bijvoorbeeld door oververhitting. De servers zijn overigens vaak onderling met elkaar verbonden. Lees daarover hieronder meer bij SD-Wan. 

De MeetMeroom

Dit is een extra beveiligde ruimte waarin zich de apparatuur van de netwerkleverancier bevindt. Omdat het belangrijk is dat de continuïteit van de verbindingen is gewaarborgd zijn de verbindingen dubbel uitgevoerd. De netwerkleveranciers zijn overigens verantwoordelijk voor de verbindingen tussen de servers en de serverroom en het World Wide Web, met de buitenwereld dus. 

Uninterruptible Power Supply

Ook niet onbelangrijk voor de goede werking van datacenters is de Uninterruptible Power Supply (UPS) hetgeen betekent dat de stroomvoorziening continu wordt gegarandeerd. Immers, als de stroom uitvalt moet dat worden opgevangen. De UPS bestaat uit batterijen die meteen als de stroom uitvalt de elektriciteit -korte tijd- kunnen aanleveren. Intussen heeft het noodstroomaggregaat tijd om op te warmen en kan daarna het proces overnemen. 

Koelsysteem, beveiliging en brandveiligheid

Het koelsysteem zorgt voor afvoer van de warmte die de servers produceren. De beveiliging van datacenters heeft niet zozeer betrekking op de werking zelf maar is toch uiterst belangrijk. Er ligt immers veel kostbare informatie opgeslagen in een datacenter. De beveiliging bestaat onder meer uit een hekwerk buiten, personeelssluizen en biometrische toegangssystemen. Verder is er ook beveiligingspersoneel. Datacenters moeten bedacht zijn op hackers (zie verderop). 

Wat de brandveiligheid betreft: gangbare zaken als schuim en water zijn niet geschikt voor datacenter. Die beschadigen de servers. Daarom is een datacenter voorzien van een gasblusinstallatie die met behulp van een speciaal gasmengsel kan voorkomen dat een brand zich verder verspreidt. 

Netwerk Operations Center (het NOC)

Het NOC is het hart van het datacenter. Vanuit het NOC worden alle processen in de gaten gehouden en bijgesteld waar nodig. Dit gebeurt grotendeels met behulp van software. Vanuit het NOC wordt preventief onderhoud gepleegd en ingegrepen bij uitval of incidenten met betrekking tot onder andere de pompen, ventilatoren, connectiviteit en de servers. 

Energievoorziening en Warmte/Koude-opslag

Datacenters kunnen niet zonder elektriciteit en daarom zijn ze altijd zo efficiënt mogelijk gebouwd. Niet alleen de servers gebruiken veel stroom, ook de koeling, ventilatoren en andere essentiële apparatuur. Een teveel aan warmte kan worden opgeslagen in de warmte/koude-opslag zodat deze kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld energievoorziening van woningen of andere bedrijven in de regio. Ook koude kan worden opgeslagen en worden ingezet voor onder meer koeling. 

Kantoor- en vergaderruimtes

Een datacenter moet een prettige plek zijn om te werken (ook ’s nachts) én een geschikte omgeving om klanten en leveranciers te ontvangen. Er zijn dan ook verschillende soorten ruimtes. 

Datacenter en hackers

In ons speciale blog over hacken kan je lezen wat dat precies is en vind je tips om hackers geen kans te geven. Hacken is kort gezegd het binnendringen van (beveiligde) netwerken door onbevoegden. Een hacker met criminele bedoelingen wordt vaak een cracker genoemd. Het kan dan gaan om bijvoorbeeld het stelen van bankgegevens. Hackers hebben niet altijd criminele bedoelingen; het kan ook gaan om de ‘sport’ (slimmer zijn dan beveiligingssoftware) of een waarschuwing betekenen (pas op, je gegevens lopen gevaar). 

Wat is SD-WAN

En dan nu over SD-WAN. De afkorting staat voor Software Defined – Wide Area Network, in het Nederlands gezegd: software-gedefinieerd WAN. Door te kiezen voor SD-WAN kan je het beheer en de werking van een WAN vereenvoudigen omdat de netwerkhardware is losgekoppeld van het besturingssysteem. Deze manier van werken is te  vergelijken met de manier waarop virtualisatietechnologie wordt ingezet ter verbetering van de werking van datacenters. 

Kiezen voor SD-WAN

Waarom zou jouw bedrijf kiezen voor SD-WAN van T-Mobile? Simpel gezegd omdat het bedrijven in staat stelt beter presterende WAN’s te bouwen. Dit, mét behulp van goedkopere en commercieel beschikbare internettoegang. Extra voordeel is dat bedrijven duurdere privé-WAN-verbindingstechnologieën zoals MPLS gedeeltelijk of soms zelfs helemaal kunnen vervangen.

Daarnaast kan je gebruikmaken van een software-gedreven netwerk dat werkt met bestaande én nieuwe applicaties, technieken en data. 

Nog meer voordelen van SD-WAN

Een van de grote voordelen van SD-WAN is dat de beheerder direct inzicht heeft in  netwerkconfiguratie, security policies en prestaties. Wijzigingen zijn snel door te voeren en nieuwe functies eenvoudig toe te voegen. De internetbeveiliging is altijd up-to-date en nieuwe bedrijfslocaties kunnen eenvoudig worden aangesloten. Zo hebben de medewerkers altijd & overal toegang tot het bedrijfsnetwerk. 

SD-WAN en hedendaagse IT-uitdagingen

De ‘gewone’ WAN is niet ontworpen voor de explosie aan WAN-verkeer van deze tijd. Dit WAN-verkeer leidt tot onder meer kwetsbaarheid van data en complexiteit in het beheer ervan. De toetreding van bedrijven tot de cloud leidt ook tot bedreigingen en andere problematiek die vragen om bescherming. Denk aan informatie met betrekking tot partners, personeel, contractanten en gasten. SD-WAN is het antwoord op deze actuele IT-uitdagingen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Aanbevolen artikelen

Robotica en robots
Producten kopen

23-12-'22

23 december 2022

Robotica en robots
Robotica houdt zich bezig met het ontwerp, de bouw, de werking en het gebruik van robots. Dit zijn automat...
De zorgverzekering in 2023
Producten kopen

27-11-'22

27 november 2022

De zorgverzekering in 2023
Zoals vrijwel elk jaar gaan de kosten voor de zorgverzekering in 2023 weer wat omhoog. Het loont daarbij n...
Stadsverwarming en blokverwarming
Producten kopen

18-09-'22

18 september 2022

Stadsverwarming en blokverwarming
Op dit moment -het jaar 2022- zijn de energieprijzen enorm gestegen en is er steeds meer aandacht voor ene...
Verhuizen met woningruil
Producten kopen

27-08-'22

27 augustus 2022

Verhuizen met woningruil
De
Meer artikelen over Advertorial

Gratis email updates

Altijd op de hoogte met onze e-mail updates!
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.