Op vakantie naar de Belgische Ardennen

Na tientallen blogs over vakantie in Nederland maken we vandaag een uitstapje naar België met een blog over vakantie naar de Belgische Ardennen. Een gebied dat het hele jaar door geweldig leuk is om te bezoeken en dus ook razend populair is. Niet alleen bij Nederlanders maar ook bij vakantiegangers uit andere -voornamelijk Europese- landen. We vertellen eerst iets over de geschiedenis van de Ardennen en geven daarna allerlei interessante informatie voor een vakantie. En natuurlijk onze leukste tips!

Inhoudsopgave

  Lees verder na de afbeelding.

  Op vakantie naar de Belgische Ardennen

  Geschiedenis en ligging van de Ardennen

  De Ardennen is een gebergte dat tussen de 300 en 400 miljoen jaar geleden is ontstaan. Het ligt deels in België, in Frankrijk en in Luxemburg. Er worden dan ook verschillende talen gesproken waaronder Frans, Waals, Duits en Luxemburgs. De Ardennen wordt ook wel onderverdeeld in een hoog en laag deel. De hoogste toppen gaan de 600 meter voorbij. Signaal van Botrange is de hoogste berg: 694 meter. De bergen, of beter gezegd heuvels in het lage deel komen niet boven de 500 meter uit. 

  De Ardennen waren al bekend en populair bij de Romeinen en er zijn ook diverse oorlogen uitgevochten, vooral in de Tweede Wereldoorlog. Bekend is het Ardennenoffensief, een laatste grote aanval tegen de geallieerden waarbij veel oude historische kernen werden verwoest. 

  De vier jaargetijden

  De Ardennen zijn leuk tijdens elk jaargetijde. De hoogteligging leidt wel tot stuwingsneerslag en in de hoogste delen valt er veel regen (zo 1400 mm per jaar). Daar is het ook gemiddeld zo’n 5 graden kouder dan in de lage delen van België. In de winter vormt zich meestal een sneeuwdek. In de lagere delen is 50 tot 60 cm niet ongewoon, in de hogere delen kan dat wel 70 cm zijn. Echter, een sneeuwdek is wel onzeker dus de Ardennen is niet bij uitstek een skigebied voor echte liefhebbers. Er zijn overigens wel skipistes. 

  In de zomer naar de Belgische Ardennen

  De zomerperiode is voor veel mensen dé periode om met vakantie te gaan. Vaak met het hele gezin, twee of drie weken. De Ardennen zijn dan een geweldige bestemming. Misschien niet de meest ideale periode voor lange wandelingen en verre fietstochten want het kan best warm zijn in de Ardennen. Wat je wel kan doen? Zwemmen, kajakken, kanoën, koele grotten bezoeken en ijsjes eten bijvoorbeeld. Of lekker in je luie stoel bij een beekje zitten met je voeten in het water. Kinderen vinden het vaak heerlijk om in kleine riviertjes en beekjes te spelen.
  In alle dorpjes is wel iets te doen en te zien; rommelmarkten, festivals, evenementen, museumbezoek, terrasjes, streekproducten proeven (Ardenner Ham, stroop uit Herve, bier van Orval, Waalse honing, verse forel…). 

  In de herfst naar de Belgische Ardennen

  Als je graag sportief bezig bent dan is de herfst de beste periode om naar de Ardennen te gaan. Stevig wandelen en fietsen en daarna bijkomen met het beste bier in een dorpscafé. Het jachtseizoen is in de herfst geopend, de culinaire mogelijkheden zijn enorm en de verhalen rond het kampvuur worden spannender. Je kunt ook samen met de boswachter het bos in om dieren te spotten. Vooral herten, die in deze periode ‘burlen’. De mannetjes maken dan een indrukwekkend geluid waarmee ze hun tegenstanders gedurende de jacht op vrouwtjes, proberen te imponeren. Dieren laten zich in de herfst wat vaker buiten het diepe bos zien, op zoek naar voedsel. Er is ook een onwaarschijnlijke variëteit aan paddenstoelen te bewonderen. 

  In de winter naar de Belgische Ardennen

  ’s Morgens je gordijnen openschuiven en een fantastisch sneeuwdek aanschouwen, in de Ardennen is dat gewoonweg overweldigend. Lekker wandelen in de sneeuw, sleetje rijden met de kinderen en natuurlijk de mooiste sneeuwpoppen maken. Het is er heerlijk stil, een andere wereld. 

  Op de hoger gelegen gebieden kan je langlaufen en sneeuwschoenwandelen. Er zijn verschillende skipistes waar je ook skimaterialen kunt huren. En niet te vergeten: kerstmarkten bezoeken in steden in de buurt!

  In de lente naar de Belgische Ardennen

  De lente is overal een schitterende periode en helemaal in de Ardennen. Alles frisgroen en het is een perfecte periode om actief bezig te zijn, net als in de herfst. Het is niet te warm om je in te spannen en niet te koud om wat langer buiten te zijn. In de lente kan je wandelen en fietsen maar ook sportief bezig zijn op het water. Het water zelf is nog een beetje te koud om te zwemmen.  

  Lammetjes kijken, mountainbiken of kanoën. Omdat de waterstand in de riviertjes in de lente op z’n hoogst is, is zo’n kanotocht nóg spannender. 

  Flora en fauna in de Ardennen

  Waarschijnlijk was het je al duidelijk geworden dat er op het gebied van natuur heel wat is te zien in de Belgische Ardennen. Het is een dicht bebost gebied waar ook veel (wilde) dieren leven. Je kunt er van alles tegenkomen: wilde zwijnen, zwarte ooievaars, roofvogels en zelfs lynxen. Verder leven er onder meer bevers, herten en tegenwoordig ook wolven. 

  In de Ardennen zijn er maar liefst 12 natuurparken. Stuk voor stuk pareltjes. Gebieden die duurzaam worden beheerd en interessante biologie in zich bergen. Gebieden waar de mens activiteiten kan ontwikkelen zonder de natuur te schaden. 

  Tips voor bijzondere uitjes in de Ardennen

  De Ardennen beslaan een vrij groot gebied en daarom is er veel te zien en te doen. Naast alle heerlijke dagen in de natuur kan je ook naar een museum, pretpark, dierentuin of zwembad. Je kunt ook kiezen voor nóg stillere plekjes. 

  Tip 1: Dierentuinen

  Er zijn meerdere dierentuinen in de Ardennen! Natuurlijk kan je in de Ardennen zelf al allerlei dieren zien maar olifanten, zeeleeuwen en kamelen kom je er niet tegen. Ga naar Kinderboerderij La Marotte in de provincie Luxemburg, Forestia Dierenpark in de provincie Luik of naar Het Wilde Dierenpark in de provincie Namen. In totaal zijn er zes dierentuinen in en rond de Ardennen. 

  Tip 2: Grotten 

  Er zijn veel grotten in de Ardennen die een bezoek meer dan waard zijn. De Grotten van Han zijn de bekendste en vormen een belangrijke bezienswaardigheid die veel toeristen trekt. Dan zijn er onder meer nog de Grotten van Hotton, de Grotten van neptunus, Nichet, Comblain en vele andere grotten. Op de pagina grotten in de Ardennen kan je lezen welke grotten er allemaal zijn, waar ze zijn te vinden en wat er is te zien. 

  Tip 3: Dinant

  Dinant is één van de leukste stadjes in de Ardennen. Het ligt langs beide Maasoevers en staat bekend om de Citadel die hoog boven de stad uittorent. Er zijn naast de Citadel nog allerlei andere bezienswaardigheden in Dinant waaronder het Wapenmuseum, Museum van Leffe bier, Grot van Dinant en je kunt er een boottocht maken, winkelen en uit eten. 

  Tip 4: Kasteel van Bouillon

  Wil je de mooiste entree maken bij dit kasteel dan kan je het beste arriveren over het water van de Semois. Bouillon was in de middeleeuwen een heel belangrijke stad. Dat is nu niet meer zo maar je voelt de allure nog steeds! Hier waan je je nog steeds in die oude tijd en kan je in gedachten jonkvrouwen, ridders en paupers tot leven laten komen. Je kunt onder begeleiding van een gids een spannende tocht maken met fakkels door het donkere kasteel. Ook de oude stadskern is prachtig.

  Tip 5: Abdij van Maredsous

  Een schitterende, indrukwekkende locatie, sereen en harmonieus. Hier kan je echt tot rust komen. Je kunt in het klooster verblijven maar er ook een dagje heen. Een mooi trefpunt voor familie en vrienden om eens fijn bij te praten onder het genot van een kop koffie of biertje en natuurlijk kaas. De Abdij staat namelijk bekende om beide: bier en kaas. Er is zelfs een klein kaasmuseum en natuurlijk kan je er naar hartenlust proeven. Er is voor de kinderen een speeltuin. 

  Eerste publicatie op: 29 oktober 2022
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Expressionistisch schilderij van een vrouw
  Over de wereld
  In dit blog kijken we naar de grootste kunstenaars in het expressionisme. Om een zo goed mogelijk beeld te...
  Street art op een muur in een wijk
  Over de wereld
  De wereld van street art laat zich gemakkelijk vertalen: de wereld van straat kunst. Daar is het dan ook t...
  Kunstenaar van achteren die schildert
  Over de wereld
  Als we willen kijken naar de bekendste kunstenaars dan moeten we eerst onderzoeken wat we precies onder ee...
  Groep wandelaars in het bos
  Over de wereld
  Je hebt er vast wel eens van gehoord: het Pieterpad lopen. Maar wat is het eigenlijk? Waar vind je het Pie...
  Meer artikelen over Over de wereld