Op vakantie in Nederland

Nederland staat met name bekend om haar vestingsteden, Hanzesteden, vele waterwegen, architectuur, stranden, nationale parken en historie. Het land wordt jaarlijks door meer dan 6 miljoen buitenlandse toeristen bezocht. Ook de Nederlanders gaan graag in eigen land op vakantie. Of je nu wilt wandelen op de Veluwe of in Drenthe, ontspannen aan het strand of zeilen op zee. Er is voor elk wat wils en dat voor meer dan 17 miljoen inwoners en toeristen op nog geen oppervlakte van 510 miljoen vierkante meter. De vele activiteiten zijn op korte afstand van elkaar bereikbaar. In deze blog wordt verteld waarom toeristen en Nederlanders graag op vakantie gaan in Nederland en waarom Nederland voor velen een ideaal vakantieland is.

Inhoudsopgave

  Lees verder na de afbeelding.

  Op vakantie in Nederland

  Vier seizoenen; altijd wat te doen

  Nederland kent door zijn vier seizoenen, de lente, de zomer, de herfst en de winter een ongekende afwisseling in natuur en temperatuur. Door deze vier seizoenen valt er ontzettend veel te beleven in Nederland. Elk seizoen heeft naast de activiteiten die het hele jaar door te doen zijn, ook haar eigen activiteiten. Denk maar aan zonnen op het strand, wandelen in een herfstbos of schaatsen in de winter.  

  Vakantiemogelijkheden

  In Nederland kan je op vele manieren op vakantie gaan. We zetten er een paar op een rijtje.

  Wandelvakantie

  Nederland telt maar liefst 21 nationale parken. Net zoals bij het fietsen zijn wandelroutes goed aangeven. Er staat bij de ingang aangegeven of je van de paden mag, zodat je nog verder de natuur in kan gaan. Het landschap in Nederland is zeer gevarieerd. Van prachtige combinaties van duin- en boslandschappen in het westen, tot aan heuvelachtig in het zuiden van het land.

  Fietsvakantie

  Nederland heeft 35.000 km aan fietspaden. Verschillende applicaties, zoals bijvoorbeeld die van de ANWB, fietskaarten of borden nabij de fietsroutes hebben voor jou de mooiste routes aangegeven. Omdat fietsen zo populair is in Nederland, zijn de wegen hier goed op ingericht. Ook andere gebruikers van de weg, houden hier goed rekening mee.

  Op weg met camper, caravan of vouwwagen

  Nederland telde in het jaar 2021 meer dan 2000 campings. De keuze hier is zeer uitgebreid. Je kan kiezen voor kamperen bij de boer, op een natuurcamping of een wat luxere camping met meer faciliteiten. Op de website van de camping wordt aangegeven wat er in de omgeving te doen is, of de camping kindvriendelijk is en of huisdieren zoals hond en kat zijn toegestaan. Ook kun je vaak via de website een reservering maken.

  Vervoer per auto

  Reizen met de auto geeft vrijheid. Wil je op de bonnefooi weg om de vakantie spannend te maken of reserveer je liever vooraf? Beide is mogelijk. Houdt wel rekening met de kindervakanties als je op de bonnefooi wilt reizen. Vaak zijn hotels en vakantieparken in het hoogseizoen al volgeboekt. Een groot bijkomend voordeel van reizen met de auto in Nederland, is dat het land relatief klein is en dat je daardoor binnen enkele dagen al een goede indruk hebt van het land.

  Georganiseerde busreizen

  Voor volwassenen maar ook voor ouderen worden busreizen aangeboden. Zo biedt een compleet georganiseerde busreis met verblijf luxe en flexibiliteit. Dit is met name interessant voor senioren. De organisatie maakt jouw reis compleet door een reisplanning aan te bieden met bijvoorbeeld bezoekjes aan steden, bezienswaardigheden en als je wilt ook sportieve activiteiten. Minder validen kunnen ook gebruik maken van zulke reizen. Lees wel even goed in het planningsboekje wat de mogelijkheden hierin zijn.

  Reizen met de trein

  Via verschillende organisaties of via de NS is het mogelijk een voordelig treinkaartje te kopen om vervolgens een aantal dagen door Nederland te reizen, maar je kan ook gebruik maken van de Interrail One Country Pass. Met deze reispas kan je voor een bepaald aantal dagen door de Benelux reizen. De infrastructuur van het spoornet in Nederland is goed, de treinen zijn schoon en rijden op tijd. Voor wie van het weidse uitzicht wil genieten, is dit zeker een aanrader.

  Vakantieparken

  Vakantieparken in Nederland bestaan vaak uit vakantiewoningen, al dan niet gecombineerd met een camping. De vakantieparken zijn gelegen in prachtige natuur. Voor gezinnen met kinderen zijn er vele activiteiten zoals zwembaden, speeltuinen en midgetgolf. Het voordeel van een vakantiepark is de ruime keuze. Je kan kiezen voor een weekend, extra lang weekend, midweek, enzovoort. Dit geeft vrijheid, zowel qua tijd of als je op je financiën wilt letten. Een vakantiepark geeft je het gevoel even weg te zijn van de drukte van het dagelijks leven.

  Hotel, bed & breakfast of Airbnb

  Natuurlijk kun je ook kiezen voor een hotelovernachting of B&B. De hotels variëren van de internationale hotelketens in de steden tot fijne lokale familiehotels op het platteland. Veel Nederlanders verdienen ook een centje bij door hun eigen onderkomen open te stellen voor kortere of langere duur. Een goede manier om in contact te treden met de lokale bevolking en om zo tips op te doen over activiteiten in de omgeving!

  Bestemmingen in Nederland

  Het is vrijwel ondoenlijk om een goede beschrijving te geven van de vele bestemmingen in Nederland; er is immers zoveel keuze! Alleen de kustlijn is al circa 523 km lang en biedt vele recreatiemogelijkheden op het strand en in de duinen. Maar ook de vijf prachtige Waddeneilanden, in het uiterste noorden van Nederland zijn fantastisch om te bezoeken. De eilanden zijn alle per boot bereikbaar (niet alleen per auto!), wat de reis al een avontuur op zich maakt.

  Wil je liever naar de bossen? Bezoek dan zeker het Nationaal Park de Hoge Veluwe in het midden van Nederland! Dit park is het hele jaar geopend. Maar ook de Kroondomeinen ’t Loo of de prachtige heidegebieden in de buurt van Hilversum (bloeitijd eind augustus) zijn zeker de moeite van een bezoekje waard.

  De liefhebber van authentieke oude stadjes met een fraai centrum, kan zijn hart zeker ophalen in één van de negen Hanzesteden zoals Kampen, Zutphen, Zwolle of Deventer. In deze steden herleeft het Nederland van de 18e eeuw, met prachtige panden en vaak nog traditionele marktjes van weleer.

  Naast de Hanzesteden heeft Nederland vele middelgrote en grote steden met een grote willekeur aan mogelijkheden voor iedereen. Amsterdam staat natuurlijk bekend om zijn grachten en fraaie koopvaardijpanden uit de Gouden eeuw. Rotterdam, de havenstad, heeft een modern vormgegeven stadscentrum en hippe uitgaansgelegenheden. In Den Haag, ligt de kleinste stad van Nederland: Madurodam. Hier zijn allerlei bekende Nederlandse gebouwen, objecten en terreinen in het miniatuur weergegeven. Het stadje heeft zelfs een eigen ‘kinder’ burgemeester!

  Typisch Nederlandse lekkernijen & uitjes 

  Nederland wordt ook door toeristen bezocht om haar vele lekkernijen zoals pannenkoeken, pindakaas, stroopwafels, kaas en hagelslag. In Volendam kan je in ouderwetse Hollandse klederdracht op de foto. In dorpen en steden kan je winkels bezoeken met Delfts blauw en boerenbond. 

  In de hoofdstad Amsterdam in Noord-Holland vind je een echte pindakaaswinkel met alleen maar verschillende soorten pindakaas. Vele dorpen en steden hebben gezellige weekmarktjes waar je van stoffen en fournituren tot grote stroopwafels koopt. Als je liever de natuur in gaat, breng dan eens in het voorjaar een bezoek aan de bollenstreek. De bollenstreek staat dan vol met narcissen, hyacinten en tulpen. Of breng eens een bezoek aan het grootste bloemenveiling van Nederland, te weten Royal FloraHolland. Dagelijks worden er meer dan 20 miljoen bloemen en planten verkocht. In de buurt is ook de Keukenhof, een grote toeristenattractie in het voorjaar waar een veelheid aan bloemensoorten aan het grotendeels internationale publiek wordt getoond.

  Kinderen op vakantie in Nederland

  Kinderen zullen zich bij uitstek vermaken in Nederland. Er is het hele jaar door genoeg te doen! Willen kinderen met kinderen op vakantie? Heb je dan al eens gedacht aan de vele kampen die jaarlijks tijdens de kindervakanties worden aangeboden? Er zijn heel veel verschillende kampen zoals tenniskampen, judokampen, zeilkampen en paardenkampen.

  In Nederland zijn meer dan 60 kleine en grote dierentuinen. Onder een dierentuin wordt gerekend een voor publiek toegankelijke dierenverzameling, vogelpark, reptielenzoo, aquarium, dolfinarium, safaripark en dierenpark. Al deze dierentuinen zijn in Nederland te vinden! Ook de attractieparken worden ieder jaar druk bezocht. Het CBS telde in het jaar 2020 172 attractieparken. Daarnaast zijn er nog zo veel mogelijkheden voor een dagje weg tijdens een vakantie zoals jumpen, klimmen, musea, zwemmen, enzovoort. Kortom, tijdens een vakantie in Nederland is er ontzettend veel te doen voor kinderen!

  Dieren op vakantie

  Nederland is één van de prettigste bestemmingen voor een fijne vakantie met jouw huisdier. Voor een vakantie aan het strand kan je samen met de hond genieten van de lange strandwandelingen aan de Noordzee. Jouw huisdier is welkom op vele vakantieparken, hotels, bed & breakfasts, groepsaccomodaties of campings. Op sommige accommodaties zijn ook katten en paarden welkom, zodat je geen oppas hoeft te regelen. 

  Waarom in Nederland op vakantie?

  Nederland is een vakantieland met veel afwisselde activiteiten. Of je nu wilt wadlopen op één van de Waddeneilanden, op ontdekking wilt in de mergelgrotten in Zuid-Limburg, de natuurparken wilt bezoeken op de Veluwe of in het Salland, of op vakantie wilt in Zeeland. Het is in Nederland allemaal mogelijk. Het is ontzettend goed voor de hersenen van zowel kinderen als volwassenen om nieuwe ervaringen op te doen. Zet je hersenen aan het werk door de natuur in te gaan: de bossen in door nieuwe wandelpaden te ontdekken, luisteren naar het gezang van de vogels, ruik de heerlijke dennengeur en ontdek wat er zoal leeft in de natuur. 

  Dit geldt niet alleen voor buitenlandse toeristen, maar ook Nederlanders kunnen keer op keer op ontdekking in eigen land. Het voordeel voor Nederlanders is dat zij niet ver hoeven te reizen voor een fijne en afwisselende vakantie. Ook is het ideaal als je een korte vakantie wilt met vrienden en familie of een verwenweekend in een wellnesshotel met z’n tweeën. Kortom: Nederland is bij uitstek de vakantiebestemming voor iedereen!

  Welk type vakantieganger ben jij?

  Eerste publicatie op: 13 juli 2022
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Expressionistisch schilderij van een vrouw
  Over de wereld
  In dit blog kijken we naar de grootste kunstenaars in het expressionisme. Om een zo goed mogelijk beeld te...
  Street art op een muur in een wijk
  Over de wereld
  De wereld van street art laat zich gemakkelijk vertalen: de wereld van straat kunst. Daar is het dan ook t...
  Kunstenaar van achteren die schildert
  Over de wereld
  Als we willen kijken naar de bekendste kunstenaars dan moeten we eerst onderzoeken wat we precies onder ee...
  Groep wandelaars in het bos
  Over de wereld
  Je hebt er vast wel eens van gehoord: het Pieterpad lopen. Maar wat is het eigenlijk? Waar vind je het Pie...
  Meer artikelen over Over de wereld