Op vakantie naar Friesland

Ga je op vakantie naar Friesland? Dan kan je het water op, musea bezoeken, steden bekijken, genieten van natuur en nog veel meer. Elk jaar komen er bijna 2 miljoen mensen naar Friesland als toerist. In dit blog vertellen we meer over deze noordelijke provincie van Nederland en natuurlijk geven we tips voor de leukste uitjes in Friesland. 

Inhoudsopgave

  Lees verder na de afbeelding.

  Op vakantie naar Friesland

  De geschiedenis van de provincie Friesland

  Al vele eeuwen geleden, rond 400 tot 200 voor Chr. ontstond een proto-Friese cultuur. Er was veel overstromingsgevaar in dit gebied en hier werd dan ook al heel vroeg met de aanleg van dijken, toen nog terpen en wierden, begonnen. Nu zijn dit archeologische rijksmonumenten die je tijdens je vakantie in Friesland kunt bekijken. 

  In de jaren 500 tot 1000 was Friesland ‘Koninkrijk Friesland’ en heersten verschillende koningen waaronder Audulf, Aldgisl, Radboud (Redbad) en Poppo. Van 1000 tot 1500 veranderde er veel en ontstond ‘De Friese vrijheid’ en in 1802 werd Friesland omgevormd tot departement Friesland. Sindsdien is (Midden-)Friesland een provincie van Nederland, en Oost-Friesland een deel van Pruisen, later Duitsland.

  Steden in Friesland

  Friesland heeft niet echt grote steden, afgezien van hoofdstad Leeuwarden met zo’n 100.000 inwoners. Wel zijn er veel bekende, kleinere steden. Hierna vertellen we meer over een paar leuke steden in Friesland. 

  Leeuwarden

  Leeuwarden heeft maar liefst 617 rijksmonumenten en staat hiermee in de top 15. Onder andere de historische binnenstad hoort daar bij dus die is zeker de moeite waard om te bekijken. Andere monumenten zijn onder meer kerken, molens, pakhuizen, parken, een middeleeuwse waterloop en standbeelden. De oudste monumenten dateren uit de 13e eeuw. 

  In Leeuwarden is niet alleen veel te zien op het gebied van oude architectuur maar ook veel nieuwe architectuur. Een voorbeeld hiervan is het belastingkantoor. 

  Ook op het gebied van kunst en cultuur is er veel te zien in Leeuwarden. Enkele musea zijn: 

  • Fries Landbouwmuseum
  • Fries Museum
  • Fries Verzetsmuseum
  • Museum De Grutterswinkel
  • Natuurmuseum Fryslân
  • Pier Pander Museum

  Drachten

  Drachten is na Leeuwarden de grootste stad (eigenlijk een dorp) van Friesland en heeft bijna 50.000 inwoners. De stad is pas later, in de jaren 50, gaan groeien en daarom is er vooral naoorlogse bebouwing. Er zijn wel enkele oudere gebouwen te zien. Drachten is een leuke stad om te winkelen en Museum Drachten is zeker de moeite waard. Hier vind je werken van Friese kunstenaars. Daarnaast is Drachten een prima uitvalsbasis om de natuur in te trekken. Naar nationaal park de Alde Feanen bijvoorbeeld. 

  Sneek

  Sneek is de derde stad van Friesland en ontstaan in de 10e eeuw. In 1295 was er in Sneek een grote brand waardoor een deel van de stad verloren ging. In 1456 kreeg Sneek stadsrechten en werd daarmee een van de elf Friese steden. De stad kwam daarna tot bloei en is overigens de enige ommuurde stad van Friesland. Van die oude vestingwerken zijn nu nog steeds resten te zien. 

  Het toerisme is voor Sneek heel belangrijk; het is goed voor 10% van de werkgelegenheid in deze stad. De reden hiervoor is de ligging in een waterrijk gebied. Er zijn twee musea: het 

  Nationaal Modelspoor Museum en het Fries Scheepvaart Museum. 

  De Friese meren

  Friesland is vooral bekend om het vele water in deze provincie en met name om de meren. Er zijn er maar liefst 24! De bekendste Friese meren zijn het Sneekermeer, Heegermeer, Slotermeer, De Fluessen en het Tjeukemeer (het grootste meer). Je kunt je wel indenken dat er in Friesland dus veel te doen is op en om het water. Wist je dat er in Friesland net zoveel water is als land?

  Om te beginnen kan je geweldige rondvaart boottochten maken. Tijdens de tocht op de Friese meren geniet je van het prachtige uitzicht. Er is van alles mogelijk; zelf meezeilen, je lekker laten rondvaren, eten aan boord of onderweg stoppen en wandelen in de natuur. 

  Bij het Sneekermeer kan je rondkijken in de schitterende jachthavens. 
  Bij het Heegermeer ligt een van de belangrijkste watersportdorpen: Heeg. In het meer zijn ook diverse eilandjes.
  Bij de Fluessen mag je bij Langehoekspôlle de bbq aansteken of een vuurtje maken.
  Bij het Slotermeer is een klein zwem- en surfstrandje, de Baaier, waar je lekker kunt relaxen. 

  Zo is er op en bij elk meer wel iets te zien, te beleven en te doen!

  De Elfstedentocht

  Daar is Friesland minstens even bekend om: De Elfstedentocht! Voor het laatst geschaatst in 1997. Je kunt de Elfstedentocht inmiddels onder meer ook fietsen, wandelen en zwemmen. Er zijn zelfs culinaire tochten langs de steden. Weten wat er allemaal te doen is? Kijk op de speciale pagina over de Elfstedentocht

  Natuur in Friesland

  Als je van natuur houdt zit je in Friesland ook goed. Over de schitterende meren hebben we het al gehad maar er is meer. Zo zijn er vier nationale parken, is er de Waddenzee met het Waddengebied en zijn er unieke weidse landschappen. Ook de flora en fauna is uniek. 

  De vier nationale parken zijn: Nationaal Park Drents-Friese Wold, Nationaal Park Lauwersmeer, Nationaal Park de Alde Feanen en Nationaal Park Schiermonnikoog.

  In de regio Appelscha, in Zuidoost-Friesland, vind je eindeloze heidevelden, ongerepte bossen, kronkelige beekjes en bijzondere veenlandschappen. 

  De Waddeneilanden

  Vier van de vijf Nederlandse Waddeneilanden horen bij Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Texel hoort bij Noord-Holland. Tijdens je vakantie in Friesland is het natuurlijk enorm leuk om een of meer eilanden te bezoeken. Vanuit Friesland vaar je direct naar de verschillende eilanden. Er zijn ook mogelijkheden om meerdere eilanden aan te doen tijdens je tocht.  

  Op de website van Visitwadden kan je meer lezen over de eilanden en je boottocht reserveren. 

  Tips voor de leukste uitjes in Friesland

  Iets bijzonders doen tijdens je vakantie in Friesland? Lees de tips hieronder!

  Tip 1: Afsluitdijk Wadden Center

  Dé plek waar je het verhaal van onder andere Dutch Delta Design, Unesco Werelderfgoed Waddenzee, de Vismigratierivier en de vernieuwde, toekomstbestendige Afsluitdijk en het IJsselmeer kunt beleven.

  Tip 2: 11fountains Stavoren

  Stavoren heeft een rijke geschiedenis en is een geweldig stadje om te bekijken. Ooit een rijke Hanzestad maar door overstromingen, zeehandelsoorlogen, een stad die meermaals verviel tot armoede.

  Tip 3: Boerderijrecreatie

  In Delfstrahuizen genieten van outdoor én indoor spelen. Lekker buiten zijn en super leuk voor kinderen. 

  Tip 4: Koninklijk Eise Eisinga Planetarium

  Bezoek het oudste nog werkende planetarium ter wereld in Franeker. Aan het plafond van een grachtenhuis!

  Tip 5: Waterski- en wakeboardbaan

  Wakeboarden en waterskiën op het cablepark, in Sneek, midden in het merengebied. Niet alleen ontzettend leuk om te doen maar ook geweldig om naar te kijken. Er zijn parcoursen voor jong en oud en voor beginners en gevorderden. 

  Eerste publicatie op: 24 september 2022
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Expressionistisch schilderij van een vrouw
  Over de wereld
  In dit blog kijken we naar de grootste kunstenaars in het expressionisme. Om een zo goed mogelijk beeld te...
  Street art op een muur in een wijk
  Over de wereld
  De wereld van street art laat zich gemakkelijk vertalen: de wereld van straat kunst. Daar is het dan ook t...
  Kunstenaar van achteren die schildert
  Over de wereld
  Als we willen kijken naar de bekendste kunstenaars dan moeten we eerst onderzoeken wat we precies onder ee...
  Groep wandelaars in het bos
  Over de wereld
  Je hebt er vast wel eens van gehoord: het Pieterpad lopen. Maar wat is het eigenlijk? Waar vind je het Pie...
  Meer artikelen over Over de wereld