Op vakantie naar Noord-Holland

Ga je op vakantie naar Noord-Holland? Dan heb je enorm veel mogelijkheden; van zee en strand tot stedenbezoek, musea en genieten van natuur. In deze provincie vind je ook de hoofdstad van Nederland: Amsterdam en natuurlijk de hoofdstad van Noord-Holland: Haarlem. In dit blog vertellen we meer over de mogelijkheden van vakantie in Noord-Holland en geven we acht tips voor de leukste uitjes. 

Inhoudsopgave

  Lees verder na de afbeelding.

  Op vakantie naar Noord-Holland

  Ligging Noord-Holland

  Noord-Holland is de provincie die in hehtt noordwesten van ons land ligt. Waddeneiland Texel hoort ook bij Noord-Holland. In het westen grenst de provincie aan de Noordzee en in het oosten aan het IJsselmeer en de provincie Flevoland, in het noorden aan de Waddenzee. Het meest noordelijke deel is via de Afsluitdijk verbonden met Friesland en in het zuiden grenst Noord-Holland aan de provincies Zuid-Holland en Utrecht. Een vakantie in deze provincie biedt dus ook heel wat mogelijkheden voor uitstapjes naar aangrenzende provincies en hun bezienswaardigheden! Met de boot zit je zó op Texel en via de afsluitdijk zomaar aan de andere kant van Nederland, in het oosten. 

  Grote steden in Noord-Holland

  Met stip de grootste stad in Noord-Holland is Amsterdam met bijna een miljoen inwoners. Super leuk natuurlijk voor een stedentripje tijdens je vakantie in deze provincie. Een prachtige binnenstad om te winkelen en uit eten te gaan, grachten waar je kunt varen en een enorme keuze uit bezienswaardigheden en musea. 

  Ook Haarlem is een geweldige stad waar heel veel is te zien en te doen. Daarover vertellen we zo dadelijk meer. Andere grote steden zijn Hilversum, Alkmaar, Amstelveen, Purmerend en Zaandam. Stuk voor stuk steden die erg leuk zijn om te bezoeken tijdens je vakantie. 

  Haarlem

  Haarlem is de hoofdstad van de provincie Noord-Holland. Het is een oude stad met een rijke geschiedenis. Haarlem kreeg in 1245 al stadsrechten! Door de stad loopt de rivier Het Spaarne waaraan veel oude loodsen staan en in de zomer is hier veel pleziervaart. In het noordoosten van Haarlem vind je Mooie Nel, een groot open vaarwater en de binnenstad is omgeven door grachten. In Haarlem vind je verder prachtige parken en recreatiegebieden en in de omgeving van de stad ook natuurgebieden. Op het gebied van cultuur is er veel te zien, het is niet voor niets de zesde cultuurstad van Nederland (er zijn 1149 rijksmonumenten en 1238 gemeentelijke monumenten). Een paar voorbeelden:

  • Sint Bavokerk
  • Stadhuis
  • Vleeshal
  • Toneelschuur
  • Patronaat
  • Stadsschouwburg
  • Grote Markt
  • De (22) hofjes
  • Molens
  • Amsterdamse Poort

  Dit zijn er zomaar een paar, er zijn nog veel en veel meer schitterende gebouwen in Haarlem. 

  Ook op het gebied van musea is er een grote keuze, er zijn er maar liefst 22. Bekende musea in Haarlem zijn het Teylers Museum (oudste museum van Nederland), Frans Hals Museum, Historisch Museum en het Archeologisch Museum. 

  Alkmaar

  Alkmaar is een andere bekende plaats in Noord-Holland. Het heeft een historische binnenstad en honderden monumenten. Alkmaar staat ook bekend als de kaasstad en de inwoners van Alkmaar worden dan ook wel eens kaaskoppen genoemd. De kaasmarkt bestaat al vier eeuwen en wordt nog steeds bezocht door 100.000 mensen per jaar. Een greep uit de overige bezienswaardigheden:

  • Accijnstoren
  • Grote of Sint-Laurenskerk
  • Huis met de Kogel
  • Kaasfabriek Eyssen
  • Moriaanshoofd
  • Stadhuis
  • ’t Kruithuisje
  • Vismarkt
  • Watertoren

  Daarnaast zijn er diverse musea: het Hollands kaasmuseum, het Beatles Museum en het Kachelmuseum bijvoorbeeld. Er zijn diverse molens en prachtige kerken en natuurlijk kan je ook genieten van rust en wandelen in de diverse parken.

  Noord-Holland is rijk aan water

  Noord-Holland is een heel waterrijke provincie. Meren, plassen, de zee, rivieren en kanalen, je vindt het er allemaal. Natuurlijk is er daarom ook veel te doen op het gebied van watersport. 

  De Westeinderplassen vormen een gebied waar van alles is te zien en te doen. Je kunt er tot rust komen in de mooie natuur maar je ook lekker inspannen tijdens watersportactiviteiten. Vogels spotten, fietsen, aan een zandstrandje zitten of lekker op een terrasje, het kan er allemaal. 

  Ga kijken bij de sluizen van het Noordzeekanaal, maak een fietstocht in de Ronde Hoep Polder van 22 kilometer langs de Amstel, Waver en Bullewijk of ga genieten van zee en strand aan de Noordzeekust. Er zijn nog meer plassen en meertjes waar je heen kunt!

  Natuurgebieden

  Houd je van natuur en wil je graag wandelen en fietsen in natuurgebieden? Dan zit je in Noord-Holland ook goed. 

  Nationaal Park Kennemerduinen ligt ten westen van Haarlem. Er is een vogelmeer waar je allerlei (water)dieren kunt spotten waaronder wilde aalscholvers, ganzen, Schotse hooglandrunderen en wisenten. 

  In het Haarlemmermeerse bos is het heerlijk wandelen en ook op de Hoorneboegse Heide is het goed toeven. 

  Tips voor leuke uitjes in Noord-Holland

  Tip 1: Strand

  In Noord-Holland zijn diverse badplaatsen die je kunt bezoeken. Zandvoort is misschien wel de bekendste. Andere badplaatsen zijn onder meer Wijk aan Zee, Schoorl (schitterend duingebied!), Egmond aan Zee, Callantsoog en de meest noordelijke plaats Den Helder. 

  Tip 2: Bezoek aan Waddeneilanden

  Vanuit Noord-Holland kan je gemakkelijk een uitstapje maken naar Texel of een van de andere Waddeneilanden. Een dagtripje maken of langer genieten van rust en natuur. De verbindingen zijn prima en je kunt dagelijks heen en weer varen.

  Tip 3: Zaanse Schans

  Tijdens een bezoek aan de Zaanse Schans waan je je toerist in eigen land. Zaanse Schans is een openluchtmuseum waar je ervaart hoe een Zaans dorp er in de 18e eeuw uitzag. Ook geweldig leuk voor kinderen. Het is gratis toegankelijk maar om de molens en musea te bezichtigen betaal je wel een entreeprijs. 

  Tip 4: Een groenteveiling bezoeken

  Zelf bieden op groenten en fruit? Dat kan bij Museum Broekerveiling! Neem plaats in de veilingbanken en bied mee. Je kunt hier ook een rondvaart maken door het Rijk der Duizend eilanden of zelf een boot huren om langs de akkers te varen. 

  Tip 5: Hoorn

  Hoorn is een geweldig leuk stadje, overigens een voormalige VOC-stad. Hier kan je erg leuk winkelen, historische monumenten bewonderen en de stad vanaf het water bekijken. Bezoek het WestFries museum of ga picknicken in het mooie Julianapark.

  Tip 6: Vlieg er eens over!

  Noord-Holland vanuit de lucht bekijken? Dat kan bij This is Holland in Amsterdam. Je maakt een levensechte 5D-vlucht over de bollenvelden, de Amsterdamse grachten en over de heide. Mét special effects zoals geuren, wind en nevel. Net echt!

  Tip 7: Bloembollenvelden

  Oké, de Keukenhof ligt dan in Zuid-Holland, in Noord-Holland zijn ook veel schitterende bloembollenvelden te zien. In het voorjaar wordt het gebied vanaf de kust van Petten tot Den Helder omgetoverd in een groot kleurenspektakel. Dan is er ook nog de jaarlijkse Bloeiende Zijpe fiets- en wandeldag! Een dag waarop bollenkwekers toestemming geven om een stukje dwars over hun boerenbollenland te fietsen of te wandelen. 

  Tip 8: Dagje pretpark

  Ben je met kinderen op vakantie in Noord-Holland dan mag een dagje pretpark niet ontbreken. Er is keus genoeg! Speelpark de Goudvis in Sint Maartensvlotbrug, Linnaeushof in Heemstede of Sprookjeswonderland in Enkhuizen. 

  Andere parken: Speelpark De Swaan, Speelpark Twiske en Land van Fluwel. In Noord-Holland vind je ook tal van zwembaden en klimparken. 

  Eerste publicatie op: 4 september 2022
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Expressionistisch schilderij van een vrouw
  Over de wereld
  In dit blog kijken we naar de grootste kunstenaars in het expressionisme. Om een zo goed mogelijk beeld te...
  Street art op een muur in een wijk
  Over de wereld
  De wereld van street art laat zich gemakkelijk vertalen: de wereld van straat kunst. Daar is het dan ook t...
  Kunstenaar van achteren die schildert
  Over de wereld
  Als we willen kijken naar de bekendste kunstenaars dan moeten we eerst onderzoeken wat we precies onder ee...
  Groep wandelaars in het bos
  Over de wereld
  Je hebt er vast wel eens van gehoord: het Pieterpad lopen. Maar wat is het eigenlijk? Waar vind je het Pie...
  Meer artikelen over Over de wereld