Vakantie naar de Wadden

Met vakantie naar de Waddeneilanden betekent genieten van (ongerepte) natuur. In dit blog lees je wat je allemaal kan doen op de Wadden en hoe je er komt. We beginnen met een korte intro over de Waddeneilanden: welke zijn er en hoe zijn ze ontstaan? De Waddeneilanden liggen in de Noordzee en grenzen aan Noord-Holland, Friesland en Groningen. Er zijn bewoonde en onbewoonde eilanden. 

Inhoudsopgave

  Lees verder na de afbeelding.

  Vakantie naar de Wadden

  Welke Waddeneilanden zijn er

  Nederland heeft acht Waddeneilanden. Vijf bewoonde en drie onbewoonde. Daarnaast zijn er nog voormalige Waddeneilanden: Wieringen, Moenkelangenoe, Bosch en Eierland. Deze eilanden zijn inmiddels verdwenen of vastgegroeid aan het vasteland. Er zijn ook zes zandplaten maar die zijn te klein om zich eiland te mogen noemen. 

  De drie onbewoonde Waddeneilanden zijn Noorderhaaks (of Razende Bol), Rottumerplaat en Rottumeroog. 

  De vijf bewoonde Waddeneilanden zijn Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Er wonen in totaal zo’n 25.000 mensen. Over deze vijf eilanden zal in dit blog het meeste worden verteld. Overigens horen er bij Duitsland en Denemarken ook nog een flink aantal Waddeneilanden. 

  Een stukje geschiedenis

  De Noordzee lag tijdens de ijstijd, zo’n 18.000 jaar geleden, droog. Na de zeespiegelstijging ontstond de Noordzee en ongeveer 7000 jaar geleden lag de kustlijn zoals deze nu nog ligt. Zo’n 5000 jaar geleden ontstonden de eerste strandwallen. Door golfwerking en de getijden werd er zand en ander materiaal tegen de kust afgezet en ontstonden wallen, geulen en kwelders. Zo ontstonden de Waddeneilanden, een gebied dat tot de dag van vandaag dynamisch is. Met andere woorden: de Waddeneilanden veranderen ook nu nog steeds door opbouw en afbraak door de zee. 

  Bewoning van de eilanden was er al ver voor onze jaartelling, hoewel het er niet prettig wonen was. Er waren geen bomen en struiken en men leefde in hutjes op zandplaten en at vrijwel alleen vis. Rond het jaar 1000 begon men met het aanleggen van dijken en in de middeleeuwen werd het leven op de Wadden prettiger. 

  Vakantie naar Texel

  Texel is het grootste bewoonde eiland en ligt direct boven Noord-Holland. De vegetatie op het eiland is heel gevarieerd en er leven in de duingebieden wel 350 verschillende vogelsoorten. Texel is dan ook heel populair bij vogelliefhebbers. Onder andere de dwergstern en de velduil zijn daar te zien. 

  Omdat Texel een relatief klein eiland is komen er weinig diersoorten voor. Je vindt er kleinere dieren zoals muizen, ratten en konijnen, vlinders en natuurlijk veel insectensoorten. Er wonen ca 13.500 mensen (2022) en het eiland is 20 km lang en 8 km breed. 

  Texel is een geliefde vakantiebestemming. Er zijn zo’n 15 vakantieparken, zowel om te kamperen als om een huisje te huren. De afstand tot strand en zee is natuurlijk altijd klein. Op Texel hoef je je absoluut niet te vervelen. Er is veel te doen:

  • Nationaal Park Duinen
  • Het heerlijke strand
  • Badplaats De Koog
  • Landgoed de Bonte Belevenis
  • Vuurtoren beklimmen
  • Fietsroutes en wandelroutes (waaronder de Lammetjesfietsroute)
  • Parachutespringen
  • Zeehondenopvang Ecomare
  • Museum Kaap Skil
  • Wadlopen
  • Dierenpark Texel Zoo
  • Paintballen
  • Karten
  • Golfen

  Om op Texel te komen pak je de boot vanaf Den Helder. De boot gaat dagelijks, de tocht duurt zo’n 20 minuten en de kosten zijn (2022) voor een auto €37, een motor €11, fiets €5 en voetganger €2,50. Soms is het goedkoper of juist duurder. Je kunt alleen een retour kopen. 

  Vakantie naar Vlieland

  Vlieland is het tweede eiland van de Waddeneilanden en er wonen zo’n 1000 mensen. Het ligt tussen Noord-Holland en Friesland in. Om in Vlieland te komen pak je de boot vanuit Harlingen (Friesland). De tocht duurt 1,5 uur tenzij je de rechtstreekse sneldienst neemt, dan duurt de tocht zo’n 45 minuten. In het hoogseizoen kan je ook vanaf Texel een boot nemen.

  Vlieland is het kleinste bewoonde Waddeneiland en heeft duinlandschap in het noordoosten, polders in het zuidoosten en een zandvlakte en natuurgebied in het zuidwesten.  

  Net als op Texel vind je hier veel vogels en is er van alles te doen tijdens je vakantie:

  • Genieten van het strand
  • Bezoek vuurtoren
  • Op pad met de boswachter
  • Oorlogs- en drenkelingenbegraafplaats Vredenhof 
  • Rariteitenkabinet Gribus
  • Wadlopen
  • Wandelen en fietsen
  • Rondtoeren met een tuktuk
  • Yoga
  • Robbentocht
  • Museum Tromp’s Huys

  Let op: Vlieland is autovrij. Je kunt dus je auto niet meenemen! Er is een grote keuze uit hotels, vakantiehuisjes en -parken en campings. 

  Vakantie naar Terschelling

  Ook het Waddeneiland Terschelling is een perfecte bestemming voor een vakantie in Nederland. Met zo’n 70 kilometer fietspad ideaal voor een fietsvakantie maar je kunt ook je auto meenemen. Griend is een klein natuurreservaat dat ten zuiden van het eiland ligt. Vlieland bestaat voor bijna 80% uit duinlandschap en kwelders. Op het eiland komen cranberry’s voor, nadat in 1845 een vat met bessen aanspoelde. Verder vind je er polders met grasland voor de veehouderij. 

  Het bijna tien kilometer lange natuurreservaat de Boschplaat ligt op het oostelijke deel van Terschelling. Hier broeden de lepelaar, grote stern, noordse stern en tal van andere vogels. 

  Er is nog veel meer te doen op Terschelling: genieten van het strand, fietsen en wandelen, fatbiken op het strand, naar het klimbos Klimdaris, Midsland, het Wrakkenmuseum, de vuurtoren, bunkers bekijken of paardrijden. 

  Je bereikt Terschelling met de boot vanuit Harlingen en de tocht duurt 1 uur en 50 minuten. De sneldienst doet er zo’n 50 minuten over maar dan kan je geen fiets of auto meenemen. De kosten van de overtocht liggen zo rond de €25. Kinderen betalen minder en voor een fiets of auto betaal je extra. 

  Vakantie naar Ameland

  De boottocht naar Ameland begint in Holwerd en duurt zo’n 50 minuten. Met de snelboot 20 minuten maar dan kan je tijdens de tocht niet aan dek. 

  Op Ameland zijn vier dorpen: Hollum, Ballum, Nes en Buren. Het eiland is geliefd onder kunstenaars, vooral door de bijzondere lichtval en het fraaie landschap. Er zijn op Ameland dan ook veel exposities te bezoeken van kunstenaars uit binnen- en buitenland. Er zijn verschillende musea waaronder 

  Museum Sorgdrager, het Maritiem Centrum Abraham Fock, Bunkermuseum Ameland, vuurtoren Ameland en molen De Verwachting in Mollum.
  In Ballum is het Nobels Nostalgisch Museum en in Nes Natuurcentrum Ameland, molen De Phenix en het brandspuithuisje. In Buren vind je het Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude.

  Er is veel te zien en te genieten op Ameland en je kunt zowel te voet, met de fiets als met de auto de vele bezienswaardigheden, oorlogsmonumenten en rijksmonumenten bezoeken. Er is een grote keuze uit hotels, vakantieparken, vakantiehuisjes en campings. 

  Vakantie naar Schiermonnikoog

  Net als Vlieland is Schiermonnikoog (Schier) autovrij en daardoor heel rustig. In 2022 won Schiermonnikoog de titel van Fietsgemeente 2022 van de Fietsersbond. Qua natuurschoon steelt dit eiland de show! 

  Bijna het hele eiland bestaat uit natuur maar is wel vrij toegankelijk voor toeristen, afgezien van bepaalde gebieden tijdens het broedseizoen. 

  Schiermonnikoog heeft relatief gezien het grootste duingebied van alle Waddeneilanden én het mooiste strand van Europa waar je meer dan honderd schelpensoorten kunt vinden.

  Dan zijn er op Schiermonnikoog ook nog eens meer dan 300 vogelsoorten en ontzettend veel plantensoorten waaronder ook bijzondere soorten zoals de gevlekte paardenbloem. 

  Je bereikt Schier vanuit Lauwersoog en de overtocht duurt ongeveer drie kwartier, met de sneldienst 20 minuten. 

  Onbewoonde Waddeneilanden bezoeken

  De drie onbewoonde Waddeneilanden Noorderhaaks (Razende Bol), Rottumerplaat en 

  Rottumeroog zijn niet bedoeld om met vakantie te gaan. Je kunt wel een dagje naar de eilanden of mee met een excursie. Expeditie Rottumeroog wordt georganiseerd door Staatsbosbeheer maar is snel vol. Logisch, want het is een geweldige excursie die wel wat van je uithoudingsvermogen vraagt. Je ontmoet onderweg zeehonden en vogels. Je vaart zowel heen als terug 3 tot 4 uur, loopt veel en onder veranderlijke weersomstandigheden. Sommige onbewoonde eilanden, of delen ervan, zijn tijdens bepaalde seizoenen gesloten, doorgaans tijdens broedseizoenen. 

  Wadlopen

  Wadlopen is razend populair. Je maakt dan een lange wandeling over de (tijdelijk) drooggevallen bodem van de zee. Je moet altijd onder leiding van een gids wadlopen. Soms vanaf het vasteland, soms naar een eiland of van het ene eiland naar het andere. De onophoudelijk stroming door eb en vloed maakt dat het gebied voortdurend verandert. De gids geeft onderweg uitleg over dieren en planten, je kunt schelpen zoeken, zeehonden spotten en genieten van de prachtige natuur en de stilte. 

  Eerste publicatie op: 8 juli 2022
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Expressionistisch schilderij van een vrouw
  Over de wereld
  In dit blog kijken we naar de grootste kunstenaars in het expressionisme. Om een zo goed mogelijk beeld te...
  Street art op een muur in een wijk
  Over de wereld
  De wereld van street art laat zich gemakkelijk vertalen: de wereld van straat kunst. Daar is het dan ook t...
  Kunstenaar van achteren die schildert
  Over de wereld
  Als we willen kijken naar de bekendste kunstenaars dan moeten we eerst onderzoeken wat we precies onder ee...
  Groep wandelaars in het bos
  Over de wereld
  Je hebt er vast wel eens van gehoord: het Pieterpad lopen. Maar wat is het eigenlijk? Waar vind je het Pie...
  Meer artikelen over Over de wereld