De Driehoek: Wie zijn het en wat doen ze?

Je hoort het regelmatig op het nieuws: De Driehoek is bijeen geweest. Vaak is dat het geval als er bijvoorbeeld een grote demonstratie wordt verwacht of als een ramp is gebeurd. Maar wat is de Driehoek? Wie zitten er in, wat doen ze en hoe vaak komen ze bij elkaar? In dit artikel vertellen we je er meer over. 

Inhoudsopgave

    Wat is de Driehoek

    De Driehoek is in het leven geroepen in verband met de veiligheid in stad en dorp. Er zitten drie mensen in en samen zorgen ze ervoor dat de openbare orde en veiligheid in een gemeente gewaarborgd is. Ze maken afspraken over onder meer demonstraties, voetbalwedstrijden en evenementen. Daarnaast praten ze ook over de aanpak van criminaliteit en overlast in het algemeen in hun stad of dorp. 

    Lees verder na de afbeelding.

    De burgemeester politiechef en officier van justitie

    Wie zitten er in de Driehoek

    De drie mensen die deel uitmaken van de Driehoek zijn:

    • De burgemeester van een gemeente
    • De politiechef van die gemeente
    • De Officier van Justitie van die gemeente

    De burgemeester is de voorzitter van de Driehoek. Hij, of zij, is eindverantwoordelijk voor de veiligheid in een gemeente. Bijvoorbeeld voor het handhaven van de veiligheid tijdens een demonstratie of een festival. 

    De politiechef vertegenwoordigt in de Driehoek de politie. Hij, of zij, geeft leiding aan de politie in het gebied van de betreffende gemeente. De plannen in verband met veiligheid worden door de politie uitgevoerd en de politiechef geeft daaraan leiding. Daarnaast geeft de politiechef ook advies over opsporing, handhaving en veiligheid. 

    De Officier van Justitie (OvJ) is van het Openbaar Ministerie. Hij, of zij, weet alles van het strafrecht en bepaalt of iemand wordt vervolgd. De OvJ adviseert ook over opsporing van strafbare feiten en kan maateregelen voorstellen. Denk hierbij aan het inzetten van extra toezicht of politiemensen tijdens een evenement of demonstratie. 

    Soms schuift er nog iemand aan bij het overleg van de Driehoek. Bijvoorbeeld iemand van de brandweer. 

    Wanneer komt de Driehoek bij elkaar

    De Driehoek komt meestal eenmaal per zes weken bij elkaar. Tijdens zo’n regulier overleg wordt er gepraat over de veiligheid in het algemeen. Ook wordt gekeken naar knelpunten, bijvoorbeeld in bepaalde gebieden of wijken en naar evenementen die aanstaande zijn. Is er extra inzet nodig van de politie of brandweer?

    De Driehoek komt extra bijeen als dat nodig is. Bijvoorbeeld als er een demonstratie is gepland en uiteraard als er een ongeluk of ramp is gebeurd. Er zijn ook extra overleggen van de Driehoek bij dreiging van geweld of bij landelijke evenementen zoals verkiezingen. 

    De taken van de Driehoek

    Elk van de drie partijen heeft eigen taken:

    • De Burgemeester: eindverantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Besluiten nemen over demonstraties, evenementen en over de inzet van politie. De burgemeester kan ook noodmaatregelen nemen zoals een noodverordening. 
    • De politiechef: voert de besluiten van de Driehoek uit. Er wordt gezorgd voor inzet van agenten bij evenementen, demonstraties en bij noodgevallen. Daarnaast adviseert de politiechef over handhaving en opsporing. 
    • De Officier van Justitie: kijkt naar de strafrechtelijke kant van gebeurtenissen. De OvJ geeft advies over opsporing van misdrijven en zorgt ervoor dat overtreders worden vervolgd. 

    Waarom de Driehoek belangrijk is

    De Driehoek zorgt ervoor dat besluiten over veiligheid niet door één persoon worden genomen maar altijd worden overlegd met partijen die kennis van zaken hebben. Op die manier worden alle belangen meegewogen: die van de inwoners, van de veiligheid en van de rechtspraak. 

    Een voorbeeld: als er een demonstratie wordt georganiseerd kijkt de Driehoek naar het recht om te demonstreren maar ook naar de veiligheid van deelnemers en omstanders. Er wordt gezocht naar een goede balans tussen alle belangen. 

    Eerste publicatie op: 5 mei 2025
    Geschreven door: Team Kennisdomein
    Van Kennisdomein
    Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
    Meer informatie

    Aanbevolen artikelen

    Vrouw met gezondheidsapp
    Maatschappelijke onderwerpen
    De keuze uit gezondheidsapps wordt steeds groter en gevarieerder. Ze zijn inmiddels al niet meer weg te de...
    Tiny house in het bos
    Maatschappelijke onderwerpen
    De woningmarkt is krap en duur waardoor alternatief wonen steeds populairder wordt. Veel mensen zoeken naa...
    Kinderkamer in blauw met roze
    Maatschappelijke onderwerpen
    Iedereen wil comfortabel en veilig wonen maar als je ouder wordt kan dat problemen geven. Je hoort en lees...
    Man en vrouw die elkaar liefhebben
    Maatschappelijke onderwerpen
    Liefde is iets dat iedereen op zijn of haar eigen manier beleeft. Net zoals mensen verschillen, zijn er oo...
    Meer artikelen over Maatschappelijke onderwerpen