Levensloopbestendig wonen: een huis voor je hele leven

Iedereen wil comfortabel en veilig wonen maar als je ouder wordt kan dat problemen geven. Je hoort en leest er daarom steeds vaker over: levensloopbestendig wonen. Wat is dat eigenlijk, levensloopbestendig wonen? Kort gezegd: een huis waar je kunt blijven wonen, ook als je ouder wordt en/of bepaalde voorzieningen nodig hebt. Omdat traplopen moeilijker wordt, je sneller struikelt over drempels of een douche met lage instap prettig vindt. Hierna lees je meer over levensloopbestendig wonen en over het aanpassen van je huis en het vinden van zo’n woning voor je hele leven. 

Inhoudsopgave

    Wat is levensloopbestendig wonen?

    Een huis dat geschikt is om je hele leven in te wonen. Als je jong bent, een gezin hebt, maar ook als je ouder wordt. Een woning voor alle fases van je leven, ook als je minder gezond bent of wordt. Je hoeft je huis dan niet te verlaten omdat je zorg of hulp nodig hebt omdat je slecht ter been bent, minder goed kunt zien of geen trap meer kunt lopen. 

    Lees verder na de afbeelding.

    Kinderkamer in blauw met roze

    Een levensloopbestendig huis heeft een paar belangrijke kenmerken, waaronder de volgende:

    • Alles is gelijkvloers. Je hoeft geen trap te lopen om bij een bepaalde woonruimte te komen zoals de badkamer of de slaapkamer
    • Ruime deuren en gangen. Dit is een must voor mensen die zich met behulp van een rollator of rolstoel voortbewegen. Dit overkomt veel mensen die ouder worden
    • Een veilige badkamer. Meestal betekent dat een inloopdouche, dus zonder opstapje, en stevige beugels aan de muur zodat je je kunt vasthouden als dat nodig is. Dit verkleint ook het risico op vallen, iets waarmee veel ouderen worden geconfronteerd
    • Goede verlichting. Als je woning goed is verlicht, dan kan je beter zien en dat is belangrijk als je ogen minder goed worden. Ook dit verkleint weer het risico op vallen
    • Geen drempels. Als er geen drempel zijn in huis, dan kan je je gemakkelijker door het huis bewegen, zowel met als zonder hulpmiddelen. 

    Kiezen voor een levensloopbestendig huis

    Veel mensen denken pas aan een aangepaste woning als ze ouder worden of als ze fysieke klachten krijgen. Dat kan tot onnodige stress leiden omdat je opeens moet verhuizen of je huis moet laten aanpassen. En dat in een periode dat het niet zo goed met je gaat. Het is dus slim om eerder na te denken over je toekomst.
    Overigens: levensloopbestendige woningen zijn vaak heel comfortabel en dat is ook heel plezierig wonen als je niet ziek of oud bent. Een gelijkvloerse woning met een ruime badkamer is fijn voor iedereen, jong en oud. Een levensloopbestendig huis bied ook extra voordelen voor je veiligheid: minder kans om te vallen, betere verlichting en handige hulpmiddelen maken je leven makkelijker en veiliger.

    Zelf je huis aanpassen

    Misschien woon je al jaren in een fijn huis en wil je niet verhuizen. Goed nieuws: je kunt je woning vaak zelf aanpassen om het levensloopbestendig te maken.

    Een paar voorbeelden van aanpassingen:

    • Plaats een inloopdouche, eventueel als vervanging van een bad
    • Vervang drempels door een vlakke vloer. Vaak kan je dan ook mooi ‘spelen’ met je vloerbekleding, en het staat super modern
    • Zorg voor antislipmateriaal in de badkamer en keuken 
    • Monteer stevige handgrepen bij de douche, het toilet en eventueel de trap.
    • Zet de wasmachine en droger op een plek waar je niet hoeft te bukken.

    Ook slim: aanpassingen geleidelijk doen. Zo zit je niet opeens met veel rommel in huis en hoef je niet in één keer veel geld op te hoesten voor de benodigde investeringen. 

    Levensloopbestendige woningen bouwen

    Nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig vaak levensloopbestendig gebouwd. In veel wijken kun je appartementen of huizen vinden die speciaal zijn ontworpen voor ouderen of mensen met een beperking. Die huizen zijn vaak gelijkvloers, hebben brede deuren en zijn al voorzien van een moderne badkamer. In sommige gemeentes zijn er ook seniorenwoningen met extra hulp en zorg dichtbij. En: nieuwbouwwoningen zijn vaak duurzaam omdat ze goed zijn geïsoleerd (ook goed voor je portemonnee) en zonnepanelen hebben. 

    Het is bekend dat er een groot woningtekort is én de bevolking de komende jaren flink gaat vergrijzen. Het kopen (of huren) van een levensloopbestendige woning zal daarom niet voor iedereen zijn weggelegd. Je zult waarschijnlijk sowieso lang moeten wachten voor je aan de beurt bent. Kan je je eigen woning aanpassen, dan is dat een goede keuze. 

    Kosten en subsidies

    De kosten van een levensloopbestendig huis hangen natuurlijk af van wat je nodig hebt of wat je wensen zijn. Een kleine aanpassing zoals een wandbeugel of een verhoogd toilet zijn niet heel duur. Een compleet nieuwe badkamer of een traplift kan aardig wat geld kosten en is een grote investering. 

    Gelukkig zijn er subsidies en regelingen. Bijvoorbeeld via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Hiermee kun je hulp krijgen van de gemeente, waaronder ook een vergoeding voor aanpassingen in huis.

    Je kunt bij de bank ook terecht voor een speciale lening voor het aanpassen van je woning. Denk aan een blijverslening of een duurzaamheidslening.

    Eerste publicatie op: 10 januari 2025
    Geschreven door: Team Kennisdomein
    Van Kennisdomein
    Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
    Meer informatie

    Aanbevolen artikelen

    Man en vrouw die elkaar liefhebben
    Maatschappelijke onderwerpen
    Liefde is iets dat iedereen op zijn of haar eigen manier beleeft. Net zoals mensen verschillen, zijn er oo...
    Zicht op een glazen bol met de wereld onderste boven
    Maatschappelijke onderwerpen
    Je hoort het woord polarisatie steeds vaker, maar wat is polarisatie precies? Hoe ontstaat het, wat zijn d...
    Een sociale huurwoning vinden
    Maatschappelijke onderwerpen
    De nieuwe huurmaatregelen: wat betekenen ze voor huurders en verhuurders? De overheid heeft in 2024 nieuwe...
    Iemand pakt halterstang op strand
    Maatschappelijke onderwerpen
    Sporten tijdens je vakantie kan een superleuke toevoeging zijn aan je reis. Er kleven heel wat voordelen a...
    Meer artikelen over Maatschappelijke onderwerpen