Tinder, Happn, Lexa, E-matching, allemaal apps of sites waarmee je online kunt daten. Er zijn veel mogelijkheden om je toekomstige partner online te leren kennen. Iedereen kent wel iemand die zijn of haar partner via internet heeft leren kennen. Er is zoveel keuze dat je soms niet weet welke site of app nu het beste bij je past, want ze zijn niet allemaal hetzelfde of richten zich op dezelfde doelgroep. Om je wat op weg te helpen voor het geval jij ook wilt kiezen voor online daten wordt er in dit blog een aantal datingsites en -apps beschreven. Natuurlijk zijn er nog veel meer datingsites en datingapps mogelijkheden. We beperken ons hier tot de grootste en meest bekende aanbieders.

Inhoudsopgave

  Lees verder na de afbeelding. 

  Online daten

  Single vrouwen en mannen in Nederland

  Uit onderzoek van RTL nieuws zijn er in Nederland 1,7 miljoen single vrouwen en 1,23 miljoen single mannen. Nederland telt dus ongeveer 3 miljoen singles. RTL nieuws heeft berekend hoe groot de datingpoel van mannen en vrouwen is, wel zijn dit theoretische gegevens. Een heteroman van 30 jaar zou de keuze hebben uit 408.787 vrouwen en vrouwen van 30 jaar uit 390.449 mannen. Is een heteroman 50 jaar oud dan zou hij meer keuze hebben en zou zijn datingpoel uit 520.324 vrouwen bestaan en ook bij vrouwen van 50 jaar is de datingpoel groter dan bij 30 jaar. Bij 50 jaar zou deze bestaan uit 448.550 mannen. 

  RTL nieuws heeft ook gekeken naar wat de datingpoel van homo’s en lesbiennes zou zijn. Bij homo’s van 40 jaar zou er keuze uit 21.220 mannen zijn en voor lesbiennes van 40 jaar zou de datingpoel uit 23.744 vrouwen bestaan (van Wijke, 2020). In 2017 gebruikte een derde een dating- site of app volgens het CBS (Gratisdatingtips , 2021). In de jaren na 2017 is het gebruik van datingapps en sites alleen maar toegenomen. Was het vroeger een taboe om te zeggen dat je je partner via internet had ontmoet, het is nu iets heel normaals geworden. Tijdens de lockdown door corona is het aantal gebruikers op datingapps gestegen en werden de gesprekken langer. Online daten werd nog populairder dan daarvoor. Mensen zochten meer online contact met elkaar. Voor singles was het soms een eenzame tijd, want de sociale contacten werden beperkt. De kans dat je iemand aantrof op een datingapp die alleen op zoek was naar een leuk gesprek werd groter. 

  Datingsites en datingapps 

  De keuze uit datingsites en datingapps is enorm en soms is het lastig om te kiezen wat bij je past. Het is goed om onderstaande punten in gedachten te houden als je een keuze wil gaan maken: 

  • Waar ben ik naar op zoek? 
  • Vind ik het belangrijk dat uiterlijk een grote rol speelt?
  • Wat is mijn doelgroep?
  • Wil ik een gratis app/site of wil ik ervoor betalen?
  • Wil ik een vragenlijst invullen of vlug een profiel aanmaken met over het algemeen foto’s?

  Datingapps waarbij de nadruk op het uiterlijk ligt

  Datingapps zoals Tinder, Happn of Bumble zijn vooral op het uiterlijk gericht. Je krijgt een profiel te zien met een aantal foto’s, waarbij het mogelijk is om een klein stukje tekst te schrijven. De ander kan jouw profiel naar links of naar rechts ‘swipen’ (vegen). Als je naar rechts swipet dan geef je aan dat je interesse hebt in de ander en swipe je naar links dan vind je het profiel niks. Als jullie elkaar beide hebben geliket, dus naar rechts hebben geswipet, ben je een match en kun je chatten. Bumble heeft een iets ander concept dan Tinder of Happn. Op de meeste apps kunnen beide partijen een gesprek beginnen, maar bij Bumble moet het initiatief van de vrouw komen. Zij heeft 24 uur de tijd om een berichtje te sturen, anders vervalt de match. 

  Datingsites waarbij de nadruk minder op het uiterlijk ligt

  Er zijn ook datingsites die minder de nadruk op uiterlijk hebben gelegd en waar je profiel een belangrijkere rol speelt. De kans dat je op zulke sites iemand tegenkomt die een serieuze relatie zoekt is groter. Vaak moet je voor deze sites ook betalen om berichten te kunnen sturen en kan je als gratis gebruiker alleen profielen bekijken zoals bij Lexa of Parship. Hier beantwoord je vragen en zo stel je je profiel samen. Op basis van jouw antwoorden krijg je matches te zien. 

  Datingsites voor specifieke doelgroepen

  Verder zijn er datingsites die zich op een bepaalde doelgroep richten. Voor 50-plussers zijn er datingsites zoals 50plusmatch, VijftigPlusDating, Ourtime of 50liefde. Er zijn ook datingsites die zich richten op hoger opgeleiden die een serieuze relatie zoeken. Zij richten zich veelal op hbo’ers of mensen met een universitaire opleiding, dit zijn sites zoals E-matching, Match4me of The Inner Circle. Wanneer je homo of lesbienne bent, kun je vaak ook op de algemene datingsites terecht als je wilt online daten. Vaak kan je bij het aanmelden aangeven op welk geslacht je valt. Er zijn ook specifieke sites voor zoals LexaGay, GayParship of Be2. Voor mensen die in een relatie zitten en hun relatie spannender willen maken of vreemdgaan zijn er ook datingsites gemaakt zoals Second Love, SecretFlirt of Victoria Milan. Uiteindelijk is er voor iedere doelgroep wel een datingsite of -app te vinden.  

  Mannen vs. vrouwen

  Over het algemeen hebben mannen het lastiger dan vrouwen bij online dating. Soms is de verhouding tussen mannen en vrouwen op een datingsite of datingapp niet gelijk, maar een grote rol speelt ook het feit dat vrouwen meer aanbiedingen krijgen dan mannen. Vrouwen kunnen kieskeuriger zijn dan mannen in wat zij liken. Vaak sturen mannen sneller en makkelijker een bericht dan vrouwen. Voor een vrouw is de drempel hoger om te reageren en zij nemen minder snel het initiatief om als eerste een berichtje te sturen (Lopez, 2021). Mannen sturen voor 79% het eerste bericht om een chat te beginnen (Gratisdatingtips , 2021).

  Voordelen van online dating 

  • Als je het in ‘real life’ lastig vindt om een gesprek te beginnen met iemand, kan online daten een uitkomst zijn. 
  • Online is de keuze uit mannen of vrouwen veel groter dan in het dagelijkse leven. 
  • Er zijn datingsites en -apps voor bepaalde doelgroepen, op deze manier kom je bijvoorbeeld sneller in contact met mensen die hetzelfde belangrijk vinden of dezelfde geaardheid hebben
  • Online daten kost minder tijd omdat je via datingapps overal en even snel een berichtje kunt sturen. Zo kun je iemand eerst wat beter leren kennen voordat je tijd investeert in een echte date. 
  • Het is laagdrempelig, want je kunt ook eerst rondkijken voordat je beslist om online te gaan daten. 

  Nadelen van online dating

  • Je kunt mensen tegenkomen die alleen willen rondkijken op een datingplatform en geen serieus contact zoeken of alleen op zoek zijn naar seks
  • Iemand kan oude of bewerkte foto’s gebruiken zodat je geen goed beeld van de ander hebt. 
  • Je weet nooit of iemand kwade bedoelingen heeft of niet. Het is belangrijk om goed te filteren en naar je gevoel te luisteren. 
  • Er kunnen kosten verbonden zijn aan online daten om er optimaal gebruik van te kunnen maken. 
  • De berichten die je verstuurt kunnen onbeantwoord blijven of je krijgt weinig likes/matches en dit kan slecht voor je zelfvertrouwen zijn. 

  Tips voor veilig online daten

  • Spreek voor de eerste date op een openbare plek af. Je weet tenslotte nooit wat de bedoelingen van de ander zijn. 
  • Geef niet te snel al je persoonlijke gegevens. 
  • Laat je niet overhalen of pushen tot dingen die je niet wil doen en luister naar je gevoel wat je bij iemand krijgt. 
  • Vertel een vriend of vriendin dat je een date hebt en waar je hebt afgesproken. Je kan eventueel afspreken dat je op een bepaald moment even een berichtje stuurt of alles goed gaat. 

  Bibliografie

  Gratisdatingtips . (2021, juni). Dating statistieken. Opgehaald van Gratisdatingtips : https://www.gratisdatingtips.nl/dating-statistieken/

  Lopez, M. (2021, februari 17). Het dating-probleem: hoe de vrije liefdesmarkt singles kweekt. Opgehaald van Psychologisch: https://psychologisch.nu/marcelino/het-dating-probleem-hoe-de-vrije-liefdesmarkt-singles-kweekt/

  van Wijke, W. (2020, februari 14). Nog single? Bekijk uit hoeveel vrijgezellen jij kunt kiezen. Opgehaald van RTL nieuws: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/5022491/single-hoeveel-vrijgezellen-zijn-er-dating

  Eerste publicatie op: 14 augustus 2021
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  PVV - Geert Wilders
  Maatschappelijke onderwerpen
  De PVV van Geert Wilders heeft in november 2023 een overweldigend aantal stemmen bij de
  Triage - slachtoffer wordt snel beoordeeld
  Maatschappelijke onderwerpen
  Tijdens de
  Maatschappelijk werker met cliënt
  Maatschappelijke onderwerpen
  Duik met ons in de fascinerende wereld van maatschappelijk werk. Deze blog belicht de brede reikwijdte van...
  Voetbal in het gras
  Maatschappelijke onderwerpen
  Van de achterbuurten tot de grootste stadions; voetbal is universeel. In deze blog duiken we dieper in de ...
  Meer artikelen over Maatschappelijke onderwerpen