Subculturen in Nederland en de rest van de wereld 

In dit blog lees je over subculturen in Nederland en de rest van de wereld. Er zijn talloze subculturen met ieder weer zijn eigen kenmerken. Soms ontstaan subculturen op een specifieke plaats op de wereld. Vervolgens verspreidt zo’n cultuur zich over de rest van de wereld. Andere subculturen ontstaan niet plaatsgebonden. Het internet speelt tegenwoordig een belangrijke rol in de verspreiding. De meer onzichtbare subculturen ontstaan soms uit een specifieke belangstelling voor seksualiteit

Lees verder na de afbeelding.

Subculturen in Nederland en de rest van de wereld 

Het ontstaan van subculturen

Een subcultuur bestaat uit mensen die een cultuur met elkaar gemeen hebben. Zij hebben bijvoorbeeld dezelfde normen en waarden, tradities, (geloofs)overtuiging, interesses, levensstijl of afkomst. Een subcultuur wijkt af van de dominante cultuur. De Chinese gemeenschap in Nederland is bijvoorbeeld een subcultuur die veel kleiner en anders is dan de dominante Nederlandse cultuur. 

Verschillende soorten subculturen

Er bestaan oneindig veel verschillende soorten subculturen. Door de tijd heen komen er steeds weer nieuwe subculturen bij. Je kunt groepen subculturen onderverdelen in categorieën. We lichten hierna een paar grote categorieën toe: 

 • Afkomst
  Subculturen kunnen bestaan uit mensen die een gemeenschappelijke afkomst hebben. Bijvoorbeeld de Turkse gemeenschap in Nederland. 
 • Religie
  Aanhangers van specifieke geloofsovertuigingen. 
 • Hobby
  Er zijn talloze hobby’s te bedenken waar zich subculturen omheen hebben gevormd. Deze subculturen zijn onder te verdelen in bijvoorbeeld kleding, fandom, muziek en sportsubculturen. 
 • Seksuele subculturen
  Ook op seksueel gebied bestaan allerlei soorten subculturen. Een aantal hiervan zijn in meer of mindere mate onzichtbaar en kun je rekenen tot de underground subculturen. Sommige culturen zijn gericht op specifieke seksuele geaardheden

Underground subculturen

De meeste subculturen zijn zichtbaar en makkelijk te vinden als je ernaar zoekt. Je kunt ze per toeval tegenkomen op straat, op school of op het internet. Daarnaast zijn er ook subculturen die minder zichtbaar, of helemaal onzichtbaar zijn. Deze groep scharen we onder de categorie underground subculturen. Vaak is zo’n subcultuur deels underground, maar is een deel van hun cultuur voor iedereen zichtbaar. Een voorbeeld hiervan is de subcultuur die bestaat uit mensen die van motoren en leer houden. Als buitenstaander zie je een groep motoren voorbijrijden. Duidelijk is dat het een groep motorliefhebbers is. Als toeschouwer zie je ook dat de motorrijders leren kleding dragen. Wanneer deze motorrijders onderdeel zijn van de leer subcultuur, is dat voor de toeschouwer niet direct zichtbaar. Een ander voorbeeld is de wereld van graffiti. De mensen die dit doen zie je zelden, terwijl je hun afbeeldingen of teksten vrijwel dagelijks ziet. Bij underground subculturen moet je denken aan stromingen die zich afzetten tegen de dominante cultuur. Er is dan sprake van een tegencultuur. Een voorbeeld van een tegencultuur is de krakersbeweging. Ook kun je denken aan muziekstijlen als techno, rap en metal.

Enkele subculturen nader bekeken

Om een beter beeld te krijgen van een subcultuur, zoomen we in op enkele specifieke subculturen:

 • Lolita’s
 • Gabbers
 • ASMR
 • Hobby-horsing 

Lolita’s 

Om te beginnen kijken we naar de Lolita’s. Deze subcultuur is onderdeel van de schattigheidscultuur uit Japan. Bij lolita’s staat kleding centraal. Het is een subcultuur die ook weer verschillende substijlen heeft. Denk aan Gothic Lolita, Classic Lolita en de Sweet Lolita. Iedere subgroep heeft zijn eigen kledingstijl en deze zijn alle goed van elkaar te scheiden. Lolita is afkomstig uit Japan, maar heeft zich ook over de rest van de wereld verspreid. In Japan vind je plekken waar de Lolita stijl met het dagelijks leven of straatbeeld is verweven. Denk aan winkels die zich uitsluitend richten op Lolita kleding. Of restaurants waar het personeel Lolita kleding draagt. Ook in veel andere landen, waaronder Nederland, zijn winkels die Lolita kleding verkopen. 

Gabbers

In de jaren 90 ontstond in Nederland de gabber subcultuur. Je kunt de gabber onder andere herkennen aan zijn kledingstijl. Kenmerkend voor de gabber is bijvoorbeeld het trainingspak, bomberjacks, Nike Air Max-schoenen en het kaal geschoren hoofd bij mannen. Het meest kenmerkende van gabbers is misschien nog wel de muziek. Gabbers draaien hardcore, een variant daarvan of in ieder geval muziek met een hoog tempo. Ook hebben gabbers bij deze muziek hun eigen dansstijl, dat hakken wordt genoemd.

ASMR

Subculturen kunnen ook grotendeels of zelfs enkel op het internet bestaan. Een voorbeeld daarvan is ASMR. Mensen die aan ASMR doen maken of kijken naar video’s waarin rustgevende geluiden worden geproduceerd. In de video’s wordt gefluisterd of je hoort bijvoorbeeld het geluid van regen of ritselende takken. Het doel van deze video’s is om de kijker te ontspannen. Een ASMR video kan het beste met koptelefoon worden beluisterd. In video’s waarin wordt gefluisterd wordt vaak een rollenspel tussen maker en luisteraar ‘gespeeld’. Een populair scenario is bijvoorbeeld de kapper. De maker van de video kruipt in de huid van kapper, de kijker in de rol van klant. Het haar van deze klant wordt geknipt. De videomaker fluistert en maakt knipgeluiden met de schaar. Dit heeft een rustgevend effect op de luisteraar. 

Hobby-horsing

Stokpaardrijden is al eeuwen oud. In Noorwegen hebben tieners dit fenomeen een nieuwe dimensie gegeven. In het Scandinavische land ontstond een subcultuur waarin het stokpaard centraal staat. Het kreeg de naam Hobby-horsing. Fans van Hobby-horsing bestaan met name uit tienermeiden. Zij ontwerpen vaak zelf hun stokpaard. Het stokpaard wordt tussen de benen gehouden en de ‘ruiter’ loopt en springt alsof deze op een echt paard rijdt. Daarnaast gaat het bij Hobby-horsing, net zoals bij alle subculturen, ook om het sociale aspect. Het brengt mensen bij elkaar en er ontstaan vaak vriendschappen. In Noorwegen worden bijvoorbeeld wedstrijden gehouden, waar veel liefhebbers van het fenomeen elkaar ontmoeten. 

Subculturen zonder grenzen 

Veel subculturen houden zich niet aan landsgrenzen. Vaak ontstaan ze in een enkel land, waarna de subcultuur zich over de wereld verspreidt. Het internet speelt hierin een belangrijke rol. Denk bijvoorbeeld aan de Japanse schattigheidscultuur. Een verzameling subculturen die in Japan zijn ontstaan, waarna deze zich over de rest van de wereld hebben verspreid. Ook de eerder besproken subcultuur hobby-horsing is hiervan een voorbeeld. Met name het internet draagt bij aan het vervagen van landsgrenzen. Leden van een subcultuur die verspreid over de wereld leven, komen op een forum samen als één groep.

Lid worden van een subcultuur

Als je wilt deelnemen aan een subcultuur dan is het in principe voldoende om je in de cultuur te verdiepen en je te gedragen volgens die cultuur. De juiste kleding dragen, de muziek die bij die cultuur hoort luisteren en/of de overtuiging aanhangen die bij de subcultuur van jouw keuze hoort. Je kunt dan ook deelnemen aan alle activiteiten die bij die subcultuur horen en zo nieuwe vriendschappen sluiten met mensen die een gelijke interesse hebben. Denk aan feesten, praatgroepen, forums, uitjes en allerlei andere manieren om contact te hebben en elkaar te ontmoeten. 

Team Kennisdomein

Van Kennisdomein
Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
Meer informatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Aanbevolen artikelen

De ontwikkeling van een schoolkind
Maatschappelijke onderwerpen

16-02-'23

16 februari 2023

De ontwikkeling van een schoolkind
De ontwikkeling van een schoolkind verloopt anders dan de jaren daarvoor. In de
Energiecrisis in Nederland
Maatschappelijke onderwerpen

10-02-'23

10 februari 2023

Energiecrisis in Nederland
Een onderwerp dat niemand is ontgaan: de energiecrisis in Nederland die begon in 2021. Eerder schreven we ...
De afkomst van leer
Maatschappelijke onderwerpen

19-01-'23

19 januari 2023

De afkomst van leer
Wanneer je leren schoenen, kleding of een bankstel koopt, sta je misschien niet zo stil bij de afkomst van...
Hooikoorts
Maatschappelijke onderwerpen

14-01-'23

14 januari 2023

Hooikoorts
Een lastig fenomeen, hooikoorts. Constant een loopneus, veel snuiten, tranende ogen en vaak niezen. In hef...
Meer artikelen over Maatschappelijke onderwerpen

Gratis email updates

Altijd op de hoogte met onze e-mail updates!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.