De wereld van street art

De wereld van street art laat zich gemakkelijk vertalen: de wereld van straat kunst. Daar is het dan ook te vinden, deze vorm van kunst: op straat. Tegenwoordig vind je street art echter op veel meer plekken zoals in kunstgalerijen en misschien ook wel bij jou thuis aan de muur. Hoe is deze vorm van kunst ontstaan, wie maakt het en voor wie is het bedoeld? We vertellen er in dit blog meer over. 

Inhoudsopgave

  Oorsprong street art

  Street art vindt zijn oorsprong in de grotere steden, rond de jaren 70 van de vorige eeuw. Aanvankelijk was het bedoeld als vorm van protest en als zelfexpressie, vaak door middel van graffiti. Deze ‘muurschilderingen’ omvatten een breed scala aan creatieve uitingen. Ze waren, en zijn, vaak gelieerd aan subculturen en activisme. 

  Lees verder na de afbeelding.

  Street art op een muur in een wijk

  Street art was vaak te vinden op verlaten gebouwen, op treinen en muren en werd aanvankelijk gezien als een vorm van vandalisme. De gedachte achter street art was ook dat kunst voor iedereen, gratis, moest kunnen worden gezien. 

  Street art van tegenwoordig

  In de loop der tijd evolueerde street art van een illegale praktijk tot een gerespecteerde kunstvorm die breed wordt gedragen. Zo zie je muurschilderingen, vaak grootschalige kunstwerken die de architectuur van steden transformeren. Het kan hierbij om abstracte ontwerpen gaan maar om realistische portretten. Vaak vertellen ze verhalen die verband houden met de lokale geschiedenis, cultuur en identiteit.

  Wildbreien en wildtuinieren

  Naast de meer bekende vormen van street art, graffiti en muurschilderingen, zijn er nog meer, minder bekende vormen. Wildbreien bijvoorbeeld, in het Engels guerrilla-knitting genoemd. Met deze vorm van kunst worden straatobjecten ‘aangekleed’. Denk hierbij aan bomen, verkeersborden en lantaarnpalen. Deze objecten worden voorzien van kleurrijke, gebreide kunstwerkjes.
  Iets soortgelijks wordt bedoeld met wildtuinieren. Mensen richten daarbij, zonder toestemming, onbenutte grond in met bloemen, struiken en andere objecten. 

  Nieuwe taal in street art

  Een nieuwe kunstvorm zoals street art leidt altijd ook tot nieuwe gebruiken in de taal. Een paar woorden die zijn ontstaan, of betrekking hebben op street art, en dan met name op graffiti:

  • De Tag: Naam, korte tekst of afbeelding; vaak bedoeld als ‘handtekening’
  • Throw up: een meer uitgewerkte tag waarbij één of twee kleuren worden gebruikt
  • Piece: een graffiti-schildering, van klein tot heel groot waarbij het een hele muur kan bedekken. Doorgaans bestaat een piece uit veel verschillende kleuren
  • Doodling: krabbels en kleine tekeningen op schoolbanken en dergelijke
  • Latrinalia: grappen, namen, scheldwoorden of beledigingen in publieke toiletten
  • Gang graffiti: markeringen van bendes (gangs), vaak in geheimtaal of omgekeerd geschreven 
  • Politieke Murals: afbeeldingen en teksten op muren die politieke gebeurtenissen en boodschappen uitbeelden

  Hedendaagse, bekende street art kunstenaars 

  TedyZet is de artiestennaam van de in 1974, in Litouwen geboren kunstenaar Tadas Zaicikas. Hij leeft afwisselend in de VS, Canada en Frankrijk. Zijn kunstwerken zijn overwegend abstract van aard. TedyZet combineert verschillende technieken en materialen en zijn kunstwerken vormen vaak een cyclus. Zijn werken zijn schitterend zodat het niet verwonderlijk is dat kunstwerken van TedyZet zeer geliefd en gewild zijn. Ze zijn te koop in verschillende (online) galerieën.

  Le Viro is een in 1983 geboren Spaanse kunstenaar. In zijn werken weet hij zijn passie voor de hiphopcultuur en graffiti geweldig te combineren. Le Viro staat bekend om zijn krachtige, levendige urban art, zijn agressieve penseelstreken, visuele kracht en enorme creatieve vrijheid. 

  Lees ook onze blog over de grootste expressionistische kunstenaars.

  Eerste publicatie op: 9 februari 2024
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Expressionistisch schilderij van een vrouw
  Over de wereld
  In dit blog kijken we naar de grootste kunstenaars in het expressionisme. Om een zo goed mogelijk beeld te...
  Kunstenaar van achteren die schildert
  Over de wereld
  Als we willen kijken naar de bekendste kunstenaars dan moeten we eerst onderzoeken wat we precies onder ee...
  Groep wandelaars in het bos
  Over de wereld
  Je hebt er vast wel eens van gehoord: het Pieterpad lopen. Maar wat is het eigenlijk? Waar vind je het Pie...
  Fiets met bloemen Rotterdam Erasmusbrug
  Over de wereld
  Ontdek Rotterdam in al haar veelzijdigheid! Dit blog gidst je door de rijke historie, de imposante archite...
  Meer artikelen over Over de wereld