Naar de Veluwe

Naar de Veluwe gaan betekent dat je in ieder geval veel bossen zult zien! Deze prachtige omgeving is zo’n 1000 km2 groot en heeft geen vaste grenzen. De Veluwe ligt in de provincie Gelderland tussen het IJsseldal, de Veluwerandmeren, de Nederrijn en de Gelderse Vallei. Naast bos vind je hier meer prachtige natuur: zandverstuivingen, meren, heide, vennetjes en beekjes. Als je met vakantie naar de Veluwe gaat, dan wissel je rust en natuur moeiteloos af met winkelen, uit eten, pretpark- of museumbezoek. Op de Veluwe vind je hotels, vakantieparken en vakantiehuisjes en campings en deze omgeving is daarom geschikt voor elk budget. 

Inhoudsopgave

  Lees verder na de afbeelding.

  Naar de Veluwe

  Welke plaatsen zijn er op de Veluwe

  Wil je een bezoek aan de natuur op de Veluwe afwisselen met een bezoek aan een kleine of grotere plaats? Ga naar Arnhem, Harderwijk of Apeldoorn voor musea of gezellig winkelen. Er zijn verschillende grotere en kleinere plaatsen maar ook rustieke dorpen waar veel te zien en te beleven is. Een paar voorbeelden:

  • Elspeet is een klein dorpje omgeven door prachtige bossen en de Elspeetse Heide. Je kunt in en om Elspeet wandelen, genieten van de heidevelden maar ook een bezoek brengen aan het Historisch Museum of Kasteel Staverden bekijken. 
  • Kootwijk is een klein dorpje bij Kootwijkerzand, verscholen tussen de bossen. Hier vind je een uitgestrekte zandvlakte, een uitkijktoren en midden op de verlaten vlakte rijksmonument Radio Kootwijk
  • Arnhem is een van de grotere steden op de Veluwe. Hier kun je van alles en nog wat doen. Uitgebreid winkelen in de gezellige binnenstad, een stadswandeling maken of naar de bioscoop gaan. Er is een dierentuin, er zijn verschillende musea waaronder het Watermuseum
  • Nijmegen is ook een grote stad op de Veluwe en zeker een bezoekje waard. Het is de oudste stad van Nederland waar je nog veel sporen van het verleden vindt. De Stevenskerk en Mariënburgkapel bijvoorbeeld. Ze liggen midden in het centrum dus je kunt meteen ook gezellig uit eten en winkelen. In Nijmegen vind je ook het Honigcomplex, een broedplaats van ambachtelijke en culturele bedrijven. De Waalkade, Rivierpark, Cultuurspinnerij de Vasim, musea, exposities en meer.

  Dit zijn een paar voorbeelden van dorpen en plaatsen op de Veluwe. Er zijn er nog veel meer en allemaal een bezoek meer dan waard. Apeldoorn, Epe, Hoenderloo, Vaassen en Barneveld bijvoorbeeld. Op de Veluwe hoef je je geen moment te vervelen. 

  Wat is er te zien en te doen op de Veluwe

  Afgezien van de bossen en de steden en dorpen is er nog meer te doen op De Veluwe. Op het Veluwe meer kan je bijvoorbeeld allerlei watersporten beoefenen. Of ga klimmen in de bossen, dieren spotten in het bos of zandkastelen bouwen op de zandvlakte. Ten zuiden van Apeldoorn ligt Beekbergen. Een dorp met een rijke historie en een avondmarkt die elke donderdag gedurende zomer wordt gehouden. Of bezoek de Veluwse Stoomtrein Maatschappij en maak een stoomtreinrit (alleen in de zomer). Hierna vind je nog een paar tips voor leuke uitjes op de Veluwe. 

  Tips voor een bezoek aan de Veluwe

  Tip 1

  Klimbos. Op de Veluwe zijn er twee: Klimbos Garderen en Klimbos Veluwe. Klimbos Garderen ligt centraal en is het hoogste klimbos. Geschikt voor jong & oud met verschillende parcoursen. De kleintjes kunnen ravotten in het nettenparcours. Klimbos Veluwe ligt bij Apeldoorn. 

  Tip 2

  Dolfinarium. Een geweldig uitje voor jong & oud. Bekijk de wervelende dolfijnenshow en bezoek de andere dieren waaronder walrussen, zeeleeuwen, haaien, roggen, zeehonden en bruinvissen. 

  Tip 3

  Dagje weg. De Veluwe is heerlijk voor een vakantie maar ook heel geschikt voor een dagje weg. Alleen, met z’n tweeën of met kinderen. Stedenbezoek, naar het bos, zandverstuiving of op het water actief bezig zijn. Wandelen of fietsen. Door de centrale ligging is een rit naar de Veluwe altijd te overzien, ook met het openbaar vervoer. 

  Tip 4

  Mooie dorpjes. Zoek je naar rust en bijzondere indrukken? Dan is een bezoek aan een of meer kleinere dorpen op de Veluwe een must. Charmante dorpen met lokale winkeltjes en horeca. In elk dorpje is wel iets bijzonders te zien of te doen. Een kasteel, een bijzondere wandelroute of wijnproeven bijvoorbeeld. 

  Tip 5

  Het Nederlands openlucht museum. Misschien ben je geen fan van musea maar wil je toch iets cultureels doen. Dan is het openlucht museum heel geschikt, ook voor kinderen. Je duikt de Nederlandse geschiedenis in, bekijkt oude boerderijen en fabrieken en kunt ook zelf aan de slag. Er zijn workshops snijden, zeefdrukken, borduren, stippen en meer in de ambachtswerkplaats. 

  Cultuur en historie op de Veluwe

  Op het gebied van historie en cultuur is er veel te zien op de Veluwe. Waardevolle herinneringen aan vervlogen tijden! Een greep uit alle mogelijkheden:

  Kastelen en landgoederen. Het verleden van onze Koninklijke familie beleven. Meer dan 300 jaar woonden en werkten de Oranjes op de Veluwe. Nu kan je zelf flaneren in de baroktuinen van Paleis het Loo, in de stallen en koetshuizen. 

  Hanzesteden. Voor Rotterdam en Amsterdam onze grootste steden werden waren de Hanzesteden al machtige handelscentra: Harderwijk, Elburg en Hattem. Je kunt ook al fietsend over de oude handelswegen deze steden bezoeken. Wandelen over keitjesstoepen in Elburg, de handelsgeest voelen in Harderwijk of genieten van het schilderachtige Hattem. De overige Hanzesteden (Doesburg, Zutphen, Hasselt, Kampen, Zwolle en Deventer) liggen niet ver van de Veluwe.

  Tweede Wereldoorlog. Tijdens WO II lag de Veluwe in de frontlinie. Loop de wandelroute door Apeldoorn die start bij het bevrijdingsmonument “Man met twee Hoeden” aan de Loolaan en eindigt bij het nieuwe kunstwerk “Boom der Vrijheid” in de binnenstad. Ook het Westerborkpad is de moeite waard als je meer wilt weten over de Tweede Wereldoorlog. 

  Veluws Museum Hagedoorns Plaatse. In en rond de boerderij van Veluws Museum Hagedoorns Plaatse (in Epe) ontdek je hoe gewone burgers en onderduikers leefden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je museumjaarkaart is bij dit museum ook geldig.

  Op vakantie naar de Veluwe

  Op vakantie naar de Veluwe is zo veelzijdig als je zelf wilt. Er is echt ontzettend veel te doen en te zien. Genieten van rust en natuur, wandelen en fietsen, winkelen en lekker uit eten, naar de bios, een museum of sportief bezig zijn. Er is een keur aan historische plaatsen die je kunt bezoeken. 

  Een vakantie naar de Veluwe is geschikt voor elk budget en voor elke tijdsduur. Een dagje weg, een weekend, midweek of langer. Er is zoveel te doen dat je je nooit zult vervelen. Ook voor kinderen!

  De keus uit accommodaties is groot. Er zijn tientallen vakantieparken waar je een bungalow kunt huren en veel campings, van basic tot luxe. Ook op het gebied van hotels is er een enorme keuze, voor elke portemonnee. 

  Lees hier waarom een vakantie in Nederland een aanrader is.

  Eerste publicatie op: 9 juli 2022
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Expressionistisch schilderij van een vrouw
  Over de wereld
  In dit blog kijken we naar de grootste kunstenaars in het expressionisme. Om een zo goed mogelijk beeld te...
  Street art op een muur in een wijk
  Over de wereld
  De wereld van street art laat zich gemakkelijk vertalen: de wereld van straat kunst. Daar is het dan ook t...
  Kunstenaar van achteren die schildert
  Over de wereld
  Als we willen kijken naar de bekendste kunstenaars dan moeten we eerst onderzoeken wat we precies onder ee...
  Groep wandelaars in het bos
  Over de wereld
  Je hebt er vast wel eens van gehoord: het Pieterpad lopen. Maar wat is het eigenlijk? Waar vind je het Pie...
  Meer artikelen over Over de wereld