Een weekend naar Amsterdam

Amsterdam, de hoofdstad van Nederland is een geweldige locatie voor een stedentrip. Er is zoveel te zien en te doen dat op vakantie naar Amsterdam steeds weer bijzonder is, ook als je er vaker heen gaat. Amsterdam is leuk voor een weekend, week of langer, ook met kinderen. In dit blog, uit de serie op vakantie in Nederland, vertellen we meer over deze wereldstad waar zo’n 900.000 mensen wonen en die een rijke geschiedenis heeft. De binnenstad van Amsterdam is geweldig om te winkelen en uit eten te gaan. Super gezellig!

Lees verder na de afbeelding.

Een weekend naar Amsterdam

Amsterdam ligt in Noord-Holland en vrij centraal dus je kunt je vakantie combineren met een dagje of paar dagen rust, op de Veluwe bijvoorbeeld. Of ga lekker uitwaaien op een van de Waddeneilanden na je stedentrip Amsterdam.

Geschiedenis van Amsterdam 

De geschiedenis van Amsterdam gaat duizenden jaren terug. Van die rijke historie is nog veel te zien in de stad. De vroegste bewoners waren er al 4600 jaar geleden, aan het einde van de Nieuwe Steentijd. Het was destijds een moerassig gebied en zo rond het jaar 1000 werd er ontgonnen en werden er afwateringssloten aangelegd en later ook dijken. In de jaren 1170-1173 werd er aan de Amstel een dam aangelegd en op dat moment ontstond de naam van de stad: Amsterdam. De restanten van die dam werden aangetroffen in de 20e eeuw. 

Het inwoneraantal van de stad groeide gestaag, vooral ook tijdens de industriële revolutie in de 19e eeuw. 

Niet alleen de stad zelf is bijzonder, met de prachtige grachten, monumentale panden en rijke geschiedenis, ook de inwoners zijn dat. In Amsterdam wonen namelijk van alle steden ter wereld de meeste mensen van verschillende nationaliteit: maar liefst zo’n 120 verschillende nationaliteiten!

Wat is er te zien en te doen in Amsterdam

Amsterdam barst van de bezienswaardigheden. Wandelen door de stad zelf is al een bezienswaardigheid op zich. Je kunt er zelf op uit maar er zijn ook allerlei wandelroutes te vinden, al dan niet met gids of GPS. 

Je kunt de stad ook bekijken vanaf het water. Er varen elke dag rondvaartboten door de grachten en tijdens de tocht krijg je allerlei interessante informatie. Het is trouwens ook mogelijk een boot, meestal een sloep, te huren en er zelfstandig op uit te trekken. Het vervoer door de stad is geweldig te noemen, je kunt gemakkelijk overal heen. 

Er zijn zo’n 100 musea in Amsterdam, speelparadijzen voor kinderen en tientallen andere mogelijkheden om je te vermaken. 

Bezienswaardigheden Amsterdam

Zoals gezegd, er zijn tegen de 100 musea in Amsterdam. Er is voor elk wat wils! Daarnaast kan je er historische gebouwen bewonderen, de haven, parken, theaters en leuke buurten. Zo kan je de Wallen bezoeken, de Jordaan en naar het Vondelpark. Hierna geven we een aantal voorbeelden van bezienswaardigheden, waaronder verschillende musea. 

Het Anne Frank huis

Misschien wel het bekendste en meest bezochte museum van Amsterdam: het Anne Frank huis. De Joodse familie Frank vluchtte vanuit Duitsland naar Nederland voor de Tweede Wereldoorlog en verstopte zich in het Achterhuis. Dochter Anne was 13 jaar oud toen zij een dagboek over haar leven begon bij te houden. Inmiddels is haar dagboek uitgegeven en bekend over de hele wereld. Anne stierf, net als de rest van haar familie behalve vader Otto, in 1945 in een concentratiekamp. In het Anne Frank huis kan je ervaren hoe de familie daar leefde tijdens hun jarenlange onderduikperiode. 

Het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is het grootste museum en heeft de meest uitgebreide kunstcollectie van Nederland. Je kunt hier werken van wereldberoemde kunstenaars bewonderen zoals Rembrandt van Rijn en Johannes Vermeer. Er zijn meerdere indrukwekkende collecties waaronder een collectie Delfts Blauw, poppenhuizen en een aparte vleugel die is gewijd aan Aziatische kunst. 

In verband met drukte en lang wachten voor de kassa is het aan te raden vooraf online tickets te bestellen. 

Van Gogh museum

Vlakbij het Rijksmuseum vind je het Van Gogh Museum dat volledig is gewijd aan deze schilder. Er zijn meer dan 200 schilderijen, 500 tekeningen en diverse etsen. Ook kan je hier de brieven die Vincent van Gogh aan zijn broer Theo schreef zien. 

Tenslotte bevinden zich hier ook kunstwerken van enkele andere kunstenaars. Het gaat dan om kunstenaars doe óf van Gogh hebben geïnspireerd of juist door Van Gogh zijn geïnspireerd. 

EYE Amsterdam

Het EYE Amsterdam staat tegenover het Centraal Station en is een opvallend wit gebouw. Hier vind je het filmmuseum waar ook exposities worden gehouden over de geschiedenis van de film. Wist je dat je hier ook gewoon een film kunt gaan zien? Overigens wel meer bijzondere films en niet de gangbare die in bioscopen draaien. 

Nog meer musea

We kunnen hier niet alle 100 musea noemen maar hieronder volgen er in het kort nog een paar:

 • Amsterdam museum; met meer dan 100.000 stukken uit 5 eeuwen, rondleidingen, workshops, luistermiddagen, symposia en meer
 • Stedelijk museum; moderne, hedendaagse kunst
 • Nemo science museum; moderne wetenschap
 • Het Rembrandthuis; voormalige woning van de schilder 
 • Tropenmuseum; wereldculturen
 • Madame Tussauds; wassenbeelden 

Kerken in Amsterdam

Als je van kerken houdt zit je in Amsterdam goed. Er zijn er heel veel. Een echte bezienswaardigheid is de Oude Kerk die in de 14e eeuw werd gebouwd. Het is het oudste gebouw in Amsterdam dat er nog is! Er werd wel vijf eeuwen aan gebouwd en verbouwd. Binnen bevinden zich graven van bekende mensen zoals zeeheld Jacob van Heemskerck en de eerste vrouw van de schilder Rembrandt. 

Een andere bijzondere kerk: Ons’ Lieve Heer op Solder. Deze kerk is gebouwd in de 16e eeuw en wel op een zolder van een herenhuis. Het was destijds verboden Katholieke erediensten te houden en daarom werd dit stiekem gedaan. 

De Westerkerk mag in dit korte lijstje ook niet ontbreken. Gebouwd in de 17e eeuw en voorzien van een 87 meter hoge toren (dit ter ere van Maximiliaan van Oostenrijk). In deze kerk is Rembrandt begraven, maar men weet zijn graf niet meer te vinden. Opvallend: tegen de gevel van de kerk zijn kleine winkeltjes gebouwd. 

Coffeeshops

Voor de één een must, voor de ander een bezienswaardigheid: een coffeeshop. Ook daarom staat Amsterdam immers bekend: wiet. Hoewel de verkoop inmiddels aan banden is gelegd, vind je nog altijd meer dan 100 shops in Amsterdam. De bekendste is The Bulldog. Loop gerust eens binnen, het is niet verplicht te roken of te kopen. 

Amsterdam bezoeken met kinderen

Amsterdam is zeker weten ook heel leuk om met kinderen te bezoeken. Zij genieten evenzeer van de geweldige stadsgezichten en een spannende tocht over het water in een rondvaartboot. Daarnaast zijn er allerlei mogelijkheden voor uitjes met kinderen:

 • Dierentuin Artis
 • TunFun; kinderparadijs in een onderaardse tunnel met kruip-door-sluip-door attracties,  spectaculaire glijbaan en kinderdisco
 • Oude tram; échte oude tram tussen Amsterdam en Amstelveen met houten bankjes en belgerinkel
 • Amstelpark; wandelen en genieten van kinderboerderij, midgetgolf en speeltuin
 • Fun Forest; klimpark in het Amsterdamse bos
 • Waterfietsen in de grachten
 • Ajaxmuseum
 • Kook café voor kinderen

Overnachten in Amsterdam

Amsterdam wordt vaak gezien als een dure stad. Je kunt het echter zo duur -of goedkoop- maken als je wilt. Er zijn rond de stad diverse campings waar je kunt overnachten. Dan zijn er natuurlijk zowel goedkope als dure hotels en ook veel B&B mogelijkheden. In de binnenstad zijn ook veel voordelige tentjes te vinden als je wat goedkoper uit eten wilt. Juist eens genieten met volle teugen? Er zijn ook sterrenrestaurants in Amsterdam!

Vervoer in Amsterdam

Met de auto in Amsterdam rondrijden is geen geweldig idee. Het is er druk, de straatjes zijn vaak nauw en je kunt er moeilijk parkeren. Vind je toch een plekje voor je auto dan betaal je de hoofdprijs. Parkeren is in Amsterdam ontzettend duur. Beter maak je dus gebruik van het openbaar vervoer. En dat is prima geregeld: bussen, trams, de metro en meerdere NS-stations in de stad. Kijk ook eens naar aanbiedingen op het internet voor dagkaarten of meerdagenkaarten voor het OV.  

Team Kennisdomein

Van Kennisdomein
Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
Meer informatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Aanbevolen artikelen

Op vakantie naar Flevoland
Over de wereld

15-12-'22

15 december 2022

Op vakantie naar Flevoland
Is dat leuk, op vakantie naar Flevoland? Zeker weten! Hoewel Flevoland de jongste provincie van Nederland ...
Gebergten in de wereld
Over de wereld

28-11-'22

28 november 2022

Gebergten in de wereld
De aarde is voortdurend in beweging en ook de gebergten in de wereld veranderen. Dit is echter een langzaa...
De opwarming van de aarde
Over de wereld

12-11-'22

12 november 2022

De opwarming van de aarde
Kennisdomein is een plek waar je informatie vindt over alle mogelijke onderwerpen. De opwarming van de aar...
Op wintersportvakantie gaan
Over de wereld

06-11-'22

6 november 2022

Op wintersportvakantie gaan
Het zit er weer aan te komen: op wintersportvakantie gaan! Helaas, zoals alles de laatste tijd steeds duur...
Meer artikelen over Over de wereld

Gratis email updates

Altijd op de hoogte met onze e-mail updates!
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.