Stedentrip Rotterdam 

Ontdek Rotterdam in al haar veelzijdigheid! Dit blog gidst je door de rijke historie, de imposante architectuur en onmisbare hotspots van deze wereldstad. Lees snel verder!

Inhoudsopgave

  Rotterdam is een havenstad en één van de drie grote steden van Nederland. Wat inwoneraantal betreft staat de stad op de tweede plek van Nederland. Rotterdam heeft internationale bekendheid en de uitstraling van een wereldstad. De haven van de stad behoort tot de grootste van de wereld. Rotterdam heeft een skyline met een reeks hoge gebouwen die in de wijde omtrek te zien zijn. Absolute blikvangers zijn de Erasmusbrug en de Euromast. Dit zijn bezienswaardigheden die bekend staan als symbolen van de stad. In dit blog vertellen we wat je tijdens een dagje Rotterdam zoal kan beleven en wat je niet mag missen. 

  Geschiedenis van Rotterdam

  Rotterdam bestaat al honderden jaren. Vroeger, vanaf de negende eeuw, lag op de plaats van het huidige Rotterdam een nederzetting genaamd Rotta. Deze plek was vernoemd naar de rivier de Rotta. Deze rivier trad drie eeuwen later buiten zijn oevers waardoor het gebied onbewoonbaar werd. De bewoners verlieten daarom het gebied. Enige tijd later werd er een dam gebouwd waardoor het gebied weer droog kwam te liggen. Veilig achter de dam ontstond weer een nederzetting. De nieuwe bewoners leefden van de visserij en bouwden havens. In de loop der jaren werden steeds meer havens aangelegd. Een handelsstad werd geboren die uiteindelijk zou uitgroeien tot de grootste haven ter wereld.

  Lees verder na de afbeelding.

  Fiets met bloemen Rotterdam Erasmusbrug

  © Kennisdomein

  Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad gebombardeerd. In slechts een kwartier tijd werd een groot deel van Rotterdam door de Duitsers verwoest. Honderden mensen werden gedood en tienduizenden Rotterdammers werden in één keer dakloos. Na de oorlog werd Rotterdam weer opgebouwd tot een stad van wereldformaat. 

  In de recente geschiedenis wist de stad zich regelmatig nationaal en internationaal op de kaart te zetten. In 2021 werd het Eurovisiesongfestival bijvoorbeeld georganiseerd in Ahoy Rotterdam. Koningsdag 2023 werd door de Koninklijke familie in Rotterdam gevierd. 

  Vervoer in Rotterdam

  Rotterdam is vanuit binnen- en buitenland op diverse manieren goed te bereiken. Je kunt per trein, vliegtuig of boot naar de stad reizen. In de stad reis je bijvoorbeeld met de metro, tram, bus, taxi of veerboot. Nederland is een fietsland en ook in Rotterdam liggen veel fietspaden. Voor een sportieve stedentrip pak je de fiets om je door de stad te verplaatsen. 

  Openbaar vervoer

  Rotterdam beschikt over een uitgebreid netwerk voor het openbaar vervoer. Onder de stad liggen metrolijnen. Voor bezoekers die een stedentrip Rotterdam doen is de metro een snelle manier om tussen de topattracties te reizen. Wil je ook onderweg nog iets van de stad zien, maak dan gebruik van de bus of de tram. Op een ontspannen manier zie je de stad aan je voorbijtrekken. 

  Rotterdam heeft meerdere treinstations, het centraal station is de grootste. De stad is vanuit veel grote Nederlandse steden per trein rechtstreeks te bereiken. Voorbeelden van steden met een rechtstreekse verbinding zijn Amsterdam, Den Haag, Leeuwarden, Leiden en Vlissingen. Ook internationaal is Rotterdam per trein goed bereikbaar. Rechtstreekse treinverbindingen zijn er met Antwerpen, Brussel en Parijs. De verbinding van de Intercity direct is een snelle spoorverbinding richting Amsterdam Airport Schiphol en het centrum van Amsterdam. Ook een stedentrip naar de hoofdstad is leuk om eens te doen. Lees hierover meer in ons blog over een weekend naar Amsterdam

  Luchthaven

  Rotterdam beschikt ook over een luchthaven, namelijk Rotterdam The Hague Airport. Deze regionale luchthaven is wat passagiersaantallen betreft het tweede vliegveld van Nederland. In 2019 werden ruim twee miljoen passagiers via Rotterdam The Hague Airport vervoerd. 

  De haven van Rotterdam 

  De Rotterdamse haven is lange tijd de grootste haven van de wereld geweest. Sinds 2004 nemen de havens van Sjanghai en Singapore de plekken van grootste havens van de wereld in. Rotterdam beschikt nog wel over de grootste haven van Europa. De stad heeft deze economische toppositie vooral te danken aan de ligging van de stad. Rotterdam dient als poort naar Europa. Goederen van over de hele wereld komen over zee de Rotterdamse haven binnen. Vervolgens gaan veel goederen via Nederland over land verder Europa in. Dankzij de haven van Rotterdam hebben veel grote bedrijven zich gevestigd in de stad. 

  Bezienswaardigheden in Rotterdam 

  Rotterdam heeft een skyline die in de wijde omgeving te zien is. De Euromast is zo’n hoog gebouw dat bekend staat als een belangrijke bezienswaardigheid in de stad. Daarnaast zijn nog veel andere gebouwen en attracties absoluut het bezoeken waard in het prachtige Rotterdam. 

  Euromast 

  Eén van de meest herkenbare blikvangers in de skyline van Rotterdam is de Euromast. De uitkijktoren werd gebouwd in het jaar 1960. Toen was de toren 107 meter hoog. Later werd de toren verhoogd tot een hoogte van 185 meter. 

  Rotterdam centraal station 

  Veel reizigers die met het openbaar vervoer naar Rotterdam komen, zien direct bij aankomst al iets dat het bewonderen absoluut waard is. Het stationsgebouw van het centraal station is namelijk een prachtig gebouw. Zowel van binnen als van buiten. Of je nou met de trein reist of niet, het stationsgebouw is het bezoeken waard als je van bijzondere gebouwen houdt. 

  Erasmusbrug 

  In het centrum van Rotterdam ligt een brug over de maas die direct in het oog springt, de Erasmusbrug. Deze brug werd in 1996 in gebruik genomen. Sinds dit jaar maakt de brug onderdeel uit van de route van de marathon van Rotterdam. 

  Kubuswoningen

  Ook een boeiende bezienswaardigheid in Rotterdam zijn de kubuswoningen. Vanwege de bijzondere kubusvorm lijkt het alsof deze huizen niet bewoond kunnen worden. Het tegendeel is waar, ze worden bewoond. Het bouwwerk is wereldberoemd en zeker het bezoeken waard. 

  Markthal 

  In het centrum van Rotterdam staat een grote markthal. Een bijzonder bouwwerk met een overdekte markt. Boven de markt wonen mensen. Op de binnengevel bevindt zich een gigantisch kunstwerk. Kijk dus zeker even naar boven als je de markt bezoekt. 

  Uitstapjes in Rotterdam 

  Rotterdam is een prachtige stad voor een stedentrip. Of je nu een dag, weekend, een week of langer in de stad verblijft, er is altijd iets te beleven. De haven van Rotterdam is er één van wereld formaat. De stad leeft met het water. Een rondvaart of andere activiteit op het water is altijd een goed idee. 

  Rondvaart 

  Rotterdam heeft zoals gezegd één van de grootste havens van de wereld. Je kunt in de haven van Rotterdam dan ook een interessante rondvaart maken. Tijdens de rondvaart passeer je reusachtige vrachtschepen. Ook een rondvaart meer gericht op de bezienswaardigheden van de stad is leuk. Zicht op de skyline van Rotterdam vanaf het water alleen al is indrukwekkend. 

  Typisch Rotterdam

  Rotterdam heeft een eigen cultuur. Verschillende dingen zoals voetbalclubs en het Rotterdamse dialect zijn kenmerkend voor de stadscultuur. We geven hiervan twee karakteristieke voorbeelden. 

  Voetbal

  Feyenoord is echt een typisch Rotterdamse voetbalclub en werd in het jaar 1908 opgericht in deze stad. De voetbalclub is onlosmakelijk verbonden met Rotterdam en bij veel inwoners geliefd. De club heeft overigens ook internationaal grote bekendheid. Zo was de club al regelmatig landskampioen, won de Europacup en zelfs de wereldbeker. Naast Feyenoord zijn ook Excelsior en Sparta Rotterdam van oorsprong Rotterdamse vletbalclubs. 

  Rotterdams 

  Rotterdam heeft een eigen dialect, namelijk het Rotterdams. Men spreekt de Nederlandse taal met een duidelijk verschil met Algemeen beschaaft Nederlands (ABN). Niet alleen in Rotterdam, maar ook in omliggende plaatsen zoals Spijkenisse en Hellevoetsluis wordt dit dialect gesproken. 

  Eerste publicatie op: 30 mei 2023
  Geschreven door: Sascha Schwedersky
  Van Sascha Schwedersky
  Sascha Schwedersky volgde twee studies in het sociaal domein en werkt sinds 2018 parttime als tekstschrijver bij de Schrijverije. Zijn brede interesse komt bij het schrijven goed van pas. Sascha heeft met name kennis van en interesse in de zorgsector. Over zijn e...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Expressionistisch schilderij van een vrouw
  Over de wereld
  In dit blog kijken we naar de grootste kunstenaars in het expressionisme. Om een zo goed mogelijk beeld te...
  Street art op een muur in een wijk
  Over de wereld
  De wereld van street art laat zich gemakkelijk vertalen: de wereld van straat kunst. Daar is het dan ook t...
  Kunstenaar van achteren die schildert
  Over de wereld
  Als we willen kijken naar de bekendste kunstenaars dan moeten we eerst onderzoeken wat we precies onder ee...
  Groep wandelaars in het bos
  Over de wereld
  Je hebt er vast wel eens van gehoord: het Pieterpad lopen. Maar wat is het eigenlijk? Waar vind je het Pie...
  Meer artikelen over Over de wereld