Op vakantie naar Flevoland

Is dat leuk, op vakantie naar Flevoland? Zeker weten! Hoewel Flevoland de jongste provincie van Nederland is, is er heel veel te zien. Daarbij komt dat Flevoland heel centraal is gelegen en prima kan dienen als uitvalsbasis om andere provincies te bezoeken. Een dagje Amsterdam behoort ook tot de mogelijkheden. Je combineert rust, natuur, cultuur, spanning en avontuur moeiteloos tijdens een vakantie naar Flevoland. 

Inhoudsopgave

  Lees verder na de afbeelding.

  Op vakantie naar Flevoland

  Ontstaan Flevoland

  Zoals gezegd is Flevoland onze jongste provincie. Hij is namelijk pas in 1984 ontstaan. Als je dat vergelijkt met de leeftijd van onze andere provincies dan is dat best bijzonder want die dateren allemaal uit de 16e eeuw, afgezien van Noord-Brabant en Limburg die respectievelijk uit de 17e en 19e eeuw dateren. De manier waarop Flevoland is ontstaan is ook bijzonder: door drooglegging van delen van de Zuiderzee (nu het IJsselmeer genoemd). 

  Flevoland bestaat uit twee delen: de Noordoostpolder en de Flevopolder. De Noordoostpolder is ingepolderd tot aan het vasteland maar de Flevopolder is een eiland (het grootste kunstmatige eiland ter wereld!). Je kunt er op verschillende manieren komen; via bruggen, via de spoortunnel en via een dijk. De Flevopolder ligt overigens zo’n 5 meter onder de zeespiegel en is daarmee extra vatbaar voor de gevaren van klimaatverandering door opwarming van de aarde

  Steden in Flevoland

  Omdat Flevoland zo’n jonge provincie is, vind je er geen oude steden en ook geen echt grote steden. De hoofdstad van Flevoland is Lelystad en dit is ook de oudste stad van deze provincie. De grootste stad is echter Almere met ruim 200.000 inwoners. 

  Aanvankelijk was de drooglegging van delen van de Zuiderzee alleen bedoeld als landbouwgrond. Echter, er kwamen steeds meer mensen wonen, vooral vanuit de drukke regio Amsterdam. 

  Andere min of meer bekende plaatsen in Flevoland zijn Dronten, Emmeloord, Zeewolde en Urk. 

  Almere

  In Almere vind je een enorm winkelhart, een van de grootste van Nederland en in 2017 verkozen tot beste binnenstad van Nederland. Maar er is meer te zien en te doen in Almere. Hoewel de provincie jong is, heeft het gebied wel een rijke geschiedenis. Tijdens de laatste ijstijd lag dit grondgebied ook droog en hebben er duizenden jaren mensen gewoond. Vindplaatsen van sporen uit dit leven zijn te zien in de stad en vaak als ontmoetingsplaats ingericht.
  Er zijn ook scheepswrakken gewaard gebleven die tijdens de doorlegging zichtbaar werden.

  Enkele bezienswaardigheden in Almere:

  Almere Stad

  • La Defense; een veelkleurig kantorencomplex
  • Citadel; winnaar Architectuurprijs Almere in 2006
  • De nieuwe bibliotheek; winnaar Architectuurprijs Almere in 2010.
  • Landgoed Hagevoort; een industrieel monument in groene setting
  • Schouwburg Almere; een drijvend theater op het water

  Almere Haven

  • Golvend Land; een hoge woontoren met daar achter kleine woontorens
  • Kasteel Almere; een onvoltooid kasteel langs rijksweg A6
  • Schaapskooi Vroege Vogelbos; een schaapskooi 

  Dan zijn er in Almere ook veel (grootschalige) evenementen te bezoeken. Dit zijn onder andere het Almere Haven Festival, het Bevrijdingsfestival, Free Festival, hardshock Festival, Lichtkunstvestifal, en in 2022 de Floriade. 

  Natuur in Flevoland

  De provincie Flevoland is qua natuur zeker interessant te noemen. Na het inpolderen ontstond een groot en rijk natuurgebied en de meeste natuurgebieden zijn in het bezit van Staatsbosbeheer. De drie belangrijkste natuurgebieden zijn de Oostvaardersplassen, de Lepelaarplassen en het Horsterwold. 

  De Oostvaardersplassen vormen een natuurgebied van zo’n 56 km², onderverdeeld in een droog en een nat gebied. De Oostvaardersplassen liggen tussen Almere en Lelystad en dienen een internationaal belang. Hier overwinteren namelijk veel vogels. Op de droge delen vind je veel grote grazers zoals buffels, edelherten en paarden. Dit natuurgebied is maar beperkt toegankelijk voor bezoekers. 

  De Lepelaarplassen zijn een stuk kleiner dan de Oostvaardersplassen en liggen aan het Markermeer. Sinds 1971 is het een natuurreservaat. De kern is een kleimoeras en er zijn drie plassen die zijn ontstaan door zandwinning. Langs de dijk is een kwelplas waar veel vogels zijn te vinden. Bij gemaal De Blocq van Kuffeler, bevindt zich bezoekerscentrum De Trekvogel. Je kunt in het gebied wandelen onder begeleiding van een gids (van augustus tot maart). Tijdens het broedseizoen (maart tot en met juli) zijn alleen de vogelhut en enkele paden langs de randen van het gebied open voor vogelaars en andere belangstellenden. Fietsen kan je er het hele jaar: er ligt een 12 kilometer lange fiets- en wandelroute rondom het gebied en lang de route liggen meerdere kijkschermen die goed zicht bieden op het gebied en de aanwezige vogels.

  Het Horsterwold is een jong bos nabij Zeewolde, ongeveer 3700 hectare groot. Dit bos is het grootste loofbos van Nederland. De groei van bomen is spectaculair omdat zure regen geen vat heeft op dit milieu én omdat de grondsoort zeer vruchtbaar is. Hoewel het bos een productiebos is, is er ook een ‘stille kern’ waar de natuur haar gang mag gaan. Je mag het Horsterwold bezoeken maar er zijn geen paden. Doe daarom laarzen aan en struin lekker door de natuur. Tijdens je wandeling kan je rode eekhoorns tegenkomen. 

  Leuke uitjes in Flevoland

  In en rond Flevoland is erg veel te doen. Een dagje Amsterdam maar je bent ook zo in Zwolle, Amersfoort, Utrecht of in de natuur op de Veluwe. Hieronder een paar tips voor leuke uitjes in Flevoland, met of zonder kinderen. 

  Dierenpark Almere Jungle

  Voor jong en oud en altijd succes: naar de dierentuin. Bij Dierenpark Almere Jungle kan je allerlei dieren in hun natuurlijke habitat ontmoeten: vogels, zoogdieren, vissen, reptielen, insecten en ongewervelde dieren. Je kunt zelfs een dier adopteren! Daarnaast is er een gezellig Jungle café, een botanische tuin en worden er exotische dieren opgevangen. 

  Aviodrome

  Dit luchtvaartmuseum ligt bij Lelystad Airport. Je moet wel vooraf reserveren. Bekijk bijzondere vliegtuigen van dichtbij, ook toestellen uit de Tweede Wereldoorlog, zowel binnen als buiten. Het blijft niet alleen bij kijken, je kunt ook van alles doen. Springen op het enorme springkussen, in de vluchtsimulator zelf vliegen, er zijn schatkamers, een uitkijkplatform, een 4D filmtheater, een radiokamer en speeltoestellen voor kinderen. Je kunt ook een rondvlucht maken!

  Belevenisbos

  Het grootste speelbos van Nederland, ruin 40 hectare groot, vind je in Lelystad. Alle ruimte om te wandelen, te voetballen, te picknicken en in het water te spelen. Het water heeft een diepte van 0,5 tot 1 meter en is een zalige plek om tijdens warme dagen te vertoeven. 

  De orchideeënhoeve

  De orchideeënhoeve ligt bij Luttelgeest en is een fantastische plek voor een dagje uit. Er zijn allemaal verschillende tuinen, een vlindertuin, stokstaartjestuin en een regenwoud. Je kunt er flamingo’s spotten, naar de schitterende waterval kijken en kinderen spelen naar hartenlust in de overdekte speeltuin. Er is een restaurant. Er zijn in de tuin ook heel veel dieren. Naast stokstaartjes en flamingo’s onder meer ook aapjes, vissen, vogels, leguanen, schildpadden en mini ezeltjes. 

  Eerste publicatie op: 15 december 2022
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Expressionistisch schilderij van een vrouw
  Over de wereld
  In dit blog kijken we naar de grootste kunstenaars in het expressionisme. Om een zo goed mogelijk beeld te...
  Street art op een muur in een wijk
  Over de wereld
  De wereld van street art laat zich gemakkelijk vertalen: de wereld van straat kunst. Daar is het dan ook t...
  Kunstenaar van achteren die schildert
  Over de wereld
  Als we willen kijken naar de bekendste kunstenaars dan moeten we eerst onderzoeken wat we precies onder ee...
  Groep wandelaars in het bos
  Over de wereld
  Je hebt er vast wel eens van gehoord: het Pieterpad lopen. Maar wat is het eigenlijk? Waar vind je het Pie...
  Meer artikelen over Over de wereld