Op vakantie naar Limburg

Limburg is een van de meest populaire bestemmingen voor een vakantie in Nederland. Als je op vakantie naar Limburg gaat waan je je soms in het buitenland, zo bijzonder is de omgeving. Er is veel te doen en te zien, zowel voor liefhebbers van natuur als voor liefhebbers van winkelen, cultuur, geschiedenis of het bezoeken van spannende grotten. In dit blog vertellen we meer over deze zuidelijke provincie van het land en geven we tips voor leuke uitjes. 

Inhoudsopgave

  Lees verder na de afbeelding.

  Op vakantie naar Limburg

  Geschiedenis van Limburg

  De eerste sporen van menselijke bewoning in Limburg dateren al uit de periode van de Neanderthalers, zo’n 5000 jaar voor Christus. Sommige dorpen en steden bestaan al sinds de Romeinse tijd, waaronder Maastricht en Heerlen. In de middeleeuwen bloeide de streek verder op en tot 1794 was Limburg verdeeld onder (onder meer) Spanjaarden en Pruisen. Daarna kwam Limburg in handen van de Fransen. In 1839 werd Limburg verdeeld tussen België en Nederland en sinds 1866 is Limburg een provincie van Nederland.  

  Grote steden in Limburg

  Limburg kent geen echt grote steden. De grootste is Maastricht met zo’n 120.000 inwoners. Venlo is de tweede stad van Limburg en heeft ruim 100.000 inwoners. Daarna volgen Heerlen, Sittard en Roermond. In de steden is veel te zien en te doen. Valkenburg is een van de meest bekende steden in Limburg. 

  Maastricht is een prachtige stad waar je moeiteloos een bezoek aan historische panden en hippe designwinkels combineert. Er is werkelijk van alles te zien en te doen: Er zijn festivals, exposities, grote pleinen maar ook bijvoorbeeld wijngaarden. Natuurlijk kun je in Maastricht prima winkelen en uit eten gaan. Het Vrijthof wordt ook wel eens het mooiste plein van Nederland genoemd.  Het is het culturele hart van de stad waar je een museum vindt, een theater en mooie kerken.

  Bijzonder zijn de vestingwerken en ook een bezoek aan het Bonnenfanten museum mag niet ontbreken. Hier vind je zowel oude als moderne en hedendaagse kunst in een wel zeer bijzonder gebouw. In Maastricht kun je ook verschillende grotten bezoeken. 

  Venlo is zeker ook een bezoek waard. Er is een pittoreske binnenstad met een bijzondere architectuur en er zijn diverse musea. Je kunt in Venlo ook heerlijk winkelen en uit eten.  Bezoek de Martinuskerk, Maaspoort Theater, de kinderboerderij of de Brookergarden. Een schitterende tuin die met alle liefde is aangelegd én wordt onderhouden. 

  Valkenburg

  Valkenburg heeft maar iets meer dan 15.000 inwoners maar is toch een van de bekendste plaatsen in Limburg. De stad ligt verscholen tussen mosgroene heuvels en wordt ook wel het mergelstadje genoemd, naar de vele grotten in de omgeving. De stadskern is bepaald charmant te noemen en dateert al uit de middeleeuwen. Hier kun je genieten van winkeltjes en terrasjes, midden In de natuur. Bezoek Kasteel Ruïne Valkenburg, de Fluweelengrot met indrukwekkende wandschilderingen, ga grotbiken, bewonder de Romeinse Katakomben en beleef het verborgen Rome in een ondergronds labyrint! 

  De natuur

  De natuur in Limburg is bijzonder veelzijdig. Er is een aantrekkelijk heuvellandschap met geweldige wandelpaden en fietspaden maar er zijn ook bossen, vennen, heidegebieden en zandvlaktes. Je vindt in deze provincie drie nationale parken: 

  1. Nationaal Park De Groote Peel
   Dit is het kleinste nationale park van Nederland en ligt deels in Noord-Brabant. Het landschap is al ontstaan tijdens de ijstijd en vooral de vele vogelsoorten (meer dan 200!) die je hier kun spotten zijn bijzonder. 
  2. Nationaal Park De Maasduinen
   In dit park tref je heel gevarieerde gebieden aan waaronder zandduinen tot 30 meter hoog, deels begroeid. Er zijn heidevelden en een prachtig meer. 
  3. Nationaal Park De Meinweg
   Dit park is ontstaan op een bijzondere manier: door verschuivingen in de aardkorst. Resultaat hiervan is een uniek gebied met terrassen met flinke hoogteverschillen tot 50 meter. Er zit veel leven in dit park! Misschien zie je tijdens een wandeling een adder, zandhagedis of een knoflookpad. 

  Op het gebied van natuur is er nog meer te zien in Limburg. De Maasplassen bijvoorbeeld; hier kan je zwemmen, duiken, zeilen, waterskiën en kanoën. Het is niet een echt rustig gebied maar toch waardevol voor vogels die hier broeden en overwinteren. Verder vind je hier onder meer vossen, bevers en konikpaarden. 

  Het Leudal ligt bij Roermond en is een heerlijk gebied om te wandelen of te fietsen. Je komt langs heldere beekjes en het gebied is ook geschikt voor een rit te paard. 

  Grenspark Maas-Schwalm-Nette biedt 10.000 hectare aan natuur- en vogelbeschermingsgebied (op de grens met Duitsland) en de Maasvallei loopt van Maastricht tot Thorn. 

  De grotten van Limburg

  In feite zijn de grotten in Limburg geen echte grotten, door de natuur ontstaan. Het zijn gangenstelsels en ruimtes die zijn ontstaan als gevolg van mijnbouw. Ook gaat het niet om mergel maar om krijtgesteente dat bestaat uit minuscule skeletjes van algen. Toch blijven de grotten heel bijzonder! Er zijn in totaal zo’n 250 grote en kleinere gangenstelsels waarvan de meeste zijn afgesloten in verband met instortingsgevaar of worden bewoond door vleermuizen. 

  Enkele bekende grotten die wel kunnen worden bezocht:

  Maastricht: 

  • Noordelijk Gangenstelsel, de Zonneberg en de Slavante in de Sint-Pietersberg
  • de Jezuïetenberg in de Cannerberg 

  Valkenburg aan de Geul:

  • Fluweelengrot
  • Gemeentegrot
  • Heidegroeve met daarin de Romeinse Katakomben
  • Wilhelminagroeve
  • Sibbergroeve

  Er zijn nog meer grotten in Limburg die je kunt bezoeken. Ze worden onderhouden door Staatsbosbeheer, het Limburgs Landschap en de Vereniging Natuurmonumenten.

  Tips voor vakantie in Limburg

  Niet genoeg aan de mooie steden, schitterende natuur en spannende grotten? Er is nog meer te doen in Limburg, ook voor kinderen. 

  Tip 1: Thermae 2000

  Om te beginnen kan je heerlijk relaxen bij Thermae 2000 met zwembaden, Wellness, massages, schoonheidsbehandelingen en lekker eten. Heerlijk genieten en tot rust komen. Voor een dag of langer. 

  Tip 2: Attractiepark Toverland 

  Toverland ligt in Sevenum en er zijn veel verschillende attracties, voor jong & oud. Het hele park ademt een mysterieuze, sprookjesachtige sfeer. 

  Tip 3: SnowWorld Landgraaf

  Lekker ravotten in de sneeuw, er is maar liefst 35.000 vierkante meter sneeuwoppervlak! Hiermee is SnowWorld Landgraaf het grootste wintersportresort van Europa. Je kunt hier skiën en snowboarden. Er zijn twee oefenpistes van 100 meter lang en je kunt een afdaling maken van 520 meter. In totaal zijn er vijf pistes.

  Tip 4: Dierenpark GaiaZOO

  In het dierenpark vind je een grote verscheidenheid aan dieren. Ze wonen in natuurlijk ogende, ruime verblijven en het is mogelijk een rondleiding te krijgen. Natuurlijk is er ook een heerlijke speeltuin voor de kinderen. 

  Tip 5: Blote voeten park

  Wandelen op blote voeten is nog gezonder dan wandelen met je schoenen aan. Het stimuleert je hart en bloedomloop, je krijgt er sterke rugspieren van en je darmen werken beter. Wandelen in het blote voetenpark is dus niet alleen leuk, het is ook gezond. Ook kinderen vinden het een leuk uitje en er is voor hen van alles te zien en te beleven. 

  Er is in Limburg nog veel meer te zien en te doen: 

  • Kasteelpark
  • Kinderpretland
  • Speelparadijzen voor kinderen
  • Minihaven
  • (Subtropische) zwembaden
  • Sprookjesbos Valkenburg
  • Golf
  • Scooter huren

  Meer tips voor leuke uitjes tijdens je vakantie in Nederland? Lees onze andere blogs, onder meer over vakantie op de Veluwe, de Waddeneilanden of een stedentrip naar Amsterdam

  Eerste publicatie op: 26 augustus 2022
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Expressionistisch schilderij van een vrouw
  Over de wereld
  In dit blog kijken we naar de grootste kunstenaars in het expressionisme. Om een zo goed mogelijk beeld te...
  Street art op een muur in een wijk
  Over de wereld
  De wereld van street art laat zich gemakkelijk vertalen: de wereld van straat kunst. Daar is het dan ook t...
  Kunstenaar van achteren die schildert
  Over de wereld
  Als we willen kijken naar de bekendste kunstenaars dan moeten we eerst onderzoeken wat we precies onder ee...
  Groep wandelaars in het bos
  Over de wereld
  Je hebt er vast wel eens van gehoord: het Pieterpad lopen. Maar wat is het eigenlijk? Waar vind je het Pie...
  Meer artikelen over Over de wereld