Op wintersportvakantie gaan

Het zit er weer aan te komen: op wintersportvakantie gaan! Helaas, zoals alles de laatste tijd steeds duurder wordt, geldt dit ook voor je skivakantie. Gemiddeld betaal je zo’n 10% meer dan vorig jaar. Jammer, maar wel logisch als je bedenkt dat zowel benzine voor je auto of bus als de verwarming op je adres gewoon -flink- meer geld kost. Maar niet alleen de prijzen voor vervoer en verblijf zijn hoger, dit geldt onder meer ook voor je biertje en je skipas. Toch blijken de boekingen niet achter te blijven bij eerdere jaren. Na zo’n twee jaar thuis zitten door corona hebben we er nóg meer zin in. Waar kan je allemaal heen voor een wintersportvakantie?

Inhoudsopgave

  Lees verder na de afbeelding.

  Op wintersportvakantie gaan

  Landen voor wintersportvakantie

  Er zijn heel wat landen waar je op wintersportvakantie kunt. Ver weg maar ook dichterbij. Niet alle wintersportgebieden zijn even sneeuwzeker. Daar staat tegenover dat steeds meer skigebieden gebruik maken van kunstsneeuw mocht dat nodig zijn. Eerst maar eens een overzicht van de top 10 skigebieden:

  • In de VS zijn maar liefst 428 skigebieden. Vanuit Nederland natuurlijk wel een dure skivakantie gezien de verre reis
  • Japan staat op de tweede plek met 305 skigebieden. Ook prijzig qua reizen
  • Oostenrijk is een stuk dichterbij en heeft 275 skigebieden
  • Italië: 217 skigebieden
  • Frankrijk: 196 skigebieden
  • Canada: 172 skigebieden
  • Zwitserland: 148 skigebieden
  • Noorwegen: 134 skigebieden
  • Duitsland: 116 skigebieden
  • Zweden: 105 skigebieden

  In dit en volgende blogs vertellen we meer over de skigebieden dichter bij huis: Oostenrijk, Italië, Zwitserland, Duitsland, Zweden en Noorwegen. Overigens zijn er in Europa nog meer skigebieden. Denk aan onder meer België, Kroatië en Griekenland en de andere Scandinavische landen. 

  Sneeuwzekerheid

  Wat heb je per se nodig voor een wintersportvakantie? Sneeuw! Wil je 100% zeker zijn van (natuur)sneeuw dan zul je het echt hogerop moeten zoeken. Ook de periode speelt een rol: in de voorjaarsvakantie heb je meer kans op sneeuw dan tijdens de kerstvakantie. 

  Een paar gebieden in Europa die écht sneeuwzeker zijn: 

  Frankrijk

  La Plagne in Frankrijk. Een skigebied dat geschikt is voor beginners tot (ver)gevorderden. Je kunt er ook langlaufen en snowboarden. La Plagne heeft zes skistations met liften. De hoogte in het gebied varieert van 1250 tot 3250 meter. 

  Tignes is eveneens een sneeuwzeker skigebied in Frankrijk. Niet het meest bekende gebied maar wel eentje met uitdagende afdalingen.
  Tenslotte nog Val Thorens, de hoogstgelegen wintersportplaats in de Franse Alpen (1300-3200 meter). Autovrij gebied dat wel wat kolossaal oogt maar toch ook gezellig is. 

  Oostenrijk

  Lech am Arlnerg in Oostenrijk. Dit is een bekende, luxe wintersportomgeving met veel hotels, restaurants, terrasjes en winkels. Er zijn overigens ook meer goedkopere mogelijkheden voor verblijf. Lech ligt op 1450-2450 meter. 

  Ook in Oostenrijk: Obergurgl enHochdurgl. Deze skigebieden liggen op 1800 tot 2080 meter en zijn sneeuwzeker. Obergurgl was ooit een boerendorp en is nu een luxe, internationaal bekend wintersportcentrum. Hochdurgl is het hoogstgelegen wintersportoord in Oostenrijk. 

  Tenslotte Obertauern, het meest sneeuwzekere gebied in Oostenrijk. Overigens zijn er nog veel meer mogelijkheden in Oostenrijk als het om sneeuwzekerheid gaat!

  Zwitserland

  Zwitserland heeft ook heel wat te bieden. Saas-Fee is heel populair, sneeuwzeker en prachtig gelegen aan de Feegletser (ligging 1800-3600 meter). Het dorp is autovrij.

  Zermatt (1620-3899 meter) is ook een heel bekend skigebied in Zwitserland, eveneens sneeuwzeker én met autovrij dorp. Schitterende attractie is de besneeuwde Matterhorn. 

  Wat neem je mee voor je skivakantie

  Wintersporten betekent wel dat je het een en ander moet voorbereiden. Als je wilt skiën heb je natuurlijk ski’s nodig. Ben je een fervent skiër dan heb je die misschien zelf maar anders kan je op vrijwel alle ski locaties ski’s huren. De prijzen daarvan lopen wel sterk uiteen. Soms kan je voor €15 per dag ski’s huren, elders kan je wel €50 per dag kwijt zijn. Je kunt vaak besparen door online al je skiuitrusting te regelen. Je hebt niet alleen ski’s nodig: skischoenen, stokken en bindingen horen er ook bij. Wil je met de lift naar boven dan is een skipas nodig. Ook die kan je vaak met korting al tevoren online aanschaffen. 

  Jezelf goed beschermen tijdens een wintersportvakantie is heel belangrijk. Om te beginnen tegen de kou door goede skikleding mee te nemen. Zowel onder- als bovenkleding is belangrijk, net als handschoenen, een muts en sokken. Het kan behoorlijk koud zijn op de piste. Dan heb je een skibril nodig tegen de felle zon en lippenbalsem is ook een must. Vergeet ook niet leuke kleding voor de après-ski mee te nemen, voor veel mensen zeker zo belangrijk als het wintersporten zelf. Gewoon in de skikleding feesten is trouwens ook doodnormaal. 

  Nog wat tips

  • Oortjes; voor als je even lekker wilt relaxen en je afsluiten van de groep
  • Handverwarmers; er zijn er die je handen wel 12 uur lang verwarmen
  • Zonnebrand; je kunt flink verbranden in de zon, ook in de winter
  • Naaigerei; skikleding kan stuk gaan en het is een stuk goedkoper de scheur in je skibroek te repareren dan om een nieuwe te kopen
  • Vignet; in veel landen en skigebieden verplicht (als je met eigen vervoer gaat)

  Lees ook onze blog over wintersport termen.

  Skipas

  Een skipas slaat vaak een flink gat in je vakantiebudget. Zo’n pas geeft je toegang tot pistes en skiliften dus je kunt eigenlijk niet zonder. Er zijn veel verschillende skipassen: voor een dag, een paar dagen, een week of speciaal voor kinderen of de hele familie. Daarom is het niet eenvoudig om de kosten precies aan te geven. Reken op €20 tot €60 per persoon per dag.

  Je denkt misschien dat dat veel geld is, en dat is ook zo. Bedenk echter dat voor de skigebieden de skipas een van de weinige inkomstenbronnen is en er heel wat mee wordt betaald: aanleg en onderhoud van skiliften, personeelskosten en onderhoud van de omgeving.

  Voor je met vakantie gaat kan je vaak een skipas online kopen en dat scheelt geld. Denk er ook aan dat je bij vertrek je skipas vaak kunt inleveren en dan geld terugkrijgt, gemiddeld €10 per pas. 

  En dan de après-ski

  Wintersporten is leuk maar voor veel mensen is de après-ski zeker zo belangrijk. Na afloop van de wintersportdag gezellig samenzijn! Vaak wordt er flink feest gevierd en hard meegezongen met de typische après-ski muziek. Vrijwel alle wintersport gebieden hebben een uitgebreide keuze voor jouw après-ski: bars In het dorp of bergen het erbij de piste, die vaak zijn voorzien van grote terrassen zodat je ook buiten kunt feesten. 

  Tijdens de après-ski wordt er meestal flink bier gedronken en ook shotjes horen erbij. Moet je na de après-ski nog skiën naar je hotel, pas dan wel op met teveel alcohol. 

  De muziek die je tijdens de après-ski hoort is heel divers maar altijd wel geschikt om mee te zingen en op de dansen. Vind jij après-ski heel belangrijk voor je wintersportvakantie? Lees je dan goed in voordat je boekt zodat je zeker weet dat je op het gebied van de après-ski aan je trekken komt.

  Eerste publicatie op: 6 november 2022
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Expressionistisch schilderij van een vrouw
  Over de wereld
  In dit blog kijken we naar de grootste kunstenaars in het expressionisme. Om een zo goed mogelijk beeld te...
  Street art op een muur in een wijk
  Over de wereld
  De wereld van street art laat zich gemakkelijk vertalen: de wereld van straat kunst. Daar is het dan ook t...
  Kunstenaar van achteren die schildert
  Over de wereld
  Als we willen kijken naar de bekendste kunstenaars dan moeten we eerst onderzoeken wat we precies onder ee...
  Groep wandelaars in het bos
  Over de wereld
  Je hebt er vast wel eens van gehoord: het Pieterpad lopen. Maar wat is het eigenlijk? Waar vind je het Pie...
  Meer artikelen over Over de wereld