Wat voor een vakantieganger ben jij

Wil je urenlang over de stranden van het Dominicaanse Republiek wandelen? Of drink je liever een glas champagne in een chic restaurant met het onvergetelijke uitzicht over de Côte d’Azur in Frankrijk? Of misschien wil je volgend jaar liever niet twee weken uit één koffer leven op een all inclusive resort in Griekenland en kies je ervoor om met een volgeladen camper Scandinavië te ontdekken. Wat voor een vakantie past er bij jou? In deze blog kom je te weten wat voor een type vakantieganger je bent en waarom dit type bij jou past. 

Inhoudsopgave

  Lees verder na de afbeelding.

  Wat voor een vakantieganger ben jij

  Typen vakantiegangers

  Het is natuurlijk niet zo dat je maar één van deze type vakantiegangers bent. Het kan zijn dat je dit jaar in Nederland op vakantie bent geweest en dat je aan het sparen bent om over twee jaar een prachtige reis naar Japan te maken. Het is allemaal mogelijk, zolang jij weet wat je wilt en kunt doen.

  Wij kennen meerdere typen vakantiegangers. Hieronder staan er een paar genoemd.

  De culturele vakantieganger

  Een culturele vakantieganger gaat graag op vakantie om aldaar de historie te ontdekken. Zij bezoeken onder andere musea, ruïnes, kerken, pittoreske dorpen, enzovoort. 

  De avonturier

  Reizen is fantastisch en een groot avontuur. Een avonturier of ontdekkingsreiziger wil veel van de wereld zien. De avonturier houdt van avontuurlijke vakanties. Zij gaan bijvoorbeeld graag bergachtige landschappen om te abseilen, bergbeklimmen of naar Canada om wilde beren te spotten. Een avonturier kan het natuurlijk ook iets rustiger aan doen en kiezen voor sportieve vakanties zoals mountainbiken, kanoën, trekking, enzovoort. 

  De zonnige vakantieganger

  Als je van veel zon en warmte houdt, dan ga je graag op vakantie naar een bestemming waar de zon volop schijnt. In onze zomermaanden kan je in Nederland blijven, maar je kan ook naar warmere bestemmingen zoals Zuid-Europa, Afrika en Azië. Het ligt er maar net aan wat jouw wensen zijn en wat bij je portemonnee past. 

  De planner

  Als je wilt weten hoe jouw dagen er grotendeels uitzien tijdens de vakantie, dan maak je een planning. Voordat je een vakantie boekt wil je graag eerst weten wat er zoal te doen is en maak je na de boeking een dagplanning van jouw vakantiedagen. Je kan bijvoorbeeld tot in de detail een route uitstippelen als je gaat backpacken. Of je stippelt verschillende routes uit hoe je het beste vanaf het hotel waar je verblijft naar het strand kunt lopen en hoe je vervolgens vanaf het strand bij dat leuke restaurantje kan komen dat jij op het internet vond voordat jij je vakantie had geboekt. Het staat je helemaal vrij om je vakantie zo in te delen, dat deze voldoet aan jouw wensen en die van je reisgenoten.

  Op de bonnefooi

  Houd je van spanning en avontuur en denk je dat te vinden als je op de bonnefooi op vakantie gaat? Als je dat wilt, dan is dat mogelijk! Het is een avontuur om met je partner en/of kinderen wat spanning op te zoeken en op de bonnefooi op vakantie te gaan, niet wetende waar de volgende overnachting zal zijn. Wie weet kom je wel op plekken terecht waar je niet eerder aan hebt gedacht. Houd wel rekening met het hoogseizoen. Tijdens het hoogseizoen zijn vele accommodaties volgeboekt. 

  Op vakantie in Nederland

  Natuurlijk kan je ook tijdens de zomer in Nederland blijven. Het is echt niet nodig om altijd naar het buitenland op vakantie te gaan. Nederland heeft heerlijke zomerse dagen, stranden, prachtige gebieden en bezienswaardigheden. Denk maar aan Zeeland voor onder andere een sportieve vakantie, de Veluwe of Drenthe waar je prachtig kunt wandelen en fietsen of de Waddeneilanden om een bezoek te brengen aan Ecomare. En wat dacht je van het strand en de duinen? Er is zo veel te beleven in Nederland, waardoor een vakantie naar het buitenland niet echt noodzakelijk is.

  Eén vertrouwde vakantiebestemming

  Ga je al sinds je jeugd met je ouders naar dezelfde vakantiebestemming en wil je dat nu als volwassene nog steeds? Vooral doen! Als elk jaar dezelfde vakantiebestemming jou een ontspannen gevoel geeft waar jij tot rust komt, dan is dat wat jij moet doen. Velen vinden het fijn om het op deze wijze te doen, omdat zij dan gewoonweg weten wat hen te wachten staat. Het is niet nodig om alle landen van de wereld te hebben bezocht. Als jij elk jaar naar de camping op 1,5 uur rijden van jouw woonplaats wilt, dan doe je dat. Als je elk jaar naar jouw vakantiewoning in Zuid-Frankrijk wilt, dan doe je dat ook. Waarom? Omdat jou dat zekerheid geeft! Niet iedereen vaart immers wel bij variatie. Je hebt ontdekt wat jij graag wilt tijdens jouw vrije dagen. Je weet waar jij je prettig en op je gemak bij voelt. Wat houdt je dan nog tegen? 

  Minder te besteden voor een vakantie

  Velen kunnen door omstandigheden niet op vakantie. Misschien ben je net van baan gewisseld, heb je momenteel geen baan of is er een baby op komst. Is het voor jou dit jaar niet mogelijk om op vakantie te gaan? Het is ook fijn om tijdens jouw welverdiende vakantie thuis te zijn. Ook thuis kan je tot rust komen. 

  Sterker nog, jouw thuis is één van de belangrijkste plekken om je te ontspannen. Pak een mooi boek en geniet in je tuin of op je balkon met een kop thee van de mooiste verhalen. Of trek alle spelletjes uit de kast en maak er met je kinderen een spelletjesdag van. Doe tijdens je vakantie waar jij je goed bij voelt.

  En wat denk je van je huisdier? Hoe fijn is het om thuis te blijven bij je huisdieren. De huisdieren hoeven tijdens jouw vakantie thuis een keer niet naar een dierenhotel of een oppas. Je maakt niet alleen jezelf blij, maar ook de dieren in huis.

  Kortom, thuisblijven of naar een ander land op vakantie gaan kan hetzelfde ‘vakantiegevoel’ geven. Je hoeft niet ver weg om tot rust te komen. Je hoeft niet drie landen per jaar te bezoeken om een ontspannen effect te krijgen.

  Tips voor een geslaagde vakantie 

  Wat maakt een vakantie een vakantie? Zorg ervoor dat je je ervan bewust bent dat je op vakantie gaat en op vakantie bent. Het is belangrijk om er echt bij stil te staan! Alleen al de gedachte geeft fijne gevoelens.

  Hieronder een paar tips:

  • Een vakantie kan ontspanning bieden. Het geeft je rust. Het maakt hiervoor niet uit of je je vakantie thuis viert of een verre reis maakt; 
  • Gun jezelf voorpret. Zorg dat je je ervan bewust bent dat je op vakantie gaat en van alle leuke vakantiemomenten die gaan komen. Alleen al de gedachte, de voorpret, kan zorgen voor een geluksgevoel;
  • Besteed tijdens de vakantie tijd aan jezelf en je dierbaren. Ga samen leuke dingen doen;
  • Laat de telefoon en camera ook even voor wat ze zijn en geniet ook zonder overal foto’s en filmpjes van te maken. Vergeet niet de focus te leggen op de omgeving en de mensen om je heen;
  • Probeer afstand te nemen van je werk;
  • Bezoek bezienswaardigheden;
  • Probeer veel leuke dingen te doen, zoals wandelen, fietsen, sporten, massage, boottocht, zwemmen, enzovoort.
  Eerste publicatie op: 5 augustus 2022
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Expressionistisch schilderij van een vrouw
  Over de wereld
  In dit blog kijken we naar de grootste kunstenaars in het expressionisme. Om een zo goed mogelijk beeld te...
  Street art op een muur in een wijk
  Over de wereld
  De wereld van street art laat zich gemakkelijk vertalen: de wereld van straat kunst. Daar is het dan ook t...
  Kunstenaar van achteren die schildert
  Over de wereld
  Als we willen kijken naar de bekendste kunstenaars dan moeten we eerst onderzoeken wat we precies onder ee...
  Groep wandelaars in het bos
  Over de wereld
  Je hebt er vast wel eens van gehoord: het Pieterpad lopen. Maar wat is het eigenlijk? Waar vind je het Pie...
  Meer artikelen over Over de wereld