Stedentrip Londen

Een stedentrip Londen is een van de meest populaire vakantiebestemmingen in Europa. Net als onder meer Parijs, Amsterdam en Rome. Londen is de hoofdstad van Engeland (en van het Verenigd Koninkrijk) en telt zo’n 8,5 miljoen inwoners. Hiermee staat deze wereldstad qua inwoneraantal nét niet in de top 20 van de wereld. In dit blog vertellen we meer over deze schitterende stad, wat je er kunt doen en zien en hoe je er komt. 

Inhoudsopgave

  Lees verder na de afbeelding.

  Stedentrip Londen

  Geschiedenis van Londen

  Londen kent een lange geschiedenis. Al in de prehistorie en de middeleeuwen was Londen een stad van betekenis. De stad heeft over het algemeen veel rijkdom gekend, hoewel Londen ook periodes van verval heeft doorgemaakt. Bijvoorbeeld toen de Romeinen de stad verlieten. In 1666 woedde er een grote stadsbrand die veel schade aan de stad heeft aangericht. Tussen 1831 en 1925 was Londen de grootste stad ter wereld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Londen zwaar gebombardeerd door de Duitsers. Londen is tegenwoordig een belangrijke plek voor toeristen en zakenreizigers. Bovendien is Londen een belangrijk financieel centrum in de wereld. Met al deze bedrijvigheid is Londen ook altijd al een groot verkeersknooppunt geweest. 

  Naar Londen met de auto of per trein

  Londen is vanuit het Europese vasteland per auto goed te bereiken. Althans, de auto steekt per trein via de kanaaltunnel de zee over. Je kunt uiteraard ook zonder auto met de trein nar Londen reizen. Vanuit Nederland pak je dan een Eurostar trein. Een voordeel van reizen per trein is dat je tot in het centrum van Londen kunt komen, zonder een ander vervoermiddel te gebruiken. Wanneer je met de auto gaat, moet je rekening houden met het links rijden in Engeland. Dat is echt even wennen in het begin. 

  Naar Londen met de boot

  Ook met de boot is Londen prima te bereiken. Veerboten vertrekken onder andere vanuit Hoek van Holland. Stena Line is bijvoorbeeld een bedrijf dat veerdiensten tussen Nederland en Engeland organiseert. De vaartijd bedraagt zo’n 5 uur. De boten op deze route zijn groot en van alle gemakken voorzien. Je kunt er een hut huren en dineren in één van de restaurants. Vaak kun je aan boord ook winkelen of naar de bioscoop. Als je tijd wil besparen, is het vliegtuig een beter alternatief. 

  Naar Londen met het vliegtuig

  Met het vliegtuig ben je vanuit Amsterdam met een uur in Londen. De totale reistijd inclusief inchecken en wachttijd, kan echter wel oplopen tot enkele uren. Londen heeft maar liefst zes vliegvelden. Vanaf Amsterdam Airport Schiphol gaan zo’n 60 vluchten per dag naar één van de zes luchthavens van Londen. Als je zo dicht mogelijk bij het centrum wil aankomen, kies dan voor London Heathrow Airport of London City Airport. London Heathrow Airport is de grootste luchthaven en ligt op zo’n 22 kilometer van de centrum. Met London City Airport zit je met 14 kilometer het dichtst bij het centrum. De andere vliegvelden liggen verder weg. London Gatwick Airport ligt op 45 kilometer, London Luton Airport op 55 kilometer, London Stansted Airport op 56 kilometer en London Southend Airport op 66 kilometer van het centrum. Vanaf deze luchthavens ben je dus nog wel enige tijd onderweg. De transfer naar het centrum van Londen kan bijvoorbeeld per trein. 

  Openbaar vervoer in Londen

  In Londen zit je goed wat openbaar vervoer betreft. De stad heeft een uitgebreid netwerk van bussen, trams, metro’s en wegen. De metro van Londen is populair. Iedere dag reizen zo’n 3 miljoen mensen met de metro van Londen. Met een kaart van de metrolijnen bij de hand, navigeer je gemakkelijk en snel door de stad. Ook zijn er veel buslijnen, met de beroemde rode dubbeldekkers. 

  Bezienswaardigheden Londen

  In Londen is ontzettend veel te zien. De stad heeft meer dan 200 musea. Het grootste en bekendste museum van Londen is British museum. Ieder jaar bezoeken miljoenen mensen van over de hele wereld dit museum. De permanente collectie is gratis te bewonderen. Ook de Tower of London is een beroemd museum in Londen. Dit complex heeft naast museum, in het verleden onder andere ook de functie van koninkrijk paleis, fort en staatsgevangenis gehad. De Tower of London bevindt zich naast de Tower bridge, een enorme brug over de Theems waarin eveneens een museum is gevestigd. 

  Naast musea zijn er talloze andere bezienswaardigheden in Londen. We bespreken een aantal iconen van Londen. Bijvoorbeeld het parlementsgebouw, waarvan ook de beroemde Elizabeth Tower deel uitmaakt. De Elizabeth Tower moet niet worden verward met de Big Ben, de naam van de grootste klok in de toren. Tegenover het parlementsgebouw, aan de andere kant van de Theems staat de London Eye. De St Paul’s Cathedral is een parel in de binnenstad van Londen. De stad heeft veel parken. Het bekendste park is misschien wel Hyde park. 

  De Theems

  De Theems is een grote rivier in het zuiden van Engeland en slingert dwars door Londen. Op de Theems wordt veel gevaren. Bijvoorbeeld voor rondvaarten, vrachtverkeer en routes als onderdeel van het openbaar vervoer zoals watertaxi’s. Met een rondvaart kun je Londen mooi vanaf het water bekijken. 

  Tips voor bijzondere uitstapjes

  Dat je in Londen enorm veel kunt zien en beleven is wel duidelijk! We geven je hierna nog een paar tips om je bezoek aan Londen nog spannender en/of interessanter te maken. 

  Tip 1: Sky garden

  Sky garden is een stadstuin en ligt in één van de wolkenkrabbers van Londen. Deze plek is niet bij alle toeristen bekend, maar is absoluut het bezoeken waard. De stadstuin heeft een prachtig uitzicht over Londen. Je loopt op grote hoogte door een groene oase in een van de mooiste steden ter wereld. Ook kun je lunchen of dineren in een van de restaurants. De entree is gratis en bij binnenkomst is er een veiligheidscontrole waar tassen en paspoorten worden gecontroleerd. 

  Tip 2: London Eye

  London Eye is een enorm reuzenrad in het centrum van Londen. Vanuit dit 135 meter hoge rad heb je een prachtig uitzicht over Londen. De toegangsprijs ligt over het algemeen net boven de 30 euro per ticket. Er zijn websites die (last minute) tickets aanbieden, maar de prijs zal altijd boven de 20 euro per ticket liggen. 

  Tip 3: Hop-on-Hop-off sightseeing tour

  Overal in Londen zie je de beroemde rode stadsbussen rondrijden. De meeste bussen rijden vaste routes, maar er zijn ook bussen die toeristen rondrijden. Je stapt in en uit waar je wilt en ziet de stad vanuit de bus. De bussen rijden langs de mooiste bezienswaardigheden van de stad. Zo weet je zeker dat je geen grote bezienswaardigheden zult missen. 

  Tip 4: Changing of the guards 

  Bij Buckingham Palace kun je de changing of the guards bewonderen. Beveiligers van Buckingham Palace wisselen elkaar in dit schouwspel af. Dit gebeurt sinds 1660 op meerdere dagen per week en altijd om 11.00 uur in de ochtend. Deze gebeurtenis trekt altijd veel toeschouwers. Wees er op tijd bij als je een plekje vooraan wil bemachtigen. 

  Eerste publicatie op: 18 februari 2023
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Expressionistisch schilderij van een vrouw
  Over de wereld
  In dit blog kijken we naar de grootste kunstenaars in het expressionisme. Om een zo goed mogelijk beeld te...
  Street art op een muur in een wijk
  Over de wereld
  De wereld van street art laat zich gemakkelijk vertalen: de wereld van straat kunst. Daar is het dan ook t...
  Kunstenaar van achteren die schildert
  Over de wereld
  Als we willen kijken naar de bekendste kunstenaars dan moeten we eerst onderzoeken wat we precies onder ee...
  Groep wandelaars in het bos
  Over de wereld
  Je hebt er vast wel eens van gehoord: het Pieterpad lopen. Maar wat is het eigenlijk? Waar vind je het Pie...
  Meer artikelen over Over de wereld