Stedentrip Praag

Welkom in Praag, de betoverende hoofdstad van Tsjechië! Ontdek de rijke geschiedenis, bezoek iconische bezienswaardigheden zoals de Karelsbrug en de burcht, en geniet van een adembenemend uitzicht vanaf de Petřín-heuvel. In dit blog vind je alles wat je moet weten voor een onvergetelijke stedentrip naar Praag. Lees verder en laat je betoveren door deze prachtige stad!

Inhoudsopgave

  Midden in Europa ligt Praag, de hoofdstad van Tsjechië. Deze eeuwenoude stad is een trekpleister voor toeristen en één groot openluchtmuseum. Net als andere populaire steden zoals Amsterdam en Londen wordt ook Praag graag bezocht door liefhebbers van stedentrips in Europa. Praag behoort tot de mooiste steden van Europa. Bovendien heeft de stad een lange geschiedenis. 

  Lees verder na de afbeelding.

  Mensen in Praag
  © Kennisdomein – Gratis afbeeldingen?

  Geschiedenis van Praag

  De geschiedenis van Praag beslaat een lange periode van ruim tweeduizend jaar. Praag was ook lang geleden al een belangrijke plek. Denk aan de ijzertijd, de middeleeuwen, het Romeinse Rijk en het Koninkrijk Bohemen. Op de plek van het huidige Praag zijn zelfs talrijke vondsten gedaan afkomstig uit de steentijd. 

  Het land Tsjechië is nog vrij jong en bestaat pas sinds het jaar 1993. Praag lag vanaf het jaar 1198 in Koninkrijk Bohemen, dat onderdeel was van het Heilige Roomse Rijk. Het Heilige Roomse Rijk is een opdeling en voortzetting van het West-Romeinse Rijk, dat eveneens een verdeling was van het Romeinse Rijk. 

  Na de Eerste Wereldoorlog ontstond de nieuwe republiek Tsjecho-Slowakije. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Tsjecho-Slowakije bezet door de Duitsers, de regering ging in ballingschap. In 1989 kreeg de politiek te maken met een omwenteling in het land. Deze periode wordt ook wel de fluwelen revolutie genoemd, omdat het communistische regime van Tsjecho-Slowakije zonder geweld omver werd geworpen. In 1993 werd het land vreedzaam opgedeeld in twee staten, namelijk Tsjechië en Slowakije. 

  Reizen naar Praag

  Praag is op diverse manieren te bereiken. De stad heeft een luchthaven met veel rechtstreekse verbindingen naar grote steden binnen Europa, zo ook naar Amsterdam Airport Schiphol. Ook met de auto is Praag vanuit Nederland goed te bereiken. Je komt dan door het oosten van Duitsland, waar de wegen tegenwoordig goed zijn vanwege de aanleg van veel nieuwe wegen. De trein wint langzaamaan steeds meer aan populariteit als internationaal vervoermiddel binnen Europa. Vanuit Nederland kun je bijvoorbeeld met slechts één overstap in Berlijn met de trein naar Praag reizen. Eenmaal in Praag kun je gebruik maken van een ruim aanbod van openbaar vervoer. In Praag rijden veel bussen, trams, treinen, taxi’s en onder de grond ligt een uitgebreid metronetwerk. 

  Bezienswaardigheden Praag 

  Praag is een openluchtmuseum en staat vol pracht en praal. Eén van de bijnamen van Praag is de Gouden stad. Doordat Praag tijdens de Tweede Wereldoorlog weinig schade opliep, zijn veel hoogtepunten van Praag overeind blijven staan. In Praag is ontzettend veel te zien. Dat kan je zelf in de stad gaan ontdekken. In dit artikel nemen we je alvast mee langs een paar hoogtepunten die je tijdens een stedentrip in Praag niet mag missen. 

  Karelsbrug

  Eén van de grootste publiekstrekkers is de Karelsbrug. Deze brug ligt over de rivier de Moldau en kan alleen door voetgangers worden gepasseerd. De brug is razend populair. Vrijwel iedere toerist wil de brug passeren. Op veel dagen, zeker tijdens vakanties en met goed weer, is de brug vol en moet je echt de tijd nemen om de oversteek te maken. Overigens is de Karelsbrug ook van een afstand mooi om te zien. Dat kan bijvoorbeeld als je naar de hoger gelegen buitenwijken van Praag loopt. Het centrum van Praag ligt immers in een dal. 

  Burcht

  Ook de burcht is een grote toeristische trekpleister. De burcht van Praag heeft een oppervlakte van 7,5 hectare grond en is daarmee de grootste burcht ter wereld. Het complex bevat meerdere gebouwen, kerken, paleizen en binnentuinen. De burcht ligt op de heuvel, vroeger de “Heuvel der Goden” genoemd. Ook de Sint-Vituskathedraal is onderdeel van de burcht. Deze kerk steekt ruim boven het complex uit en is vanaf veel plekken in Praag te zien. De Sint-Vituskathedraal is het visitekaartje van de stad en wordt vaak als symbool van Praag gezien. 

  Paleistuinen van de burcht

  Een deel van de burcht bestaat uit Paleistuinen. Deze prachtige tuinen zijn een oase van rust in het drukke Praag. Hier kun je genieten van de rust en van alles in de paleistuinen zoals vijvers, beelden, bloemen en planten. 

  Astronomisch uurwerk

  In het centrum van Praag vind je op het plein Straroměstské náměstí nog iets dat je toch even gezien moet hebben. Zodra je het plein betreedt valt vaak direct op dat veel toeristen naar boven staan te kijken. Ze turen naar een astronomisch uurwerk op de toren van het Oudestadsraadhuis. Vooral tijdens de Parade van de Apostelen is het erg druk op het plein voor het uurwerk. Ieder uur gaan bovenin het uurwerk twee kleine deuren open, waarna een parade van apostelen voorbijkomt. Een apostel is iemand die door jezus gezonden wordt om zijn boodschap te verspreiden.

  Het astronomisch uurwerk geeft maar liefst vijf soorten tijd aan.

  1. De plaatselijke tijd in Praag.
  2. De tijd tussen zonsopgang en zonsondergang. 
  3. De tijd die aangeeft hoe lang het nog duurt voor zonsondergang.
  4. De plaats van de zon.
  5. De sterrentijd.

  Het Dansende huis

  Ook het Dansende huis is leuk om te bekijken tijdens een wandeling door Praag. Dit moderne kantoorgebouw heeft deze bijnaam vanwege de bijzondere bouw van dit pand. Het lijkt namelijk alsof het gebouw danst. 

  Tussen alle bezienswaardigheden van Praag slingert een grote rivier door de stad, namelijk de Moldau. 

  De Moldau

  De Moldau is een grote rivier die onder andere door Praag stroomt. De rivier begint in het zuiden van Tsjechië bij twee bronrivieren in het Boheemse woud. De Moldau doorkruist vrijwel heel Tsjechië van noord tot zuid en is zo’n 440 kilometer lang. Daarmee is het de langste rivier van Tsjechië. Overigens wordt de Moldau in Tsjechië Vltava genoemd.

  Rondvaart op de Moldau

  In Praag zie je allerlei soorten boten op het water van de Moldau. Een mooi gezicht vanaf de kade. Zelf kun je ook aan boord stappen van een rondvaartboot en de hoogtepunten van Praag vanaf het water bewonderen. Boottochten in Praag bestaan in allerlei varianten, van 45 minuten tot tochten die uren duren. Een rondvaart van 45 minuten tot ander halfuur is bedoeld om de hoogtepunten met gids vanaf het water te bekijken. Langere vaartochten zijn vaak in combinatie met bijvoorbeeld een diner en livemuziek. Overigens is Praag in het donker ook prachtig. Sommige rondvaarten zijn speciaal bedoeld om Praag vol lichtjes in de avonduren te bekijken. Zo’n avondtocht is goed te combineren met een diner aan boord. 

  Tips voor bijzondere uitstapjes

  Praag heeft veel bijzondere plekjes waar je kunt genieten van de schoonheid van deze stad. Sommige plekken kent niet iedereen en daarom geven we een aantal tips. We zoomen in op een bijzondere plek in Praag, de heuvel Petřín. 

  Petřín is een heuvel nabij het centrum van Praag. Niet iedere toerist weet Petřín te vinden. Het is een prachtig bosrijk wandelgebied. De heuvel Petřín is een bijzondere plek en er valt veel te beleven. Daarom geven we meerdere tips voor deze plek. 

  Tip 1: Mooiste uitzicht over Praag

  Het centrum van Praag ligt in een dal en wordt omringd door heuvels. Vanaf deze heuvels heb je een mooi uitzicht over de stad. Het mooiste uitzicht over Praag heb je vanaf de heuvel Petřín. Dat kan vanaf meerdere plekken op de heuvel. Tijdens een wandeling over Petřín zul je zo nu en dan worden verrast door het uitzicht. Het mooiste uitkijkpunt is vanaf restaurant Bellavista. Daar kun je met een drankje eens rustig gaan zitten genieten van het uitzicht op het centrum van Praag. Vanaf hier zie je onder andere de Sint-Vituskathedraal en de Karelsbrug. 

  Tip 2: Kabelspoorweg van Petřín

  Als vervolg op de vorige tip geven we nog een tweede tip voor onderweg naar het mooiste uitzicht over Praag. Je kunt lopend, per fiets, tram of auto de heuvel Petřín op. Lopend kun je gebruikmaken van de voetpaden die speciaal zijn aangelegd om de heuvel te beklimmen. Houd er rekening mee dat het wel een hele klim is. Ook is er een kabelspoorweg naar de top van de Petřín heuvel. Deze spoorweg werd al in 1891 gebouwd. Aan boord van het kabeltreintje wordt het uitzicht steeds mooier. Het is een leuke start van je bezoek aan Petřín. 

  Tip 3: Petřín-uitkijktoren

  Bovenop de heuvel Petřín staat de gelijknamige uitkijktoren. De Petřín-uitkijktoren lijkt een beetje op de Eiffeltoren in het klein. Het is een flinke klim, maar je kunt naar de top van de uitkijktoren om te genieten het uitzicht over Praag. Net als de kabelspoorweg, werd de uitkijktoren in 1891 gebouwd. De toren was bedoeld als observatietoren en zendmast en werd pas later een toeristische attractie.

  Eerste publicatie op: 10 maart 2023
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Expressionistisch schilderij van een vrouw
  Over de wereld
  In dit blog kijken we naar de grootste kunstenaars in het expressionisme. Om een zo goed mogelijk beeld te...
  Street art op een muur in een wijk
  Over de wereld
  De wereld van street art laat zich gemakkelijk vertalen: de wereld van straat kunst. Daar is het dan ook t...
  Kunstenaar van achteren die schildert
  Over de wereld
  Als we willen kijken naar de bekendste kunstenaars dan moeten we eerst onderzoeken wat we precies onder ee...
  Groep wandelaars in het bos
  Over de wereld
  Je hebt er vast wel eens van gehoord: het Pieterpad lopen. Maar wat is het eigenlijk? Waar vind je het Pie...
  Meer artikelen over Over de wereld