Amsterdam Airport Schiphol

Amsterdam Airport Schiphol is de grootste luchthaven van Nederland. Ook internationaal behoort Schiphol tot de drukste vliegvelden ter wereld. Met een wereldwijd netwerk van verbindingen over de hele wereld, is Schiphol een belangrijk verkeersknooppunt en een economische motor voor Nederland.

Inhoudsopgave

    Lees verder na de afbeelding.

    Vliegtuig stijgt op zonsondergang Amsterdam Airport
    © Kennisdomein – Gratis afbeeldingen?

    Geschiedenis van Schiphol

    Op de plek van het huidige Schiphol was in 1916 al een militair vliegveld gevestigd. In 1920 werd Schiphol een luchthaven die ook burgers ging vervoeren. Op 17 mei 1920 maakte KLM zijn eerste lijndienstvlucht naar Londen. KLM is daarmee de oudste nog bestaande luchtvaartmaatschappij ter wereld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Schiphol gebombardeerd, maar ook gebruikt door de Duitsers. Veel Duitse oorlogsvliegtuigen die in Nederland en omgeving opereerden maakten gebruik van luchthaven Schiphol. Er werden zelfs drie schijnvliegvelden gebouwd om de geallieerden op het verkeerde been te zetten. 

    Polder

    Schiphol ligt in de haarlemmermeerpolder. In het jaar 1848 begon men met het droogleggen van de deze polder. Vier jaar later viel de polder droog en was de basis voor Schiphol gelegd. Schiphol ligt ruim 4 meter onder de zeespiegel. De luchthaven begon als een klein vliegveldje, maar groeide in de loop der tijd hard. 

    Passagiers

    Schiphol begon met enkele duizenden passagiers per jaar. De passagiersaantallen groeiden hard door. Na de Tweede Wereldoorlog wist de luchthaven zich snel te herstellen. In 1959 verwerkte Schiphol voor het eerst meer dan een miljoen passagiers. In het jaar 2000 vervoerde Schiphol ruim 39 miljoen passagiers. De luchthaven bleef hard doorgroeien tot een aantal van ruim 71 miljoen passagiers in het jaar 2019. Daarna begon de coronacrisis. Hierdoor daalde het aantal met zo’n 50 miljoen naar ruim 20 miljoen passagiers in 2020. Na de coronacrisis herpakte Schiphol zich weer en steeg het aantal vliegbewegingen en de bezettingsgraad hard. Vliegen bleek nog even populair als voor de coronacrisis. De enorme aantallen vliegbewegingen die Schiphol verwerkt brengt ook kritiek met zich mee. Bijvoorbeeld op het gebied van geluidshinder. 

    Geluidshinder

    Schiphol veroorzaakt geluidshinder voor de omgeving. De luchthaven ligt in de dichtbevolkte Randstad. Luchtverkeersleiders op Schiphol proberen vliegroutes zo veel mogelijk buiten bewoonde gebieden te houden. Het is echter onvermijdelijk dat herrie van vliegtuigen omwonenden bereikt. Dat maakt dat Schiphol te maken heeft met kritiek. Schiphol zoekt naar oplossingen. Zo werd bijvoorbeeld Geluidsnet opgericht waar men metingen van vliegtuiggeluid kan zien. Bovendien houdt Schiphol omwonenden met een nieuwsbrief op de hoogte over nieuwe ontwikkelingen, onder andere over geluidsoverlast. 

    Voorzieningen bij Schiphol

    Schiphol is een enorme luchthaven en beschikt over talrijke voorzieningen. Je zou Schiphol met al haar mogelijkheden een stad kunnen noemen. De luchthaven beschikt over meer dan 200 horecagelegenheden en winkels. Op Schiphol kun je prima ontbijten, lunchen, dineren en winkelen. De luchthaven is 24 uur per dag in bedrijf, daarom hebben ook de voorzieningen op Schiphol ruime openingstijden. Voorbeelden van andere voorzieningen op Schiphol zijn een apotheek, Baby Care Lounge, Eerste hulp, vergaderruimtes en slaapruimtes. Schiphol is van alle gemakken voorzien om de tijd door te brengen. 

    Verkeersknooppunt

    De luchthaven Schiphol is zowel nationaal als internationaal een belangrijk verkeersknooppunt. De KLM maakt met zijn grote internationale netwerk van Schiphol een luchtvaartknooppunt. Niet alleen de luchtvaart, maar ook de verbindingen van onder andere treinen en bussen maken van Schiphol een mainport. 

    Mainport functie

    Een mainport is de benaming voor een belangrijk knooppunt van transportroutes. Mainport is een Nederlandse term die in Nederland wordt gebruikt voor de Rotterdamse haven en de luchthaven Schiphol. Op luchthaven Schiphol komen naast vliegverbindingen ook veel andere routes samen. De verbinding van de Thalys tussen Amsterdam en Parijs stopt bijvoorbeeld ook op Schiphol. Bovendien is Schiphol voor het nationale treinverkeer van Nederland een belangrijk treinstation. Treinen rijden in veel richtingen en vervoeren een groot aantal mensen van en naar de luchthaven. ‘s Nachts is de luchthaven over het spoor bereikbaar per nachttrein. Belangrijke busnetwerken weten de luchthaven ook te vinden. Snelle busverbindingen rijden vanaf Schiphol direct naar omliggende plaatsen zoals Haarlem, Hoofddorp, Amstelveen en Alphen aan den Rijn. Bussen van het Schipholnet rijden in opdracht van Schiphol lijndiensten op en rondom het luchthaventerrein. Deze Schiphol bussen rijden bijvoorbeeld van en naar de parkeerplaatsen van de luchthaven. Het luchthaventerrein is groot, vandaar dat buslijnen uitkomst bieden voor reizigers die zich over het terrein willen verplaatsen. Schiphol is internationaal een verkeersknooppunt dankzij de hub functie. 

    Hub functie van Schiphol

    Een hub is in de wereld van de luchtvaart een luchthaven waar veel passagiers overstappen. Schiphol is zo’n luchthaven. Luchtvaartmaatschappijen kunnen met hun uitgebreide netwerk van een luchthaven een hub maken. Voor Schiphol is vooral KLM erg belangrijk. KLM vliegt vanaf Schiphol naar meer dan 100 bestemmingen. Passagiers kunnen binnen het netwerk van KLM luchthaven Schiphol gebruiken om over te stappen. Bovendien trekt een belangrijke hub ook veel andere luchtvaartmaatschappijen aan. Passagiers kunnen hiervan gebruik maken in zowel rechtstreekse als overstapvluchten. Ook de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Airlines heeft een hub op Schiphol. De grote hub van Delta Airlines zit in de Amerikaanse stad Atlanta. Op Schiphol heeft deze luchtvaartmaatschappij een aantal toestellen gestationeerd. Vanuit hun hub op Schiphol brengen zij grote aantallen passagiers naar Atlanta. Vanuit hun super hub Atlanta brengt Delta Airlines vervolgens passagiers verder binnen de Verenigde Staten. KLM en Delta Airlines maken van Schiphol een belangrijke hub. Daarnaast zijn er ook veel andere luchtvaartmaatschappijen van over de hele wereld die gebruikmaken van de luchthaven. 

    Start- en landingsbanen bij Schiphol

    Luchthaven Schiphol heeft maar liefst 6 start- en landingsbanen. Dat aantal ligt hoger dan bij de meeste andere grote luchthavens. De grootste luchthaven van het Verenigd Koninkrijk, Londen Heathrow, heeft bijvoorbeeld maar 2 start- en landingsbanen. Op Schiphol heeft het grote aantal start- en landingsbanen te maken met de wind. In Nederland is niets zo veranderlijk als het weer wordt wel eens gezegd. Ook de wind draait regelmatig. Vliegtuigen landen en stijgen altijd tegen de wind in. Om deze reden wordt regelmatig van start of landingsbaan gewisseld. De banen van Schiphol zijn de Oostbaan, Aalsmeerbaan, Kaagbaan, Buitenveldertbaan, Zwanenburgbaan en de Polderbaan. Met een lengte van 3800 meter is de Polderbaan de langste baan. De Oostbaan is met 2014 meter de kortste start- en landingsbaan van Schiphol. 

    Luchtvaartmaatschappijen

    Op Schiphol opereren meer dan 100 luchtvaartmaatschappijen van over de hele wereld. Ze komen uit alle hoeken van de planeet. De meeste luchtvaartmaatschappijen hebben de grondafhandeling van hun vliegtuigen uitbesteed aan één van de afhandelaren die actief zijn op luchthaven Schiphol. 

    Incidenten

    Schiphol is een veilige luchthaven waar relatief weinig incidenten gebeuren. Helaas leert de geschiedenis ons dat zich soms ook op Schiphol kleine en grotere incidenten voordoen. Bij kleine incidenten kun je denken aan mensen die overlast veroorzaken of verdachte situaties die leiden tot de inzet van veel hulpdiensten. Schiphol kent enkele grote vliegrampen die zich voordeden in de directe omgeving van de luchthaven. We beschrijven kort twee van deze vliegrampen. 

    Bijlmerramp

    In 1992 vond de Bijlmerramp plaats, een grote vliegtuigramp in de directe omgeving van luchthaven Schiphol. Een vrachtvliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij EL AL boorde zich op 4 oktober 1992 in een flat in de Amsterdamse wijk Bijlmermeer. Bij de ramp vielen 43 doden. 

    Turkish Airlines-vlucht 1951

    In 2009 vond een vliegramp plaats in de directe omgeving van Schiphol. Een toestel van Turkish Airlines probeerde te landen op de Polderbaan. Vlak voor de landing stortte het toestel neer in een polder. Bij deze ramp kwamen 9 mensen om het leven. 

    Eerste publicatie op: 5 maart 2023
    Geschreven door: Team Kennisdomein
    Van Kennisdomein
    Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
    Meer informatie

    Aanbevolen artikelen

    Expressionistisch schilderij van een vrouw
    Over de wereld
    In dit blog kijken we naar de grootste kunstenaars in het expressionisme. Om een zo goed mogelijk beeld te...
    Street art op een muur in een wijk
    Over de wereld
    De wereld van street art laat zich gemakkelijk vertalen: de wereld van straat kunst. Daar is het dan ook t...
    Kunstenaar van achteren die schildert
    Over de wereld
    Als we willen kijken naar de bekendste kunstenaars dan moeten we eerst onderzoeken wat we precies onder ee...
    Groep wandelaars in het bos
    Over de wereld
    Je hebt er vast wel eens van gehoord: het Pieterpad lopen. Maar wat is het eigenlijk? Waar vind je het Pie...
    Meer artikelen over Over de wereld