Tips voor je thuiskantoor

Creëer jouw perfecte thuiswerkplek! Met tips over geschikt meubilair, juiste verlichting en een persoonlijke touch, veranderen we jouw huis in een comfortabele werkruimte. Lees en leer!

Inhoudsopgave

  Als je regelmatig thuis werkt, is een goede inrichting, inclusief geschikte kantoormeubelen belangrijk. Niet alleen voor je comfort maar ook voor je gezondheid. Werken aan de keukentafel is niet goed voor je lichaam, je kunt er allerlei klachten van krijgen. Bijvoorbeeld rugpijn, RSI of nekklachten met hoofdpijn. Een thuiswerkplek moet voldoen aan de Arbo-eisen. Die gaan onder meer over een goed bureau en dito stoel en de juiste verlichting. Hieronder vind je een aantal tips voor je thuiskantoor maar we vertellen eerst iets meer over de Arbowet. 

  Lees verder na de afbeelding.

  Thuiskantoor met bureau van hout

  © Kennisdomein

  Arbo en je thuiswerkplek

  In de Arbowet (voluit: Arbeidsomstandighedenwet) staat onder meer dat een werkgever moet zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Dat geldt ook voor een werkplek thuis. Die werkplek moet ook zijn aangepast aan de persoonlijke eigenschappen van de betreffende werknemer. Dit heet de ‘zorgplicht’ van de werkgever en betekent dat wanneer je bijvoorbeeld een speciale stoel nodig hebt, je werkgever daar voor moet zorgen. Wel moeten die ‘eisen’ van de werknemer redelijk zijn. Of je nu voor een werkgever thuis aan de slag gaat of voor jezelf, als ZZP’er bijvoorbeeld, een goede thuiswerkplek is altijd belangrijk. 

  Tip 1: Een gezonde basis

  Om te beginnen heb je voor een goede thuiswerkplek een gezonde basis nodig: een goede werktafel (bureau) en een goede stoel. Kies het liefst voor kantoormeubelen die verstelbaar zijn, zo kan je je werkplek aanpassen aan jouw persoonlijke voorkeur en behoeften. Een sta-op bureau is een goede keuze want dan kan je afwisselen staand en zittend werken. Dat is goed voor je hele lichaam. 

  Tip 2: Geschikt beeldscherm, toetsenbord en muis

  Langdurig werken op een laptop is niet aan te bevelen. Een los toetsenbord en een losse muis zijn gezondere opties. Wist je dat je officieel maximaal twee uur onafgebroken achter een beeldscherm mag werken? Daarna moet je een pauze nemen. Ook voor je beeldscherm, toetsenbord en muis geldt dat het veel beter is als deze verstelbaar zijn. Zo voorkom je nek- en rugklachten. 

  Tip 3: Een leuke werkplek

  Oké, een goede werkplek qua gezondheid is belangrijk maar het werkt ook veel prettiger als je werkplek gewoon leuk is. Een plek waar je je thuis voelt, qua vormgeving en kleuren. Als je werkplek past bij de rest van je interieur is dat ook nog eens meegenomen. Waarom moet je thuiswerkplek leuk zijn? Omdat je er heel wat uurtjes door zult brengen. Het is dan wel zo prettig als je je thuis voelt en ook aan je comfort hebt gedacht. Een leuke lamp, een plek om je theepot neer te zetten en waar je bijvoorbeeld warme voeten hebt. 

  Tip 4: Daglicht en frisse lucht

  Twee belangrijke zaken voor een gezonde en prettige werkplek thuis: voldoende daglicht en frisse lucht. De hele dag in een donkere bedompte ruimte werken is niet erg bevorderlijk voor je gevoel van welzijn en ook ongezond. Ook al heb je de beste kantoormeubelen. Je beeldscherm moet ook goed staan: dwars ten opzichte van het raam en minstens twee meter bij het raam vandaan. Hierdoor wordt de kans op reflectie minder. Hoe meer daglicht hoe beter en voor de uurtjes dat je in de schemering werkt, of als het donker is, heb je goede verlichting nodig. 

  Tip 5: Let op je ogen

  Deze tip is niet alleen belangrijk voor thuiswerkers maar voor iedereen die veel achter een beeldscherm zit. Plaats je beeldscherm bij voorkeur zo dat je regelmatig even ver kunt focussen. Dit ontspant de ogen en kan voorkomen dat je duizelig wordt of dat je ogen heel erg moe worden. 

  Tip 6: Temperatuur en omgeving

  Een goede werkplek thuis biedt voldoende rust. Je moet je immers goed kunnen concentreren. Als de auto’s de hele dag aan je voorbij razen kun je beter een andere, rustiger plek kiezen. Het is ook prettig als de deur van je werkkamer dicht kan. Niet alleen om rustig te werken maar ook om zakelijke gesprekken te kunnen voeren en om kinderen en huisdieren buiten je werkplek te houden. 

  Een warme kamer is vervelend, een te koude kamer ook. Zorg daarom voor ventilatie en schaf bijvoorbeeld een heater en een cooler aan als je de temperatuur onvoldoende goed kunt regelen.  

  Tip 7: Kleuren en aankleding

  Rustige kleuren zorgen voor een betere concentratie. Het leuke van de thuiswerkplek is dat je die helemaal kunt inrichten zoals je zelf wilt. Het mag best huiselijk en gezellig zijn en er zijn genoeg leuke kantoormeubelen om dit te realiseren.  

  In ons speciale blog met tips voor thuiswerken vind je nog meer tips om het werken thuis aangenaam én gezond te maken. Zo is het bijvoorbeeld ook belangrijk om in beweging te blijven. Als je naar kantoor gaat dan heb je enige, of veel, beweging. Je moet een stuk fietsen naar kantoor of een flinke wandeling maken van je huis naar het station. Misschien ga je gewoonlijk met de auto maar maak je tussen de middag met collega’s een wandeling. Doe dat thuis ook, liefst tweemaal per dag. Het is ook belangrijk een planning te maken. Om je werk in te delen maar ook om te voorkomen dat je de hele dag met werk bezig bent, misschien wel inclusief de avond. 

  Eerste publicatie op: 31 maart 2023
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Vrouw op ergonomische bureaustoel
  Producten kopen
  Denk je bij een ergonomische bureaustoel aan oude mensen met medische problemen? Niets is minder waar! Het...
  Vrouw maakt foto met Samsung S24
  Producten kopen
  Het is zover, de nieuwste Samsung telefoon voor zakelijk gebruik, en voor privé natuurlijk, is er! En maar...
  Producten kopen
  Het lijkt een vreemd fenomeen: geld verdienen met oude schoenen. Toch kan het! Welke schoenen worden geld ...
  Producten kopen
  De wereld van namaakschoenen is groot maar wat zijn dat eigenlijk, namaakschoenen? Schoenen zijn schoenen ...
  Meer artikelen over Advertorial