Piano leren spelen

Veel mensen willen graag piano leren spelen. Het is natuurlijk ook ontzettend leuk om achter de piano te gaan zitten en populaire deuntjes te spelen. Of misschien houd je meer van de klassiekers zoals Bach, Beethoven en Mozart. Wat komt er kijken bij piano leren spelen? Hoe oud moet je zijn of hoe oud mág je zijn om op les te gaan. Wat heb je nodig voor pianoles, hoe zit het met studeren en vele andere vragen beantwoorden we in dit blog.

Inhoudsopgave

    Lees verder na de afbeelding.

    Piano leren spelen

    Om meer te weten te komen over piano leren spelen hebben we een gesprek met Marian Broekhuisen. Zij is al ruim 30 jaar pianodocent en heeft een eigen praktijk in Haarlem. Marian heeft rond de 35 leerlingen die wekelijks of om de week op les komen. Zowel jong als oud.

    Wie kan piano leren spelen

    In principe kan iedereen piano leren spelen. De een heeft natuurlijk wel meer aanleg dan de ander maar veel komt ook aan op studeren. Zonder studeren kun je eigenlijk niet leren piano spelen. Het beste studeer je elke dag eventjes maar minimaal toch wel vijf keer per week. Jonge kinderen kunnen zich nog niet zo goed concentreren en hoeven echt niet heel lang te studeren. 5 of 10 minuten per keer is in het begin al voldoende. Zij hebben ook nog heel korte stukjes om te studeren. 

    Feit is dat kinderen sneller leren dan volwassenen en dat geldt ook voor piano leren spelen. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Marian werkt, zoals de meeste muziekdocenten, met een methode. In overleg met de student, zeker als het om een volwassene gaat, wordt gekozen voor een passende methode. Voor volwassenen is dat meestal een andere methode dan voor jonge kinderen. Daarnaast krijgen alle leerlingen extra lesmateriaal aangeboden, afhankelijk van hun leeftijd en prestaties. Het kan dan gaan om bijvoorbeeld toonladders en drieklanken en om voordrachtsstukjes.

    Hoe oud moet een kind zijn

    Marian vindt dat een kind het beste in groep 3 kan beginnen met piano leren spelen. Rond de leeftijd van zes of zeven jaar. Jongere kinderen kunnen nog niet lezen en kunnen lezen is wel een pré bij pianoles.

    Er zijn wel methodes voor jongere kinderen, soms al voor kinderen die twee of drie jaar oud zijn. Zij leren dan piano spelen op gehoor en spelen na wat hen wordt voorgedaan. Kinderen kunnen hier natuurlijk best het een en ander van opsteken, het kan heel leuk zijn, maar er dreigt ook een gevaar. Als deze kinderen ouder worden en noten leren lezen, moeten ze vaak een behoorlijke stap terug doen. Dit kan demotiverend werken. Wil je met een kind jonger dan zes of zeven jaar iets doen met muziek, dan kan je waarschijnlijk beter kiezen voor ritmische oefeningen, voor dans en/of zingen.

    Leren piano spelen als je volwassen bent

    Ook volwassenen kunnen nog prima leren piano spelen. Het zal misschien iets langzamer gaan dan bij jonge kinderen, maar daar staat tegenover dat een volwassene vaak meer discipline heeft en vaker studeert. Marian biedt volwassen studenten die al wat verder zijn allerlei extra’s. Advies naar welke muziek kan worden geluisterd, praten over muziek en dieper ingaan op de uitvoering, verschillende uitvoeringen van eenzelfde muziekstuk vergelijken en natuurlijk een stukje theorie. 

    Wat heb je nodig

    Het zal je niet verbazen om te horen dat je om te leren piano spelen een piano nodig hebt. Een akoestisch instrument, een duur woord voor een gewone piano, geniet sterk de voorkeur. Niet iedereen heeft echter de ruimte of het geld voor een piano. Een acceptabel alternatief is een digitale piano. Marian raadt wel aan een digitale piano met drie pedalen en aanslaggevoelige toetsen te kopen. Zo’n exemplaar benadert de echte piano het meest. Een voordeel van een digitale piano is dat je met een hoofdtelefoon kunt spelen en geen geluidsoverlast veroorzaakt voor buren. Een goed alternatief dus als je in een flat woont. Een keyboard is geen alternatief voor een echte piano. Een keyboard heeft niet het gewenste aantal toetsen en geen pedalen.

    Behalve een piano heb je pianoboeken nodig. Die schaf je doorgaans aan via je pianodocent.

    Hoeveel moet je studeren

    We hebben het hiervoor al even aangestipt: om goed te leren piano spelen moet je studeren. Het is net als met andere dingen die je wilt leren, je zult er je best voor moeten doen. Het beste studeer je elke dag even, maar voor de meeste mensen is dat niet haalbaar. Doorgaans geldt dat hoe ouder een kind wordt en hoe verder het pianospel vordert, hoe meer er moet worden gestudeerd. Mensen die het piano leren spelen meerdere jaren volhouden gaan er ook steeds meer plezier in krijgen. Het oefenen wordt dan steeds minder als een last ervaren maar meer als een plezierige bezigheid.

    Is online pianoles ook goed

    Met de komst van de computers en het internet zijn er ook muzieklessen die je online kunt volgen. Programma’s waarmee je piano leert spelen. Er wordt lang niet altijd gewerkt met notenleer maar bijvoorbeeld met nummers of met kleuren. Marian is hiervan geen voorstander. Uiteindelijk leer je het maar een beetje en zul je al snel vastlopen. Je krijgt geen feedback, iets wat juist erg belangrijk is om te voorkomen dat er fouten in je houding en interpretatie insluipen.  

    Wat kost pianoles

    Pianoles kost gemiddeld tussen de €20 en €25 per les van een half uur (2022). Kinderen en jongeren tot 21 jaar hoeven geen BTW over dit bedrag te betalen. Na je 21e komt hier dus 21% bovenop. Veel piano docenten maken gebruik van de kleineondernemersregeling waardoor ook volwassenen de BTW niet hoeven te betalen. Het is dus slim om hier op te letten als je een pianodocent zoekt. Kinderen hebben meestal een keer per week les, volwassenen kunnen vaak volstaan met eenmaal per twee weken pianoles.

    Muziek is goed voor je brein

    Deze belangrijke boodschap dragen neuropsycholoog Erik Scherder (ambassadeur Stichting Hersenvriend) en neurobioloog Dick Swaab al jaren uit. Daarover is op internet een interessant artikel te lezen waarin deze stelling wordt toegelicht in relatie tot de coronapandemie. Muziek is belangrijk voor je hersens, werkt stres verlagend, ‘komt binnen in hersengebieden waar ook stress zijn oorsprong vindt’. Volgens Scherder gaat de hartfrequentie omlaag en voel je je veel minder opgejaagd als je muziek luistert of maakt. 

    Ook leuk om te lezen is de website muziek maakt slim. Hier lees je onder meer dat muziek maken een positieve invloed heeft op de intelligentie en sociale vaardigheden van kinderen. 

    Niet alleen piano spelen is goed voor je brein, ook viool spelen of een ander instrument bespelen is dat. En muziek luisteren. Door muziek te maken ontstaan er nieuwe hersenverbindingen. Als je muziek maakt doen alle hersendelen daaraan mee. 

    Eerste publicatie op: 29 juni 2022
    Geschreven door: Team Kennisdomein
    Van Kennisdomein
    Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
    Meer informatie

    Aanbevolen artikelen

    Wat is Opera en waar komt het vandaan
    Over muziek
    Naast de vraag: “Is dat echt je baan?”, hoor ik als professioneel operazanger vaak: “Maar wat is opera eig...
    Violist speelt buiten tussen bergen
    Over muziek
    Viool leren spelen kan in principe op elke leeftijd. Het is bekend dat het met het vorderen van de leeftij...
    Jimi hendrix op latere leeftijd
    Over muziek
    Een onbekende melodie kriebelt in je hoofd. Maar hoe breng je die tot leven? Deze blog neemt je mee in de ...
    Meer artikelen over Over muziek