De kracht van outsourcing begrijpen

Outsourcing, meer dan zomaar uitbesteden. Zet jij je bedrijfsactiviteiten optimaal in? Hier lees je hoe outsourcing kan helpen om de focus op je kernactiviteiten te houden.

Inhoudsopgave

  Soms kan een organisatie vanuit strategisch oogpunt besluiten om bepaalde bedrijfsactiviteiten uit te besteden aan een andere onderneming (de dienstverlener). Het kan gaan om nieuwe of bestaande activiteiten. In het laatste geval geeft de organisatie er de voorkeur aan een deel van de eigen organisatiemiddelen niet langer in te zetten maar om de werkzaamheden elders onder te brengen.

  Doorgaans wordt als derde een partij gekozen voor wie de werkzaamheden juist tot de kernactiviteiten behoren. De werkzaamheden waarvoor regelmatig wordt gekozen voor outsourcing zijn de salarisadministratie, opslag, wagenpark, ICT-beheer, marketing en horeca.

  Lees verder na de afbeelding.

  Outsourcing

  Outsourcing is sinds de eeuwwisseling steeds populairder geworden. Veel bedrijven besluiten zich meer te concentreren op hun eigen kernactiviteiten en derden in te zetten voor niet-kerntaken.

  Voordelen outsourcing

  Er wordt doorgaans gekozen voor outsourcing om strategische redenen. De voordelen van outsourcing:

  • Men hoeft niet zelf te voorzien in gekwalificeerd personeel, maar kan de zorg voor gekwalificeerde medewerkers verleggen naar de dienstverlener.
  • Vergroten van flexibiliteit. Afscheid nemen van personeel in loondienst is doorgaans niet gemakkelijk en kan veel geld kosten terwijl het contract met een dienstverlener eindig is.
  • Het nastreven van een hoog kwaliteitsniveau. Eigen personeel hoeft niet te worden opgeleid en je haalt mensen binnen met bestaande ervaring. Zo kan er direct een professional worden ingezet.
  • Vrijkomen van vermogen. Indien bestaande activiteiten worden uitbesteed, kunnen bedrijfsmiddelen vaak worden afgestoten. Denk aan gebouwen, machines en transportmiddelen. De liquiditeitspositie verbetert en vrijgekomen vermogen kan op deze manier worden geïnvesteerd.

  Wil je meer weten over het inhuren van specialisten, neem dan contact met ons op of download ons gratis e-book boordevol bedrijfsadvies.


  Risico’s van outsourcing

  Outsourcing kent een aantal voordelen maar er kleven ook risico’s aan. De dienstverlener kan zich niet houden aan gemaakte afspraken waardoor de opdrachtgever in de problemen komt. Het kan ook voorkomen dat een dienstverlener systematisch onder presteert, bijvoorbeeld door meer uren te declareren dan zijn gewerkt. Dit kan (lange tijd) gebeuren. Dit wordt Shirking genoemd.

  Het is ook mogelijk dat de dienstverlener opgedane kennis inzet voor derden of concurrentiegevoelige informatie doorspeelt. Zo wordt haar vertrouwenspositie beschaamt (poaching).

  Er kan ook een verkeerde machtspositie ontstaan. Opdrachtgever wordt steeds afhankelijker van de dienstverlener en machtsmisbruik ligt op de loer, bijvoorbeeld door steeds hogere tarieven te bedingen. Dit wordt opportunistic repricing genoemd.


  Wil je meer weten over het inhuren van specialisten, neem dan contact met ons op of download ons gratis e-book ⤵


  Gratis ebook met tips voor bedrijven en afdelingen!

  ✅ Direct gratis in je mailbox
  ✅ Creëer concrete doelen, een betere missie & visie en verbeter je marketing en communicatie inzet
  ✅ Geschreven door de specialisten van Kennisdomein


  Eerste publicatie op: 4 september 2019
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Scherm met data
  Over ondernemen
  In het tijdperk van digitalisering en technologische vooruitgang is data het middelpunt geworden voor orga...
  Zwangere vrouw met blond haar
  Over ondernemen
  Je hebt een eigen bedrijf en krijgt een kind. Betekent ZZP en zwanger dat je nu maandenlang zonder inkomen...
  Man met donkere haren en ledlampen
  Over ondernemen
  In een wereld die steeds meer gedreven wordt door commerciële belangen en concurrentie, is het merkenrecht...
  Zakenmensen die bij een diep gat staan
  Over ondernemen
  Het maken van een strategische planning is een must voor elk bedrijf. Zo’n planning gaat over alles wat me...
  Meer artikelen over Over ondernemen