Op vakantie naar Zuid-Holland

Wie denkt aan een vakantie naar Zuid-Holland denkt waarschijnlijk vooral aan drukte en grote steden. Dat is maar deels zo want in Zuid-Holland ligt ook het Groene Hart van Nederland en zoals de naam al zegt, vind je daar veel groen. Natuur dus. En niet te vergeten: de duinen en de zee.

Inhoudsopgave

  In dit blog vertellen we wat je allemaal kunt zien, doen en beleven in Zuid-Holland. Lees ook onze andere blogs over vakantie in Nederland. Een weekendje Amsterdam, met de boot naar de Wadden of grotten spotten in Limburg bijvoorbeeld.  

  Lees verder na de afbeelding.

  Op vakantie naar Zuid-Holland

  Ontstaan Zuid-Holland

  Zuid-Holland heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot in 5500 v.Chr. Er is een skelet gevonden van een vrouw uit die tijd, Trijntje. Waarschijnlijk woonden er niet permanent mensen in de streek, men leefde in die tijd in groepen die rondtrokken. Zo’n 2000 jaar later vestigden mensen zich er wel en leefden van landbouw en veeteelt.
  In de tijd van de Romeinen werden er forten gebouwd bij onder andere Katwijk, Leiden en Alphen aan den Rijn. Ze bouwden een stad bij het huidige Voorburg die ommuurd was. In die tijd waren er tempels, een badhuisplein en rechtbank. 

  De eerste stad die in Holland stadsrechten kreeg was Dordrecht. Dat was in 1220. Rond 1500 kwamen er meer steden. 

  Flora en fauna in Zuid-Holland

  In Zuid-Holland is veel te ontdekken op het gebied van planten en dieren. Er leven heel wat beschermde dieren. Er zijn verschillende natuurgebieden die met elkaar in verbinding staan via de unieke provinciale ecologische hoofdstructuur. Er zijn speciale verbindingen voor onder andere vleermuizen, vlinders en amfibieën. Hierna vertellen we wat meer over een paar schitterende natuurgebieden in Zuid-Holland. 

  Voornes Duin is een uitgestrekt wandelgebied bij de duinen van Rockanje. Een prachtig stukje natuur in het zuiden van Zuid-Holland met duinbos, meertjes en zandduinen. Rond de meren kan je vogels en andere dieren spotten zoals de kuifeend, de bergeend en de aalscholver en misschien zie je ook wel een nachtegaal of een roofvogel. Er is ook een bezoekerscentrum en een landschapspark. 

  De Rottemeren liggen bij Rotterdam. Een mooi gebied om te wandelen en te fietsen. Ook heel leuk om te combineren met een bezoek aan de stad zelf. 

  De rivier de Rotte stroomt in het noorden van Rotterdam en het water wordt afgevoerd in de polders. Aan de Rottemeren ligt de Bleiswijkse Zoom, een natuurgebied met een strand en een kinderboerderij. 

  Het Staelduinse Bos is een prachtig wandelgebied bij Hoek van Holland. Het heeft een lange geschiedenis en er waren in de tijd van de Germanen al bewoners. In de 19e eeuw werd het privébezit en nu is het onderdeel van Nationaal Park Hollandse Duinen. Er is voornamelijk loofbos en er zijn mooie lanen. Je vindt er ook bunkers uit de Tweede Wereldoorlog die je overigens niet kunt bezoeken omdat er vleermuizen wonen. 

  Er zijn nog veel meer natuurgebieden waaronder Landgoed Ockenburgh en Duingebied Solleveld in de buurt van Den Haag, Nationaal Park De Biesbosch dat grenst aan Noord-Brabant en Tiengemeten, een groen eiland op het Haringvliet. 

  Leuke steden in Zuid-Holland

  Interessante steden genoeg in Zuid-Holland: Den Haag, Rotterdam, leiden, Delft, Dordrecht, Gouda en vele andere steden en mooie dorpen. Winkelen kan je in al die steden prima en sommige steden, zoals bijvoorbeeld Gouda, hebben een gezellig centrum met veel historische gebouwen.  

  Den Haag 

  Den Haag is de hoofdstad van de provincie Zuid-Holland en de derde grote stad van Nederland. Den Haag heeft een kustlijn van 11 kilometer en je kunt een bezoek aan de stad dan ook geweldig goed combineren met genieten aan het strand. Er is veel te zien en te doen.

  Hoewel Amsterdam de hoofdstad is van Nederland, vervult Den Haag ook veel taken als hoofdstad. Zo is hier onze regering gevestigd op het Binnenhof. Dit is een bezoek meer dan waard!

  Je vindt in Den Haag onder andere ook het Internationaal Gerechtshof en de meeste ministeries en ambassades. 

  Den Haag heeft veel beschermde stadsgezichten en monumenten. De Gevangenpoort, het Oude Stadhuis en Paleis Noordeinde zijn er daar een paar van. Ook zijn er tientallen musea waaronder:

  • Beelden aan Zee
  • Fotomuseum Den Haag
  • Haags Historisch Museum
  • Kinderboekenmuseum
  • Kunstmuseum Den Haag
  • Mauritshuis
  • De Mesdag Collectie en het Panorama Mesdag
  • Museum Bredius

  Er zijn ook diverse attracties die erg leuk zijn voor een bezoek met kinderen. Een paar daarvan zijn:

  • Avonturia, een indoordierentuin
  • Familiepark Drievliet, een attractiepark
  • Madurodam, een miniatuurpark
  • Omniversum, theater voor grootbeeldfilm
  • Reuzenrad, aan het strand, op de Pier in Scheveningen
  • Rondvaarten met open boten
  • Sea Life, een zeeaquarium
  • De Uithof, een indoorski- en schaatscentrum

  Rotterdam

  Rotterdam is een havenstad en heeft meer dan een half miljoen inwoners. De haven was lange tijd de grootste ter wereld en is nu nog steeds de grootste haven van Europa. 

  Rotterdam heeft een gezellig winkelhart en er is een heel gevarieerd uitgaansleven. Het is ook een echte evenementenstad. Een paar bekende evenementen zijn onder andere de Wereldhavendagen, de Marathon van Rotterdam en het North Sea Jazz Festival.

  Gouda

  Gouda is een oude stad met veel historische gebouwen. Heel bekend is het stadhuis dat midden op het marktplein staat. Met de bouw van het stadhuis werd in 1448 begonnen. 

  Een ander beroemd gebouw is de Sint-Janskerk of Grote Kerk, een grote kruiskerk in gotische stijl. De kerk is vooral beroemd vanwege de reeks gebrandschilderde glazen en het is de langste kerk van Nederland (123 meter!). De kerk dateert uit de 15e eeuw maar de geschiedenis van het gebouw gaat nog verder terug. 

  Behalve dat Gouda veel heeft te bieden op het gebied van kunst en cultuur is er ook een heel gezellige stadskern en zijn er diverse musea. Gouda is ook bekend om kaas en stroopwafels. Goudse kaas wordt over de hele wereld gegeten. 

  Tips voor uitjes in Zuid-Holland

  Zowel in de steden als daarbuiten is er veel te doen in Zuid-Holland. Er zijn tientallen zo niet honderden uitjes in deze provincie! Ook met kinderen. Hieronder een greep uit de leukste uitjes in Zuid-Holland. 

  Tip 1: Dagje strand

  Strand is altijd leuk. Misschien alleen niet als het de hele dag regent. Maar als het flink waait is het leuk om tegen de wind in te lopen of je juist mee te laten voeren door de wind. Er zijn allerlei activiteiten te doen op het strand. Lekker tennissen of spelen met het zand. Een dagje strand hoeft ook niets te kosten. Wil je wel geld uitgeven dan zijn er strandtenten waar je iets kunt eten of drinken, je kunt in het reuzenrad op de Pier in Scheveningen of naar Sea Life waar je otters, haaien en andere zeedieren kunt bekijken. 

  Tip 2: Dagje Delft

  Delft is een geweldig leuke stad met een historische stadskern. Bezoek de vier hofjes, bekijk de beschermde stadsgezichten waaronder Agnetapark en de Nieuwe Plantage. Delft is beroemd om het Delfts Blauw, het aardewerk van Delft. Het is nog te zien bij de aardewerkfabriek De Porceleyne Fles en twee kleine aardewerkateliers naast de Nieuwe Kerk. Er zijn ook verschillende musea in Delft. 

  Tip 3: Dagje Leiden

  Ook Leiden is een bezoek waard. Een geweldige stad met tal van bezienswaardigheden. De Leidse Burcht biedt een adembenemend uitzicht over de stad en stamt uit 1150. In de Priesterkerk kan je tentoonstellingen bezoeken. De Hortus botanicus is verrassend en ontspannend en niet alleen voor de echte plantenliefhebbers. Het is de oudste botanische tuin van Nederland. Bezoek Museum Volkenkunde, het Rijksmuseum van Oudheden en ga lekker winkelen in de gezellige binnenstad. 

  Tip 4: De Keukenhof

  De Keukenhof is het mooiste lentepark ter wereld en in 2023 geopend van 23 maart tot en met 14 mei. Toeristen van over de hele wereld komen naar Nederland om dit prachtige park te bezoeken. 

  Tip 5: Duinrell en Tikibad

  In Wassenaar vind je dit gezellige familiepark en zwembad. Een heerlijk uitje voor het hele gezin! Er zijn allerlei attracties voor jong & oud en verschillende restaurants. 

  Eerste publicatie op: 30 september 2022
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Expressionistisch schilderij van een vrouw
  Over de wereld
  In dit blog kijken we naar de grootste kunstenaars in het expressionisme. Om een zo goed mogelijk beeld te...
  Street art op een muur in een wijk
  Over de wereld
  De wereld van street art laat zich gemakkelijk vertalen: de wereld van straat kunst. Daar is het dan ook t...
  Kunstenaar van achteren die schildert
  Over de wereld
  Als we willen kijken naar de bekendste kunstenaars dan moeten we eerst onderzoeken wat we precies onder ee...
  Groep wandelaars in het bos
  Over de wereld
  Je hebt er vast wel eens van gehoord: het Pieterpad lopen. Maar wat is het eigenlijk? Waar vind je het Pie...
  Meer artikelen over Over de wereld