Op vakantie naar Utrecht

Op vakantie naar de provincie Utrecht? Er is van alles te doen én je bent in het centrum van ons land. Dat geeft extra mogelijkheden voor uitstapjes naar omliggende provincies en steden. Een dagje Amsterdam bijvoorbeeld of een uitje naar Zuid-Holland. In de provincie Utrecht liggen een aantal steden die een bezoek meer dan waard zijn, er is fantastische natuur en een ruime keus uit bezienswaardigheden en pretparken. In dit blog vertellen we meer over alle mogelijkheden en geven we tips voor een heerlijke (gezins)vakantie in de op een na kleinste provincie van Nederland

Inhoudsopgave

  Lees verder na de afbeelding.

  Op vakantie naar Utrecht
  Kasteel de Haar in Utrecht

  De geschiedenis van Utrecht

  Hoewel het grondgebied van de provincie Utrecht al veel langer werd bewoond (de geschiedenis gaat terug tot de Romeinen) was deze provincie voor het eerst in de 7e eeuw bekend als een aartsbisdom. Dit bisdom werd gesticht buiten het Romeinse Rijk om. Machthebbers zoals de Graaf van Holland streden met de bisschoppen om de wereldlijke macht. In de 16e eeuw werd Utrecht één van de zelfstandige staten van de Zeven Verenigde Nederlanden. In de 19e eeuw werd het Departement Utrecht en later het Zuiderzeedepartement. Pas in 1814 werd het gebied de provincie Utrecht zoals we die nu nog kennen. 

  Steden in de provincie Utrecht

  De grootste stad én hoofdstad van de provincie heet Utrecht. Soms is dat wat verwarrend natuurlijk. De provincie is overigens heel dichtbevolkt en wordt deels nog tot de randstad gerekend. Stad Utrecht heeft bijna 400.000 inwoners gevolgd door Amersfoort met ruim 150.000 inwoners. Andere steden in de provincie zijn onder andere Veenendaal, Zeist en Nieuwegein. 

  Stad Utrecht

  Qua inwoneraantal is Utrecht de vierde stad van Nederland en daarbij ook een van de oudste steden van ons land. Er is dan ook veel te zien op historisch gebied. Tijdens de industriële revolutie was Utrecht het centrum van de nationale staal- en spoorwegindustrie. Nog steeds is de regio Utrecht in economisch opzicht een belangrijke speler; het behoort tot de meest concurrerende economische regio’s in Europa. Daarnaast is de stad ook het belangrijkste wegen- en spoorwegknooppunt van Nederland. Veel grote bedrijven en inspecties hebben zich hier gevestigd, vanwege de centrale ligging. Utrecht heeft ook een universiteit en een Hogeschool en daardoor wonen er veel studenten, een zesde van het totaal aantal inwoners. 

  Er is nogal wat te zien in stad Utrecht! Het schitterende historische centrum, de vele grachten, lange kades en schitterende oude panden. Er zijn ruim 1400 rijksmonumenten en 1600 gemeentelijke monumenten. Daarnaast vind je in Utrecht beschermde stadsgezichten en archeologische monumenten. Een paar bezienswaardigheden zijn:

  • Tientallen indrukwekkende kerken waaronder de Dom, de Pieterskerk en de Janskerk
  • Indrukwekkende niet-religieuze gebouwen waaronder Oudaen, Huis Zoudenbalch, 
  • Bartholomeïgasthuis, Sint Eloyen Gasthuis en Paushuize uit 1517
  • Hofjes
  • Uitgebreid aanbod musea waaronder het centraal Museum, het Utrechts Archief, Museum Hoge Woerd, het Spoorwegmuseum, Museum Catharijneconvent en het Nationaal Militair Museum 
  • Molens
  • Parken en pleinen

  Amersfoort

  Amersfoort is de tweede stad van de provincie Utrecht en heeft een heel rijke geschiedenis. Daar zijn nog veel sporen van te bewonderen. De eerste mensen waren er al in de oertijd en uit het neolithicum zijn grafheuvels gevonden en vondsten zoals klokbekers. De eerste vermelding op schrift dateert uit 1028 en in 1259 kreeg Amersfoort al stadsrechten. 

  Er zijn in Amersfoort maar liefst 400 rijksmonumenten en de middeleeuwse binnenstad, met grachtenstelsel, is bijzonder goed bewaard gebleven. Naast tal van religieuze bezienswaardigheden zijn er ook niet-religieuze: de oude stadsmuur uit 1300 bijvoorbeeld en meerdere stadspoorten. 

  Er is ook een heel gevarieerde keus uit musea waaronder:

  • Het historisch museum (Museum Flehite)
  • Mondriaanhuis
  • Armando Museum
  • Kunsthal
  • Cavaleriemuseum 
  • Rietveld Paviljoen

  Natuur in de provincie Utrecht

  Wie denkt dat in deze drukbevolkte provincie weinig natuur is te vinden heeft het mis. Er zijn prachtige plekjes waar je rust, groen en dieren kunt vinden. 

  De Utrechtse Heuvelrug is het bekendste natuurgebied van Utrecht. Een heel uitgestrekt Nationaal Park tussen Baarn en Rhenen met bossen, heidevelden en zandvlaktes. Midden in de natuur vind je ook grafheuvels.  Er is van alles te doen ook: relaxen op of in het water van het Henschotermeer, wandelen en fietsen, spelen in een piratenboot, de Pyramide van Austerlitz bezoeken of het zwerfsteneneiland bekijken. 

  Dan zijn er de Utrechtse Plassen: Binnen de Vechtstreek liggen de recreatieplassen de Vinkeveense Plassen, Maarsseveense Plassen en de Loosdrechtse Plassen. Relaxen op strandjes, een bootje huren of zwemmen. 

  Het Rijn- en lekgebied. In de provincie Utrecht stromen ook rivieren. In het zuidoosten de Nederrijn en de Lek. Langs de rivieren vind je prachtige natuurgebieden met bijzondere flora en fauna waaronder veel vogels zoals zilverreigers, aalscholvers en lepelaars. Hier vind je ook de Grebbeberg. 

  Ook de Zouweboezem is een bezoek waard. Tot 2019 hoorde dit gebied bij Zuid-Holland. Het is een heel mooi moerasgebied waar je kunt wandelen en dieren spotten. Een paar laarzen is wel aan te raden en honden zijn niet toegestaan. 

  Tips voor leuke uitjes in Utrecht

  Behalve steden bezoeken en genieten in de natuur is er meer te doen in Utrecht. Ook voor kinderen! Hieronder een paar tips voor de leukste uitjes. 

  Tip 1: Dierenpark Amersfoort

  Een bezoek aan de dierentuin is altijd leuk, voor jong én oud. Er wonen meer dan 1500 dieren, van (heel) groot tot (heel) klein. Olifanten, giraffen, leeuwen en apen. Maar ook slangen, kameleons en honderdduizenden mieren. En spinnen niet te vergeten. Je kunt er ook dino’s bekijken in het dinobos (gelukkig zijn ze niet echt). Je kunt er spelen in de speeltuin en klimmen in het klauterbos. 

  Tip 2: Ouwehands Dierenpark Rhenen

  In Utrecht is er niet één maar zijn er twee geweldige dierentuinen. Ouwehands Dierenpark Rhenen herbergt onder meer reuzepanda’s, ijsberen en bruine beren. Vanuit een observatiepost kan je ze van alle kanten bekijken. De reuzenpanda’s bekijk je ook in Pandasia, een geweldig gebied, helemaal in Chinese stijl. Er zijn panters en tal van andere dieren. En niet te vergeten: er is een geweldige indoor speeljungle, de grootste speeljungle van Europa. 

  Tip 3: Kidzcity

  5000 vierkante meter attracties en speelplezier in de stad Utrecht. Hier kan je botsen, zweven, spelen, kruipen, rijden en van de familieglijbaan. Lasergamen, een verkeersparcours en nog veel meer. Ook leuk voor de allerkleinsten; zij spelen veilig in de pamperhoek. 

  Tip 4: Speelpark Oud Valkeveen

  Een héle dag heerlijk spelen? Dat kan bij Speelpark Oud Valkeveen. Een echt familiepark waar je een enorm aanbod speeltoestellen vindt, een speelweide, theater en zelfs een strand. Een achtbaan, vliegende bijtjes en een vrije val. Kortom, voor elk wat wils. 

  Tip 5: Het Spoorwegmuseum

  Een museum saai? Het Spoorwegmuseum zeker niet! Je kunt niet alleen schitterende treinen bekijken maar ook tentoonstellingen bezoeken en een mijnlift in. Een stoomlocomotief bekijken, luisteren naar verhalen over de beroemde Oriënt Express en in ‘Stalen Monsters’ stappen, een spannende attractie waarbij je een bloedstollend achtbaanritje langs levensgrote treinen en locomotieven maakt. Bezoek ook het Techlab en maak een spectaculaire reis in de ‘Vuurproef’. 

  Eerste publicatie op: 14 oktober 2022
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Expressionistisch schilderij van een vrouw
  Over de wereld
  In dit blog kijken we naar de grootste kunstenaars in het expressionisme. Om een zo goed mogelijk beeld te...
  Street art op een muur in een wijk
  Over de wereld
  De wereld van street art laat zich gemakkelijk vertalen: de wereld van straat kunst. Daar is het dan ook t...
  Kunstenaar van achteren die schildert
  Over de wereld
  Als we willen kijken naar de bekendste kunstenaars dan moeten we eerst onderzoeken wat we precies onder ee...
  Groep wandelaars in het bos
  Over de wereld
  Je hebt er vast wel eens van gehoord: het Pieterpad lopen. Maar wat is het eigenlijk? Waar vind je het Pie...
  Meer artikelen over Over de wereld