Beginnen met beleggen

Beleggen is populair en tijdens corona heeft beleggen nog meer gewonnen aan populariteit. Hoe doe je dat, hoe kan je beginnen met beleggen en waar moet je op letten? In dit artikel vertellen we hoe je kunt beginnen met beleggen en vertellen we meer over de meest gebruikte beurstermen. Heel belangrijk: besluit alleen te beleggen met geld dat je niet nodig hebt, althans niet op korte termijn (minimaal een jaar). Het is overigens niet zo dat je alleen kunt beleggen als je heel veel geld hebt. Starten met bijvoorbeeld €1000 is prima mogelijk. Ook niet onbelangrijk: verdienen op de beurs is superleuk en daar doe je het voor. Echter, verliezen op de beurs is net zo goed mogelijk. Blijf vooral rustig!

Inhoudsopgave

  Lees verder na de afbeelding.

  Beginnen met beleggen

  Dit heb je nodig om te beginnen met beleggen

  Om te kunnen beleggen heb je twee dingen nodig: geld en een beleggingsrekening. Vrijwel alle banken bieden de mogelijkheid aan van een beleggingsrekening. Er zijn ook speciale beleggingsplatformen. Een bekende internetbroker is DEGIRO. Hoe kies je de bank die bij jou past? Bedenk dat je de bank of broker moet betalen voor zijn diensten. Bij beleggen is dat commissie voor het aankopen en verkopen van aandelen, eventueel een vast bedrag per maand en bewaarloon. Bewaarloon is een vergoeding voor het feit dat de bank jouw aandelen voor je “bewaart”. 

  Tarieven beleggingsrekening

  Bij elke bank/broker zijn de voorwaarden weer anders en het loont de moeite om de tarieven te vergelijken. Welke bank je kiest hangt ook af van de manier waarop jij belegt en met hoeveel geld. 

  Meestal betaal je namelijk een vast bedrag per transactie + een percentage van de inleg. 

  Beleg je met weinig geld dan kies je het beste voor een laag bedrag per transactie en een hoger percentage van de inleg. 

  Beleg je juist met meer geld dan kan het beter zijn juist te kiezen voor een wat hoger bedrag per transactie en een lager percentage van de inleg. 

  Zelf beleggen of laten beleggen?

  Er zijn verschillende manieren van beleggen. Je kunt het helemaal zelf doen maar ook uit handen geven. In het eerste geval volg je de koersen van je favoriete aandelen, koopt ze als je denkt dat het daarvoor een goed moment is en verkoopt ze op een ander moment. Dit kan je veel tijd kosten want je moet dan de koersen heel regelmatig volgen. Je kunt het beleggen ook uit handen geven aan de bank. Dat kan meestal alleen met grotere bedragen en je moet natuurlijk betalen voor hun diensten. Daar staat tegenover dat het veiliger is en tijd scheelt want er wordt gehandeld door experts én je hebt er zelf geen omkijken naar. 

  Waarin kan je beleggen

  Iedereen kent wel het beleggen in aandelen. Er zijn echter veel meer mogelijkheden: obligaties, onroerend goed, opties, futures enz. Hierover kan je op internet veel informatie vinden. De meeste mensen die beginnen met beleggen kiezen voor het beleggen in aandelen of in combinaties met aandelen (zie volgende hoofdstuk). Dit zijn aandelen van een bedrijf, bijvoorbeeld Post NL, Fugro of Ahold (Albert Heijn). Die aandelen staan genoteerd aan de beurs. De 25 meest verhandelde Nederlandse aandelen vormen een index, de AEX. Ook voor de minder verhandelde aandelen zijn er indexen. Overigens is het heel eenvoudig ook in buitenlandse aandelen te handelen.

  Wat is een beleggingsfonds

  Beleggingsfondsen zijn combinaties van beleggingen. Ze kunnen naast aandelen ook uit onder meer obligaties en onroerend goed bestaan. Beleggen in een beleggingsfonds betekent dat je je risico meer spreidt. Het beleggingsfonds belegt namelijk het geld van meerdere beleggers en dat wordt verdeeld over meerdere soorten beleggingen. Dit kunnen sectoren, regio’s of meerdere bedrijven zijn. Een steeds populairdere vorm van beleggingsfondsen zijn ETF’s. Die beleggen bijvoorbeeld in een index als de AEX. Dat kan met lage kosten, omdat er geen actief fondsbeheer vereist is. Die lage kosten pakken heel vaak gunstig uit voor het rendement. 

  Wat te doen als je aandelen zakken

  Natuurlijk heel vervelend om te zien en het overkomt elke belegger vroeg of laat. Je hebt aandelen gekocht in de verwachting dat ze zullen stijgen en je een mooie winst kunt maken. Helaas, de aandelen zijn juist gezakt en je aandelenportefeuille is in één klap (veel) minder waard geworden. Dit is precies de reden waarom je alleen moet beleggen met geld dat je voorlopig niet nodig hebt. 

  Je kunt drie dingen doen:

  1. Je aandelen verkopen, het verlies nemen en hopen dat je volgende keer beter scoort
  2. Je aandelen laten staan en wachten tot ze weer stijgen
  3. Extra aandelen bijkopen waardoor het gemiddelde aankoopbedrag van het aandeel zakt en je eerder winst zult kunnen maken

  Voor alle drie de opties geldt dat het minder “leuk” is. Bij optie 1 heb je minder geld tot je beschikking. Bij optie 2 kan je met deze aandelen niks meer doen aan beleggen en kan je alleen maar wachten. Bij optie 3 moet je wel het geld hebben om extra aandelen te kopen en je loopt ook het risico dat de aandelen voorlopig niet stijgen of dat ze misschien nog verder in waarde afnemen.  

  Beurstermen

  Als je gaat beginnen met beleggen zal je allerlei termen tegenkomen die je nog niet kent. Het zijn er tientallen maar je hoeft ze natuurlijk niet allemaal meteen te weten. De belangrijkste beurstermen leggen we hieronder uit. 

  Bied en laat: bieden, kortweg bied, is het bedrag dat op een bepaald moment wordt geboden voor een aandeel. De laat is het bedrag waarvoor op een bepaald moment een aandeel in de verkoop wordt aangeboden. Als je naar de real time koersen van bijvoorbeeld de AEX kijkt, dan zie je dat deze bied en laat vrijwel elke seconde verandert. Door daar een poosje naar te kijken kun je zien wat de tendens van een bepaald aandeel is. Zit het in een stijgende lijn of in een dalende lijn? Zo kan je beter bepalen wat een geschikt moment is voor in- of uitstappen. 

  Aandeel: met een aandeel koop je een stukje van een bedrijf. Je verkrijgt daarmee ook stemrecht en inkomsten uit dividend.

  Bestens en limiet: Als je een order geeft aan de bank dan doe je dit met een limiet of bestens. Bij een limiet geef je een bedrag op waarvoor jij de deal wil sluiten. Kies je voor bestens dan geef je de bank opdracht de (ver)koop te sluiten tegen de best mogelijke koers.

  Dagorder: Dit is een order die je plaatst bij de bank en slechts één dag geldig is. Is de koop of verkoop niet tot stand gekomen aan het einde van de dag, dat wil zeggen als de beurs sluit, dan vervalt de order. Daarnaast bestaat de doorlopende order, deze vervalt na 28 dagen. 

  Dividend: aandeelhouders krijgen op gezette tijden een winstuitkering (bijvoorbeeld eenmaal per jaar). Deze uitkering kan in geld zijn of in nieuwe aandelen. Dit laatste heet dan een stockdividend.

  Obligatie: in feite is een obligatie een lening. Op het moment dat je een obligatie koopt leen je geld uit aan bijvoorbeeld een onderneming of aan de overheid. De obligatiehouder ontvangt een vergoeding in de vorm van couponrente.

  Rendement: met rendement wordt de opbrengst uit investering bedoeld. Verdien je met een investering van €1000 (bijvoorbeeld de aankoop van aandelen) een bedrag van €100, dan is het rendement 10%.

  Vereniging van Effectenbezitters

  De VEB is een belangenvereniging van effectenbezitters die ook veel aandacht heeft voor beginnende beleggers. Leden ontvangen een maandblad en komen in aanmerking voor uitkeringen bij collectieve acties. De contributie is € 75 per jaar (2022).

  Eerste publicatie op: 4 maart 2022
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Peuter kruipt over geld munten
  Financiële tips
  De toeslagen 2024 gaan flink omhoog, behalve de zorgtoeslag. Dit is voor veel mensen belangrijk want meer ...
  Jonge vrouw geeft vakantiegeld uit
  Financiële tips
  Het is mei, de maand waarin veel mensen vakantiegeld krijgen. We schreven al eerder een blog over
  Hangmat aan het strand met zonsondergang
  Financiële tips
  Vakantiegeld bestaat al sinds het begin van de vorige eeuw. Het is een extra bedrag, bovenop je loon en je...
  Stapel met euro munten
  Financiële tips
  Als je -regelmatig-  facturen verstuurt krijg je er vroeg of laat mee te maken: je factuur wordt niet beta...
  Meer artikelen over Financiële tips