Het kopen van een bedrijfspand

Het kopen van een bedrijfspand heeft nogal wat voordelen, maar soms is het beter (eerst) te huren. In dit blog vertellen we meer over het kopen van een bedrijfspand, welke voor- en nadelen er zijn, ook ten opzichte van een bedrijfspand huren.  

Inhoudsopgave

    Speel je met de gedachte een bedrijfspand te kopen en wil je iemand naast je die met je meedenkt over deze grote stap in je leven? Schakel een specialist in: een bedrijfsadviseur. Hij of zij denkt met alle aspecten van de bedrijfsvoering mee!

    De voordelen van een bedrijfspand kopen

    Als je een bedrijfspand in eigendom hebt, kan je helemaal zelf bepalen wat je er mee doet. Hoe je het inricht bijvoorbeeld en ook hoe lang je er wilt blijven. Hieronder volgen nog meer voordelen van een bedrijfspand in eigendom:

    • Je profiteert van een mogelijke waardestijging van het pand
    • Een waardestijging van onroerend goed stelt je in staat te sparen, werken aan de opbouw van vermogen, bijvoorbeeld voor je pensioen
    • Je profiteert zelf van waardeverhogende investeringen aan het pand. Denk aan kunststof kozijnen, isoleren, zonnepanelen of uitbouwen
    • Je kunt een deel van het pand verhuren. Met de inkomsten uit verhuur kan je de hypotheek op je pand (deels) aflossen

    De vrijheid om te doen met een pand zoals je dat wilt kan uiterst belangrijk zijn. Bijvoorbeeld door een bepaalde huisstijl te creëren, ook aan de buitenzijde, zodat je heel herkenbaar bent. Als je een pand huurt waar je vervolgens je logo niet op de muur mag aanbrengen of een grote, hoge ‘M’ in de tuin mag zetten, kan dat tot aanzienlijk omzetverlies leiden. 


    Wil jij ook een succesvol bedrijf? Download ons gratis e-book boordevol tips ‘Kickstart voor bedrijven en afdelingen‘.


    Lees verder na de afbeelding.

    Kubistisch kantoor in de avond

    De nadelen van een bedrijfspand kopen

    Een bedrijfspand in eigendom betekent dat je zelf moet zorgen voor onderhoud. En dat brengt kosten met zich mee. Andere nadelen van een bedrijfspand kopen:

    • Eigen vermogen zit ‘vast’ in het pand; je kunt met dat geld niet iets anders doen
    • De waarde van een pand kan toenemen maar ook afnemen. Dat betekent dus een stuk financiële onzekerheid
    • Het kan lastig zijn een hypotheek te krijgen
    • Als je wilt verhuizen, moet je het pand verkopen en dat is wellicht niet op het gewenste, meest voordelige, moment
    • Je beweegt minder gemakkelijk mee 

    Met dat laatste punt, minder gemakkelijk meebewegen, bedoelen we meebewegen met zowel de markt en maatschappij als met je bedrijf zelf. Als het minder gaat dan je zou willen, zit je misschien in een te groot pand. Gaat het boven verwachting, dan kan je (te) snel uit je pand groeien. Ook maatschappelijke problemen kunnen daarin een rol spelen; bijvoorbeeld de coronapandemie. Grote restaurants die een pand in eigendom hadden, zaten vast aan hoge lasten. Iemand die huurt kan een contract wellicht opzeggen of opschorten. 

    Voor- en nadelen van een bedrijfspand huren

    Om een zo volledig mogelijk beeld te geven kijken we ook nog even naar de voordelen en nadelen van een bedrijfspand huren. 

    Voordelen bedrijfspand huren:

    • Flexibiliteit. De huur is doorgaans sneller opgezegd dan een bedrijfspand is verkocht
    • Kosten van onderhoud. De kosten van onderhoud van een pand zijn doorgaans voor de eigenaar, tenzij andere afspraken zijn gemaakt
    • Eigen vermogen blijft bij jou en kan je inzetten voor andere zaken dan voor onroerend goed

    Nadelen bedrijfspand huren:

    • Je bent niet volledig ‘vrij’. De verhuurder bepaalt de spelregels
    • Je profiteert niet mee van waardestijgingen onroerend goed
    • Bij een langlopend huurcontract ben je minder vrij dan je wellicht zou willen 
    • Je hebt toestemming van de verhuurder nodig voor het aanbrengen van aanpassingen aan het pand

    Je ziet, aan zowel huren als kopen zitten nadelen. Het zal afhangen van je portemonnee, maar ook van je soort bedrijf, of je kiest voor huren of kopen. Verwacht je nog een flinke groei door te maken? Dan is huren wellicht een betere optie. Je houdt vermogen vrij voor het doen van investeringen in je bedrijf zelf en kunt besluiten te kopen als je denkt (voorlopig) te zijn uitgegroeid. 

    Heeft jouw bedrijf bepaalde aanpassingen aan een pand nodig waar je niet onderuit kunt? Dan is kopen meestal de beste, of enig mogelijke, oplossing. 

    Wat komt er kijken bij het kopen van een bedrijfspand

    De aankoop van een bedrijfspand is een belangrijke gebeurtenis. Een goede voorbereiding is dan ook essentieel. Natuurlijk is het heel belangrijk goed op de financiële kant van de zaak te letten, maar er zijn meer zaken die een belangrijke rol spelen. Tijdens de periode van voorbereiding is het dan ook van belang goed na te denken over een aantal zaken:

    • Welke uitstraling moet je bedrijfspand hebben
    • Hoeveel parkeergelegenheid heb je nodig
    • Is er een speciale bereikbaarheid nodig voor bijvoorbeeld leveranciers
    • Wil je een deel van het pand kunnen verhuren voor extra inkomsten
    • Wil je (op termijn) kunnen uitbreiden
    • Hoe lang wil je in het pand blijven (in verband met groei van je bedrijf)

    Heb je alles op een rijtje en een geschikt pand op het oog? Dan is het zaak het pand goed te laten beoordelen. Een bedrijfsmakelaar en bouwkundig expert zijn onmisbaar. 

    Een geschikt pand aankopen

    Heb je, of heeft je aankoopmakelaar een geschikt pand op het oog? Dan is het zaak om een expert in te schakelen die de staat van onderhoud kan beoordelen. Het pand moet worden beoordeeld op technische eisen en ook de gemeente komt er aan te pas. Wat staat er in het bestemmingsplan? Zijn er vergunningen nodig voor jouw bedrijfsactiviteiten en is er misschien sprake van erfpacht?

    Kosten kopen bedrijfspand

    Je zult kosten moeten maken als je een pand aankoopt. Naast de kosten voor de bedrijfsmakelaar en de technisch expert moet er een taxatie komen, ook dat kost geld. Daarnaast moet je waarschijnlijk kosten maken in verband met de financiering en moet er overdrachtsbelasting betaald worden.
    Een financieel adviseur kan je hierbij adviseren en vertellen welke kosten kunnen worden meegefinancierd. Misschien wil je direct verbouwen en ook de kosten daarvan meefinancieren. 

    Naast de eenmalige kosten word je als eigenaar van een bedrijfspand ook geconfronteerd met nieuwe, terugkerende kosten. Denk aan de verzekering voor je bedrijfspand (gebouwenverzekering, inventarisverzekering en andere verzekeringen). 

    Ook krijg je te maken met onroerendezaakbelasting voor eigenaren. 

    Financiële voordelen

    Naast financiële verplichtingen levert een bedrijfspand ook financiële voordelen op. Een bedrijfspand voor commerciële verhuur levert mogelijk investeringsaftrek op. Bovendien hoef je over een pand dat ouder is dan twee jaar geen BTW te betalen. Soms is het overigens voordeliger omdat dat wél te doen; informeer hiernaar bij je financieel adviseur. 

    De overdrachtsbelasting voor de aankoop van een bedrijfspand mag je niet aftrekken als kosten, maar mag je wel optellen bij de waarde van het vastgoed op de balans.

    Wil je meer informatie over het creëren van succes binnen jouw bedrijf of afdeling, vraag dan vrijblijvend informatie aan of download ons gratis e-book ⤵


    Gratis ebook met tips voor bedrijven en afdelingen!

    ✅ Direct gratis in je mailbox
    ✅ Creëer concrete doelen, een betere missie & visie en verbeter je marketing en communicatie inzet
    ✅ Geschreven door de specialisten van Kennisdomein


    Eerste publicatie op: 25 augustus 2023
    Geschreven door: Team Kennisdomein
    Van Kennisdomein
    Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
    Meer informatie

    Aanbevolen artikelen

    Scherm met data
    Over ondernemen
    In het tijdperk van digitalisering en technologische vooruitgang is data het middelpunt geworden voor orga...
    Zwangere vrouw met blond haar
    Over ondernemen
    Je hebt een eigen bedrijf en krijgt een kind. Betekent ZZP en zwanger dat je nu maandenlang zonder inkomen...
    Man met donkere haren en ledlampen
    Over ondernemen
    In een wereld die steeds meer gedreven wordt door commerciële belangen en concurrentie, is het merkenrecht...
    Zakenmensen die bij een diep gat staan
    Over ondernemen
    Het maken van een strategische planning is een must voor elk bedrijf. Zo’n planning gaat over alles wat me...
    Meer artikelen over Over ondernemen