Crypto technologie, wetgeving en trends

In dit blog over crypto technologie, wetgeving en trends vind je informatie over dit populaire onderwerp. Voor veel mensen nog een mistig en onbekend terrein maar voor een steeds grotere groep bijzonder interessant en soms ook bijzonder lucratief. Dit blog is een vervolg op en verdieping van ons eerdere blog over bitcoins en andere coins

Inhoudsopgave

  Lees verder na de afbeelding.

  Crypto technologie, wetgeving en trends

  Wat is crypto

  Voor we de diepte induiken over wetgeving, technologie en andere onderwerpen in relatie tot crypto, leggen we nog even kort uit wat crypto nou eigenlijk is. Crypto is een verzamelnaam voor digitaal geld, oorspronkelijk bedoeld als betaalmiddel voor internetdiensten. Moeilijker verwoord (door de Europese Commissie): crypto is ‘een digitale vertegenwoordiging van een waarde of recht die kan worden verhandeld via een distributed ledger (bijvoorbeeld een blockchain), of vergelijkbare technologie’.

  Hoewel er gesproken wordt over cryptomunten en coins kan je zo’n munt, zoals bijvoorbeeld een euro of een dollar, niet vasthouden of in je portemonnee stoppen. Het gaat puur om virtueel geld dat op een even virtuele bankrekening staat, ook wel wallet genoemd. 

  Wetgeving crypto algemeen

  Als het om wetgeving crypto gaat kunnen we twee dingen onderscheiden: enerzijds het bezit in, gebruik van en handel in crypto en anderzijds de cryptodienstverleners. De Nederlandse wet heeft alleen ten aanzien van die laatste groep regels opgesteld. Bezit en gebruik van crypto is dus toestaan en niet aan regels onderhevig. Wel worden die gebruikers gewezen op de gevaren van handel in cryptomunten. 

  Wetgeving crypto dienstverleners

  In Nederland richt de regelgeving zich vooralsnog dus alleen op cryptodienstverleners. Zij vallen onder het toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB). De reden hiervoor is dat hiermee zaken als witwassen en financiering van terrorisme zoveel mogelijk kunnen worden beperkt en voorkomen. Wil je als dienstverlener binnen de crypto aan de slag in Nederland, dan zul je je bedrijf moeten registreren bij DNB. Om voor registratie in aanmerking te komen moeten er verschillende gegevens worden aangeleverd waaruit blijkt dat het om een betrouwbare onderneming gaat. Zo moet de cryptodienstverlener onder meer aannemelijk maken dat: 

  • Er sprake is van een adequate bedrijfsvoering
  • Er aandacht wordt besteed aan training en opleiding
  • Er aandacht wordt besteed aan integriteitsrisico’s
  • Er beleid is voor klantonderzoek

  Het is in Nederland verboden zonder een registratie bij DNB cryptodiensten aan te bieden. Wil je weten of een bepaald bedrijf is geregistreerd als cryptodienstverlener? Op de website van DNB kan je een online register inzien. 

  Wat betekenen cryptocurrency, wallet en blockchain

  Drie termen die je in relatie tot crypto vaak hoort c.q. leest zijn cryptocurrency, wallet en blockchain. Die termen leggen we hierna dan ook in het kort uit.

  Cryptocurrency

  Cryptocurrency zijn digitale tegoeden, ook wel digitale valuta genoemd. In feite zijn cryptocurrency versleutelde codes, vergelijkbaar met wachtwoorden. De bekendste is op dit moment de bitcoin. 

  Crypto wallet

  Een wallet is het Engelse woord voor portemonnee. Hier kan je, op het internet, je cryptocurrency veilig opbergen. Je kunt het ook zien als een soort bankrekening. 

  Blockchain

  Blockchain is de technologie waarmee cryptocurrency werkt. Als je het woord naar het Nederlands vertaalt krijg je blokketen of blokketting. Het is dan ook vergelijkbaar met een soort ketting van blokjes en wordt ook wel gezien als een database. Een blockchain is een digitaal bestand van opgeslagen gegevens en wanneer het wordt ingezet voor cryptocurrency toont het bijvoorbeeld de transactiegeschiedenis. Bij elke nieuwe transactie volgt een nieuw ‘blokje’ in de keten. Blockchain heeft heel bijzondere beveiligingsfuncties, die andere, gewone, computerbestanden niet hebben. 

  Opmars van crypto

  Na de uitvinding van de Cryptomunt bitcoin (2009), is het aantal cryptocurrency en het aantal gebruikers explosief gestegen. Er bestaan inmiddels tientallen cryptomunten waarin je kunt handelen. Sommige kosten een paar centen, andere duizenden euro’s per stuk. Op de website banken.nl kan je veel lezen over het gebruik en de opmars van crypto. 

  In de relatief korte periode die achter ons ligt (2008-2022) is al een enorme groei in het gebruik van crypto te zien, in de nabije toekomst wordt nog een veel grotere toename verwacht. Sommige voorspellers vergelijken de opmars van de crypto met de opmars van het internet zelf. 

  Naar verwachting zullen tegen 2030 zo’n 1 miljard mensen cryptovaluta bezitten, waaronder ook banken en pensioenfondsen. Eind 2022 beschikten banken wereldwijd over $2,5 miljard aan cryptomunten, overheids- en pensioenfondsen over ongeveer $5 miljard. Durfkapitalisten waren voor maar liefst voor $69 miljard in de crypto gestapt. Toch is hier nog veel ruimte: slechts 0,3% van het wereldwijde privévermogen is belegd in cryptomunten. 

  Wanneer, welke crypto kopen

  Het is natuurlijk de droom van elke belegger: precies weten wanneer je welke belegging moet kopen en voor hoeveel. En weten wanneer je weer uitstapt en je belegging verkoopt. Met winst. 

  Met crypto is dat niet anders. Op het internet vind je dan ook een enorme hoeveelheid websites die je adviseren over cryptomunten. Je vindt analyses over het verleden, voorspellingen voor de toekomst en allerlei adviezen. 

  Grote verschuivingen in waarde

  Crypto is (nog) geen stabiele markt waar je zonder al te veel risico in kunt investeren. Toch heeft juist deze markt een grote aantrekkingskracht op veel mensen. Logisch, want zo’n onrustige markt kan weliswaar leiden tot flinke verliezen, je kunt er ook veel geld verdienen. Een heel interessant voorbeeld is de koers van de bitcoin: in 2015 lag de waarde van deze cryptomunt tussen €135 en €426, in 2021 tussen €28.176 en €59.750. Ook altcoins zijn de afgelopen jaren snel in waarde gestegen, kijk bijvoorbeeld eens naar de Cardano koers.

  Net als bij de handel in ‘gewone’ aandelen is het advies alleen te handelen met geld dat je -voorlopig- niet nodig hebt.   

  Veilig handelen in crypto

  Bij Bitvavo kan je veilig handelen in alle cryptovaluta en ben je zeker van zeer lage handelskosten. Bitvavo is aangemeld bij DNB, heeft veiligheid zeer hoog in het vaandel staan en biedt accountgarantie. Op de site kan je de koersen van 180 digitale valuta volgen. Deze dienstverlener is geschikt voor zowel beginnende beleggers als voor gevorderden en institutionele partijen. 

  Let op

  De informatie op deze pagina mag niet worden beschouwd als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek en investeer nooit meer dan je kunt missen.

  Eerste publicatie op: 3 februari 2023
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Jonge vrouw geeft vakantiegeld uit
  Financiële tips
  Het is mei, de maand waarin veel mensen vakantiegeld krijgen. We schreven al eerder een blog over
  Hangmat aan het strand met zonsondergang
  Financiële tips
  Vakantiegeld bestaat al sinds het begin van de vorige eeuw. Het is een extra bedrag, bovenop je loon en je...
  Stapel met euro munten
  Financiële tips
  Als je -regelmatig-  facturen verstuurt krijg je er vroeg of laat mee te maken: je factuur wordt niet beta...
  Illustratie van een paraplu over een gebouw
  Advertorial
  Ben je ondernemer en denk je aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)? Deze blog licht toe wat de A...
  Meer artikelen over Advertorial