Crypto technologie, wetgeving en trends

In dit blog over crypto technologie, wetgeving en trends vind je informatie over dit populaire onderwerp. Voor veel mensen nog een mistig en onbekend terrein maar voor een steeds grotere groep bijzonder interessant en soms ook bijzonder lucratief. Dit blog is een vervolg op en verdieping van ons eerdere blog over bitcoins en andere coins

Lees verder na de afbeelding.

Crypto technologie, wetgeving en trends

Wat is crypto

Voor we de diepte induiken over wetgeving, technologie en andere onderwerpen in relatie tot crypto, leggen we nog even kort uit wat crypto nou eigenlijk is. Crypto is een verzamelnaam voor digitaal geld, oorspronkelijk bedoeld als betaalmiddel voor internetdiensten. Moeilijker verwoord (door de Europese Commissie): crypto is ‘een digitale vertegenwoordiging van een waarde of recht die kan worden verhandeld via een distributed ledger (bijvoorbeeld een blockchain), of vergelijkbare technologie’.

Hoewel er gesproken wordt over cryptomunten en coins kan je zo’n munt, zoals bijvoorbeeld een euro of een dollar, niet vasthouden of in je portemonnee stoppen. Het gaat puur om virtueel geld dat op een even virtuele bankrekening staat, ook wel wallet genoemd. 

Wetgeving crypto algemeen

Als het om wetgeving crypto gaat kunnen we twee dingen onderscheiden: enerzijds het bezit in, gebruik van en handel in crypto en anderzijds de cryptodienstverleners. De Nederlandse wet heeft alleen ten aanzien van die laatste groep regels opgesteld. Bezit en gebruik van crypto is dus toestaan en niet aan regels onderhevig. Wel worden die gebruikers gewezen op de gevaren van handel in cryptomunten. 

Wetgeving crypto dienstverleners

In Nederland richt de regelgeving zich vooralsnog dus alleen op cryptodienstverleners. Zij vallen onder het toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB). De reden hiervoor is dat hiermee zaken als witwassen en financiering van terrorisme zoveel mogelijk kunnen worden beperkt en voorkomen. Wil je als dienstverlener binnen de crypto aan de slag in Nederland, dan zul je je bedrijf moeten registreren bij DNB. Om voor registratie in aanmerking te komen moeten er verschillende gegevens worden aangeleverd waaruit blijkt dat het om een betrouwbare onderneming gaat. Zo moet de cryptodienstverlener onder meer aannemelijk maken dat: 

  • Er sprake is van een adequate bedrijfsvoering
  • Er aandacht wordt besteed aan training en opleiding
  • Er aandacht wordt besteed aan integriteitsrisico’s
  • Er beleid is voor klantonderzoek

Het is in Nederland verboden zonder een registratie bij DNB cryptodiensten aan te bieden. Wil je weten of een bepaald bedrijf is geregistreerd als cryptodienstverlener? Op de website van DNB kan je een online register inzien. 

Wat betekenen cryptocurrency, wallet en blockchain

Drie termen die je in relatie tot crypto vaak hoort c.q. leest zijn cryptocurrency, wallet en blockchain. Die termen leggen we hierna dan ook in het kort uit.

Cryptocurrency

Cryptocurrency zijn digitale tegoeden, ook wel digitale valuta genoemd. In feite zijn cryptocurrency versleutelde codes, vergelijkbaar met wachtwoorden. De bekendste is op dit moment de bitcoin. 

Crypto wallet

Een wallet is het Engelse woord voor portemonnee. Hier kan je, op het internet, je cryptocurrency veilig opbergen. Je kunt het ook zien als een soort bankrekening. 

Blockchain

Blockchain is de technologie waarmee cryptocurrency werkt. Als je het woord naar het Nederlands vertaalt krijg je blokketen of blokketting. Het is dan ook vergelijkbaar met een soort ketting van blokjes en wordt ook wel gezien als een database. Een blockchain is een digitaal bestand van opgeslagen gegevens en wanneer het wordt ingezet voor cryptocurrency toont het bijvoorbeeld de transactiegeschiedenis. Bij elke nieuwe transactie volgt een nieuw ‘blokje’ in de keten. Blockchain heeft heel bijzondere beveiligingsfuncties, die andere, gewone, computerbestanden niet hebben. 

Opmars van crypto

Na de uitvinding van de Cryptomunt bitcoin (2009), is het aantal cryptocurrency en het aantal gebruikers explosief gestegen. Er bestaan inmiddels tientallen cryptomunten waarin je kunt handelen. Sommige kosten een paar centen, andere duizenden euro’s per stuk. Op de website banken.nl kan je veel lezen over het gebruik en de opmars van crypto. 

In de relatief korte periode die achter ons ligt (2008-2022) is al een enorme groei in het gebruik van crypto te zien, in de nabije toekomst wordt nog een veel grotere toename verwacht. Sommige voorspellers vergelijken de opmars van de crypto met de opmars van het internet zelf. 

Naar verwachting zullen tegen 2030 zo’n 1 miljard mensen cryptovaluta bezitten, waaronder ook banken en pensioenfondsen. Eind 2022 beschikten banken wereldwijd over $2,5 miljard aan cryptomunten, overheids- en pensioenfondsen over ongeveer $5 miljard. Durfkapitalisten waren voor maar liefst voor $69 miljard in de crypto gestapt. Toch is hier nog veel ruimte: slechts 0,3% van het wereldwijde privévermogen is belegd in cryptomunten. 

Wanneer, welke crypto kopen

Het is natuurlijk de droom van elke belegger: precies weten wanneer je welke belegging moet kopen en voor hoeveel. En weten wanneer je weer uitstapt en je belegging verkoopt. Met winst. 

Met crypto is dat niet anders. Op het internet vind je dan ook een enorme hoeveelheid websites die je adviseren over cryptomunten. Je vindt analyses over het verleden, voorspellingen voor de toekomst en allerlei adviezen. 

Grote verschuivingen in waarde

Crypto is (nog) geen stabiele markt waar je zonder al te veel risico in kunt investeren. Toch heeft juist deze markt een grote aantrekkingskracht op veel mensen. Logisch, want zo’n onrustige markt kan weliswaar leiden tot flinke verliezen, je kunt er ook veel geld verdienen. Een heel interessant voorbeeld is de koers van de bitcoin: in 2015 lag de waarde van deze cryptomunt tussen €135 en €426, in 2021 tussen €28.176 en €59.750. Ook altcoins zijn de afgelopen jaren snel in waarde gestegen, kijk bijvoorbeeld eens naar de Cardano koers.

Net als bij de handel in ‘gewone’ aandelen is het advies alleen te handelen met geld dat je -voorlopig- niet nodig hebt.   

Veilig handelen in crypto

Bij Bitvavo kan je veilig handelen in alle cryptovaluta en ben je zeker van zeer lage handelskosten. Bitvavo is aangemeld bij DNB, heeft veiligheid zeer hoog in het vaandel staan en biedt accountgarantie. Op de site kan je de koersen van 180 digitale valuta volgen. Deze dienstverlener is geschikt voor zowel beginnende beleggers als voor gevorderden en institutionele partijen. 

Let op

De informatie op deze pagina mag niet worden beschouwd als financieel advies. Doe altijd zelf goed onderzoek en investeer nooit meer dan je kunt missen.

Team Kennisdomein

Van Kennisdomein
Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
Meer informatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Aanbevolen artikelen

Een boek laten schrijven
Advertorial

09-02-'23

9 februari 2023

Een boek laten schrijven
Veel mensen hebben een verhaal; uit het leven gegrepen of gebaseerd op pure fantasie. Een boek laten schri...
Inzet en nut van juridische vertalingen
Advertorial

30-01-'23

30 januari 2023

Inzet en nut van juridische vertalingen
Dat juridische taal niet altijd gemakkelijk is, weet iedereen. De inzet en nut van juridische vertalingen ...
De werking van datacenters
Advertorial

15-12-'22

15 december 2022

De werking van datacenters
In dit blog vertellen we je meer over de werking van datacenters én over de voordelen van
Bitcoins en andere coins
Financiële tips

22-07-'22

22 juli 2022

Bitcoins en andere coins
We horen er steeds meer over: bitcoins en andere coins. Wat zijn bitcoins eigenlijk, wat kan je er mee? Is...
Meer artikelen over Advertorial

Gratis email updates

Altijd op de hoogte met onze e-mail updates!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.