Bitcoins en andere coins

We horen er steeds meer over: bitcoins en andere coins. Wat zijn bitcoins eigenlijk, wat kan je er mee? Is het veilig om in te handelen en kan je er veel mee winnen of verliezen zijn veel gestelde vragen. In dit blog vertellen we meer over coins, bitcoins en stablecoins. Al deze coins vallen onder de noemer crypto’s

Inhoudsopgave

  Lees verder na de afbeelding.

  Bitcoin in een boom gegraveerd

  © Kennisdomein

  Wat is een bitcoin

  Een bitcoin is een virtuele munt. De munt bestaat dus niet echt. Je kunt bijvoorbeeld een bitcoin niet vasthouden, in je portemonnee stoppen of aan iemand overhandigen. Toch kan je met bitcoins dingen kopen of de coins weggeven. De bitcoin is in feite een computercode en je bewaart hem in een eveneens virtuele portemonnee: de wallet.  

  Deze virtuele munt is al in 2008 bedacht, door Satoshi Nakamoto. Hij was of is een programmeur of een groep van programmeurs. Tot op de dag van vandaag is niet bekend wie dit is of zijn geweest.  Een jaar later, in 2009, vond de eerste bitcoin-transactie plaats: 10.000 bitcoins voor een pizza. 

  De waarde van de bitcoin is nu wel heel anders!

  Waardestijging van de bitcoin

  Sinds 2008 is de bitcoin enorm in waarde gestegen. Ten eerste als gevolg van de aanhoudend lage rente. Mensen, ook ondernemers, zijn op zoek naar alternatieven om geld te verdienen. Bitcoins leken daar een geschikt middel voor. Weliswaar kleven er meer risico’s aan dan aan handelen in ‘gewoon’ geld, het kan óók meer opleveren. Zeker nu spaargeld niks oplevert en je er soms zelfs voor moet betalen. De bitcoin had nog een ander effect: er ontstonden afgeleide beleggingsproducten die aan de virtuele munt zijn gekoppeld. Als dat écht en op grote schaal gaat gebeuren dan komt handelen in bitcoins en aanverwante producten voor het brede beleggerspubliek binnen handbereik. 

  Schaarste = grotere waarde

  Een andere reden voor de grote opmars van de bitcoin is de schaarste ervan. Toen in 2008 de bitcoin werd bedacht, werd bepaald dat er maximaal 21 miljoen van mochten worden ontwikkeld. Dit schept direct aan afgebakend gebied en inmiddels staat de teller al op 16,7 miljoen. Wil je bitcoins hebben, dan zul je dus snel moeten zijn. Mede hierdoor vliegt de prijs van de bitcoin omhoog. 

  Doen of niet doen?

  De bitcoin heeft een enorme waardestijging laten zien, op enig moment maar liefst 1000%! Op een gegeven moment was de waarde van deze munt 10.000 dollar. Voor één bitcoin. En dan te bedenken dat bij de start in 2008/2009 nog 10.000 bitcoins werden betaald voor een pizza. Je hebt dus een periode goed kunnen verdienen aan deze coins, je kon er rijk mee worden. Op het moment dat de bitcoin 10.000 dollar waard was de totale marktwaarde van de coin hoger dan de waarde van het Amerikaanse IBM. Een IT-bedrijf waar wereldwijd meer dan 385.000 mensen werken. Maar de bitcoin zou nog aanzienlijk meer gaan stijgen. 

  Waarde bitcoin afgelopen jaren

  Om je een indruk te geven van de grote waardeverschillen van de bitcoin, hieronder een overzicht van de koersen van de afgelopen jaren:

  JaarLaagHoog
  2021€ 28.176€ 59.750
  2020€ 5.409€ 22.383
  2019€ 2.928€ 12.223
  2018€ 2.775€ 15.249
  2017€ 707€ 16.727
  2016€ 314€ 937
  2015€ 135€ 426

  In 2021 was de hoogste koers bitcoin €59,750 (!). Ten tijde van het schrijven van dit blog (juli 2022) staat de bitcoin rond de €22.465. 

  Grote verschuivingen binnen een jaar zijn nog tot daar aan toe, de bitcoin kan ook in kortere tijd grote prijsverschillen laten zien. 

  Is handelen in bitcoin veilig

  We kunnen er kort over zijn: handelen in bitcoin is niet bepaald veilig. Om te beginnen fluctueert de koers enorm, je kunt dus in korte tijd veel geld verliezen. Natuurlijk kan je in korte tijd ook veel geld verdienen. Het is dus je eigen keuze of je dat risico wilt nemen. 

  Er is nog een reden waarom handel in deze munt niet erg veilig is. Bitcoins worden niet uitgegeven door de centrale bank of door een erkende uitgever van elektronisch geld. Daardoor valt deze virtuele munt niet onder enig toezicht. Loopt er iets fout, dan kan je alles kwijtraken. Dat geldt ook voor problemen met je digitale wallet of een account op een handelsplatform. Als je wordt gehackt, is er niemand waar je verhaal kunt halen. Tenslotte is (handel in) de munt ook aantrekkelijk voor oplichters. Kijk dus uit waar je bitcoins koopt.

  Andere coins

  Naast de bitcoin zijn er nog tal van andere coins. Ze worden ook crypto’s genoemd. Bekende coins zijn -naast de bitcoin- ether, litecoin en ripple. Er zijn overigens inmiddels honderden coins. Wil je weten welke en ook de koersen volgen dan zijn er verschillende platforms op internet waar je dat kunt doen. Is de bitcoin te duur voor jou (en dat begrijpen we met de huidige koers van meer dan €22.000), dan zijn er ook goedkopere coins waarin je kunt handelen. 

  Wat coins, of crypto’s, gemeen hebben is dat het allemaal om virtueel geld gaat. Je krijgt dus geen biljet of munt te zien en ook niet in je hand of portemonnee. Toch is het doel van crypto’s er een normaal en gangbaar betaalmiddel van te maken. Tot op heden is dat lastig omdat ook eenvoudige transacties, bijvoorbeeld voor de aankoop van een drankje, teveel tijd kosten. 

  Stablecoins

  Stablecoins zijn crypto’s die qua waarde zijn gekoppeld aan andere waardes. Bijvoorbeeld aan de waarde van goud of aan die van andere valuta. Ook hier is het doel een gangbaar betaalmiddel op de markt te brengen. Facebook heeft daartoe bijvoorbeeld crypto libra gelanceerd. 

  Nog wat voordelen en nadelen van crypto’s

  Een aantal nadelen van (handelen in) crypto’s hebben we al genoemd: de grote koersverschillen en daarmee gepaard gaande risico’s is de belangrijkste. Ook belangrijk: het ontbreken van toezicht. Nog een nadeel: De toegankelijkheid van de coin maakt dat deze gevoelig is voor illegaal gebruik, belastingontduiking en privacyschending. 

  De ECB (Europese Centrale Bank) en DNB (De Nederlandse Bank) onderzoeken of een digitale munt van verschillende centrale banken mogelijk is.

  Het gebruik van contant geld is uit. Sommige mensen of bedrijven vinden om die reden de opkomst van de crypto interessant. 

  Veel crypto’s werken met blockchain-technologie. Een techniek waarmee gebruikers digitale transacties gezamenlijk kunnen bijhouden, zonder dat er een bank of een notaris aan te pas komt. Dit kan een voordeel zijn en snelheid bevorderen.
  Een blockchain bestaat uit honderden computers over de hele wereld die elke wijziging in de database controleren. Het hacken van deze technologie is vrijwel onmogelijk. Dit is voor sommige gebruikers van crypto’s een reden om er op te vertrouwen. 

  Eerste publicatie op: 22 juli 2022
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Hangmat aan het strand met zonsondergang
  Financiële tips
  Vakantiegeld bestaat al sinds het begin van de vorige eeuw. Het is een extra bedrag, bovenop je loon en je...
  Stapel met euro munten
  Financiële tips
  Als je -regelmatig-  facturen verstuurt krijg je er vroeg of laat mee te maken: je factuur wordt niet beta...
  Crypto technologie, wetgeving en trends
  Advertorial
  In dit blog over crypto technologie, wetgeving en trends vind je informatie over dit populaire onderwerp. ...
  Kindgebonden budget
  Financiële tips
  Extra geld van de overheid voor de opvoeding en verzorging van je kind, dat is het kindgebonden budget. He...
  Meer artikelen over Financiële tips