De afkomst van leer

Wanneer je leren schoenen, kleding of een bankstel koopt, sta je misschien niet zo stil bij de afkomst van leer. Veel mensen denken dat leer een afvalproduct is uit de bio-industrie en dat al het leer wat in Nederland te koop is afkomstig is van koeien. Dit is niet helemaal het geval. Het leer wat in Nederland gekocht kan worden is onder andere afkomstig van: koeien, krokodillen, paarden, schapen, geiten, varkens, struisvogels, hert, slangen, kameel en zelfs honden en katten. Dit komt omdat leer veelal niet of niet goed gelabeld wordt door bedrijven en landen die deze huiden exporteren. In het algemeen is er zeer weinig transparantie binnen de leerindustrie, waardoor het zeker kan voorkomen dat schoen verkocht wordt als kalfsleer, maar eigenlijk kattenleer is. Er is dus zeer veel leer in omloop waarvan niemand precies weet van welk dier het is geweest, hoe het productieproces is verlopen en welke chemicaliën er gebruikt zijn. Het eindproduct zoals misschien jouw leren portemonnee kan dus ook van hond gemaakt zijn. 70% van het geïmporteerde leer in Nederland is afkomstig uit China.

Lees verder na de afbeelding.

De afkomst van leer

Leer is geen bijproduct

Wat veel mensen nog veel te vaak denken, is dat leer een bijproduct is uit vleesindustrie. Echter blijkt dit niet het geval te zijn. Een gedeelte van het leer is wel afkomstig van de slacht voor het vlees. Maar er zijn er ook leersoorten waarvan de dieren geen goed vlees geven of waarvan vlees een bijproduct is. Hierdoor worden deze dieren dus echt enkel en alleen voor de vacht of huid gefokt. Er zijn complete leer-boerderijen die enkel de dieren houden voor hun huiden. Wat dat betreft kun je het dragen van leer een op een vergelijken met het dragen van bont. 

Nertsenfokkerij

De maatschappelijke verontwaardiging over de nertsenfokkerij is groot nu blijkt dat er miljoenen nertsen in kleine hokjes gevangen gehouden worden in Nederland. Veel Nederlanders wisten niet dat dit in ons land gebeurde. De dieren zitten in kleine hokjes eigenlijk te wachten tot ze vergast gaan worden voor hun huid. Op dit moment (september 2020) zijn en worden er nertsen vergast in verband met corona-besmettingen. Het blijkt dat nertsen besmet kunnen raken met het coronavirus en dat de nertsen ook weer mensen kunnen besmetten. Veel Nederlanders vragen zich nu ineens hardop af of het ethisch wel verantwoord is om een dier te fokken enkel voor de huid. Maar natuurlijk is dit niet veel anders dan het fokken en doden van dieren voor vlees of een paar nieuwe schoenen van krokodillen- of kalfsleer. Mede door het kopen van leren producten, wordt deels de bio-industrie in stand gehouden. Dit omdat de boer geld verdient met de verkoop van de huiden. 

Leer is schadelijk voor mens, dier en milieu

Wat veel mensen vaak ook niet weten is dat gelooid leer niet biologisch afbreekbaar is. Leer vergaat dus niet na verloop van tijd. Wanneer het leer niet gelooid zou worden, dan zou de huid binnen de kortste keren gaan rotten, stinken en vergaan. Het niet biologisch afbreekbaar zijn van het product houdt in dat het altijd blijft bestaan, tenzij je het op hoge temperatuur verbrandt. Leer bevat daarbij zeer veel schadelijke stoffen. Deze schadelijke zijn bijvoorbeeld chroom, cyanide en koolteer. Deze stoffen worden gebruikt bij het proces van het leerlooien. Omdat het looien van leer veelal in landen zoals China en India plaatsvinden, en daar de regels met betrekking tot arbeidsomstandigheden en milieu niet zo streng zijn of niet gecontroleerd worden, is er totaal geen toezicht op deze praktijken. Bedrijven die het leer looien, lozen in bijvoorbeeld Bangladesh dagelijks zo’n 50 ton afvalwater in de Buriganga rivier. Deze rivier dient als levensader voor de lokale bevolking. Mensen wassen zich in deze rivier en wonen aan deze rivier. Veel mensen worden ernstig ziek. Het geloosde afvalwater bevat niet alleen heel veel chemicaliën, maar ook verf, olie, bloed, vet, vlees en haar. De medewerkers van de looierijen, waaronder veel kinderen, werken in deze fabrieken veelal zonder beschermende kleding en materialen. Hierdoor krijgen de kinderen en volwassenen ook enorme gezondheidsproblemen. Vaak zitten deze leerlooierijen ook nog eens op plekken waar de lokale bevolking geen toegang heeft tot schoon drinkwater. 90% van alle werknemers uit looierijen sterven voordat ze 50 jaar hebben kunnen worden. 

Tuigleer

Een van onze lezers vroeg Kennisdomein een alinea toe te voegen over tuigleer. Aan dat verzoek voldoen we natuurlijk graag!

Wat is tuigleer? Zoals het woord al doet vermoeden gaat het om leer dat vroeger vooral werd gebruikt voor het maken van tuigen waarmee dieren konden worden geleid. Bijvoorbeeld voor hondenriemen of het hoofdstel voor een paard. Daarnaast werd tuigleer ook gemaakt voor het aandrijven van machines, bijvoorbeeld voor aandrijfriemen. 

Tuigleer wordt gemaakt van de dikste stukken huid van volwassen runderen. Het is doorgaans dikker en stugger dan normaal gelooid leer want tuigleer wordt geheel plantaardig gelooid! Het is zeer elastisch en ook scheurvast waardoor tuigleer bij goed onderhoud een lange levensduur heeft. 

Tuigleer is iets vettig en te herkennen aan de blanke kleur. Tegenwoordig is deze soort leer ook in allerlei kleurvarianten te koop. 

Enkele hedendaagse toepassingen van tuigleer:

 • Riemen
 • Handgrepen
 • Plankendragers/schappendragers
 • Labels
 • Schedes voor zwaarden en messen
 • Tassen
 • Portemonnees

Het looien van tuigleer, op plantaardige basis, is een ambachtelijk proces dat meerdere weken in beslag neemt. De dikte van tuigleer loopt uiteen van 1,3 tot 4 mm.

Alternatieven voor leer

Leer gaat lang mee. Dat is zeker wel een voordeel van leer. Veel mensen vinden leer ook mooi en ook dat kan natuurlijk zo zijn. Echter kan men zich afvragen of deze twee zaken opwegen tegen de vele nadelen wat leer met zich meebrengt. Denkend aan de afkomst van leer en het leed bij de leerlooiers, de lozing van schadelijke stoffen in het milieu en het dierenleed wat met de leerindustrie gepaard gaat. Daarbij komt dat er tegenwoordig veel alternatieven voor leer zijn. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan: 

 • Druivenleer
 • Appelleer
 • Ananasleer
 • Paddenstoelleer 

Een zeer groot bijkomend voordeel van deze nieuwe leersoorten is dat ze het uiterlijk hebben van echt leer, maar wel biologisch afbreekbaar zijn. Er worden al bankstellen, schoenen, tassen en nog veel meer producten gemaakt van deze nieuwe soorten leer. 

Veelgestelde vragen

Leer is gelabeld toch?

Vaak zie je wel een label op het leer zitten van een land waar het product vandaan komt. Dit label betekent dat het leren product in dat land gelooid of verwerkt is tot eindproduct. Het label zegt dus niets over het land van herkomst van de huid en al helemaal niet van welk dier de huid afkomstig is. Dus ‘made in Italy’ betekent niet dat de huid uit Italië komt en je product dus zonder leed is geproduceerd. 

Is leer duurzaam?

Voor een huid moet een dier eerst geboren worden en groeien. Dit kost voedsel en water en dieren stoot veel methaan en co2 uit. Ook tijdens de slacht en het looien van het leer worden er enorme hoeveelheden water gebruikt en vervuild water geloosd. Tel daarbij de vervuiling van het milieu op door het gebruik van chemicaliën tijdens het looien en het verven van het leer, het leed wat gepaard gaat bij de dieren maar ook zeker bij de mensen, dan kan met zekerheid gesteld worden dat leer alles behalve duurzaam is, ondanks het feit dat leer wel lang mee kan gaat. 

Worden dieren levend gevild?

Recent zijn er weer beelden opgedoken van krokodillenfarms waar de dieren zonder verdoving levend gevild worden voor hun huid. Deze huiveringwekkende gebeurtenissen spelen niet alleen bij krokodillen. Ook honden en katten in bijvoorbeeld China worden levend gevild. Dieren zijn altijd overgeleverd aan de grillen van de mens. Het doden van de dieren voor de huid gebeurt zeer vaak zonder verdoving. Veelal zijn de medewerkers niet goed opgeleid om een dier te slachten en snijden ze met botte messen de hals van een dier door. In India worden bijvoorbeeld de staarten van koeien gebroken om ze door te laten lopen of wordt er bijtende stof in de ogen gesmeerd om ze te desoriënteren. 

Hoeveel dieren worden er per jaar gedood voor leer?

PETA berekend dat er om en nabij de 1 miljard dieren per jaar gedood worden voor de leerindustrie . 

Lange transporten

Veel dieren worden door middel van lange transporten over de hele wereld verscheept. Tijdens deze transporten krijgen de dieren vrijwel nooit eten en drinken en staan er zwangere dieren op transport. Deze transporten gebeuren veel via schepen. Gewonde of dode dieren worden vaak illegaal en zonder verdoving geslacht of overboord gegooid.

Moet ik al mijn leer wegdoen?

Wanneer je niet meer bij wil dragen aan de leerindustrie, dan hoef je niet direct al je leren producten weg te gooien of weg te geven. Gebruik het gewoon op, want het leed is nu toch al geleden. Pas wanneer je iets nieuws aan gaat schaffen, bedenk dan dat er veel alternatieven bestaan waar geen leed aan kleeft en wat nog duurzamer is ook. Wanneer je denkt dat het product nu toch ook al in de winkel ligt, bedenk dan dat wanneer niemand het product koopt, het ook niet meer gemaakt zal worden. 

Gebruikte bron bij het schrijven van dit blog: https://www.peta.org

Team Kennisdomein

Van Kennisdomein
Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
Meer informatie

Reacties

 1. E. Konings schreef:

  Beste mevrouw/ meneer,

  Graag zou ik na het lezen van uw website met informatie over leer iets willen toevoegen.

  Dat er ook plantaardig gelooid leer zgn. Tuigleer bestaat. Dit ontbreekt. Wilt u dit toevoegen? Waarschuwen voor dierenleed is een goede zaak. Toch zijn er ook betere keuzes binnen leren producten. Ik zou het waarderen als u dit ook noemt. Zodat als mensen toch kiezen voor leer, dit een betere keuze oplevert.

  Vriendelijk dank

  1. Chadli Hachani schreef:

   Beste Esther,

   Bedankt voor uw reactie. We gaan de blog binnenkort aanvullen met uw input. Bedankt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Aanbevolen artikelen

Hooikoorts
Maatschappelijke onderwerpen

14-01-'23

14 januari 2023

Hooikoorts
Een lastig fenomeen, hooikoorts. Constant een loopneus, veel snuiten, tranende ogen en vaak niezen. In hef...
Het RS virus
Maatschappelijke onderwerpen

10-01-'23

10 januari 2023

Het RS-virus
We horen de laatste tijd (eind 2022-begin 2023) veel over het RS-virus. De ziekenhuizen liggen vol met ern...
Algoritmen
Maatschappelijke onderwerpen

26-12-'22

26 december 2022

Algoritmen
Een algoritme is een stappenplan dat wordt gebruikt om een bepaald doel te bereiken. Het is een reeks stap...
Robotica en robots
Producten kopen

23-12-'22

23 december 2022

Robotica en robots
Robotica houdt zich bezig met het ontwerp, de bouw, de werking en het gebruik van robots. Dit zijn automat...
Meer artikelen over Maatschappelijke onderwerpen

Gratis email updates

Altijd op de hoogte met onze e-mail updates!
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.