Europese Unie, wat is het en wat doen ze

De laatste tijd wordt er veel gesproken over de Europese Unie (EU). Logisch als je kijkt wat er momenteel allemaal speelt in Europa, en daarbuiten. Belangrijkste punten van dit moment zijn de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de polarisatie tussen rechts en links, veelal als gevolg van de problematiek rondom migratie en klimaatverandering. Daarbij is er recent (juni 2024) gestemd voor de leden van de EU. 

Inhoudsopgave

  Europese Unie, zetelverdeling

  De EU is een parlement dat op dit moment (2024-2029) 720 zetels heeft, inclusief de voorzitter. Elk deelnemend land, momenteel 27, krijgt naar rato (bevolkingsgrootte per land) een aantal van die zetels. Nederland heeft volgens de zetelverdeling recht op 31 zetels.
  Elk deelnemend land voert campagne voor de EU. Dat doen de eigen, nationale politieke partijen. Degene die uiteindelijk een zetel krijgt in de EU is vrijwel altijd lid van een Europese politieke partij. De meeste nationale partijen zijn overigens aangesloten bij een Europese politieke partij. 

  Voorbeelden: 

  • CDA Europese Volkspartij (EVP)
  • VVD Partij van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE)
  • PVV Identiteit en Democratie Partij (ID)
  • GroenLinks Europese Groene Partij (EGP)

  Lees verder na de afbeelding.

  Vlag Europese unie

  Wat zijn de taken van de EU

  De Europese Unie heeft een paar uiterst belangrijke taken: het bevorderen van de vrede en veiligheid en het eerbiedigen van de grondrechten en fundamentele vrijheden. Daarnaast spelen er allerlei zaken waarbij vaak meerdere landen zijn betrokken. Bijvoorbeeld het onderhoud van een internationale treinverbinding, een rivier of zeeën waaraan meerdere landen grenzen. 

  De Europese Unie voert een gemeenschappelijk beleid op allerlei gebieden, waaronder: 

  • Landbouw en visserij
  • Vrije handel tussen de EU-lidstaten
  • Handelspolitiek
  • Ontwikkelingsbeleid
  • Milieu
  • Hulpverlening bij natuurrampen

  Waarom is Europese samenwerking belangrijk

  In deze moderne tijd reizen mensen heel gemakkelijk over de aarde. Je belangen liggen al heel lang niet meer alleen in je buurt of zelfs in je land. We reizen niet alleen fysiek (reken ook handel en dergelijke mee), ook digitaal ligt de wereld voor ons open. Deze grote vrijheid brengt echter ook nieuwe gevaren met zich mee. Het bevorderen van vrede en stabiliteit in de wereld, en in de EU in het bijzonder, is een belangrijke taak van de Europese Unie. In 2012 won de EU de Nobelprijs voor de Vrede. 

  Het gemeenschappelijk buitenlands beleid van de EU is bedoeld om conflicten op te lossen en wederzijds begrip te kweken. Democratie en eerbiediging van de internationale regels spelen daarbij een belangrijke rol. 

  Tegenstanders van de EU

  Naast de voordelen van het lidmaatschap van de EU (vrede, welvaart, oplossen van grensoverschrijdende problemen, subsidies etc.), zijn er ook een aantal nadelen verbonden aan het lidmaatschap. 

  Nadelen lidmaatschap EU:

  • Kosten van het lidmaatschap; Nederland betaalde in 2020 bijna 9 miljard aan de EU (waarvan een deel ook weer terugvloeide naar ons land)
  • Verlies van soevereiniteit; De deelnemende lidstaten zijn niet meer voor 100% vrij in het nemen van bepaalde beslissingen. Nederland mag bijvoorbeeld het financieringstekort niet verder laten oplopen dan is afgesproken
  • Controle munteenheid; De lidstaten hebben niet meer de controle over de eigen munt. Zo kan deze niet zomaar worden gedevalueerd om zo de concurrentiekracht te versterken. Wel is het zo dat ook zonder EU-lidmaatschap deze beperkingen een rol spelen. Het Nederlandse Monetaire beleid is sowieso gekoppeld aan die van andere landen, vooral aan die van Duitsland. 
  Eerste publicatie op: 24 juni 2024
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  PVV - Geert Wilders
  Maatschappelijke onderwerpen
  De PVV van Geert Wilders heeft in november 2023 een overweldigend aantal stemmen bij de
  Triage - slachtoffer wordt snel beoordeeld
  Maatschappelijke onderwerpen
  Tijdens de
  Maatschappelijk werker met cliënt
  Maatschappelijke onderwerpen
  Duik met ons in de fascinerende wereld van maatschappelijk werk. Deze blog belicht de brede reikwijdte van...
  Voetbal in het gras
  Maatschappelijke onderwerpen
  Van de achterbuurten tot de grootste stadions; voetbal is universeel. In deze blog duiken we dieper in de ...
  Meer artikelen over Maatschappelijke onderwerpen