De PVV van Geert Wilders

De PVV van Geert Wilders heeft in november 2023 een overweldigend aantal stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen gekregen. Daarom vertellen we je in dit blog meer over deze politieke partij en over Geert Wilders. Hoewel er veel mensen vóór de PVV kiezen, zijn er minstens zoveel mensen die faliekant tegen deze politieke partij zijn. Andere partijen weigerden in het verleden samen te werken met de PVV en er vinden na de verkiezingen van november 2023 zelfs demonstraties tegen de partij plaats. 

Inhoudsopgave

  Wie is Geert Wilders

  Geert Wilders is geboren in september 1963 en nu, eind 2023, dus 60 jaar oud. Zijn politieke carrière begon met zijn lidmaatschap van de VVD, in 1989. In 1998 werd hij Tweede Kamerlid voor deze partij. Wist je dat Wilders in deze periode de mentor was van Mark Rutte?
  In 2004 verliet Wilders de VVD omdat hij het niet eens was met de partijkoers. Hij bleef wel Tweede Kamerlid, namens de Groep Wilders. In 2005 richtte hij zijn eigen partij op: De Partij Voor de Vrijheid, de PVV dus. In 2006 kwam de PVV met negen zetels in de Tweede Kamer. 

  Lees verder na de afbeelding.

  PVV - Geert Wilders

  Afbeelding van: tweedekamer.nl/kamerleden_en_commissies

  De PVV

  De Partij Voor de Vrijheid wordt gezien als een radicaal-rechtse Nederlandse politieke partij met een nationalistische signatuur. Wat betekent dat?

  Radicaal-rechts, ook wel extreemrechts of ultrarechts, gaat over politieke opvattingen aan de uiterst rechterzijde van het politiek spectrum. Nationalisme (eigen volk centraal stellen) is dan weer een ideologisch kenmerk van radicaal-rechts. 

  De PVV is een vereniging maar kent geen leden. Dit in tegenstelling tot andere politieke partijen. Je kunt niet lid worden van de PVV maar je wel aanmelden als vrijwilliger. 

  Wilders is partijleider, partijvoorzitter en fractievoorzitter van de PVV. Zijn keus om geen andere leden toe te laten verklaart hij door te stellen dat er op deze manier geen onenigheid kan ontstaan tussen partijleden. 

  Waarom weerstand tegen de PVV

  In de samenleving is veel weerstand tegen de PVV en tegen Geert Wilders. Dit is het gevolg van de standpunten die deze politieke partij inneemt en van de uitspraken die Wilders in het verleden heeft gedaan. Het is meerdere keren tot een rechtszaak gekomen. Zo is Wilders in 2010 en 2011 (hoger beroep) vrijgesproken. In een strafzaak werd hij veroordeeld voor groepsbelediging. 

  Standpunten van de PVV

  Kernpunt voor de PVV is, sinds de oprichting, de afkeer van de islam. Wilders vindt dat Nederland geen islamitisch land is en er daarom geen islamitische scholen, korans en moskeeën in Nederland moeten zijn. Dit standpunt is echter in strijd met de Grondwet waarin vrijheid van godsdienst en onderwijs wordt gegarandeerd.
  Verder vindt Wilders dat er een asielstop moet komen, de grenzen worden gesloten voor migranten en voor mensen die een veilig heenkomen zoeken uit landen waar oorlog is. De instroom van buitenlandse studenten en arbeidsmigratie moet worden beperkt. 

  Andere belangrijke standpunten van de PVV (2023):

  • BTW op boodschappen naar 0%
  • Afschaffen eigen risico in de zorg
  • Minimumloon verhogen
  • Sociale huur verlagen
  • AOW-leeftijd terug naar 65 jaar
  • Gevangenisstraffen omhoog
  • Meer agenten (10.000)
  • Tandarts in het basispakket
  • Meer verpleeghuizen

  Wilders en het klimaat

  Geert Wilders is een zogenaamde ‘klimaatontkenner’. Naar zijn mening worden we ten onrechte gewaarschuwd voor grote, wereldwijde problemen als gevolg van klimaatverandering. Wilders vindt dit onzin en noemt de zorgen om het klimaat een linkse hobby. Hij is van mening dat geen van de voorspelde rampen is uitgekomen. 

  Klimaatwetenschappers waarschuwen landen dat hard ingrijpen nodig is, Wilders ontkent dat. Hij wilde de transitie naar schone energie stoppen en is niet voor windturbines en zonneparken maar voor kolen- en gascentrales en voor gas- en oliewinning op de Noordzee. Ook wil hij een dikke streep zetten door het VN-klimaatakkoord. 

  Kan Wilders de klimaatplannen stoppen?

  Nee, Wilders kan de klimaatplannen niet zomaar stoppen, ook niet als hij in de regering komt. Er zijn in het verleden afspraken gemaakt waar hij niet zomaar onderuit kan. Wat wel kan, is dat Wilders het klimaatbeleid vertraagt. Vraag is of hem dat lukt want veel mensen, en bedrijven, zijn inmiddels van mening dat de zorg voor onze planeet en daarmee het klimaat van het allergrootste belang is. De meeste politieke partijen vinden dan ook dat de klimaatproblematiek om een oplossing vraagt en beslissingen in de Tweede Kamer zullen daarom naar verwachting toch leiden tot voortzetting van de bestaande plannen. 

  Wilders en de natuur

  Net als de natuurproblematiek vindt Wilders dat ook de stikstofregels van tafel moeten. De algemene zorgen om de natuur vindt hij bangmakerij. Wetenschappers hebben echter aangetoond dat het er slecht voorstaat met onze natuur als gevolg van de veel te hoge stikstofuitstoot. Dit is onder andere slecht voor de bossen, flora en fauna in Nederland en voor onze watervoorziening. Wilders wil dat Schiphol moet kunnen uitbreiden en de maximumsnelheid op snelwegen wordt verhoogd naar 140 km/u.

  Kan Wilders het stikstofbeleid stoppen?

  Net als het klimaatbeleid is er op het gebied van stikstof van alles geregeld en afgesproken. Zo moet Nederland zich, net als de andere EU-landen, houden aan de Europese Habitatrichtlijn. Deze richtlijn schrijft voor hoeveel natuur een land moet beschermen om de biologische biodiversiteit in Europa in stand te houden, en deze niet mag laten verslechteren. Dit betekent dat we de stikstofuitstoot tot 2030 enorm moeten reduceren. Aan deze verplichting moet Nederland zich houden, óók als Wilders in de regering zit. 

  Hoe betaalt Wilders zijn plannen voor Nederland

  Sommige standpunten van de PVV zijn voor veel mensen aantrekkelijk. Wie wil nou niet minder betalen voor de boodschappen en de huur, een hoger loon, meer verpleeghuizen en de tandarts weer in het basispakket? Dit soort maatregelen moeten echter ook worden betaald. Dat geld moet ergens anders worden weggehaald. 

  Wilders wil zijn plannen financieren door onder meer:

  • Afschaffen van de NPO
  • Schrappen van subsidies voor kunst en cultuur
  • Stoppen met ontwikkelingssamenwerking
  • Geen geld meer naar de Europese Unie
  • Stoppen met financieren van klimaatplannen
  • Stoppen met financieren van oplossingen ten aanzien van de stikstofproblematiek
  • Gelden die vrijkomen als gevolg van de asielstop

  Een paar uitspraken van Geert Wilders

  Geert Wilders staat bekend om zijn scherpe tong en harde uitspraken. Hieronder hebben we er een paar voor je op een rijtje gezet:

  • Kopvoddentaks; voorstel om op het dragen van een hoofddoel belasting te heffen
  • Minder Marokkanen
  • Veroordeelde terrorist die in de Kamer loopt (over Soumaya Sahla)
  • Ik ga er als eerste met cement en stenen heen om die moskeeën dicht te metselen
  • Ik zaai geen haat, dat doet de Koran
  • Het rechtssysteem in Noord-Korea is nog beter dan dat in Nederland
  • We verkopen ons land aan de duivel die Mohammed heet, en niemand doet er iets aan

  Gebruikte bronnen

  – citaten.net/quotes/van-geert_wilders.html
  – businessinsider.nl/geen-immigratie-veiligheid-op-straat-pvv-standpunten-winnaar-verkiezingen-2023/
  – greenpeace.org/nl/natuur/61538/wat-betekent-de-winst-van-wilders-voor-het-klimaat-2/

  Eerste publicatie op: 28 november 2023
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Vlag Europese unie
  Maatschappelijke onderwerpen
  De laatste tijd wordt er veel gesproken over de Europese Unie (EU). Logisch als je kijkt wat er momenteel ...
  Triage - slachtoffer wordt snel beoordeeld
  Maatschappelijke onderwerpen
  Tijdens de
  Maatschappelijk werker met cliënt
  Maatschappelijke onderwerpen
  Duik met ons in de fascinerende wereld van maatschappelijk werk. Deze blog belicht de brede reikwijdte van...
  Voetbal in het gras
  Maatschappelijke onderwerpen
  Van de achterbuurten tot de grootste stadions; voetbal is universeel. In deze blog duiken we dieper in de ...
  Meer artikelen over Maatschappelijke onderwerpen