Verder studeren na je hbo-diploma

Een hbo-diploma is een geweldige start op de arbeidsmarkt. Met zo’n diploma op zak openen zich vele deuren voor je maar je merkt waarschijnlijk al snel dat het loont om nog wat door te leren. Bijvoorbeeld door je kennis te verdiepen of te verbreden of door specifieke vaardigheden binnen een vakgebied te krijgen. Ook je persoonlijke ontwikkeling speelt een rol. Misschien wil je leren leiding geven of assertiever worden. Er zijn gelukkig heel veel trainingen en opleidingen die je in staat stellen precies dat beetje (veel) meer te krijgen dat jou helpt in je carrière. 

Inhoudsopgave

  Bepalen wat je wil

  Dat is de sleutel tot succes: goed voor ogen hebben wat je wil bereiken. Daarnaast is het ook slim om te weten waar je zwakkere punten liggen; die kan je dan verder ontwikkelen en versterken. En hoeveel puf heb je nog voor een nieuwe studie? Wil je een training van een paar dagen doen of lijkt een volwaardige post-hbo je ook wel iets? 

  Het is in ieder geval belangrijk je eigen doelen en motivatie te kennen. Dan kan je namelijk echt een weloverwogen keuze maken én de kans dat je je vervolgopleiding succesvol kunt afronden is veel groter. Vergeet ook niet dat je plezier wil hebben in wat je doet.
  Wil je inspiratie opdoen dan kan je eens kijken bij de vele mogelijkheden voor Post-HBO opleidingen van Inzicht

  Lees verder na de afbeelding.

  Jongen is aan het leren

  Markttrends 

  Doen wat je graag wil doen en leuk vindt is één ding, het is ook belangrijk dat je weet wat er nodig is op de arbeidsmarkt. Je wil immers straks wel een fijne, goede werkplek hebben. Het is daarom bij het kiezen van een vervolgopleiding belangrijk om rekening te houden met de toekomstige trends in de arbeidsmarkt. Sommige sectoren groeien snel, terwijl andere verzadigd raken of krimpen. Dan zijn er ook studiegebieden die in verschillende sectoren steeds meer nodig zijn, zoals gespecialiseerde kennis in ontwikkeling van bedrijfsprocessen.

  Onderzoek naar toekomstige trends kan je helpen een studiegebied te kiezen met een sterke vraag naar gespecialiseerde kennis en vaardigheden.

  Een voorbeeld: procesverbetering is een hot item, ook in de toekomst. Heb je daar interesse in, dan is het leren beheersen van de Lean Six Sigma methodiek een goede zet. Professionals met Lean-inzichten zijn gewild bij tal van organisaties in verschillende sectoren, want zo blijft een onderneming concurrerend en gezond. 

  Luisteren naar hart en hoofd

  De conclusie? Zoek de beste mix tussen hoofd en hart. Praktische overwegingen zoals de wensen van de arbeidsmarkt zijn belangrijk, maar jij, jouw hart evenzeer. Kies een vervolgstudie die niet alleen slim lijkt, maar ook echt resoneert met wie je bent en wat je gelukkig maakt. Passie en interesse in je vakgebied zijn de absolute sleutels voor een succesvolle en vervullende carrière. 

  Eerste publicatie op: 9 mei 2024
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Man geeft een training aan groep mensen
  Organiseren
  Effectief leidinggeven is niet eenvoudig en vraagt om allerlei vaardigheden. Er bestaat zoiets als een nat...
  Futuristisch beeld van een vrouw die de toekomst in kijkt
  Organiseren
  De wereld van kunstmatige intelligentie, oftewel artificial intelligence, afkort AI, is volop in beweging....
  Vrouw die het woord heeft aan tafel
  Organiseren
  Wil je, of heb je een functie waarbij leidinggeven bij de overheid centraal staat? Dan wil je natuurlijk j...
  Groep mensen die op kantoor samenwerkt
  Organiseren
  Hoewel thuiswerken de afgelopen jaren aan populariteit heeft gewonnen, zijn de voordelen van op kantoor we...
  Meer artikelen over Organiseren