Stewardess of grondstewardess worden

Is het jouw droom om stewardess/steward te worden en vlieg jij dan echt de hele wereld over? Of is grondstewardess/grondsteward meer iets voor jou? In deze blog vind jij de verschillen tussen stewardess en grondstewardess en welke opleiding hiervoor nodig is.

Wil je weten hoe de dag van een steward / stewardess eruit ziet? Bekijk dan onze blog  ‘stewardess / steward zijn‘.

Inhoudsopgave

  Lees verder na de afbeelding.

  Stewardess of grondstewardess worden

  Wat is het verschil tussen stewardess en grondstewardess

  Een stewardess:

  • Werkt in het vliegtuig;
  • Vliegt naar Europese bestemmingen en/of intercontinentale bestemmingen (lange afstand, bijvoorbeeld van Amsterdam naar New York);
  • Heeft aan het begin van de vlucht overleg met haar collega’s in het desbetreffende gebouw van de vliegtuigmaatschappij. Dat gebouw is in de buurt van het vliegveld;
  • Heeft aan het einde van de vlucht overleg met haar collega’s over hoe de vlucht is gegaan (het overleg vindt in het vliegtuig plaats als alle passagiers de cabine hebben verlaten óf in het hotel waar de stewardess en haar collega’s na een (lange) vlucht zal overnachten).

  Een grondstewardess:

  • Werkt op het vliegveld 
  • Werkt op verschillende plekken op het vliegveld: 
   – bij de check-in balies
   – aan de gate bij het instappen van de passagiers
   – aan de gate bij het uitstappen van de passagiers
   – in de terminal
   – soms in businessclass lounges 

  Een stewardess en grondstewardess hebben beiden hetzelfde doel. Zij willen de passagiers helpen en indien nodig begeleiden.

  Hoe word jij stewardess of grondstewardess?

  Om stewardess of grondstewardess te worden heb jij een middelbare school diploma nodig. Ook is het goed om eerst naar de functie-eisen te kijken, voordat jij aan een opleiding tot stewardess of grondstewardess begint. Op de websites van de vliegtuigmaatschappijen vind jij de functie-eisen die zij hanteren voor de functie stewardess en grondstewardess.

  Opleiding stewardess en grondstewardess

  De meeste vliegtuigmaatschappijen willen dat jij een havo diploma hebt of een mbo diploma (niveau 3/4) voordat jij bij hun solliciteert. Ook kan er door een vliegtuigmaatschappij worden gevraagd dat jij minimaal anderhalf jaar fulltime werkervaring hebt bij een bedrijf waar de klant ook centraal staat. Bijvoorbeeld dat jij kan aantonen dat jij anderhalf jaar fulltime bij een reisbureau hebt gewerkt.

  MBO College Airport

  Het MBO College Airport in Hoofddorp biedt een opleiding tot stewardess/steward aan. Dit is een mbo-opleiding op niveau 4 en duurt drie à drie en half jaar. Deze opleiding biedt het volgende:

  • De opleiding start in de maanden augustus en januari;
  • Zij geven theorielessen en praktijklessen;
  • Zij beschikken over bijzondere praktijklokalen:

  1. Er is een mock-up in een leslokaal gevestigd. Een mock-up is een nagebouwde vliegtuigcabine. Op deze manier kan jij met jouw medestudenten in de mock-up oefenen/lessen volgen; 

  2. Er is een inchecklokaal. Op Schiphol ben jij misschien wel bekend met de vele incheckbalies waar jij naartoe moet om in te checken voor een vlucht. Deze school heeft deze incheckbalies nagebouwd en zijn terug te vinden in het leslokaal/inchecklokaal;

  3. Er is een hangar.

  De opleiding is voor stewardess en grondstewardess. Met deze opleiding kan jij solliciteren voor de functie:

  1. Stewardess/steward

  2. Grondstewardess/grondsteward

  3. Doorstuderen in het hbo

  Toelatingseisen voor MBO College Airport

  Voor deze opleiding gelden toelatingseisen:

  1. Het is van belang dat jij in ieder geval een diploma van de middelbare school hebt gehaald. Met een vmbo-k, g of t diploma kan jij worden toegelaten tot deze mbo-opleiding. Ook met een havo of vwo diploma kan jij worden toegelaten;

  Dan heeft deze opleiding aanvullende eisen:

  2. Jij hebt een lengte van minimaal 1.58 meter en maximaal 1.90 meter;

  3. Jij hebt een maximale oogsterkte tussen -5 en +5;

  4. Jij hebt een zwemdiploma A (geldt alleen voor stewardess/grondstewardess).

  Aanbevelingen voor MBO College Airport

  Aanbevelingen zijn geen eisen, maar wel heel handig om te hebben voordat jij aan deze mbo-opleiding begint:

  1. Naast de vakken Nederlands en Engels heb jij ook een vreemde taal gevolgd (tijdens je middelbare schooltijd, bijvoorbeeld Duits of Frans);

  2. Om deze opleiding te halen moet je stage lopen op Schiphol. Om stage te mogen lopen op Schiphol heb je een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) nodig. Via school wordt deze verklaring aangevraagd;

  Wat zijn de voorwaarden om een VGB te krijgen:

  • Onbesproken gedrag;
  • Niet in aanraking geweest met justitie;
  • 10 jaar aaneengesloten verblijf in Nederland;
  • Nederlands paspoort of verblijfsvergunning in combinatie met buitenlands paspoort.
  • Luchtvaartmaatschappijen hebben uniformvoorschriften. Zij kunnen als voorschrift hebben dat tatoeages en piercings niet zichtbaar zijn, geen tandversiering en geen hoofdbedekking.

  Andere opleidingen om stewardess / grondstewardess te worden

  Er zijn ook andere opleidingen zoals de opleiding van de vliegtuigmaatschappij Touristik Union International (TUI). Het MBO College Airport in Hoofddorp biedt in samenwerking met TUI een versnelde opleiding aan. Met deze opleiding kan jij in anderhalf jaar het diploma luchtvaartdienstverlening halen, op niveau 4. Houd er wel rekening mee dat er ook voor deze opleiding toelatingseisen zijn.

  TAT opleidingen is een opleiding voor stewardess en grondstewardess. TAT opleidingen is gevestigd op Schiphol. Er zijn 292 airlines bij deze opleiding aangesloten. 

  Een andere mbo-opleiding kan ook aansluiten, zoals een mbo-opleiding voor toerisme. Het gaat er met name om dat je een mbo-opleiding hebt afgerond of een havo diploma hebt. Op de website van de vliegtuigmaatschappij is terug te vinden wat hun toelatingseisen zijn.  

  Een beroepskeuze is niet altijd even gemakkelijk. Daarom bieden de mbo-opleidingen open dagen aan. Houdt ook de websites van de mbo-opleidingen goed in de gaten om te zien welke opleidingen zij aanbieden en wanneer de open dagen zijn. Veel (jonge) meisjes vinden het cool om stewardess te worden. Lees ook de blog “De ontwikkeling die een puber doormaakt”. 

  Kosten opleiding

  Voor een mbo-opleiding, betaal je les-/cursusgeld. De hoogte van het lesgeld wordt wettelijk bepaald door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

  De kosten van de opleiding hangen af van leeftijd, leerweg (BOL of BBL) en de opleiding. 

  BOL-opleiding = voltijd

  BBL-opleiding = deeltijd

  Naast les-/cursusgeld wordt ook gevraagd om schoolkosten te betalen, zoals kosten voor de basisuitrusting (bijvoorbeeld het gebruik van computers en kopieerapparaat op school) en een vrijwillige bijdrage.

  Vliegt een stewardess de hele wereld over?

  Iedere vliegtuigmaatschappij heeft zijn eigen bestemmingen waar zij op vliegt. Als jij graag intercontinentaal (lange afstanden) wilt vliegen, dan kies jij voor een vliegtuigmaatschappij die intercontinentaal vliegt. Dat betekent wel dat jij soms één of meerdere nachten achter elkaar van huis bent. Het kan zomaar zijn dat als jij naar Mexico vliegt, dat jij met jouw collega’s vier dagen in Mexico verblijft voordat jij weer terug naar Nederland vliegt. 

  Als jij dat niet wilt en liever in Europa blijft, dan kies jij voor een vliegtuigmaatschappij die alleen binnen Europa vliegt. Dan vlieg jij bijvoorbeeld van Schiphol naar Griekenland en weer terug naar Schiphol.

  Er zijn ook vliegtuigmaatschappijen die binnen Europa vliegen én intercontinentaal. De vliegtuigmaatschappij bepaalt dan op welke vluchten jij wordt ingeroosterd. 

  Zowel een stewardess als grondstewardess werkt onregelmatig en in de weekenden.

  Eerste publicatie op: 8 april 2022
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  PVV - Geert Wilders
  Maatschappelijke onderwerpen
  De PVV van Geert Wilders heeft in november 2023 een overweldigend aantal stemmen bij de
  Triage - slachtoffer wordt snel beoordeeld
  Maatschappelijke onderwerpen
  Tijdens de
  Maatschappelijk werker met cliënt
  Maatschappelijke onderwerpen
  Duik met ons in de fascinerende wereld van maatschappelijk werk. Deze blog belicht de brede reikwijdte van...
  Voetbal in het gras
  Maatschappelijke onderwerpen
  Van de achterbuurten tot de grootste stadions; voetbal is universeel. In deze blog duiken we dieper in de ...
  Meer artikelen over Maatschappelijke onderwerpen