Internationaal Ruimtestation ISS

Reis met ons mee door de ruimte naar het Internationaal Ruimtestation (ISS). We verkennen zijn ontstaan, deelnemende landen en het leven aan boord. Lees snel verder voor een fascinerende blik op ons thuis ver van huis!

Inhoudsopgave

    Het Internationaal Ruimtestation (ISS) is anno 2023 het grootste ruimtestation in de ruimte. Bovendien is het ISS een grote internationale samenwerking. In 1998 gingen zestien landen akkoord met de samenwerking en de bouw van het internationale ruimtestation. Vooral in het begin werd het ISS regelmatig uitgebreid met nieuwe modules. 

    Geschiedenis Ruimtestation ISS

    De Amerikaanse president Ronald Reagan kwam in 1984 met het idee voor het lanceren van een internationaal ruimtestation. De Russen waren op het gebied van ruimtestations al veel verder dan de Amerikanen. Zij hadden de race om de eerste mens op de maan van de Verenigde Staten ‘verloren’. De Sovjet-Unie begon daarna met de bouw van hun serie Saljoet-ruimtestations. Deze ervaring leidde uiteindelijk tot de bouw van de Mir, het eerste permanent bewoonde ruimtestation in een baan om de aarde. Geen ander land had eerder zo’n groot project met een ruimtestation volbracht. In 1986 werd de eerste module van de Mir gelanceerd. 

    Begin jaren 90 van de twintigste eeuw kwam het plan voor een internationaal ruimtestation weer op gang. Rusland toonde ook interesse. Ruimtestation Mir zou na verloop van tijd vervangen moeten worden door Mir 2. De Russen zagen hiervan af en sloten zich aan bij de ontwikkeling van het ISS. In totaal tekenden begin 1998 zestien landen voor deelname aan de bouw van het ISS. Rusland bouwde en lanceerde de eerste module Zarya voor het ISS. Overigens werd de Zarya bekostigd door de Verenigde Staten. Met de lancering van deze eerste module was de bouw van het eerste Internationale ruimtestation een feit. 

    Lees verder na de afbeelding.

    Foto van ruimtestation ISS

    © Kennisdomein – Gebruik onze gratis afbeeldingen

    Deelnemende landen

    In totaal gaven de volgende zestien landen begin 1998 akkoord voor deelname aan het project ISS. 

    • België
    • Brazilië 
    • Canada 
    • Denemarken
    • Duitsland 
    • Frankrijk
    • Italië 
    • Japan 
    • Nederland
    • Noorwegen
    • Rusland 
    • Spanje 
    • Verenigd Koninkrijk
    • Verenigde Staten
    • Zweden 
    • Zwitserland 

    Positie van ISS in de ruimte

    Het ISS zweeft op ruim 400 kilometer afstand in een baan om de aarde. Dat gaat met een snelheid van ongeveer 28 duizend kilometer per uur. Een rondje om de aarde duurt in het ISS ongeveer anderhalf uur. Dat betekent dat astronauten aan boord zestien zonsopgangen per dag kunnen meemaken. Een prachtig gezicht vanuit deze positie. Op deze hoogte zien astronauten continenten op aarde in zijn geheel liggen. De Nederlandse astronaut Andre Kuipers is een voormalig ISS bewoner die graag vertelt over zijn observaties vanuit het ISS. Aan boord van het ruimtestation is een module die voor een groot deel uit ramen bestaat. Hier worden talloze foto’s gemaakt. Bij de bewoners van het ISS is deze plek favoriet. Astronauten die voor langere tijd in het ISS verblijven, weten meer tijd te vinden om naast het harde werk ook van het uitzicht te kunnen genieten.  

    Permanent bewoond

    In het eerste jaar van de 21e eeuw verliet de mens voor het eerst definitief de aarde. Het internationale ruimtestation wordt namelijk sinds 2 november 2000 permanent bewoond. Dat vraagt om extra zorg voor de veiligheid van de bewoners. Belangrijk voor de veiligheid zijn bijvoorbeeld de aanwezige reddingssloepen. 

    Reddingssloepen van ISS

    Het ISS beschikt altijd over aangekoppelde reddingssloepen. Dit zijn reguliere ruimtevaartuigen die worden gebruikt voor reizen van en naar het ruimtestation. Het gaat bijvoorbeeld om het Russische Sojoez ruimtevaartuig en de Amerikaanse SpaceX ruimtevaartuigen. Wanneer men een object zoals ruimtepuin ziet naderen, kunnen astronauten aan boord van het ISS plaatsnemen in een reddingssloep. Dit gebeurd uit voorzorg om bij een eventuele botsing aan een ramp te kunnen ontsnappen. 

    Lanceringen bemande vluchten

    Lanceringen van bemande ruimtevluchten naar het ISS worden uitgevoerd door Rusland en de Verenigde Staten. Rusland beschikt over een groot lanceerplatform in Kazachstan. Dit platform is gelegen in de plaats Bajkonoer en heet Kosmodroom Bajkonoer. Hier lanceert Rusland zijn Sojoezraketten, één van de succesvolste raketten aller tijden. Duizenden Sojoezraketten gingen de lucht al in. Bij een bemande vlucht brengt deze raket het gelijknamige Sojoez ruimtevaartuig in de ruimte. Dit ruimtevaartuig biedt plaats aan drie ruimtevaarders. Het is vrij krap en oncomfortabel. Bij terugkeer werpt de Sojoez een grote parachute uit zodra de aarde nadert. 

    De Verenigde Staten hebben hun lanceerplatform John F. Kennedy Space Center, dat is gelegen in Cape Canaveral. In 2011 werd hier de laatste spaceshuttle van het spaceshuttleprogramma gelanceerd. Tot deze laatste vlucht bracht de VS astronauten met de spaceshuttle naar het ISS. Daarna was de VS bijna 10 jaar lang niet in staat astronauten in de ruimte te brengen. De bemanning van het ISS was afhankelijk van de Russen. In 2020 voerde het Amerikaanse bedrijf SpaceX voor het eerst een bemande vlucht uit. Deze ruimtevlucht was in opdracht van NASA. Vier astronauten werden met CREW-1 vanaf de Amerikaanse lanceerbasis naar het ISS gebracht. De Verenigde Staten waren opnieuw in staat het internationale ruimtestation te bemannen. 

    Vrachtvluchten ISS

    Het ISS moet ook regelmatig bevoorraad worden. Geregeld vinden er vrachtvluchten plaats om het ruimtestation te bevoorraden. Het gaat om goederen zoals voedsel voor de astronauten aan boord. Ook nemen vrachtvluchten nieuwe onderdelen voor het ISS mee op hun vlucht. 

    André Kuipers

    De Nederlandse astronaut André Kuipers is twee keer in het Internationale Ruimtestation geweest. Zijn eerste verblijf was in 2004 en duurde een week. Zijn tweede ISS missie begon eind 2011 en was ditmaal voor de duur van zes maanden. 

    Leuke weetjes over het ISS

    Het ISS is een imposant bouwwerk. We hebben een aantal leuke weetjes voor je op een rij gezet. 

    Urine

    Aan boord van het ISS zijn diverse manieren waarop astronauten aan schoon (drink)water komen. Het gaat in ieder geval via het aanleveren van water met een ruimteveer, of het zuiveren van water dat al aan boord is. Een opmerkelijke methode die wordt gebruikt is het zuiveren van urine van de astronauten tot schoon (drink)water.

    Met het blote oog

    Het ISS is vanaf aarde met het blote oog te zien. In het donker zie je het ruimtestation als een zeer heldere ‘ster’ aan de hemel voorbijgaan. Dat gaat hard, namelijk met zo’n 28 duizend kilometer per uur. 

    Internetten

    Aan boord van het ISS is internet. De astronauten aan boord beschikken over laptops waarmee zij net als op aarde dagelijks gebruikmaken van het internet. 

    Groot

    Het ISS is groot. Het station beslaat een oppervlakte dat ongeveer zo groot is als een voetbalveld. 

    Eerste publicatie op: 12 mei 2023
    Geschreven door: Sascha Schwedersky
    Van Sascha Schwedersky
    Sascha Schwedersky volgde twee studies in het sociaal domein en werkt sinds 2018 parttime als tekstschrijver bij de Schrijverije. Zijn brede interesse komt bij het schrijven goed van pas. Sascha heeft met name kennis van en interesse in de zorgsector. Over zijn e...
    Meer informatie

    Aanbevolen artikelen

    Expressionistisch schilderij van een vrouw
    Over de wereld
    In dit blog kijken we naar de grootste kunstenaars in het expressionisme. Om een zo goed mogelijk beeld te...
    Street art op een muur in een wijk
    Over de wereld
    De wereld van street art laat zich gemakkelijk vertalen: de wereld van straat kunst. Daar is het dan ook t...
    Kunstenaar van achteren die schildert
    Over de wereld
    Als we willen kijken naar de bekendste kunstenaars dan moeten we eerst onderzoeken wat we precies onder ee...
    Groep wandelaars in het bos
    Over de wereld
    Je hebt er vast wel eens van gehoord: het Pieterpad lopen. Maar wat is het eigenlijk? Waar vind je het Pie...
    Meer artikelen over Over de wereld