De bekendste kunstenaars

Als we willen kijken naar de bekendste kunstenaars dan moeten we eerst onderzoeken wat we precies onder een kunstenaar verstaan. Het is namelijk een behoorlijk breed begrip: iemand die een creatieve uiting doet. Vervolgens kan je andere indelingen maken, bijvoorbeeld het onderscheid tussen professionals en amateurs of tussen scheppende en uitvoerende kunst. Scheppende kunst is het bedenken en creëren van iets geheel nieuws, uitvoerende kunst is hetgeen is bedacht daadwerkelijk uitvoeren. Degene die een vioolconcert bedenkt en opschrijft is dan de scheppende kunstenaar (componist) en degene die de viool bespeelt de uitvoerende kunstenaar (violist). 

Inhoudsopgave

  Het gaat natuurlijk te ver om alle creatieve uitingen onder de loep te nemen: schilderen, schrijven, componeren, dansen, filmen en andere kunstvormen. In dit blog beperken we ons daarom tot de bekendste schilders. 

  Bekende schilders 

  De zeven bekendste schilders aller tijden zijn:

  1. Leonardo da Vinci
  2. Michelangelo Buonarroti
  3. Vincent van Gogh
  4. Pablo Picasso
  5. Johannes Vermeer
  6. Rembrandt van Rijn
  7. Claude Monet

  Lees verder na de afbeelding.

  Kunstenaar van achteren die schildert

  Leonardo da Vinci

  De Italiaan Leonardo da Vinci leefde van 1452 tot 1519. Hij was niet alleen kunstenaar maar ook wetenschapper en uitvinder. Zijn beroemdste werken zijn de Mona Lisa en Het Laatste Avondmaal. De Mona Lisa is waarschijnlijk het meest gewaardeerde schilderij ooit. Het bijzondere aan Da Vinci was zijn enorme veelzijdigheid. Hij was een onvoorstelbaar getalenteerd schilder maar ook een ervaren beeldhouwer, architect én ingenieur. Daarnaast interesseerde Da Vinci zich ook voor botanie, techniek en anatomie. Hij maakte interessante studies op deze gebieden. 

  Michelangelo Buonarroti 

  Ook Michelangelo Buonarroti was een Italiaan. Hij leefde van 1475 tot 1564 en was beeldhouwer en architect. Zijn beroemdste werken zijn de sculpturen van David en Pieta en de fresco’s op het plafond van de Sixtijnse Kapel. Deze fresco’s worden beschouwd als een van de grootste kunstwerken aller tijden en tonen scènes uit het boek Genesis. Michelangelo’s invloed op de kunstwereld is nog steeds voelbaar en wordt nog steeds bestudeerd, vooral om de technische vaardigheden die erin zijn te vinden. 

  Vincent van Gogh 

  Vincent van Gogh was een Nederlands schilder en leefde van 1853 tot 1890. Zijn werk was en is erg geliefd vanwege de kleur, emotie en grote schoonheid. Van Gogh had grote invloed op de kunst van de 20e eeuw. Bijzonder om te weten: hij verkocht tijdens zijn leven slechts één schilderij. Dit was De rode wijngaard (La vigne rouge). Zijn beroemdste werken zijn Starry Night (Sterrenwacht), Sunflowers (Zonnebloemen) en The Potato Eaters (De aardappeleters). Sterrennacht wordt beschouwd als een van de beroemdste schilderijen ter wereld en is een goed voorbeeld van zijn unieke schilderstijl. Deze was emotioneel, gedurfd qua kleurgebruik en bijzonder qua penseelstreek. 

  Pablo Picasso

  De in Spanje geboren kunstenaar Pablo Picasso leefde van 1881 tot 1973 en wordt gezien als een van de meest invloedrijke kunstenaars van de 20e eeuw. Naast schilder was hij ook beeldhouwer, graficus, scenograaf en schrijver. Picasso is mede-oprichter van de kubistische beweging en vooral bekend vanwege het mede-uitvinden van de revolutionaire kunstvorm het kubisme.
  De werken van Picasso kunnen worden onderverdeeld in drie verschillende periodes: 

  1. Blauwe periode; sombere, blauwgekleurde schilderijen van mensen aan de rand van de samenleving
  2. Rozenperiode; meer vrolijke en kleurrijke schilderijen, vaak met afbeeldingen van circusartiesten 
  3. Afrika periode; meer abstracte werken met gedurfde lijnen en geometrische vormen.

  Zijn bekendste werken zijn Les Demoiselles d’Avignon, Guernica en The Old Guitarist.

  Johannes Vermeer 

  Johannes Vermeer was een Nederlands schilder die leefde van 1632 tot 1675. Hij stond bekend om zijn zeer realistische en gedetailleerde afbeeldingen van huiselijke taferelen en zijn gebruik van licht en kleur. De schilderijen van Vermeer staan bekend om hun serene en vredige sfeer, een effect van meesterlijke gebruik van licht en schaduw.

  De bekendste werken van Vermeer zijn Meisje met de parel, Het melkmeisje en Gezicht op Delft. Meisje met de parel wordt gezien als een van de beroemdste schilderijen ter wereld. Het wordt ook wel eens “de Mona Lisa van het noorden” genoemd. 

  Rembrandt van Rijn

  In dit rijtje staat een derde, beroemde Nederlands schilder: Rembrandt van Rijn. Hij leefde van 1606 tot 1669. Hij wordt gezien als een van de grootste kunstenaars in de geschiedenis. Van Rijn was een meester in clair-obscur: het gebruik van licht en schaduw om diepte en volume in een schilderij te creëren. Hij was een meester in het maken van zelfportretten en schilderde er dan ook meer dan zestig. Zijn bekendste werken zijn De Nachtwacht, De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp en Bathseba in haar bad. De Nachtwacht wordt gezien als een van de beroemdste schilderijen ter wereld. 

  Claude Monet

  Claude Monet was een Frans schilder en leefde van 1840 tot 1926. Hij was een van de grondleggers van de impressionistische beweging. Zijn bekendste werken zijn Impression, Sunrise, Water Lilies en Haystacks. Sunrise laat Monets vermogen zien om de vluchtige effecten van licht en kleur vast te leggen. Waterlelies is een serie schilderijen die Monet in zijn latere jaren heeft gemaakt. In deze serie laat hij op meesterlijke wijze zijn vermogen zien om sereniteit en schoonheid van de natuur vast te leggen. 

  Bekende Europese, moderne schilders

  Banksy is een Engelsman. Het is niet zijn echte naam maar een pseudoniem en wie hij écht is, is niet bekend. Er wordt wel veel over gespeculeerd en momenteel gaat men er vanuit dat hij Robert Gunningham heet en in 1974 in Bristol is geboren. De kunstwerken van Bansky zijn vaak humoristisch van aard. In zijn straatkunst, die in verschillende Europese steden maar ook buiten Europa is te vinden, combineert hij graffiti met een sjabloontechniek. 

  Neo Rauch is in 1960 in Leipzig geboren en één van de belangrijkste kunstenaars van dit moment. Zijn werk is uiterst vernieuwend en hij plaatste de schilderkunst buiten de modes van de internationale kunstwereld. Zijn werk wordt wereldwijd sterk gewaardeerd. 

  Albert Oehlen tenslotte is ook geboren in Duitsland en is naast schilder ook filosoof. Oehlen heeft zich sterk beziggehouden met Nietzsche en een van zijn beroemdste schilderijen heet De schijn van de schijn. Dit schilderij is een versterking van de schijn, die bij ironische verdubbeling juist een verzwakking is. Hij laat zien wat schijn verbergt: het vuil van het leven, het gruwelijke. 

  Eerste publicatie op: 10 december 2023
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Expressionistisch schilderij van een vrouw
  Over de wereld
  In dit blog kijken we naar de grootste kunstenaars in het expressionisme. Om een zo goed mogelijk beeld te...
  Street art op een muur in een wijk
  Over de wereld
  De wereld van street art laat zich gemakkelijk vertalen: de wereld van straat kunst. Daar is het dan ook t...
  Groep wandelaars in het bos
  Over de wereld
  Je hebt er vast wel eens van gehoord: het Pieterpad lopen. Maar wat is het eigenlijk? Waar vind je het Pie...
  Fiets met bloemen Rotterdam Erasmusbrug
  Over de wereld
  Ontdek Rotterdam in al haar veelzijdigheid! Dit blog gidst je door de rijke historie, de imposante archite...
  Meer artikelen over Over de wereld