Grootste kunstenaars in het expressionisme

In dit blog kijken we naar de grootste kunstenaars in het expressionisme. Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van het expressionisme vertellen we eerst iets meer over deze kunststroming. Daarna leggen we de focus op bekende schilders in het expressionisme

Inhoudsopgave

  Wat is het expressionisme

  Het expressionisme was een invloedrijke kunststroming die zijn hoogtepunt bereikte in de eerste helft van de 20e eeuw. Vaak wordt alleen gedacht aan schilderkunst, maar het expressionisme strekte zich uit over allerlei kunstvormen waaronder ook literatuur, film en architectuur. Belangrijk bij expressionisme is het feit dat gezocht wordt naar een diepere en subjectievere weergave van de menselijke emotie en ervaring. Het individuele gevoel. 

  Lees verder na de afbeelding.

  Expressionistisch schilderij van een vrouw

  Expressionisme in de schilderkunst

  In de schilderkunst manifesteerde het expressionisme zich met levendige kleuren, vervormde vormen en een sterke emotionele lading. Kunstenaars als Edvard Munch, Egon Schiele en Ernst Ludwig Kirchner werden pioniers van deze stroming. Zij verkenden daarbij vaak de meer duistere kanten van het menselijk bestaan. 

  Edvard Munch

  Edvard Munch leefde van 1863 tot 1944 en was een Noorse schilder en graficus. Hij is wereldwijd bekend om zijn baanbrekende bijdragen aan het expressionisme. Zijn meest iconische werk, “De Schreeuw” uit 1893 illustreert zijn vermogen om intense emoties vast te leggen. Munch gebruikte grote thema’s zoals liefde, angst en de dood, gebruikte levendige kleuren en krachtige symboliek. Zijn kunst werd beïnvloed door persoonlijke tragedies, waaronder de dood van zijn moeder en vroegtijdig overlijden van zijn vader. Dit is terug te zien in zijn werk door een diepgaande emotionaliteit.

  Munch heeft een grote rol gespeeld in de kunstgeschiedenis en was ook een sleutelfiguur in de ontwikkeling van het Duitse expressionisme. 

  Egon Schiele

  Egon Schiele leefde van 1890 tot 1918. Hij werd slechts 28 jaar oud, maar wist ondanks zijn korte leven een belangrijke stempel te drukken op het expressionisme. Hij overleed aan de Spaanse Griep. 

  Schiele was een Oostenrijks kunstenaar en een echt avant-garde figuur. Zijn kunstwerken, vaak gekenmerkt door intense emotionele expressie en vervormde menselijke vormen, brachten de kwetsbaarheid en complexiteit van het menselijk bestaan tot leven. Zijn radicale benadering van de menselijke figuur creëerde een provocerende esthetiek. Zijn kunst, vaak sensueel en controversieel, verkende thema’s als seksualiteit en de psyche. 

  Wassily Kandinsky

  Wassily Kandinsky leefde van 1866 tot 1944 en was een Rus. Hij wordt gezien als een pionier van de abstracte kunst en een grondlegger van de moderne schilderkunst. Zijn werk markeerde een radicale verschuiving van de traditionele naar een meer abstracte, emotioneel geladen stijl. Kandinsky was van mening dat kleuren en vormen directe expressies waren van emoties en spiritualiteit. Op die manier wilde hij een universele taal van kunst creëren die losstond van de herkenbare wereld.

  Paula Modersohn-Becker

  Paula Modersohn-Becker was een bekende Duitse schilderes die leefde van 1876 tot 1907. Ook zij was een pionier in de moderne kunst en stond bekend om haar bijdragen aan het expressionisme. Als een van de eerste vrouwelijke kunstenaars die naaktportretten schilderde, doorbrak ze conventies.

  Modersohn-Becker streefde in haar schilderijen naar authenticiteit en vond inspiratie in het vrouwelijk gestalte. Daarnaast toonde zij ook veel interesse in het gewone, dagelijkse leven en in landschappen. Haar gebruik van heldere kleuren benadrukte de vitaliteit van haar onderwerpen.
  Zij werd slechts 31 jaar oud en stierf kort na de geboorte van haar dochter. 

  Eerste publicatie op: 23 februari 2024
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Street art op een muur in een wijk
  Over de wereld
  De wereld van street art laat zich gemakkelijk vertalen: de wereld van straat kunst. Daar is het dan ook t...
  Kunstenaar van achteren die schildert
  Over de wereld
  Als we willen kijken naar de bekendste kunstenaars dan moeten we eerst onderzoeken wat we precies onder ee...
  Groep wandelaars in het bos
  Over de wereld
  Je hebt er vast wel eens van gehoord: het Pieterpad lopen. Maar wat is het eigenlijk? Waar vind je het Pie...
  Fiets met bloemen Rotterdam Erasmusbrug
  Over de wereld
  Ontdek Rotterdam in al haar veelzijdigheid! Dit blog gidst je door de rijke historie, de imposante archite...
  Meer artikelen over Over de wereld