Vergunninghouders en de herkomstlanden bij adoptie
- 03 sep 2021 |
- Geupdate op 24 september 2021 |
- 603 |
- Leestijd: 7 minuten
In de vorige blogs ‘adoptie, wat komt er allemaal bij kijken’ en ‘adoptie: redenen en kosten’ hebben we het gehad over de voorwaarden, adoptieprocedure, kosten van een adoptie en wat redenen tot het adopteren van een kind kunnen zijn.
Jullie zijn eruit en hebben besloten om een kind te adopteren. Waar begin je dan? Kijk je eerst naar het land? Of kijk je welke vergunninghouder je graag als bemiddelaar wil hebben? En waar moet je allemaal rekening mee houden? In dit blog gaat het over de vergunninghouders, dit zijn de stichtingen die bemiddelen bij een adoptie en over de eisen die zij stellen om een kind te kunnen adopteren.
Lees verder na de afbeelding.
Het is goed om te weten uit welke vergunninghouders je kunt kiezen. Dit scheelt al een zoektocht op internet:
Een vergunninghouder heeft vaak een aantal landen waarvoor wordt bemiddeld. Elke vergunninghouder stelt andere eisen aan de aspirant-adoptieouder(s) voor wat betreft leeftijd en gezinssamenstelling. Naast deze eisen gelden er vaak ook nog overige eisen. Het is verstandig om daar rekening mee te houden en eerst te kijken of je in aanmerking komt voor adoptie uit één van de landen waaruit een bepaalde vergunninghouder bemiddelt.
Nu je weet welke vergunninghouders er zijn is het ook fijn om te weten voor welke landen zij bemiddelen. Tenslotte speelt dat ook mee in de keuze van de vergunninghouder.
Sinds 2012 heeft Adoptiestichting A New Way een vergunning om te bemiddelen bij interlandelijke adoptie. Van 2012 tot en met 2020 hebben zij alleen bemiddeld voor kinderen uit de Verenigde Staten. Op 1 oktober 2020 hebben zij drie adoptieprogramma’s overgenomen van Stichting Kind en Toekomst. Adoptiestichting A New Way bemiddelt voor de volgende herkomstlanden:
Voor meer informatie over deze vergunninghouder en hun adoptieprogramma’s kun je kijken op: https://www.anewway.nl
De Nederlandse Adoptie Stichting (NAS) bemiddelt sinds 2002 bij interlandelijke adoptie. Iedereen die een beginseltoestemming heeft kan zich inschrijven bij NAS, als er mogelijkheden zijn bij de contacten om te kunnen bemiddelen. Aan ouders worden geen extra eisen gesteld en er worden geen groepen ouders uitgesloten. NAS hanteert grenzen die worden gevormd door de wetgeving van het zendende land. Zij bemiddelen voor de volgende landen:
Voor meer informatie over deze vergunninghouder en hun adoptieprogramma’s kun je kijken op: https://www.nederlandseadoptiestichting.nl
Meiling is een vrijwilligersorganisatie van adoptieouders die in 1989 is opgericht en bemiddelt bij interlandelijke adoptie. Zij bemiddelen bij adopties voor kinderen die in hun eigen land nauwelijks tot geen toekomstmogelijkheden hebben. Voor de kinderen die niet geadopteerd worden en achterblijven in die landen verlenen zij projecthulp. Meiling bemiddelt voor de volgende landen:
Voor meer informatie over deze vergunninghouder en hun adoptieprogramma’s kun je kijken op: https://www.meiling.nl
In 1971 is Wereldkinderen opgericht om arme kinderen uit Vietnam en Biafra, nu een onderdeel van Nigeria te helpen. Wereldkinderen is de grootste organisatie voor de bemiddeling van adoptie in Nederland. Naast adoptiebemiddeling biedt Wereldkinderen ook projecthulp aan. Deze richt zich vooral op gezinsvervangende situaties zoals pleegzorg en straatkinderenopvang. Ze hebben ook scholingsprojecten en vangen ook gehandicapte kinderen en AIDS-wezen op. Wereldkinderen bemiddelt in de volgende landen:
Voor meer informatie over deze vergunninghouder en hun adoptieprogramma’s kun je kijken op: https://www.wereldkinderen.nl
Elke vergunninghouder stelt andere eisen aan aspirant-adoptieouders en de herkomstlanden kunnen daarbij ook nog aanvullende eisen stellen. Er zijn te veel landen om voor elk land de eisen te benoemen. Wil je die weten? Onderaan de blog kun je de link vinden waar een overzicht staat waar per land de eisen zijn te vinden en ook welke vergunninghouder in een bepaald land bemiddelt. Hier zullen de eisen van de vijf landen waaruit de meeste adopties komen worden benoemd. Dit zijn: China, Hongarije, Taiwan, Verenigde Staten en Zuid-Afrika.
Wachtlijst: beperkt open voor ouders die kinderen van 0 tot en met 4 jaar willen adopteren die te vondeling zijn gelegd of een special needs aandoening hebben.
Eisen gezinssamenstelling:
Leeftijdseisen:
Andere eisen:
Wachtlijst: open
Eisen gezinssamenstelling:
Leeftijdseisen: er mag maximaal een leeftijdsverschil van 45 jaar tussen de ouders en het kind zitten.
Overige eisen: de verblijfsduur is ongeveer 6 tot 7 weken.
Wachtlijst: niet bekend.
Eisen gezinssamenstelling: als jullie al een biologisch eigen kind hebben, moeten jullie bereid zijn om een kind met een special need op te nemen.
Leeftijdseisen: jullie moeten openstaan voor een kind van 0-36 maanden, soms worden er ouders gezocht voor kinderen in de leeftijd 48-72 maanden of soms voor broertjes en zusjes.
Andere eisen:
Wachtlijst: geen
Eisen gezinssamenstelling: jullie moeten gehuwd zijn, samenwonen (m/v, v/v of m/m) of alleenstaanden (v).
Leeftijdseisen:
Andere eisen:
Wachtlijst: open
Eisen gezinssamenstelling: geen eisen
Leeftijdseisen: jullie moeten beiden minimaal 25 jaar zijn.
Andere eisen:
Hopelijk heb je nu een beter beeld gekregen hoe het werkt met vergunninghouders en de eisen die zij stellen. Uit de landen die nu zijn besproken kwamen in 2019 de meeste adoptiekinderen. De volgende blog zal wat meer informatie geven over de achtergrond van de kinderen uit de herkomstlanden, special needs kinderen en rootsreizen, de reizen die geadopteerde kinderen maken naar het land van herkomst.
Geef een antwoord