Voetbal, de meest populaire sport 

Van de achterbuurten tot de grootste stadions; voetbal is universeel. In deze blog duiken we dieper in de fascinerende wereld van de grootste sport ter wereld: de geschiedenis, de regels, de professionele kant en meer. Een must-read voor elke voetbalfan!

Inhoudsopgave

  In het kader van onze blogs over sport mag een blog over voetbal, de meest populaire sport ter wereld natuurlijk niet ontbreken. Wist je trouwens dat cricket op de tweede plek staat? Naar schatting zijn er zo’n 3,5 miljard voetbalfans en is er vrijwel geen land meer in de wereld dat geen professioneel voetbalteam heeft. In dit blog vertellen we onder meer over de geschiedenis van het voetbal, over de professionalisering van deze sport, over transfers en de spelregels. 

  Lees verder na de afbeelding.

  Voetbal in het gras

  © Kennisdomein

  De geschiedenis van voetbal

  Voetbal is razend populair en daarom zijn er meerdere landen die de oorsprong van deze sport claimen. Waar en wanneer voetbal precies is ‘uitgevonden’ is niet bekend. Wel zeker is dat de manier waarop voetbal nu, in de 21e eeuw, wordt gespeeld is ontstaan in Groot-Brittannië. 

  Spelen met een bal is natuurlijk al van veel vroeger tijden. Bij de Oude Grieken en de Romeinen waren er al spellen die op voetbal leken. Ook in China speelde men in de derde eeuw v.C. al een soort voetbal met een leren bal die gevuld was met veren. In de Middeleeuwen werd er in Engeland gespeeld met een opgeblazen varkensblaas. In de dertiende eeuw werd dit verboden omdat het zó populair was dat men bang was dat mensen teveel werden afgeleid van de dagelijkse bezigheden. 

  De eeuwen daarna werd voetbal, in welke vorm dan ook, steeds populairder, vooral onder jonge mannen uit de arbeidersklasse. Het spel werd belangrijk voor het onderhouden van sociale contacten. In die tijd ontbraken nog duidelijke uniforme regels en er werd regelmatig gevochten. Er bestonden nog geen elftallen en soms namen wel 100 mensen deel aan een spelletje. Vanaf 1830 kon je in Engeland een boete krijgen voor het spelen van voetbal op de grote weg. 

  Vastleggen van regels voor voetbal

  Door de toenemende populariteit van voetbal en het steeds vaker uit de hand lopen van wedstrijden werd de behoefte aan regels steeds groter. Ook hierin liep Groot-Brittannië voorop. Was voetballen eerst iets voor jongens uit de arbeidersklasse, ook jongens van prestigieuze privéscholen zoals Oxford en Cambridge gingen steeds vaker voetballen. Het werd ook gezien als een goede manier studenten in conditie te houden. In 1815 werden er spelregels voor voetbal opgesteld in Eton en in 1825 in Aldenham. Een van deze regels was de ‘buitenspelregel’. 

  In 1848 werd op het Cambridge-college een echt reglement opgesteld waarin belangrijke regels over ingooien, uittrappen en de bescherming van de doelman waren opgenomen. Deze regels zijn tot op de dag van vandaag vrijwel onveranderd. 

  Wat destijds wel een probleem was: elke school had zo zijn eigen regels. Geen probleem als je een partijtje onder elkaar speelde maar als scholen tegen elkaar gingen spelen was dat vaak wél een probleem. Op sommige scholen mocht je zelfs de bal ook met de hand spelen. 

  De Football Association

  Halverwege de 19e eeuw werd voetbal zo populair dat teams van scholen regelmatig tegen elkaar gingen spelen. Teams vanuit verschillende delen van het land konden ook gemakkelijker tegen elkaar spelen omdat transport (trein) steeds beter werd. In 1850 werd in Groot-Brittannië de Factory Act aangenomen; een wet die bepaalde dat kinderen minder lange werkdagen mochten maken. Er bleef nu tijd over voor andere dingen: voetbal! Deze kinderen ontwikkelden echt liefde voor de sport en hieruit zouden ook de eerste professionele voetballers voortkomen. 

  In 1863 werd in Engeland de Football Association opgericht waarbij de regels van het Cambridge College werden gebruikt. Dit is de start van de officiële voetbalgeschiedenis waarna de sport zich over de hele wereld verspreidde. 

  Hoe wordt een voetbal gemaakt

  Het maken van een voetbal is een ingewikkeld proces. Elke bal moet exact hetzelfde gewicht hebben. Dit is nog extra belangrijk bij grote toernooien zoals het EK en WK. 

  Bij de productie van een voetbal wordt begonnen met het binnenste van de bal. Er wordt een stuk polyester katoen in stukken geknipt en vervolgens ingesmeerd met latex. Na een uur drogen in de oven -waardoor het polyester steviger wordt-, worden uit de stof 12 vijfhoeken gesneden die daarna aan elkaar worden genaaid in de vorm van een bal. Dit is het geraamte. Er wordt een vakje opengelaten waardoor een blaas naar binnen kan worden geschoven. Deze blaas wordt opgepompt met behulp van een ventiel. Hierna wordt de bal dichtgenaaid. Na controle om te kijken of er geen fout in de bal zitten wordt deze nogmaals overgoten met latex waardoor de bal nog steviger wordt. De binnenbal is nu klaar. 

  Vervolgens wordt de buitenlaag van de bal gemaakt. Uit een lap leer (echt of synthetisch) worden 12 vijfhoeken en 20 zeshoeken gesneden. Deze worden tegen elkaar aan gelijmd en de naden worden opgevuld met een waterafstotend goedje. De bal kan dan geen vocht opnemen. 

  Als de bal klaar is blijft deze nog 24 uur liggen waarna deze nogmaals wordt gecontroleerd. 

  Voetbal toernooien

  Inmiddels is de lijst voetbaltoernooien ontzettend lang. Die toernooien worden in verschillende lagen gespeeld en we laten hier de ‘gewone’ toernooien zoals tussen clubs en scholen even buiten beschouwing. 

  Op wereldniveau worden (door de FIFA, de Wereldvoetbalbond) verschillende toernooien georganiseerd:

  • WK; Wereldkampioenschap voetbal (landenteams). Dit is na de Olympische Spelen het grootste sportevenement ter wereld en vindt eenmaal in de vier jaar plaats
  • Confederations Cup. Dit is een toernooi tussen de kampioenen van de verschillende bonden die onder de FIFA vallen. Net als het WK vindt dit toernooi eenmaal in de vier jaar plaats 
  • WK onder de 20. Dit is het belangrijkste jeugdvoetbaltoernooi ter wereld en wordt elke twee jaar georganiseerd
  • Voetbaltoernooi van de Olympische Spelen
  • Wereldbeker (clubteams)
  • Wereldkampioenschap voetbal voor clubs

  Naast de wereldtoernooien zijn er heel veel toernooien voor clubs, bepaalde continenten of federaties. 

  Professioneel voetballen

  Na de Tweede Wereldoorlog voerden veel Europese landen het betaald voetbal in. In Nederland duurde dat nog tot 1954. De watersnoodwedstrijd van 12 maart 1953 wordt vaak gezien als de directe aanleiding daarvan. De reden daarvan was dat tijdens die wedstrijd (pijnlijk) zichtbaar werd dat profvoetballers uit andere landen een stuk beter speelden dan de beste Nederlandse amateurs. 

  Tegenwoordig is het betaald voetbal in Nederland onderverdeeld in twee competities: de Eredivisie en de Eerste divisie. Deze voetballers krijgen dus betaald en kunnen leven van de sport. De salarissen kunnen wel flink verschillen. Zo verdient een voetballer uit de Eerste divisie tussen de 2000 en 5000 euro bruto per maand en een voetballer uit de Eredivisie drie ton of meer per jaar. Koploper qua salarisbetalingen is Ajax; in 2021/2022 werd zo’n 119 miljoen uitbetaald maar daarbij tellen overigens ook de salarissen van andere stafleden mee. Op de tweede plek staat PSV met 55 miljoen en op de derde plek staat Feyenoord met 48 miljoen euro. 

  In andere landen gelden weer andere regels. In België wordt bijvoorbeeld geen strikt onderscheid gemaakt tussen amateur- en profvoetbal. Er zijn twee klassen betaald voetbal: de eerste en de tweede klasse. In Duitsland zijn er dan weer vier niveaus betaald voetbal, net als in Engeland. Frankrijk en Italië kennen drie niveaus. 

  Wat is een transfer

  Je hoort het nogal eens in het nieuws: een transfer van een speler. Vooral de bedragen die daar tegenwoordig mee zijn gemoeid spreken tot de verbeelding. 

  Een transfer is een sportterm en duidt de overgang van een teamsporter van de ene naar een andere club aan. Hierbij zijn drie partijen betrokken: de speler zelf, de club waar hij speelt en de club die de betreffende speler graag hebben wil. Worden partijen het eens dan kan de transfer plaatsvinden en soms, maar niet altijd, moet er dan door de nieuwe club een financiële vergoeding worden betaald aan de oude club. 

  Transfervrije spelers kunnen bij een andere club worden aangenomen zonder financiële vergoeding voor de transfer. Net als andere werknemers hebben voetballers namelijk een contract en meestal voor bepaalde tijd. Is de looptijd van dat contract voorbij, dan is de speler dus ‘transfervrij’. Andere clubs kunnen die speler dan aanbiedingen doen en hoeven geen afkoopsom te betalen aan diens oude club. 

  Een paar voorbeelden van transfers die tot de verbeelding spreken:

  • Harry Maguire, Manchester United, 2019/2020: € 87 miljoen
  • Paul Pogba, Juventus, 2016/2017: € 105 miljoen
  • Frenkie de Jong, Ajax, 2019/2020: € 75 miljoen

  De duurste transfer ooit was de Braziliaan Neymar. Hij vertrok in 2017 voor 222 miljoen euro van Barcelona naar Paris Saint-Germain. 

  Eerste publicatie op: 30 maart 2023
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  PVV - Geert Wilders
  Maatschappelijke onderwerpen
  De PVV van Geert Wilders heeft in november 2023 een overweldigend aantal stemmen bij de
  Triage - slachtoffer wordt snel beoordeeld
  Maatschappelijke onderwerpen
  Tijdens de
  Maatschappelijk werker met cliënt
  Maatschappelijke onderwerpen
  Duik met ons in de fascinerende wereld van maatschappelijk werk. Deze blog belicht de brede reikwijdte van...
  Kind gaat naar school met rugzak
  Maatschappelijke onderwerpen
  Ontdek hoe uw kind groeit tijdens de schooljaren! In deze blog belichten we de unieke ontwikkeling van sch...
  Meer artikelen over Maatschappelijke onderwerpen