Social media: uitleg, voordelen en aandachtspunten

Social media – het is overal om ons heen. Maar wat is het eigenlijk? In dit blog duiken we in de diepte van social media, de soorten, voordelen en ook de valkuilen. Praktisch, helder en vol bruikbare kennis!

Inhoudsopgave

  Social Media is een verzamelnaam voor online platforms waar mensen kennis, ervaringen en verhalen met elkaar delen. Het is een Engelse term die ook in het Nederlands gangbaar is. Hoofdkenmerk is de dialoog tussen de gebruikers waarbij geen of slechts beperkte redactie van derden is betrokken. Social Media was aanvankelijk echt bedoeld voor persoonlijk contact tussen mensen, veelal vrienden of tussen groepen gelijkgestemden. Inmiddels is het niet meer weg te denken uit onze maatschappij en zien ook ondernemers de voordelen en mogelijkheden van deze platforms.

  Soorten Social Media

  Facebook kennen we allemaal wel. Een platform waar vrienden informatie uit het dagelijks leven met elkaar delen door middel van korte berichten en foto’s. Facebook is al lang niet meer alleen voor vrienden maar wordt ook door bedrijven gebruikt. Hiertoe kunnen speciale bedrijvenpagina’s worden gemaakt.

  Lees verder na de afbeelding.

  Cartoon explosie social media smartphones

  © Kennisdomein

  Microblogs zoals Twitter zijn heel populair, ook bij bedrijven, bekende personen en politici.

  Een bekende videosite is YouTube. Meer gericht op zakelijk netwerken is het platform LinkedIn. Hier zet je je CV neer, vertel je over je werkervaring en projecten en kunnen anderen jouw “skills” onderschrijven of je aanbevelen. Op Instagram wordt informatie voornamelijk gedeeld door middel van het plaatsen van foto’s. Een belangrijk onderdeel van Social Media is de mogelijkheid op elkaar te reageren. Op die manier ontstaat de dialoog.


  Wil je meer weten over de inzet van Social media, neem dan contact met ons op of download ons gratis e-book boordevol marketingtips.


  Voordelen

  Social Media was nooit zo populair geworden als het niet veel voordelen met zich meebracht:

  • De snelheid: een bericht wordt direct geplaatst en kan direct worden gelezen. Voor bedrijven is het in de markt zetten van een nieuw product of nieuwe dienst snel gebeurd, mits de campagne aanslaat. Binnen een paar uur kunnen duizenden mensen worden bereikt.
  • Het bereik: zo’n 10 miljoen mensen hebben in Nederland een Facebook account, fractioneel minder mensen een YouTube account en daarnaast nemen zij nog deel aan tal van andere Social Media platforms. Wanneer je een bericht plaatst, dan heb je dus een enorm potentieel bereik.
  • Interactie: weet je hoe je je doelgroep moet bereiken, dan is interactie niet moeilijk. Daarnaast is het openbaar. Het op gang brengen van interactie is ook goed mogelijk door zelf reacties te plaatsen.
  • De kosten: Het gebruik is gratis. Een prachtig voordeel natuurlijk. Kosten maken kan wel, door advertenties te plaatsen. Deze kosten heb je echter zelf goed in de hand.
  • Zoekmachine marketing: zoekmachines ranken op websites maar wanneer er goed gebruik wordt gemaakt van alle beschikbare kanalen dan draagt dit bij aan een goede vindbaarheid in de zoekmachines. Ook het opbouwen van een netwerk binnen Social Media draagt hier aan bij.
  • Actueel: de platforms zijn altijd actueel. Je bent steeds op de hoogte van wat er speelt.
  • Techniek: Social Media is ook op andere mediaspelers beschikbaar. Je bent dus niet afhankelijk van pc-gebruik maar kan ook profiteren van smartphone en tabletgebruik. Voor ondernemers: je bedrijf zit letterlijk in de broekzak van je klanten.

  Nadelen

  Uiteraard kleven er ook nadelen aan het gebruik van Social Media. We kennen allemaal de verhalen over de inmenging van landen met betrekking tot verkiezingen in andere landen. Het inzetten van Social Media door politieke organisaties wordt ook wel de Twitterrevolutie genoemd.
  Er is kans op nepnieuws en op cyberpesten. Een slechte review, waar of niet waar, kan je product of dienst schaden. Anderzijds, slecht nieuws is ook nieuws, aldus sommige bedrijven.

  Werkgevers kunnen meer te weten komen over sollicitanten via hun Social Media gebruik. Dit kan een voordeel zijn voor de werkgever en een nadeel voor de sollicitant. Sommige gebruikers zijn niet bestand tegen aanlokkelijke aanbiedingen en raken in geldproblemen omdat er te snel wordt beslist over aankopen. Mededelingen over je aanstaande vakantie kan dieven op een idee brengen. Het is dus zaak om bedachtzaam om te gaan met Social Media.

  Wil je meer weten over de inzet van Social media, neem dan contact met ons op of download ons gratis e-book ⤵


  Gratis ebook met tips voor bedrijven en afdelingen!

  ✅ Direct gratis in je mailbox
  ✅ Creëer concrete doelen, een betere missie & visie en verbeter je marketing en communicatie inzet
  ✅ Geschreven door de specialisten van Kennisdomein


  Eerste publicatie op: 4 september 2019
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Een vulpen op oud perkament
  Marketing tips en uitleg
  Teksten kan je tegenwoordig in een handomdraai laten schrijven door een
  Podcast tafel en microfoon
  Marketing tips en uitleg
  Een moderne manier om jezelf, of je bedrijf, onder de aandacht te brengen is via een podcast. Wat zo’n pod...
  Vrouw presenteert inzet van marketing
  Marketing tips en uitleg
  Zit je eraan te denken om online marketing in te zetten voor jouw bedrijf? Het is de sleutel tot meer zich...
  Zilveren beeld met oude boeken
  Marketing tips en uitleg
  Ben je ooit overweldigd door de vele boekgenres die er zijn? Van literatuur tot lectuur, van klassiek tot ...
  Meer artikelen over Marketing tips en uitleg