Collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) begrijpen voor ondernemers

Als ondernemer kan een CAO plotseling relevant worden. Maar wat houdt dit in voor jou en je bedrijf? Ontdek hoe collectieve arbeidsovereenkomsten jouw ondernemerschap kunnen beïnvloeden.

Inhoudsopgave

  Wat heb jij als ondernemer te maken met een CAO ofwel een collectieve arbeidsovereenkomst? In beginsel niet zoveel als je werkzaam bent als zzp-er. Met nadruk staat hier ‘in beginsel’, want ook als zzp-er komt de collectieve arbeidsovereenkomst soms op je weg. Is jouw bedrijf al iets groter, met minstens één werknemer in dienst, dan heb je vaak te maken met een CAO.

  De bedrijfstak-cao

  Is een collectieve arbeidsovereenkomst iets waarvoor je vrijwillig kiest? Dat hangt af van een aantal factoren. Een cao is per bedrijfstak georganiseerd of per onderneming. De laatste wordt ook wel een concern-cao genoemd en bestaat alleen bij grote bedrijven. Kom jij hiermee in aanraking, dan zal dit dus een bedrijfstak-cao zijn, die soms ook branche-cao wordt genoemd. Tussen werkgeversorganisaties en werknemersorganisaties in die branche worden dan algemeen geldende afspraken gemaakt, die gelden voor de hele branche. Het zijn steeds afspraken over de verhouding tussen werkgever en werknemer binnen die bedrijfstak.

  Lees verder na de afbeelding.

  CAO – De collectieve arbeidsovereenkomst

  Bestaat er binnen jouw branche een cao? 

  Als bedrijf kun je er in beginsel voor kiezen om niet deel te nemen aan zo’n cao. Je stelt dan zelf alle arbeidsvoorwaarden op en sluit op basis daarvan een arbeidsovereenkomst met je nieuwe werknemers. Maar je hebt niet altijd die vrijheid. Misschien ben jij wel lid van een werkgeversorganisatie binnen jouw bedrijfstak, bijvoorbeeld omdat dit in jouw branche gewoon is. Als die werkgeversorganisatie zich gebonden heeft aan een collectieve arbeidsovereenkomst, zit jij daar door je lidmaatschap meestal ook aan vast. Jouw werknemer heeft dan op grond hiervan recht op alle arbeidsvoorwaarden die daarin beschreven staan. Ook de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid speelt soms een belangrijke rol. Hij kan een bedrijfstak-cao ‘Algemeen Verbindend’ verklaren. Alle bedrijven uit dezelfde branche worden daarmee verplicht om het toe te passen. Het maakt daarbij niet uit of ze hebben mee besloten bij de totstandkoming ervan.

  Lees ook onze blog over deeltijd WW en meer uitleg over functieprofielen

  Zelf je tarieven kunnen vaststellen 

  Rond de toepasselijkheid van cao-voorwaarden op zzp-ers is de afgelopen jaren wél discussie geweest. In sommige branche-cao’s werden namelijk minimumtarieven opgenomen waartegen zzp-ers moesten worden ingehuurd. Indirect werd dus over de tarieven van de zzp-ers in de betreffende branche beslist. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft zich in 2017 tegen deze handelwijze gekeerd. Zzp-ers moeten als ondernemer zelf hun tarieven kunnen bepalen. Alleen wanneer je als zzp-er in dezelfde situatie verkeert als de gewone werknemers, kan je onder de cao worden gebracht. Deze toepasbaarheid op de zogenaamde ‘schijnzelfstandige’ vloeit voort uit een uitspraak van de Europese rechter uit 2014.

  Wil je meer weten over het inhuren van een bedrijfsadviseur, neem dan contact met ons op of download ons gratis e-book ⤵


  Gratis ebook met tips voor bedrijven en afdelingen!

  ✅ Direct gratis in je mailbox
  ✅ Creëer concrete doelen, een betere missie & visie en verbeter je marketing en communicatie inzet
  ✅ Geschreven door de specialisten van Kennisdomein


  Eerste publicatie op: 2 september 2019
  Geschreven door: Team Kennisdomein
  Van Kennisdomein
  Team Kennisdomein bestaat uit specialisten die hun sporen hebben verdiend. Het team zorgt voor invulling van Kennisdomein vanuit de passie voor schrijven en het delen van kennis met anderen. De specialisten willen graag meer inzicht creëren in tal van onderwerpen zodat...
  Meer informatie

  Aanbevolen artikelen

  Kantoorruimte binnen in oud gebouw
  Over ondernemen
  Voor ondernemers zijn er allerlei regelingen die ervoor zorgen dat je minder belasting hoeft te betalen. S...
  Man en vrouw in zakenkleding geven elkaar hand
  Over ondernemen
  In dit blog bekijken we de CAO nader. De vraag ‘Welke CAO voor mijn bedrijf’ is immers niet goed te beantw...
  Laptop met wat een online marketing specialist doet
  Over ondernemen
  Een marketingspecialist is iemand die je helpt je bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Maar wat doet e...
  Kubistisch kantoor in de avond
  Over ondernemen
  Het kopen van een bedrijfspand heeft nogal wat voordelen, maar soms is het beter (eerst) te huren. In dit ...
  Meer artikelen over Over ondernemen